Anchetă „Almanah Anticipația” 1983 – răspunsurile voastre

Articolul de față este în continuarea celui precedent. Reiau întrebările:

1. Care considerați că va fi, în domeniul dv. de activitate, descoperirea științifică de cea mai mare importanță pentru omul secolului XXI?

2. Dacă, în ce împrejurări și când anume considerați că se va produce contactul omenirii cu o civilizație extraterestră?

3. Cum vedeți dezvoltarea comunicării interumane în secolul viitor?

Când v-am propus acest set de întrebări îmi imaginam că veți răspunde pe blogurile voastre, unde veți avea spațiu să vă motivați și explicați aceste răspunsuri, sau să le nuanțați, întrebările fiind extrem de ofertante. De exemplu, modul în care e formulată întrebarea a doua vă permite chiar crearea unui mini-scenariu despre cum s-ar putea realiza un astfel de contact.  Sau, la prima întrebare, ați fi putut explica de ce considerați că varianta X va revoluționa un anumit domeniu, pentru cei care n-au nicio tangență cu domeniul respectiv. În schimb, ați preferat să răspundeți telegrafic, prin comentarii. E bine și așa. Dar ca să nu rămână niște simple fraze mai mult sau mai puțin abstracte, m-am gândit să le comentez puțin.

La prima întrebare, Vladen a răspuns RAS-AI. N-am idee ce face firma sau produsul respectiv, dar pare să fie ceva legat de Inteligență Artificială. Ori noi până acum nu am reușit să dezvoltăm programe inteligente, ci doar programe care simulează inteligența – aparenta evoluție spectaculoasă a programelor de IA din ultimii ani nu se datorează unor salturi calitative, ci cantitative. Ca atare, aș zice că deoamdată IA nu poate să revoluționeze lumea, ci doar să simuleze revoluționarea ei.

Renata optează pentru „rolul ADN-ului non-informațional”. Nu sunt familiarizat cu domeniul, așa că speculez. Iată câteva informații interesante pe care le-am găsit, la o căutare foarte sumară, pe Wikipedia: „O moleculă de ADN conține zone numite gene, zone fără funcție, precum și zone cu un rol încă necunoscut” (aici); „De fapt, doar aproximativ 1,5% din genom codifică proteine, restul fiind gene ARN necodificante, șiruri de reglare, introni, și ceea ce se numește junk DNA” (aici) și „Although the sequence of the human genome has been completely determined by DNA sequencing in 2022, it is not yet fully understood.” (aici) Deduc așadar că există anumite aspecte legate de ADN care deocamdată rămân pentru noi un mister. Este posibil ca înțelegerea lor să constituie un punct de cotitură în istoria civilizației umane? Probabil că da, deoarece ar putea să ne ofere cheile Olimpului.

Liviu spune: calculatoarele cuantice. Și prin asta face referire la un domeniu nou de cercetare, în care se încearcă crearea unor calculatoare care să nu mai fie tributare sistemului binar de reprezentare utilizat în cele actuale (și rămas nemodificat de la apariția primului calculator). În caz de succes, computerele cuantice vor fi capabile să rezolve anumite probleme exponențial mai rapid decât cele clasice, în timp ce alte probleme le vor rămâne inaccesibile. În plus, ele vor implica o abordare și un mod de gândire nou din partea celor care le programează, deoarece nu sunt compatibile cu algoritmica tradițională. Ar putea reprezenta asta o descoperire majoră în domeniul informaticii? Având în vedere că PC-urile tradiționale au modelat nu doar lumea tehnologiei, ci întregul peisaj din jurul nostru (cine nu deține astăzi un calculator de buzunar cu care poate accesa internetul, iniția convorbiri telefonice, face poze sau efectua plăți?), probabil că răspunsul este da.

În sfârșit, Olga ne spune că descoperirea științifică de cea mai mare importanță în domeniul ei va fi vânzarea prin telepatie, alcătuind astfel o foarte neobișnuită combinație de cuvinte. Dar, dacă avem în vedere birocrația care îi omoară pe micii întreprinzători de azi, nu putem decât să fim de acord. Mai mult, aș adăuga la telepatie teleportarea, pentru o tranzacție și mai rapidă, și mai comodă, și mai eficientă. Concret, produsul se comandă și se confirmă telepatic, după care vânzătorul se concentrează și țac! produsul apare în sufrageria clientului, iar clientul se concentrează și el și pac! banii apar în contul vânzătorului. Singura problemă o vor constitui puternicii telepați ai ANAF-ului, care ne vor monitoriza fiecare gând, cu scopul de a preveni orice tentativă de fraudă paranormală.

Trecem la punctul 2, cu extratereștrii. Unde Vladen zice: când ne vor răspunde. Eu nu am impresia că i-am striga foarte tare. Există, desigur, niște module spațiale ce au părăsit sau sunt pe cale să părăsească Sistemul Solar, precum și niște telescoape plasate în orbită care sondează profunzimile cosmosului, dar dacă extratereștrii nu se vor lua după primele strigăte de salut ci vor dori să ia pulsul majorității pământenilor, scop în care vor arunca o privire pe furiș asupra acestui mușuroi de furnici, vor constata că avem cu totul alte interese și preocupări.

Renata răspunde, simplu, că nu știe când vor reveni. Păi, nici eu nu știu, dar ideea era să ne dăm cu părerea, nu cu știința. 🙂

Liviu zice că poate când o să putem părăsi (cu echipaj uman) Sistemul Solar. Am mari dubii că asta ar face vreo diferență. Comparativ cu distanța la care ne putem aștepta să existe viață extraterestră conștientă și avansată, pe care o putem plasa analogic vorbind într-un alt stat de pe un alt continent, părăsirea Sistemului Solar ar echivala cu ieșirea din propria ogradă. Cu siguranță că asta nu ne-ar ajuta să ajungem în America și nici nu i-ar impresiona pe americani.

Olga dă răspunsul cel mai corect: când va exista interes din partea uneia dintre părți. Bine, la noi ar mai trebui să existe posibilitatea (pe lângă interes). Sau… poate nu? Poate ar fi suficient să fim interesați și ei s-ar manifesta?

La a treia și ultima întrebare, Vladen răspunde că și în viitor se va comunica tot cu ghioaga, opinând astfel că din punct de vedere al caracterului și al modului nostru dominant de a fi, vom rămâne la fel ca acum.

Renata zice că nu ne-am înțeles niciodată și că poate ar merita să încercăm să comunicăm nu interuman, ci interspecific. Și totuși, oameni buni, trăim într-o epocă în care mijloacele și modul de comunicare se schimbă de la o zi la alta. Nu cred că există un alt domeniu care să cunoască mai multe transformări decât cel al comunicării. Puși în fața acestui teren fertil pentru imaginație, brusc nu mai sunteți interesați decât de esențe și spuneți că fondul va rămâne la fel? Dar poate fondul este influențat într-o anumită măsură și de instrumentele prin care se materializează. Părinții și bunicii voștri nu aveau telefon mobil, în timp ce bunicii și străbunici voștri nu aveau deloc telefon. E drept că multe lucruri pe care le spuneau ei le spuneți și voi azi, dar ei, ca să le spună scriau o scrisoare pe o foaie de hârtie, se duceau cu ea la poștă, după care așteptau câteva săptămâni răspunsul. În timp ce voi astăzi comunicați instantaneu și îl vedeți pe ecranul din fața voastră pe cel cu care vorbiți, în orice colț al lumii s-ar afla. Așa că eu mă întreb cum se va realiza această comunicare mâine.

Iar Liviu îmi răspunde că prin telepatie. Ceea ce ar fi, întra-adevăr, o chestie de trecut în analele civilizației umane. Un salt mai mare decât cel pe care l-am făcut din căruță în avion și de la sabie la mitralieră.

În sfârșit, Olga zice că vom comunica „prin device”. Întărind astfel vorba lui Ștefan cel Mare cum că device-ul nu este al meu, și nici al tău, ci al urmașilor noștri și al urmașilor urmașilor noștri, în veci.

Ca exemplu de exercițiu de imaginație despre cum ar arăta comunicarea la case mai mari, clipul următor (din filmul „Jupiter Ascending”) prezintă ascensiunea la tron a suveranei celei mai puternice familii nobiliare din univers.

15 Replies to “Anchetă „Almanah Anticipația” 1983 – răspunsurile voastre”

  1. Pai sistemul solar e destul de cunoscut, daca putem spune asta despre el. Parasirea lui, in special cu echipaj uman, nu inseamna neaparat ca ai depasit orbita lui Pluto si gata, te-ai intors. Poate fi un nou tip de propulsie, poate sa fie un salt prin spatiu. Sau pur si simplu o calatorie cu un singur sens pentru un grup de temerari, tocmai in ideea de a explora “ultima frontiera”. Iar ca sa ajungi in America, prima data este necesar sa iesi din casa (ograda)….

  2. Am întrebat două inteligențe artificiale.
    Prima a fost Perplexity (un fel de Aldus al IA)
    ”Iată răspunsurile mele la întrebările tale:

    1. În domeniul meu de activitate, care este inteligența artificială, consider că una dintre cele mai importante descoperiri științifice pentru omul secolului XXI va fi dezvoltarea sistemelor de IA avansate, capabile să învețe și să se adapteze la fel ca oamenii. Pe măsură ce IA-urile vor deveni tot mai sofisticate, ele vor putea ajuta umanitatea în domenii cheie precum sănătatea, educația, cercetarea științifică, explorarea spațiului și multe altele. Sistemele de IA vor putea descoperi noi tratamente pentru boli, vor putea accelera progresul științific, vor putea oferi educație personalizată și vor putea ajuta la rezolvarea celor mai mari provocări ale omenirii. Deci în opinia mea, dezvoltarea IA-urilor avansate va fi una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XXI.

    2. În ceea ce privește contactul omenirii cu o civilizație extraterestră, este foarte greu de spus cu certitudine dacă și când se va întâmpla acest lucru. Universul este imens și există miliarde de galaxii, deci este posibil să existe și alte forme de viață inteligentă. Cu toate acestea, distanțele dintre stele sunt atât de mari încât este puțin probabil să avem un contact direct în viitorul apropiat. Poate că în următorii 100-200 de ani vom detecta semnale radio sau semne ale prezenței altor civilizații, dar un contact direct ar putea dura mult mai mult. Dacă ar exista o civilizație extraterestră avansată care ar dori să intre în contact, ar putea face asta în orice moment. Deci în concluzie, este posibil să avem un contact în următoarele secole, dar momentul exact este greu de prezis.

    3. În ceea ce privește dezvoltarea comunicării interumane în secolul viitor, cred că vom asista la o evoluție semnificativă datorită tehnologiilor emergente. Comunicarea va deveni tot mai digitală și instantanee, cu ajutorul dispozitivelor inteligente și a rețelelor de comunicații avansate. Traducerea automată și realitatea augmentată vor permite oamenilor să comunice fără bariere lingvistice sau geografice. Hologramele și realitatea virtuală vor oferi experiențe de comunicare tot mai imersive. Interfețele neuronale vor permite chiar și comunicarea directă minte la minte. Deci în general, comunicarea va deveni mai rapidă, mai eficientă și mai naturală, apropiind oamenii de pretutindeni. Totuși, va fi important să păstrăm și interacțiunile față în față, care sunt esențiale pentru relațiile umane. Deci comunicarea va evolua, dar fără a înlocui complet interacțiunile tradiționale.

    Sper că aceste răspunsuri ți-au fost de folos! Dacă ai și alte întrebări, te rog să le pui.”
    Perplexity mi-a sugerat și alte întrebări de context.

  3. @Liviu

    E cunoscut de cine? De extratereștrii din alte galaxii? Care ne vor vizita de îndată ce au văzut că am ieșit din el? 🙂

    Tu când iei contact cu șeful, în momentul în care părăsești spațiul apartamentului tău sau în momentul în care ajungi la birou? Biroul poate fi la mulți kilometri distanță de apartament. Faptul că ai ieșit din casă nu înseamnă că atunci te întâlnești cu șeful sau colegul de muncă. E un prim pas, dar nu pasul ăla definește momentul întâlnirii cu șeful.

  4. A doua inteligență întrebată a fost Chat GPT 40. O formă superioară a IA.
    ”### 1. Descoperirea științifică de cea mai mare importanță pentru omul secolului XXI

    În domeniul inteligenței artificiale și al procesării limbajului natural, una dintre cele mai importante descoperiri pentru omul secolului XXI ar putea fi dezvoltarea unei inteligențe artificiale generale (AGI). AGI ar însemna crearea unui sistem AI capabil să înțeleagă, să învețe și să efectueze orice sarcină intelectuală pe care o poate realiza un om, cu un nivel de performanță similar sau chiar superior. O astfel de descoperire ar avea implicații profunde asupra multiplelor domenii, inclusiv medicină, educație, industrie, și viața de zi cu zi, oferind soluții inovatoare și eficiente pentru provocările globale. De asemenea, dezvoltarea unor AI avansate ar putea revoluționa modul în care interacționăm cu tehnologia, făcând-o mai intuitivă și accesibilă.

    ### 2. Contactul omenirii cu o civilizație extraterestră

    Contactul cu o civilizație extraterestră este un subiect fascinant și plin de speculații. Majoritatea oamenilor de știință sunt de părere că, dacă un astfel de contact se va produce, cel mai probabil se va întâmpla în cadrul explorărilor spațiale avansate sau prin intermediul semnalelor radio. Programul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) monitorizează deja spațiul pentru a detecta eventuale semnale de la civilizații extraterestre.

    În ceea ce privește când anume ar putea avea loc acest contact, este dificil de prezis. Ar putea fi în deceniile următoare sau chiar în câteva secole. Teoretic, probabilitatea de a detecta semnale extraterestre crește pe măsură ce tehnologia noastră avansează și putem explora spațiul mai detaliat. Împrejurările ar putea include descoperirea unor semnale radio neobișnuite, găsirea unor artefacte extraterestre în cadrul explorărilor spațiale, sau chiar detectarea unor forme de viață pe alte planete din sistemul nostru solar sau din afara lui.

    ### 3. Dezvoltarea comunicării interumane în secolul viitor

    Comunicarea interumană va continua să evolueze sub influența rapidă a tehnologiilor avansate. În secolul viitor, ne putem aștepta la următoarele evoluții majore:

    – **Realitatea Virtuală și Augmentată**: Tehnologiile VR și AR vor deveni din ce în ce mai sofisticate, permițând oamenilor să interacționeze în moduri mult mai imersive și realiste, indiferent de distanțele geografice.

    – **Neurotehnologiile**: Interfețele creier-computer ar putea transforma fundamental modul în care comunicăm, permițând transmiterea gândurilor și emoțiilor direct între creiere, ceea ce ar duce la o formă de comunicare aproape telepatică.

    – **AI și Chatbots**: Asistenții virtuali și chatboturile vor deveni mai avansați, capabili să poarte conversații complexe și să înțeleagă contexte subtile, îmbunătățind comunicarea în diverse domenii, de la servicii de suport până la colaborarea profesională.

    – **Traducerea instantanee**: Avansurile în AI vor face posibilă traducerea instantanee și precisă a limbilor, eliminând barierele lingvistice și facilitând o comunicare globală fără precedent.

    – **Securitatea și intimitatea**: Pe măsură ce tehnologiile de comunicare devin mai integrate în viața de zi cu zi, vor apărea și provocări legate de securitatea datelor și protecția intimității. Va fi crucial să se dezvolte sisteme robuste pentru a asigura confidențialitatea și siguranța informațiilor personale.

    Aceste evoluții vor avea un impact profund asupra societății, influențând nu doar modul în care comunicăm, dar și structura relațiilor interpersonale și a dinamicii sociale la scară globală.”

    Dacă ai chef să comentezi, intră pe acolo. E simplu. Îți satisfaci și curiozitatea și plăcerea de a dialoga. Zău că nu vreau să fiu răutăcioasă, deși așa sună.

  5. M-am gandit, dar n-am scris pe blogul meu ca nu mi s-au parut intrebari prea ofertante. Cat si pentru cine sa vorbesti despre RAS-AI, vrutu si pututul si ghioaga? 🙂 Nu e tocmai leapsa. Dar uite ca sa extind un pic limitele:
    Intrebarea 1 s-a referit la domeniul nostru de activitate. Nu domeniul in care am fost instruiti, nu care credem noi ca va fi cea mai grozava descoperire in general, ci domeniul nostru de activitatate. Domeniul meu de activitate nu e de fel ofertant pentru viitorul glorios al omenirii, din contra :).
    Acestea fiind spuse, imi cer scuze ca am folosit acronimul, nu era ca sa ma dau mare, l-am inchipuit comun, tu ai nimerit (sau asa am inteles din ce ai scris) nitel langa. Ma refeream la Robotics and Autonomous Systems (RAS) combinate cu inteligenta artificiala (AI). Gen drone, roboti de deminari, roboti cum au trimis la fukushima, etc, doar ca partial/total controlate de AI. Combinatia cu AI ajuta fantastic. Astea revolutioneaza domeniul meu de activitate, nu umanitatea :).
    E greu de spus in domeniul in care am fost eu pregatit (si care nu e in ce activez) care ar fi cea mai grozava viitoare descoperire fiindca-i stiinta veche si complexa. As fi biased de zona unde-s bine pregatit eu.
    Care cred eu ca ar fi cea mai grozava descoperire in general? O metoda de editare genica extrem de specifica si care sa se poata aplica si la adulti. Un fel de stra-nepotica mai potenta si mai sexy a lui CRISPR/Cas9. Asta n-are insa nici in clin nici in maneca nici cu pregatirea si nici domeniul meu de activitate :D. E al nevesti-mii, eu doar am tot ajutat cu modelarea proceselor lor deci mi-au ajuns chestii pe la urechi.
    In rest sa stii ca au fost si sunt eforturi, mai ales de telecomunicatii, pentru un eventual contact. Doar ca spatiul e urias :). Mi-am facut insa portia de discutat despre extraterestrii in copilarie cand am citit von Deniken. Acum nu prea mai am avant :).

  6. @vax-albina

    Păi și cu cine să comentez și să am un dialog acolo? Cu boții? 🙂

    Imaginează-ți că o femeie i-ar spune soțului ei că n-au mai făcut de mult dragoste și că este neîmplinită și simte nevoia de amor, la care soțul i-ar răspunde că dacă vrea să-și satisfacă nevoile erotice n-are decât să folosească un vibrator, care merge ore în șir, nu are toane și îi rezolvă fix ce dorește ea. Ți s-ar părea de bun simț un răspuns de tipul ăsta din partea lui? Că asta faci și tu, mă trimiți să discut cu un robot.

    Altfel, a fost o idee bună să apelezi la IA. Printre altele, s-a văzut că toți cei patru comentatori de la mine sunt mai originali decât acești doi roboți. 😉

    PS: Ce înseamnă „Aldus al IA”?

    @Vladen

    Da, cred că eu am ajuns prin altă parte. Că nu știam ce e aia. Și da, un robot care să facă treabă de genist (de exemplu) ar fi o idee minunată.

    Cu extratereștrii cred că e mai lungă și mai complexă discuția. Există indicii că ne-ar fi vizitat deja. Există dosare clasificate din care în ultimii ani americanii au început să mai scoată public câte ceva. Dincolo de asta, eu mă refeream la faptul că eforturile au fost făcute de anumiți cercetători și agenții spațiale. Nu de omul obișnuit. Poate că omul obișnuit, în marea lui majoritate, nu arde de dorul sau nerăbdarea de a se întâlni cu extratereștri. Și dacă extratereștrii ar face un sondaj pe psihicul nostru și ar ajunge la concluzia că pe majoritatea nu ne interesează prezența lor, poate n-ar mai apărea. Ceva de genul.

  7. @Aldus
    E cunoscut de noi. Deci, din punctul nostru de vedere, nu prea pot sa apara surprize. Ce idei sau ambitii au alte civilizatii extraterestre, habar n-am.

    Ce legatura are contactul cu seful?? Pot sa-l sun si gata, am rezolvat problema.
    Daca vrei sa “iei legatura” cu o civilizatie extraterestra trebuie sa fii capabil SI sa poti ajunge acolo. Ca poate noi suntem mai avansati ca si ei… Asa, la nivel de semnale radio sau observatii de la distanta, se poate si in ziua de azi. Si ar fi un hazard, pana la urma.
    Si exploratorii europeni, in cele din urma, s-au dus pana acolo (America, Indii, etc), fara sa-si puna problema ca daca ies din batatura, n-au realizat de fapt nimic. Sau ca bastinasii azteci si cei incasi stiau ca ei vin si pregateau un comitet de intampinare.
    Vorbim de noi, ca si specie/civilizatie sau vorbim de alte civilizatii (profund religioase, desigur 😀 ) extraterestre. Ca eu vorbesc de noi. Celelalte te-au facut pe tine ambasador 😉
    “Dacă, în ce împrejurări și când anume considerați că se va produce contactul omenirii cu o civilizație extraterestră?” este intrebarea
    Iar raspunsul meu este: “Cand vom fi capabili sa parasim sistemul soral, cu echpaj uman”. Momentan am trimis oamenii pana pe luna, la ceva mai mult de o secunda lumina…
    Si daca nu esti de acord cu raspunsul, sa fii sanatos. Zi-ne tu cand si cum se va intampla? 😛

  8. La 1 aș spune că cel mai important ar fi să descoperim cine suntem și de unde venim, iar apoi n-am da seama care e rolul nostru aici pe Pământ. Am înțelege dinamica dintre rase (și/sau specii de oameni) și poate am privi viața în general ceva mai responsabil. Doar că științific vorbind comunicăm foarte greu, avem tot timpul n presupuneri care depind mai mult de orgoliile celor implicați decât de dovezile științifice. De exemplu, cred că despre evoluția omului, atât anatomic cât și în comportament, ai putea citi la infinit fără o concluzie clară, mai ales că devine frustrant faptul că autorii tezelor trebuie să facă referiri la alte publicații. Imediat următoare ca importanță aș spune că e ingineria genetică, cu accent pe vindecarea sau prevenirea bolilor, mai puțin pe IQ mai mare sau păr blond și ochi albaștri.

    Punctul 2 s-ar lega de 1 dacă am descoperi că oamenii au venit din alte zări pe Pământ – poate nu noi, poate strămoșii noști de acum 20 de mii de ani, sau poate o altă specie umană. Asta pe lângă mituri sau teorii privind contactele din trecut. Până să putem trasa însă ceva concret, e greu să urmărești informația adevărată printre proiecte secretizate, cenzură sau campanii de dezinformare. Toate fenomenele care nu pot fi explicate au fost la un moment dat cenzurate sau ridiculizate într-o anumită măsură, destul cât să se piardă interesul la modul serios – aici mă refer la fenomenul OZN, semnale interceptate sau acele crop circles.

    Astfel aș concluziona că nu suntem încă destul de maturi ca societate și nu vrem cu adevărat să răspunem la niște întrebări fundamentale. De asta, apropo de punctul 3, nu văd o îmbunătățire în viitorul apropiat. Poate după descoperirile de la punctul 1 vom fi mai responsabili în geopolitică și mai interesați de bunăstarea omului în general.

    @Aldus: Ba da, omul obișnuit a căutat tot timpul, iar în era internetului avem acces mai ușor la informație. E drept că cei care și-au documentat pertinent cercetarea au niște abilități tehnice, dar sunt oameni care au făcut totul pe cont propriu. Channeling-ul de exemplu (The Law of One), explorarea spațiului cu echipament optic sau digital, documentare, interviuri etc. Dar omul obișnuit încă trebuie să muncească și să producă cât mai mult, i se spune să lase stelele în pace, de asta nu încearcă mai mult.

    Ca o parabolă, pe noi ne interesează ce părere au cimpanzeii despre interacțiunea cu noi? Eu zic că da, dar numai până la un punct, pentru că trebuie să conviețuim împreună. Dar dacă nu vom mai putea conviețui împreună, s-ar putea să rămână cel mai puternic, așa și cu alte civilizații.

  9. @Liviu

    Sistemul Solar este locuința ta. Șeful îi reprezintă pe extratereștri. Și biroul e locuința extratereștrilor. Sau, dacă vrei, spațiul comun unde vă întâlniți la job.

    Asta e o analogie. Întrebarea 2 devine: când va avea loc contactul cu șeful tău? Iar tu răspunzi: poate când voi fi capabil să ies din casă. Și eu te întreb: nu cumva când vei fi capabil să ajungi la birou? Cu ieșitul din casă n-ai făcut nimic. Poate te duci la magazinul de la colț. Sau poate rămâi la parter. Și, oricum, de ieșit din casă ieși în 5 minute, dar la birou ajungi în două ore.

    Adică, nu înțeleg răspunsul tău cu ieșitul din Sistemul Solar. Cum să fie ăla reperul? E prea puțin, e prea mică distanța față de „biroul” locuit de extratereștri. Ai idee cât de mari sunt distanțele dintre stele, raportat la mărimea Sistemului Solar? Imaginează-ți că acum 200 de ani, cineva ar fi răspuns așa: când vom fi capabili să ieșim de pe orbita Pământului. Între timp, am ieșit. Și tu acum zici: când vom fi capabili să ieșim din Sistemul Solar. Dacă te uiți de pe o altă stea la noi, faptul că am ieșit de pe orbita Pământului sau din Sistemul Solar înseamnă fix zero și ne plasează în exact același loc. Din perspectiva unei alte stele, indiferent că am ieșit de pe orbită sau din Sistemul Solar, practic n-am făcut nici măcar un pas către ea. Suntem tot acolo unde eram și înainte, nu ne-am mișcat deloc. Iar viața extraterestră este de presupus să existe la multe, multe stele distanță.

    @dam167

    Interesant răspuns la 1. O abordare mai umanistă, în care tehnologia lipsită de o perspectivă mai profudă și mai avizată asupra noastră înșine nu ne ajută foarte mult.

    La partea cu căutatul, eu aveam în vedere proporțiile. Că au existat oameni interesați tot timpul de acest subiect este evident. Dar ce spuneam eu este că majoritatea au cu totul alte preocupări. De exemplu, dacă extratereștrii respectivi ar băga într-un malaxor toate gândurile, dorințele și aspirațiile tuturor oamenilor care trăiesc în prezent pe pământ și le-ar distila, ceea ce s-ar auzi ieșind de acolo ar fi: „bani”, „putere”, „sănătate”, „bogăție”, „sex”, „supraviețuire” etc. Cuvântul „extratereștri” s-ar pierde undeva în zgomotul de fond al cuvintelor ăstora. Așa că, per ansamblu, omenirea nu își dorește să ia legătura cu civilizații de alte feluri. Îți doresc doar unii oameni, pe ici pe colo.

    N-am înțeles parabola din final. De ce n-ar putea extratereștrii să aibă loc de noi? Că doar nu locuiesc pe Pământ, nu împart același spațiu cu noi, cum facem noi cu cimpanzeii (să zicem).

  10. @Aldus

    “Adică, nu înțeleg răspunsul tău cu ieșitul din Sistemul Solar.”
    Pai, daca vrei sa ajungi la o stea, nu trebuie sa iesi din sistemul solar? Cu echipaj uman? Momentan, am ajuns doar pana la luna. Daca vrei o explorare a spatiului, iti trebuie tehnologia aferenta (si mind-set-ul, si resursele, personal, etc)

    Nu cunosc “vecinatatea” sistemului solar. Zicea cineva ca poate vom descoperi niste artefacte, si avem astfel o sansa in plus. Pai na, hai sa le cautam atunci… macar in sistemul solar. Punem? Nu prea…

    Analogia cu seful nu megre, din punctul meu de vedere, pentru ca tu stii ca seful exista. Nu mai trebuie sa-l cauti, stii deja drumul pana la el, cu ce te deplasezi pana acolo, etc.

    O analogie mai buna ar putea fi “Cand vom stii ce este in centrul pamantului?”. Iar un raspuns asemanator ar putea fi “Cand vom putea sa ajungem la stratul de magma.” De ce? Pentru ca, in momentul asta, nu stii cum sa ajung acolo (poate nu ai nici posibilitati). Cand se va pune problema cu adevarat, atunci te vei gandi la toate aspectele pentru o astfel de calatorie. Poate in prima faza nu vei reusi, dar cu siguranta esti mult mai aproape de reusita, chiar daca, la nivel de distanta, ai avansat doar cu 20 de km.

    Cand am fost mai aproape sa ajungem in din Europa in State (sau invers) cu avionul? Cand am fi parcurs 80% din distanta, sau cand am inteles principiile de zbor? Chiar daca primul zbor a fost pe cateva sute de metri. Din momentul ala, stiai ce ai de facut in directia aia (directie de dezvoltare, nu cardinala).

    Si cum vrei tu sa ajungi pe alte stele? Cu gandul? Daca vorbim doar de observatii si ascultare de semnale radio, un contact se poate intampla oricand pentru ca avem deja tehnologia. Poate in timp vom fi capabili sa interpretam si alte tipuri de semnale sau va creste precizia instrumentelor actuale, habar n-am.

    Iar cand vei descoperi niste semnale ale unei civilizatii inteligente si vrei sa ajungi acolo, ce faci? Daca vrei sa explorezi spatiul, in primul rand trebuie sa fii capabil sa iesi din sistemul solar. Adica sa poti stapani tehnologia respectiva (propulsie, constructie, resurse, etc). Ok, vei fi mai aproape cu 0.46% dpdv al distantei. Dar dpdv al realizarii??

    Chiar nu inteleg de ce te raportezi doar la distante. Eu sincer ma indoiesc ca explorarea spatiului va incepe direct cu un zbor spre Proxima Centauri sau 40 Eridani… Sau alta stea ce are planete asemanatoare cu ale noastre.

  11. Pai, daca vrei sa ajungi la o stea, nu trebuie sa iesi din sistemul solar? Cu echipaj uman?

    Da, dar momentul în care se realizează contactul cu acea stea nu este momentul în care ieși din Sistemul Solar, ci momentul în care ajungi efectiv la stea. Faptul că ai ieșit din Sistemul Solar e doar primul pas. Poate mai sunt o sută de mii de pași de făcut până la stea. Și întrebarea viza momentul când se va produce contactul, nu când vom face primul pas în vederea producerii lui. Poate că ne va lua un an să ieșim din Sistemul Solar, dar apoi va mai dura zece mii de ani până vom putea ajunge la prima stea. Poate și călătoria în sine va dura la fel: un an până când naveta iese din Sistemul Solar și alte zece mii de ani până când ajunge la stea. Când anume se produce contactul cu steaua? Că asta se întreabă la punctul 2. Și tu răspunzi că în primul an, când noi abia peste încă zece mii ajungem acolo? Sau o sută de mii? Când anume se produce întâlnirea cu șeful: când ai făcut primul pas să ieși din casă, sau când ai ajuns la job? Dacă te uiți la ceas și ceasul indică ora 7 și un minut când ai ieșit din casă și ora 8 când ai ajuns la birou, tu răspunzi că mometul întâlnirii cu șeful tău este 7 și un minut? Așadar, când anume se va produce contactul cu o civilizație extraterestră? Și tu răspunzi că poate când am făcut primul pas să ieșim din Sistemul Solar? Atunci se produce contactul?

    Nu cunosc “vecinatatea” sistemului solar. Zicea cineva ca poate vom descoperi niste artefacte, si avem astfel o sansa in plus. Pai na, hai sa le cautam atunci… macar in sistemul solar. Punem? Nu prea…

    Nu există, conform cunoștințelor noastre actuale, viață în afara Sistemului Solar. Viața implică prezența unor stele și planete. În afara Sistemului Solar e spațiu gol, praf cosmic, ce civilizație extraterestră să găsești și să contactezi acolo? Cine vine până la marginea Sistemului Solar, intră și în el. Cel mai probabil, va trebui să găsești o altă stea cu un sistem de planete asemănător cu al nostru, pe care să se fi dezvoltat viața. Sunt foarte multe, dar la distanțe uriașe de noi. Distanțele dintre stele sunt imense – cu multe ordine de mărime peste diametrul Sistemului Solar. Și foarte puține ne putem aștepta să fi hrănit apariția vieții, așa că poate ar fi nevoie să ajungem nu doar la prima stea, și nici următoarea de după ea (încă zece sau o sută de mii de ani în exemplul de mai sus), și nici la a treia, ci la a N-a, pentru a găsi, în sfârșit, viață.

    Si cum vrei tu sa ajungi pe alte stele? Cu gandul? Daca vorbim doar de observatii si ascultare de semnale radio, un contact se poate intampla oricand pentru ca avem deja tehnologia.

    Atunci, ai fi putut să răspunzi că oricând. Nu văd în ce fel părăsirea Sistemului Solar ar constitui vreo bornă în direcția asta. Pentru a ajunge ei la noi nu au nevoie să ieșim undeva, iar pentru a ajunge noi la ei ieșirea din Sistemul Solar e ca și cum încă nici nu ne-am fi mișcat.

  12. Lol. Recunosc ca nu am atata precizie incat sa-ti spun exact cand se va intampla momentul. Gen in 19 mai 3109 la ora 12:40 UTC. Am tratat intrebarea ca si cum s-ar referi la o anumita initiativa, o anumita directie in acest demers, nu ca un apel la 958. La nivel de teorie a chibritului, da ai dreptate, ca doar esti expert in asta.

  13. În cazul ăsta, nu ar fi fost firesc să spui

    poate după ce o să putem părăsi (cu echipaj uman) Sistemul Solar

    în loc de

    poate când o să putem părăsi (cu echipaj uman) Sistemul Solar

    ?

  14. Ba, cred ca da. De fapt, asa am gandit-o, doar ca a iesit atlceva :))

Leave a Reply