Rubrici

Articolele de pe O Poziție sunt grupate în următoarele rubrici:

Umor – un nume cât se poate de sugestiv. Într-o vreme mă gândeam să am o rubrică de bancuri, dar apoi am renunțat la idee. Bancurile însă au rămas. Aici poate intra orice are potențialul de a descreți fruntea cititorului.

Cultură – rubrică de cultură generală. Pot fi articole introductive din diverse domenii (fizică, medicină etc) scrise pe înțelesul omului obișnuit, obiceiuri inedite din alte regiuni de pe glob șamd.

În cadrul rubricilor Filme, Seriale, Poezii și Proză prezint, comentez sau recenzez diverse tentative literare sau care țin de cea de-a șaptea artă. Rubrica Opiacee conține propriile mele experimente creative.

Religie – contextul acestei rubrici e suficient de larg cât să cuprindă orice religie de pe glob, nu doar cea creștin-ortodoxă, și orice interpretare a ei, nu doar cea canonică-ortodoxă. Mă gândesc aici inclusiv la diverse texte apocrife de care am tot auzit și pe care sper ca la un moment dat să le și citesc.

Filosofie – dacă n-ar fi existat o largă paletă de religii, secte, canoane și interpretări, probabil că aș fi făcut o singură categorie pentru tot ce ține de reflecțiile omului cu privire la sensul vieții, dar așa, articolele cu tematică mai degrabă filosofică decât religioasă au și ele, iată, rubrica lor separată.

Abstract – tot articole „meta”, adică discuții despre diverse substraturi, dar care nu vizează neapărat subiecte filosofice sau religioase.

Concret – banalități sau evenimente ale realității cotidiene. De obicei articole de acest tip vor fi la fel de puțin relevante ca cele de ziar, că pe cine-l va mai interesa peste un an sau doi ce a făcut cutare personalizate azi, dar asta nu ne oprește să ne dăm cu părerea despre fapta lui sau ei.

Conspirații – discuții despre lucruri ce pot fi încadrate la teoria conspirației: secrete, manipulări, exploatarea unor mase de oameni etc, confirmate istoric sau posibil a se desfășura chiar și în prezent. Ideal abordate totuși dintr-o perspectivă rațională și nu conspiraționistă, că nu-mi doresc să ajung la nivelul Evenimentului Zilei, care scria că trupul sirenei din filmul Pirații din Caraibe a fost descoperit pe nu-știu-care plajă. Aparent lumea dă clic pe astfel de chestii.

Logos – chestiuni care țin de limbă, etimologia unor cuvinte, greșeli comune în exprimare etc.

Jurnal – articole ce au la bază experiențe de viață, eventuale impresii de călătorie etc. În general, subiecte cu un pronunțat caracter personal.

Bucătărie – posibilă rubrică culinară, încă neinaugurată, deoarece, după cum se știe, blogării se hrănesc cu informații și esențe pure.

Online – tot ce ține de bloguri, social media, internet.

Publicitate – trăim într-o societate de consum și asta ne consumă tot timpul și toți banii. Articolele de aici vizează domeniul publicitar și nu sunt sponsorizate. Dacă vor fi cândva, voi găsi o altă metodă de a le marca.

Quiz – întrebări pentru cititorii atenți, inteligenți, cultivați sau pur și simplu pe fază.

Diverse – tot ce nu intră la rubricile de mai sus.

Lista este, după cum puteți bănui, deschisă oricăror modificări.