Winter is coming

În aer adie ușor un vânticel prevestitor de sezon rece, iar moda iernii ce va să vie nu ne dă prea multe semne de încurajare:

moda sezonului rece 2022/2023

Știrea momentul nu mai este încălzirea globală, ci frigul care ne paște peste câteva luni. Odată cu ea, încep să se simtă pe șira spinării niște frisoane reci. Desigur, noi, românii, suntem obișnuiți cu frigul și cu lipsurile încă de pe vremea lui Ceaușescu. Dar să vedem ce vor face europenii. Liderii germani preconizează deja, încă de la finele lui august, că la iarnă milioane de nemți nu-și vor putea plăti factura la gaz. Milioane! Moment în care nu poți să nu-ți tragi o palmă peste frunte, cu gândul la definiția din dicționar a civilizației: „nivel de dezvoltare materială și spirituală a societății dintr-o epocă dată, a unui popor, a unui stat etc.; cultură (materială sau spirituală)”. Dar ce înseamnă de facto civilizația, dacă într-o țară europeană de prim rang cum este Germania plata utilităților devine o problemă majoră? Un european civilizat muncește pentru a-și permite plata încălzirii sau a curentului electric?

The Battle of Moscow 2022 – ulei pe pânză
The Battle of Moscow 2022 – ulei pe pânză

În Franța, Macron își somează cetățenii să nu depășească 19 grade Celsius în case la iarnă, pentru a evita să li se taie curentul. Căci dacă acest plan de austeritate voluntară nu va funcționa, se pot aștepta la obligativitate urmată de raționalizări. Suntem într-un război energetic, consideră dumnealui. În Elveția, cei care-și vor încălzi locuința la peste 19 grade (cu gaz) riscă 3 ani de închisoare. Apa menajeră poate fi încălzită doar până la 60 de grade iar radiatoarele sunt interzise. Nu-i așa că lumea liberă începe să semene suspect de mult cu dictatura pe care tot ea (lumea liberă) o critică atât de mult la țările comuniste? Dar, vorba aia, civilizație. Iar omul civilizat luptă pentru idealurile sale. În fresca de mai sus aveți ilustrați doi astfel de eroi în timpul asaltului asupra Moscovei din iarna lui 2022.

Și sigur că Putin exploatează la maximum situația de față. Am auzit că tocmai ce-a declarat că Rusia nu se va opri din acțiunea pe care o derulează în Ucraina până când nu-și va atinge toate obiectivele. Iar cine credea că rușii nu se pricep la trolat a ratat pesemne clipul de mai jos, care circula pe canalele oficiale de Telegram ale rușilor în urmă cu câteva săptămâni. Winter is coming, indeed.

16 Replies to “Winter is coming”

  1. Acum se va vedea ce profet a fost Traian Băsescu cu-ale lui cuvinte nemuritoare: „Iarna nu-i ca vara”.

  2. Clipul circula de mult, naratorul e cam nasol, insa, altfel e irezistibil :D.
    Sa stii ca in Elvetia a fost mereu 19 grade temperatura standard in cladiri si case. Populatia n-o sa sufere fiindca e perfect obisnuita.

  3. De vreo două luni parcă, dar am tot omis să-l pun aici, iar acum s-a ivit ocazia. 🙂

    Atunci, nu era necesară nicio impunere. Nu are sens să impui oamenilor să facă un lucru pe care îl făceau oricum, în mod natural. Decât dacă vrei să-i obișnuiești cu dictatura.

  4. Păi dacă milioane de nemți nu-și vor putea plăti gazul la iarnă, înseamnă că 90% dintre români se află în aceeași situație. 🙂
    Partea ciudată a știrii despre nemți e alta: guvernul se angajează să le asigure acelor milioane în imposibilitate de plată găzduire pe timpul iernii. N-am reținut unde: în cămine pentru bătrâni? În cazărmi? Unde? Găzduirea asta nu costă și ea niște bani?
    Sau e un prim pas către înregimentare? Traiul la comun, lipsa de intimitate și confort, programul prestabilit, deplasări controlate… Urmează oare hrana la ore fixe, când se sună din clopoțel? Apoi dispariția posibilității de-a alege ce mănânci și introducerea unui fel unic de terci făcut din nu se știe ce?
    Am văzut cândva un SF pe tema asta, mi s-a părut o distopie greu de înghițit. Acum mă gândesc că ce bine că sunt suficient de bătrână ca să nu apuc genul ăsta de viitor.

  5. Să ferească Dumnezeu sa fie ca pe vremea lui Ceausescu intr-o tara cu 82 de milioane de locuitori pe care ii treci PENTRU O IDEE de la bunăstare la foame că o sa fie prapad!

  6. @Renata, eu am început mai de mult (de când a dat peste noi “corectitudinea politică”) să mă bucur că sunt deja bătrână şi că n-am copii. Şi văd, cu stupoare, că am din ce în ce mai multe motive să mă bucur pentru asta.

    @Vladen, şi eu sunt nedumerită. Ce sens are să le impui oamenilor, ameninţându-i cu închisoarea, ceva care le stă deja în obicei?

  7. Aia cu inchisoarea e gargara, n-o sa faca nimeni inchisoare, maxim o sa plateasca unii niste amenzi.
    E vorba de stilul helvet, in care lumea se mobilizeaza din timp, chiar inainte de a fi nevoie (acum vor sa scada consumul). A fost asa si cand a fost criza aia financiara din 2008 cand s-au taiat (desi in Elvetia nu era nici un fel de criza) sporurile de vechime. Doamna, care lucra la universitate, a fost vizata atunci.
    Treaba e facuta sa sune a amenintare de unii presari, in fapt e mobilizare, lumea e responsabilizata din timp ca sa stie si sa inteleaga ca treaba e serioasa si trebuie facute economii la energie (nu prea faci economie la energie in elvetia, pe motiv ca e printre putinele chestii ieftine). In fapt, ce s-a cerut este scaderea cu un grad in toate locuintele (deci inseamna vreo 18 grade), chestie care in teorie ar duce scaderea consumului cu 5-6% (elvetia planuieste sa scada consumul cu in jur de 15-16% si scaderea asta de un grad ar contribui).
    Problema energetica a Elvetiei este ca ea cumpara energia atomica din Franta. Cum Franta are belele, n-o mai da. De unde se fac si planuri de safe plugs prin universitati. Noi ne mutam inapoi, dar am hotarat ca nu iarna asta totusi :)).

  8. Intre altele nici nu poti controla prea usor treaba cu temperatura, te bazezi pe buna cooperare a populatiei de la case. La bloc e simplu, toti vor primi 18 si asta e (si-s multe blocuri, mai ales in orase compacte ca Geneva). Dar cum ziceam singurul risc e ca casele nu scad de la 19 la 18. Si ca emigrantii de la casa probabil tin ceva mai cald :). Dar daca Elvetia vrea sa scada consumul, Elvetia o va face si populatia va fi cat se poate de “in line”.

  9. @Vero, tata avea o vorbă, pe care o au și chinezii – să nu fericești niciodată pe cineva până nu-i vezi sfârșitul.
    În lumea în care trăim acum, când se întâmplă numai lucruri la care nici în vis nu ne-am gândit, e foarte posibil să nu mai conteze dacă și cine îți dă un pahar cu apă. Poți muri nefericit și singur, dar poți muri cu sufletul greu de îngrijorare pentru cei apropiați, mai tineri, care-ți supraviețuiesc. Ambele situații sunt triste.
    Mă întreb cum se va numi genul „distopie S.F.” peste 30 de ani? Filme/literatură premonitive?
    Îi privesc uluită pe cei care poartă masca și azi, deși nimeni nu-i obligă. Pe bătrâni îi înțeleg, poate sunt speriați să nu cadă la pat, povară pe umerii familiei. Dar tinerii? De ce mai poartă măști? Viața însăși a dovedit că tulpinile recente ale virusului sunt mai benigne decât o gripă clasică. Statisticile arată că mortalitatea în rândul tinerilor e ca și inexistentă. Atunci de ce? Există o voluptate a restricțiilor în rândul milenialilor? Comuniștii au fost acuzați de nevoia de tătuc. Ăștia cum pot fi caracterizați? Nevoia de pumn în gură argumentat științific? Ne întoarcem la Marx – „libertatea este o necesitate înțeleasă?” Posibil! Vom fi „liberi” să stăm în frig, în întuneric, în foame, „fericiți” că am înțeles motivele?

  10. @Vladen, mda, ce să mai zic? Pentru mine, tot ce se petrece de la o vreme încoace frizează absurdul. Cu prea puţine excepţii, băieţii şi fetele de la butoane par sau nemernici total lipsiţi de scrupule, sau cretini, sau psihopaţi periculoşi. Planeta a devenit balamuc condus de nebuni – şi eu nu-s nicidecum singura care-a ajuns la concluzia asta.

    @Renata, acum mulţi bătrâni au copii plecaţi la muncă, sau chiar definitiv, la dracu-n praznic, aşa că mor şi nefericiţi şi singuri, şi cu sufletul plin de îngrijorare pentru copii şi nepoţi.

    Pe mine mă uimesc cel mai mult ăia care continuă să poarte mască, dar o ţin sub nas!

    În privinţa noilor tulpini ale virusului, e exact aşa cum spui. Am avut covid luna trecută, şi eu şi bărbatu-meu, şi a fost cea mai uşoară formă de gripă de care ne-aducem aminte. Şi nu datorită vaccinului, că n-avem aşa ceva la activ. Iar din statisticile din vara asta (puse pe tapet de ministerul sănătăţii de la noi) reiese că şi la bătrânii lipsiţi de aşa-numitele comorbidităţi mortalitatea e ca şi inexistentă.

    Apropo de statistici, toamna trecută cele din Vrancea, cel puţin, au fost de tot râsul. Anunţau, zilnic, numărul total de teste şi numărul total de cazuri depistate până la data respectivă. Şi, dacă aveai curiozitatea să faci două scăderj, ca să afli numărul de teste şi de cazuri noi din ultimele 24 de ore, constatai că numărul cazurilor e mai mare decât al testelor – nu cu vreo două trei, ci şi chiar cu vreo sută două. Aşa a fost cca. 40 de zile la rând.

  11. @Renata

    > Păi dacă milioane de nemți nu-și vor putea plăti gazul la iarnă, înseamnă că 90% dintre români se află în aceeași situație.

    Nu! Pentru că noi, spre deosebire de nemți, nu suntem civilizați. 😉

    Cât despre viitor, nu cred că o să se ajungă acolo (indiferent de vârsta fiecăruia dintre noi). Nu o să le meargă.

    @Ioan Sperling

    Atunci, poate mai bine zicem Doamne dă! Pe principiul că tot răul spre bine.

    @Vladen

    Știu că de la practică la teorie e cale lungă și nici eu nu cred că va face cineva închisoare, dar dacă e să discutăm strict la nivel de principii, nu consideri strigător la cer să existe o astfel de lege să nu poți să te încălzești la peste 19 grade Celsius? Și gândește-te că dacă în majoritatea țărilor se vor impune treptat astfel de legi (la început pur teoretice, în numele mobilizării etc), peste 5-10 ani nu-i exclus să apară și primele încarcerări. Principiul broaștei fierte în apă caldă.

    @Renata

    > Îi privesc uluită pe cei care poartă masca și azi, deși nimeni nu-i obligă.

    Pentru că sunt proști și le-a fost indusă frica de covid. Iar pe fondul acestei frici și a prostiei generale se pot promova și introduce măsuri care altădată (acum 3 ani) ar fi părut de neconceput și n-ar fi fost acceptate de nimeni.

  12. @Aldus Nu, nu ma deranjeaza sa fie legea asta si fiindca stiu ca e temporara (nu e prima criza prin care trece elvetia si legi dure au fost si s-au dus) si fiindca nu-s un spirit democratic (consider ca poporul trebuie fascinat, manipulat si manat si ca asta e starea lucrurilor de la inceputuri si pana acum) si fiindca n-am de gand sa o respect (doamnei mele ii plac temperaturi de cam 24 de grade si asa va avea). Ce se intampla in alte tari e problema strict a populatiilor bastinase (cat accepta si cat pot duce). Mie, daca nu-mi convine, plec si revin cand imi convine (am antrenament).
    Plus ca, nu uita, chiar daca toti se strica la cap, eu pot oricand opta sa ma duc unde sugereaza filmul, ca am inca si cetatenie rusa :). Desi nu se va ajunge acolo fiindca vor fi bien merci si oameni ca mine care se vor incalzi la 24 si nu vor pati, iti garantez, nimic :).
    O lege trebuie sa poata fi impusa. Apoi ar fi util sa poata fi impusa tuturor. Si asta nu e niciodata cazul.

  13. “Înainte de toate, să ştiţi că în zilele din urmă vor veni batjocoritori plini de batjocuri, care vor trăi după poftele lor
    şi vor zice: „Unde este făgăduinţa venirii Lui? Căci de când au adormit părinţii noştri, toate rămân aşa cum erau de la începutul zidirii!”
    Căci înadins se fac că nu ştiu că odinioară erau ceruri şi un pământ scos prin Cuvântul lui Dumnezeu din apă şi cu ajutorul apei
    şi că lumea de atunci a pierit tot prin ele, înecată de apă.
    Iar cerurile şi pământul de acum sunt păzite şi păstrate, prin acelaşi Cuvânt, pentru focul din ziua de judecată şi de pieire a oamenilor nelegiuiţi.
    Dar, preaiubiţilor, să nu uitaţi un lucru: că, pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani, şi o mie de ani sunt ca o zi.
    Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii, ci are o îndelungă răbdare pentru voi şi doreşte† ca niciunul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă.
    Ziua Domnului însă va veni ca un hoţ. În ziua aceea, cerurile vor trece cu trosnet, trupurile cereşti se vor topi de mare căldură şi pământul, cu tot ce este pe el, va arde.
    Deci, fiindcă toate aceste lucruri au să se strice, ce fel de oameni ar trebui să fiţi voi, printr-o purtare sfântă şi evlavioasă,
    aşteptând şi grăbind venirea zilei lui Dumnezeu, în care cerurile aprinse vor pieri şi trupurile cereşti se vor topi de căldura focului?”

  14. Da, vine dom’ Greblea și încheie apoteotic comentariile.
    Nu știu din ce biblie citează dumnealui, dar cred că ori era machit traducătorul, ori era agent sub acoperire de-al lui Scaraoțchi, că uite ce zice: că în ziua venirii lui Dumnezeu „trupurile cerești se vor topi de căldura focului”.
    Păi „trupurile cerești” nu sunt oamenii de bine? De ce să-i arză focul?

    Iosif, luminează-mă! De-aia vrea să ne bage UE la congelat în viața de acum, ca să nu ne topim de căldură în viața de apoi?

  15. Nu sunt eu în masura sa luminez pe nimeni, însa Cel Ce Este, Lumina lumii, poate lumina pe oricine cauta sa traiasca în Lumina Adevarului Absolut, atemporal, eliberator.
    Din nefericire oamenii iubesc mai mult întunericul decât lumina, ascunzându-se printre pomii din gradina, dupa fraze (frunze) si cuvinte (ramuri) pentru a nu li se vedea realitatea giliciunii sufletesti.
    “Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El.
    Oricine crede în El nu este judecat, dar cine nu crede a şi fost judecat, pentru că n-a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu.
    Şi judecata aceasta stă în faptul că , odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele.
    Căci oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele.
    Dar cine lucrează după adevăr vine la lumină, pentru ca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute în Dumnezeu.”

  16. Ehe mai exagerează unii când spun că milioane de oameni nu își vor putea plăti facturile.

    Deși este posibil la cat au explodat prețurile în ultima perioadă.

Leave a Reply