N-am ascultat și nu urmăresc în mod special ce zice Călin Georgescu, dar uneori mi se ițesc sub nas diverse afirmații de-ale domniei sale, pe care deci n-am cum să le ignor, așa că le trec prin filtrul și critica rațiunii pure, ajungând la concluzia că de regulă rezonez cu ele. Regulă care până acum s-a probat în 100% din cazuri. Să fie oare afirmația următoare, legată de faptul că n-am avea nevoie de banii Uniunii Europene, afirmație pe care am aflat-o via Renata, excepția de la această regulă?
Renata zice:
Gigli, nu sunt adepta niciunui curent.
Dar când un ipotetic posibil viitor președinte îmi spune că nu avem nevoie de banii UE (pe care deja i-am folosit și-i folosim, destul de timid, că sunt fonduri din care primarele de Pătârlagele nu prea poate ciupi), fiindcă noi îl avem pe Dumnezeu, dă-mi voie să mă sperii de ce ar putea să urmeze!
În primul rând, „ipotetic posibil” îmi sună foarte cumva. Mult mai credibilă și realistă e sintagma următoare, de viitor președinte. 🙂 Dar cheia și mărul discordiei îl constituie banii. Banii de la UE. Avem sau n-avem nevoie de ei?
Ei bine, dacă o se lecturați cu destulă atenție comentariul Renatei, veți observa până la urmă că el nu este unul de natură… să zicem economică, ci mai degrabă filosofică, și că în spatele banilor invocați la început se ascund niște frici și angoase mult mai subtile, date în vileag de menționarea finală a lui Dumnezeu. În esență, problema pe care o are Renata cu Călin Georgescu este următoarea: dânsul se bazează pe Dumnezeu și nu pe bani. În esență, e vorba de frica unui ateu.
Și cum este foarte dificil să discuți cu un ateu despre Dumnezeu altfel decât fiind totalmente de acord cu el, acord din care pot rezulta multe dar care nu poate sta la baza unei dezbateri și deci nu ne poate conduce la descoperirea adevărului, o să urmăresc să fac abstracție de idei sau entități transcendente și să disec chestiunea așa cum a fost ea expusă, ca o problemă legată de guvernarea unei țări în secolul XXI. Ba mai mult, o să apelez la niscaiva evoluționism. 🙂
Dacă veți face o radiografie a trecutului, veți observa că omul a ajuns din ființa bipedă și speriată care trăia în peșteri conducătorul fără drept de apel al întregii planete nu pentru că l-ar fi ajutat Dumnezeu, o civilizație extraterestră sau vreo altă forță supranaturală, ci pentru că a avut anumite calități. Iar aceste calități nu țin de agilitate, acuitate vizuală, rapiditate, forță musculară, rezistență fizică, simț olfactiv sau auz dezvoltat, omul fiind mult mai slab la aceste capitole decât majoritatea speciilor de animale prădătoare de dimensiunea lui. Omul s-a distins și a reușit să transforme și să stăpânească planeta pe baza capacităților sale intelectuale: inteligență, memorie, putere de abstractizare, limbaj articulat etc. Toate acestea i-au permis nu doar să supraviețuiască, ci chiar să prospere și să evolueze. Pe baza celor de mai sus, postulez că, la modul general, atât omul, luat ca individ, cât și o țară, o națiune sau o colectivitate oarecare de oameni nu are nevoie de nimic altceva pentru a se dezvolta și a prospera, dacă își folosește materia cenușie la adevăratul ei potențial. Dacă ești inteligent și chibzuit, te vei descurca și o vei duce bine fără să ai nevoie de nimic altceva. Și, în particular, fără să trebuiască să te ajute alții.
De altfel, până și banii sunt tot produsul abstract al inteligenței umane. Dar prin asta nu vreau să zic că trebuie să renunțăm la bani, cum ați putea unii să trageți concluzia. Vreau doar să zic că nu avem nevoie de ajutor financiar de la alții.
Gândiți-vă puțin la următorul fapt: triburile antice și colectivitățile de oameni primitivi se descurcau foarte bine pe cont propriu. Vânau, pescuiau, cultivau pământul șamd, fără să aibă nevoie de asistența vreunui economist sau de împrumuturi externe. Iar animalele sălbatice se descurcă și acum pe cont propriu, fie în familii separate, fie în grupuri. Și vreți să ziceți că omul modern, care a îmblânzit natura, a construit orașe, a zburat în spațiu și a inventat aparate cu care comunică la distanță a devenit cumva, nu se știe cum, prizonierul unui sistem de ajutorare socială?
În principiu, orice țară are capacitatea de a se guverna de una singură și nu văd de ce România ar fi cu ceva mai prejos. Refuz să cred că suntem, printr-un nefast joc al sorții, cei mai proști, mai nerozi, mai imbecili și mai inepți locuitori ai planetei Pământ. Și atunci, de ce am avea de ajutor de la alții? Argumentul că trăim într-un sistem globalist în care economiile țărilor sunt interconectate nu ține. Pentru că citatul nu se referă la schimburi economice, ci la bani veniți din afară. Cu alte cuvinte, Georgescu nu zice că nu este cazul să mai producem, să mai exportăm și să mai importăm, adică să avem relații economice și comerciale cu vecinii noștri. Georgescu zice că nu avem nevoie de bani de la UE. Adică, că nu suntem niște asistați sociali ai Europei. Că putem să ne descurcăm și pe cont propriu, fără să fim niște paria.
Întâmplător, asta-i exact teza pe care o susțineți și voi atunci când vedeți câte-un trântor sau piede-vară care pune ștampila pe PSD, în speranța că-i va mări ajutorul social sau alocația. Îi spuneți respectivului să înceapă să lucreze ceva, descurcându-se de unul singur și fiind productiv, în loc să aștepte pomeni de la stat! Și atunci, de ce-l criticați pe cel care susține această teză la nivel de țară: că România are capacitatea de a fi prosperă fără să cerșească pomeni de la Uniunea Europeană?
Colac peste pupăză, un foarte mic procent al acestor bani pe care îi primim de la UE sunt nerambursabili. Grosul banilor pe care ni-i trimite direct sau indirect Bruxelles-ul vin sub forma unor împrumuturi cu dobândă. Împrumuturi în care liderii noștri de la București vă scufundă din ce în ce mai mult, pentru că voi și nu ei sunteți cei care le vor plăti înapoi, împreună cu generațiile următoare. Împrumuturi care duc apoi la creșteri de prețuri și la inflație, precum și la deficite financiare tot mai mari, pentru a căror acoperire guvernul se împrumută și mai mult. Orice economist cu minim 12 clase vă va spune că asta e o politică falimentară.
Cum am ajuns în situația asta și cine e responsabil de ea? Nu cumva fix politicienii de mucava pe care îi avem și modul în care ne-au guvernat până acum și continuă să ne guverneze? Eu zic că da. Ei bine, în aceste condiții vine Călin Georgescu și spune că avem resurse, că avem potențial uman și intelectual, că ne putem descurca și singuri și că tot ce ne trebuie este mai multă încredere în noi (că unii faceți alergie la conceptul de Dumnezeu; dar, după cum ați văzut, am înlocuit încrederea în Dumnezeu cu încrederea în noi înșine și în inteligența pe care o posedăm, dat fiind că dumnezeirea e și în noi, conform Genezei) și de resetarea clasei politice. Și voi ce faceți? Vă speriați, vă agătați cu unghiile și cu dinții de banii ăia pe care vi-i aruncă UE în scârbă și pentru care renunțați la propria suveranitate, că doar nu credeți că dacă-s nerambursabili vin gratis, ca și de cei cei cu care vă prind în spirala descendentă a împrumuturilor continue și tot mai mari, propuneți interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu și votați într-un suflet cu politicienii din garda actuală, care girează acest sistem și vă mențin în ipostaza de asistați sociali ai continentului.
Și de asta, dragilor, eu îl susțin 100% pe Călin Georgescu.
Tată, în numele Fiului Tău, salvează-ne de comunism, legionarism, extremism, georgianism, trumpism, putinism.
Scapă-ne de dictatura răului.
Protejează țara noastră de păgânism.
Protejează-i pe copiii noștri de tot răul.
Ajută-ne să vedem Lumina lui Dumnezeu.
Deschide-ne inimile către Învățăturile Fiului Tău.
Ajută toate Bisericile să rămână fidele Cuvântului lui Dumnezeu.
Te rugăm să ne protejezi de persecuție.
Domnul nostru preaiubit, privește către noi cu îndurare, indiferent cât de mult te rănim.
Isuse Cristoase, Fiul Omului, ajută-ne.
Salvează-ne de capcanele celui rău.
Te implorăm, Dumnezeule drag, să oprești răul care în aceste vremuri este pe cale să acopere lumea.
Amin.
Uneori încep să cred și eu că ni s-a urât cu binele și în loc să ne rezolvăm problemele (noi ca societate) căutăm să ne facem viața mai grea. Ce spui tu legat de asistați e fix ce n-ar trebui să vină de la un intelectual. Nu, nu vreau ca asistații să devină productivi, ci doar să avem o legislație pusă la punct. Dacă cineva e asistat există niște motive pentru asta, iar frauda trebuie pedepsită, nu pusă joarda pe oameni.
Fondurile europene pot fi comparate cu orice ajutor de stat, pentru că sunt formate tot din contribuțiile membrilor UE. Scopul e dezvoltarea cât mai rapidă, că e important dacă banii ăia te ajută să faci ceva azi, nu peste 20 de ani. Uită-te la anvelopările de blocuri, de exemplu, la programele de finanțare pentru asociații de proprietari. Nu e neapărat o afacere, dar permite proprietarilor o plată eșalonată în loc să suporte direct întreaga investiție. Poți face acum termoizolarea sau peste 30 de ani, când strâng proprietarii bani.
N-o să ai niciodată condițiile ideale, în viață în general nu e așa, dar ăsta e scopul nostru, să facem lucrurile să meargă tot mai bine. Sigur că n-avem nevoie de bani din alte părți, ne putem face noi infrastructura în câteva sute de ani.
Privește sintagma de „asistați sociali” într-un sens mai larg. Politica PSD este de ajutoare sociale: ajutor de pensie, sprijin pentru energie, vouchere pentru alimente, subvenții pentru agricultură, transport gratuit și așa mai departe. Nu e vorba de X care are un handicap și primește pe bună dreptate un ajutor social după anumite criterii. O întreagă țară sau diverse largi categorii din ea devin asistate social. O țară care devine astfel dependentă de aceste ajutoare și care votează PSD. De unde sunt luați banii pentru aceste ajutoare? Din împrumutiri de la UE. Adică, banii ăia de care zice Georgescu că nu avem nevoie. Și care nu merg în economie. Și pe care trebuie să-i returnăm cu dobândă. Și pentru că n-avem de unde, îi returnăm din alte împrumuturi. Și tot așa.
Și ăsta e doar un aspect. Banii pe care-i primești ca finanțare vin cu niște condiții la pachet. Dacă tu crezi că ți-i dă cineva gratis, nu știu ce să zic, eu consider asta naivitate. UE își ia înapoi banii. De exemplu, trebuie să lucrezi cu firme din UE. Și trebuie să accepți ce-ți dictează UE. Chestii care nu prea au treabă cu democrația, suveranitatea și interesul național, dacă ai observat spre ce virează UE în ultimul timp.
Ne putem face infrastructura mult mai repede, cu condiția ca banii alocați pentru infrastructură să nu fie furați sau deturnați spre alte scopuri. Și cu condiția să fim lăsați să ne-o facem. De exemplu, fix de către UE. Iar Călin Georgescu are dreptate. Dacă ai o gaură într-un vas și o parte din apa din el se scurge prin acea gaură, soluția nu-i să torni și mai multă apă în vas, ci să astupi gaura. Adică, soluția e să ne rezolvăm problemele, nu să introducem într-un sistem pervertit și corupt și mai mulți bani. Dacă vei introduce și mai mulți bani, se vor fura și mai mulți bani. Economia nu va merge niciodată bine cât timp sistemul e putred. E un cerc vicios. Și o păcăleală. La fel cum dacă într-un bidon cu lapte torni o picătură de oțet, oțetul va strica tot laptele. Soluția nu-i să pui și mai mult lapte, înlocuind bidonul cu un butoi. Soluția e să scapi de picătura aia de oțet.
UE e o comunitate care nu înseamnă doar fonduri și împrumuturi. E ca la bloc, toate apartamentele cotizează la fondul de rulment pentru ceva anume – la fel și în UE, toată uniunea are același scop când vine vorba de dezvoltare. Nu ne impune UE energia regenerabilă, e o strategie cu care am fost și noi de acord – asta ca un exemplu. N-are nici o legătură cu democrația, sunt niște angajamente pe care ni le-am asumat.
Banii ăia din fonduri (la care contribuim, apropo) ne ajută, nu ne fac dependenți. Infrastructura ne ajută să ne dezvoltăm mai repede și să avem o creștere economică mai rapidă. Zici că nu merg în economie, dar tot noi construim.
Zici de bani alocați și furați, dar nu cred că ai idee despre ce vorbești. Ca să ai idee ar trebui să întrebi administrațiile locale / companiile naționale cum și cu câți bani ar putea extinde / repara infrastructura. Și după ce aduni toate miliardele de care e nevoie, de unde îi iei? mărești TVA? impozite? printăm bani ca înainte de 1939?
Alternativa, dacă facem pe independenții, va fi că nu avem nevoie de atâtea lucruri pe care le vezi în vest, pentru că nu sunt bani pentru toate – adică nu e nevoie de atâtea autostrăzi, peticim spitalele (în loc să facem altele), o lăsăm mai moale cu mediul și poluarea și facem ce putem în ritmul nostru. Și cu cât ne afundăm mai mult, corupția va fi tot mai mare și vom visa la Vlad Țepeș.
Sunt de acord cu tine dam167. Cel mai mare beneficiu pentru o tara mica aspiranta ani si ani la lumea buna, dupa ani de comunism si dictatura este sa faca parte din lumea buna si sa respecte angajamentele. Pentru Romania UE, NATO, Occidentul, SUA este lumea buna. Raul vine tot din est de la imperialisti si asta o simtim pe pielea nostra din momentul inceperi razboiului din Ucraina.
@dam167
Man, ce zici tu sunt povești. Ne impune. Nu ne impune teoretic și pe față, dar dacă nu faci cum zic ei, vezi exemplul Ungariei, care nu mai primește finanțări pe motive politice și nu economice. Până și ChatGPT ți-a spus asta. Și vezi exempul nu-știu-cărei țări care a primit niște fonduri de la UE și a vrut să angajeze o companie din China care să-i facă infrastructura respectivă și a fost scandalul cât casa, de a reziliat contractul și a angajat europeni. Etc etc. Tu câteodată spui niște lucruri care parcă-s luate dintr-un manual de propagandă (care acum se face și în facultăți, unde nu se discută decât avantajele UE). Realitatea nu-i chiar așa de frumoasă cum spune teoria. Dacă ar fi, ce crezi că aș mai avea de comentat împotriva ei?
Și sigur că are legătură cu democrația. Cine i-a mandatat pe liderii noștri să-și asume în numele nostru anumite proiecte UE, cum ar fi cele pe energie verde? Că eu poate nu sunt de acord. Sau majoritatea.
Evident că UE nu înseamnă doar fonduri și împrumuturi, dar tema citatului o constituiau banii de la UE, așa că pe ei m-am focalizat. N-am zis că toată UE e rea. Dacă ai fost atent, ai văzut că nici Georgescu nu zice asta. În ultima vreme chiar a insistat că nu militează pentru ieșirea din UE, tocmai pentru că i s-a pus în cârcă asta.
Dar mie-mi pare că-ți scapă esențialul. Chiar dacă banii de la UE ar veni fără obligații, tot este mai bună o atitudine de tipul să învăț să mă descurc pe cont propriu decât una de a aștepta să-ți vină bani de la UE și de a considera că nu poți fără ei. Oare cum de nu sesizați acest adevăr de bun simț, că în orice ecuație sau formulă sau poziționare pro sau contra-UE, a reuși tu prin forțele tale este net superior situației în care primești bani din afară și te consideri dependent de ei? Și că deci asta este atitudinea cea mai înaltă pe care ar trebui s-o urmărim și s-o cultivăm, nu aia în care ne uităm mereu după bani și finanțări din afară, ci cea în care începem să stăm pe propriile picioare? Cum de vă scapă asta, iar lui Georgescu nu? Bine, e o chestie atât de simplă, că orice elev de clasa a V-a ar fi capabil s-o exprime. Dar iată că n-o exprimă nimeni dintre politicieni. Cu exepția lui Georgescu, pe care voi îl criticați.
@Zefirela
Între „tine” și „dam167” se pune virgulă.
Aldus, bănuiesc că și tu precum noi toți ești indignat de îndemnul unui torționar la Jupuirea de vii a magistraților și a reprezentanților partidelor din BEC doar fiindcă au aplicat legea. Bănuiesc că te-a deranjat profund încăierarea între forțele de ordine și cei provocați de torționar. Cred că îți este clar că România nu e sat fără câini iar să susții o revolata provocată este inuman, ilegal și împotriva.firi. Decentă por favor și demnitate. Nimeni dar chiar Nimeni nu este deasupra legii. Toți să răspundă pentru faptele lor.
Acum după comentariu meu de mai sus urmează întrebarea? În cazul în care Georgescu nu va putea candida din cauza ilegalităților, tu Aldus vei vota cu tortionarul Simion dacă el va fi varianta aleasă de AUR? Vei pune tu Aldus, tu omul cu Dumnezeu în suflet, omul cu inimă de aur, vei pune stampiluta pe un alde Georgică? Hai să fim serioși…..
.
Torționar? N-avem puncte comune de dialog.
Mai Aldus, nu te supăra pe mine dar tu cum îl poți numi pe Jupuitorul de oameni vii? Eu de exemplu îl numesc practicant asiduu de tortura adică un călău, adică un torționar……tu cum îi zici?
Câți oameni a jupuit până acum în piață?
Cine naiba știe câți a jupuit. La cât de mult patos punea în vorbe când spunea Jupuitii de vii și cum avea ochii scoși din orbite cred că câțiva tot sunt. Oricum pe Georgescu metaforic vorbind l-a jupuit bine de tot.
Zefirela e Popeye sub acoperire?
Evident Liviu că Zefirela la cererea telespectatorilor este un Popeye fără acoperire. Dar lasă asta că altele sunt problemele acum.Tu ce crezi Liviu despre instigarea la jupuire în piața publică? Pâi Liviu nu ți se pare că bandiții vor o întoarcere în evul mediu?
Aldus, te rog frumos să corectezi l-a jupuit pe Georgescu în loc de la jupuit. Am greșit mai am și alte greșeli dar asta e prea mare. Multumesc
@Zefirela Nu am urmarit toate declaratiile din spatiul mioritic si nu-s la curent cu ce s-a mai intamplat, in afara de anularea candidaturii lui Calin. La nivel declarativ, au fost atatea derapaje de-a lungul timpului, incat nu ma mai mira nimic. Si nici nu ma sperie…
@Aldus: propaganda e fix ce spui tu, cum ne facem noi democrația noastră și nu-i mai lăsăm pe alții să ne asuprească. Suntem rupți în fund și bem apă din conducte de azbociment dar ne impune UE chestii și ne asuprește. De ce suntem rupți în fund? tocmai pentru că nu avem destulă minte să ne ridicăm, iar eu vreau să subliniez că minte ne putem face și dacă bem apă curată cu fondurile alea.
Altfel, eu am o tangență cu genul ăla de investiții (pe fonduri UE) în infrastructură de peste 15 ani. Știu cum lucrează companiile de stat, care sunt proiectanții și constructorii de pe piață și cam câți bani pot fi absorbiți. Nu pot să-ți dau toate detaliile, dar dacă un județ are nevoie de măcar jumătate de miliard de euro și, cu banii promiși și care se plătesc la timp, durează de minim 2 ori mai mult investițiile? Și ăsta e un județ, cum am reuși să facem treburile astea în timp util (10-20 de ani)? Eu nu știu, compania de apă nu știe, ministerul nu știe – sunt sute de oameni care nu pot face toate lucrurile astea -, dar tu îmi spui că asta e propagandă.
În prezent, UE ne dă bani și ne impune condiții, așa că tragem și noi să facem câte ceva. Și da, mai ales pentru că străinii nu vor să bea apă din azbociment, gen, și parcă nu așteaptă (zeci de ani) s-o facem noi pe forțele proprii. Deci da, ne asupresc. Sunt convins că pentru tine, care nu vezi mii de oameni în țară care stau pasivi, e mult mai ușor să-ți îndrepți furia pe Ciolacu și PSD care sifonează tot timpul ceva. Că ăla e un om, un partid, nu un sistem complex pe care nu-l înțelegi. Până să cultivăm vreo atitudine, vezi cum stăm cu poluarea, infrastructura de bază, transporturile și calitatea vieții, apoi explică-le bucureștenilor în câte zeci de ani le dai apă caldă.
Sincer să fiu nu mă aștept să înțelegi lucrurile astea, cum spuneam, e mult mai ușor să cauți un vinovat care e comod de arătat cu degetul, decât să rezolvi problemele. Mai ales că nu ne oprește UE să ne educăm ingineri, apropo, ironia e că dacă n-am înlocui azbocimentul cu banii ăia de care spui că nu avem nevoie, ar fi și mai puțini bani în educație.
Sunt de acord cu tine, dam167. Multe lucruri bune s-au făcut și se fac cu banii de la UE. De exemplu acum prin programul PNNR pentru învățământ, școlile sunt eligibile pentru tot felul de investitii în aparatură performanta, în materiale didactice, mobilier, renovare. Sunt necesități care nu pot fi amânate. Tot din fonduri europene în mediul rural se construiesc toalete în scoli.
Ce ma bucur ca nu poate candida. Ura! Ma bucur ca CCR a decis ca nu poate candida. Unde-i lege nu-i tocmeala.
Doamnelor si Domnilor, hai sa vedem daca instigatorul la jupuire are tupeul sa isi depuna candidatura………ar fi culmea culmilor ……….nu de alta dar cei pe care si-ar fi dorit a fi deja jupuiti sunt chiar cei care vor analiza dosarul unui instigator la violenta.
@dam167
Democrația nu se tranșează în termeni de „a noastră” sau „a altora”. Democrația înseamnă voința poporului. Nu a unor birocrați de la Bruxelles, pe care nu i-a ales nimeni prin vot. Indiferent ce ar decide ei, și notează că nu toate deciziile lor ne sunt benefice.
Da, minte ne putem face și dacă bem apă curată cu fondurile alea. Dar de ce îți setezi un țel atât de mic? De ce nu aspirăm să ajungem în situația în care să dăm noi bani împrumut altora, în loc să luăm de la ei? Sau cel puțin să nu ne mai pese de banii lor.
N-am înțeles tot ce zici în paragraful doi. Dă un exemplu, fie și fictiv. Ce înseamnă că are nevoie de o jumătate de miliard de euro, de cine-s promiși și plătiți la timp banii ăia, durează de două ori mai mult decât în care caz?
Nu am niciun fel de furie, nici pe Ciolacu, nici pe altcineva. Fiecare e răspunzător pentru propriul destin. A crede că Ciolacu e de vină pentru că nu-ți merg ție bine lucrurile e prostie. Dar dincolo de asta condițiile pe care ți le pune UE depășesc sfera dezvoltării economice. Una dintre aceste condiții este să-ți subordonezi sistemul propriu de legi în fața deciziilor UE. Asta înseamnă un pic mai puțină suveranitate. Și dacă nu faci asta, ciuciu bani.
Și de ce nu poți face apa aia caldă în București fără bani de la UE?
A rezolva problemele e fix ce propune Georgescu. Doar că a aștepta pomeni de la UE nu înseamnă a rezolva probleme. Dacă ți-ai rezolva problemele, te-ai descurca foarte bine și fără banii ăia. 😉
@Zefirela
Da, s-au făcut (și) multe lucruri bune cu bani de la UE. Totuși, citatul nu era despre asta. Ci despre faptul că n-avem nevoie de banii ăia. Sau că se pot face lucruri bune și fără acei bani.
Aldus ai pus în mod intenționat și rău voitor termenul subordonare asociat cu mai puțină suveranitate. Știi ce Aldus după părerea mea asta este cea mai mare greșeală a celor intitulati suveranisti și anume folosiți termeni provocatori și nerealisti și doar asta a făcut ca oameni chiar de bună credință dar naivi să vă dea crezare. De ce nu ai pus tu Aldus termenul de armonizarea sistemului propriu de legi cu cel al UE fiindcă așa este corect și denotă înțelegere și bunăvoință. Arunci în spațiul public niște combinații de cuvinte fără noimă de parcă cineva forțat ține România în UE și o exploatează subjugand-o. Aldus deschide ochii vezi că la un moment dat și tizul tău a dat-o la întors și a spus că nu vrea să renunțe la UE. Acum Aldus în situația pe care noi am ales să fim o țară europeană avem nevoie bineînțeles de banii UE pentru a face în continuare lucruri bune pentru toți românii. Ani buni ne-am dorit să fim în UE și cu greu am fost acceptați iar acum să vină un alde CG și cu acoliții să ne ducă înapoi în infernul sovietic este de neacceptat. Măi Aldus cine se vrea sovietic să plece la Putin.
Nu am spus „armonizare” pentru că discut conținutul, nu ambalajul. Practica, nu teoria. Realitatea, nu ficțiunea de fațadă pe care o crezi tu ca fiind reală.
Nici eu n-am zis că vreau să ieșim din UE.
Exact Aldus discutăm practica așa că până în 2029 cei șase eurodeputati AUR să facă tot ce credeți că este bine pentru România. Sunteți acolo deci spor.
UE e o comunitate, o uniune. Noi am ales să fim acolo și să ne adaptăm cerințelor uniunii.
Da, hai să luăm un exemplu, dar mult simplificat, doar așa pentru un ordin de mărime. Din ce văd eu, bugetul Ministerului Dezvoltării pentru 2025 e circa 20 miliarde lei, adică aproximativ 4 miliarde de euro. Dacă luăm infrastructura de mediu (apă și canalizare, de exemplu, cu stații de tratare, epurare și tot ce ține de ele), pentru modernizare se primeau de la UE în jur de 300 de milioane de euro per județ. Dacă presupunem că vin o dată 10 județe (din 41) să ceară acei bani, aproape că acoperim tot bugetul. Or bugetul nu include bani doar pentru genul ăsta de infrastructură, ci și datorii sau alte cheltuieli care vin din urmă. Ăsta e cazul fericit, aici sunt mulți bani.
Ministerul Transporturilor propune 1.529 miliarde de euro, din care jumătate sunt fonduri europene. Aici nu mă prea pricep, dar am o vagă impresie că 700 de milioane de euro nu fac prea multe la nivel național.
Sigur că toate se pot eșalona, nu trebuie să dăm toți banii o dată. Oamenii pot avea apă și căldură în următorii 50 de ani și transport modernizat în 100. Pe lângă că primim bani, UE ne urgentează investițiile astea prin legislația europeană. Adică măgarii ăștia vor să ne modernizăm mult mai repede, cică n-au răbdare să treacă 100 de ani. Eu, ca un patriot adevărat, aș lua cât mai mulți bani de la UE pentru infrastructură și aș investi în educație. După cum vezi, nu există bani pentru a le face pe toate.
Sunt de acord cu tine, dem167. Se vede că tu ești familiarizat cu accesarea fondurilor și beneficiul lor. Și eu știu cât de mult bine au făcut banii europeni investiți în școlile din mediul rural deci în locuri unde nici vorbă de bani de la primărie, de da Consiliul județean, de la Minister. Copii merg la școală acum nu peste 100 de ani când se pot strânge banii necesari.Aldus se vede că tu nu știi cum stă treaba cu sărăcia.
@dam167
Și eu aș lua cât mai mulți bani de la UE, dar ce-are asta a face cu sensul afirmației lui Georgescu, pe care din ce văd continui să-l ratezi, și anume că ideal este să ajungem să nu mai fim în situația pe care o descrii în exemplu și că avem, de fapt, potențialul ăsta? Că e mai bine să ne rezolvăm problemele care ne trag în jos, astfel încât bugetul din exemplul tău să devină de câteva ori mai mare și să nu fie fasonat de mânărerile unor intermediari, iar problema cu apa să se fi rezolvat de mult? Că avem resursele și resorturile interne pentru a fi bogați, dar că le folosim prost? Că asta-i marea durere și elefantul pe care nu-l vede nimeni în cameră: nu ciurucul pe care ni-l aruncă UE, ci imensa delapidare din banul public pe care o practică de 35 de ani autoritățile, sus-pușii, finanțatorii partidelor politice, serviciile, companiile care primesc resurse pe mai nimic și toți restul de profitori de pe urma spatelui și buzunarului tău și al meu. Am dat-o și eu așa, mai simplist, să se înțeleagă.
Voi nu-l înțelegeți pe Georgescu pentru că îl citiți în cheia în care citiți discursul investitorului sau ministrului de la televizor. Ratați ideile din afirmațiile lui pentru că nu sesizați că el le prezintă dintr-o perspectivă mai sintetică și mai înaltă. După cum am sugerat deja în articol: pentru a-l înțelege (pe Georgescu) nu trebuie să studiați economie sau politică, ci filosofie.
@Zefirela
La capitolul educație UE modernizează nu doar școlile (clădirile fizice), ci și programa. Asta o zic pentru restul, că tu n-o să înțelegi.
Aldus dacă tăceai filosof rămâneai. Programa școlară o modifică Ministrul sunt niște planuri cadru, consultări dar nu ai tu de unde să știi lucruri din astea. Nu are treabă UE cu programa. Vezi că acum vei avea de ales între Simeon cel cu jupuirea și tanti Ana Lugojeana+Mărie si Mărioara..hai pe cai fugi de semnează că e groasă. Mergi cu Ana că-i drăcuță scoate Ana animalul din ea de ajunge Coana mare Doamna Prezidențială. Hapciu…..am strănutat. Success
Aoleu Aldus scuze că am greșit. M-a luat valul și am uitat că tu nu ești cu femeile. Asta e nasol nu poți semna pentru Anusca semnează pentru Simeon cel rău iar dacă nu îl validează că după comportament e cam penal tu poți să mergi cu Crin sau cu Nicușor sau cu altcineva. Acum vedem și câți vor mai rămâne în final că dacă rămân doar doi scăpăm de stres.😀
@Aldus: ce spui tu e propagandă. Câți bani, sau ce procent din buget e sifonat? ai niște cifre sau așa ai impresia tu că fură tot timpul cineva ceva? imensa delapidare? lucrurile astea nu țin de alegeri, ci de justiție.
Știi cum e cu resursele? vreau să văd un studiu și niște cifre, până atunci nu știu câte sunt, cât costă să le extragem și ce am putea face cu ele. Până la cifre sunt povești, pentru că tu ca cetățean nu vrei să plătești dublu pentru un produs finit, doar pentru a ne atinge noi potențialul.
Pe mine nu mă interesează Georgescu, cu atât mai puțin filosofia. De altfel pe majoritatea românilor nu-i interesează filosofia, ci nivelul scăzut de trai. Și nu mă refer la cumpăratul de aifoane, ci la școala care e praf (și ghici ce, de acolo vin oamenii care dezvoltă țara), la apa pe care o bei din conducte de azbociment și la cele 2-3 zile de care ai nevoie să traversezi țara cu trenul. Ar mai fi și poluarea care ne îmbolnăvește dar hei, noi nu punem botul la vrăjelile europene.
Și ce e și mai trist, că avem nevoie de UE să ne și civilizeze, nu numai să ne dea bani.
Sunt de acord cu tine, dem167. Am mirosit eu că Aldus e propagandist dar am crezut că mă înșel mai ales că mai deținea un calificativ de mic și delicat practicant de cenzură și un cumul de calificative mi se părea mult. Ai dreptate dem Aldus e propagardist adică propagandist și cenzurist la un loc.
@Zefirela
Mersi pentru porția de râs și bună dispoziție! 🙂
PS: De ce nu-ți place George Simion?
@dam167
Ai dreptate. După căderea lui Ceaușescu țara a fost condusă de servicii, cercuri de interese și politicieni onești, care au dat numai legi bune, în favoarea poporului, și care nu s-au atins de niciun ban din bugetul administrat. Situația în care suntem acum este cea mai bună posibilă. Orice altă guvernare ar fi însemnat să ne fie și mai rău. Așa este. Mea culpa!
Ce te faci când justiția e cumpărată pe persoană fizică de cei aflați la putere? Și cum adică lucrurile astea nu țin de alegeri? Care-i modalitatea prin care cetățeanul obișnuit (și deci poporul) își poate sancționa niște politicieni care o iau pe arătură? Singura modalitate pe care o are la dispoziție?
Foarte bine, dar atunci nu te băga la comentat citate care sunt, în esență, filosofice.
Și toate astea nu sunt o mărturie a exact faptului că am avut niște guvernări dezastruoase, care au tocat banii ce trebuiau alocați pentru educație, infrastructură etc pe alte chestii? Doh. Aștepți să vină să te salveze UE, când problema e la tine în casă? Rezolv-o, că asta zice Georgescu. Noi prin noi, nu legați de UE. Dacă copchilu’ îți face prostii, îl educi, nu aștepți să vină milițianul la ușă că tu ai o problemă și nu vrei să te ocupi de ea. Și zici că-i preferabil să-l educe poliția decât să nu-l educe nimeni. (Adică să primim bani de la UE decât să nu primim nimic de nicăieri.) Da’ de ce nu-l educi tu? (Adică, de ce nu îți rezolvi problemele, astfel încât să nu mai privești lung după banii ăia de la UE?) E atât de simplu.
Aldus, mie nu îmi place Georgică fiindcă nu dă bine în poze. Nu dă bine nici pe sticlă. Nu este nici de rol principal dar nici de rol secundar. E figurant. Oricum mișcările lui de ultimă oră cu siguranță nu le este multor colegi pe plac. Am citit niște luări de poziție și ceva-ceva se întâmplă în AUR. Eu din ce miros cred că Georgică nu va mai face mulți purici în AUR cred că usor-usor își va pierde din influența. Nu este credibil, el este penibil. Spera să fie votat de cei care l-au votat pe Georgescu. Nu va fi posibil. Georgescu este perceput ca un zeu. Ce a realizat Georgescu nu va mai putea fi realizat în curând de altcineva. El este unic și original lucruri care nu se pot copia și nu se pot transmite nici măcar din generație în generație. Georgescu a câștigat încrederea unor români care nu sunt puțini. Dacă eu nu rezonez cu gândirea lui Georgescu asta nu înseamnă că trebuie să văd negru în fața ochilor și să arunc cu noroi.
George Simion nu e credibil? 🙂 A fost ales recent vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. A fost singurul politician român invitat oficial la Washington, în condițiile în care administrația Trump nici nu-i bagă în seamă pe Ciolacu, Bolojan și restul. Ne reprezintă țara peste tot. Ce vorbești? 🙂
Uite ce citam despre el pe 21 februarie, de pe DCNews:
Aldus, oamenii aceia nu știu ce zace în el. Ei se raportează la funcția pe care o deține și fac abstracție de omul politic Simion fiindcă habar nu au ce avem noi de tras cu el. Dar cred că după alegeri va dispărea din peisaj. Nu îi doresc răul dar să fie invizibil tot mi-ar plăcea.
Poate va dispărea la Cotroceni.
Aldus dați una peste gură de fapt dați una peste mâna cu care testezi. Doamne ferește! Mai bine să rămână acasă la el să aibă grijă de soție și de copilaș și să se angajeze la o firmă privată.
Ne da-ți sau nu ne da-ți?
Vai de capul meu. Aldus am greșit. Este impardonabil. Trebuia să scriu dă-ți o palmă adică cu cratima. Te rog să mă scuzi.
Nu trebuia să scrii să-mi dau o palmă. Trebuia să-mi dorești ceva mai pașnic. 😀
Zefirela a apărut în peisaj cu niște caracteristici numite în stil științific “paranormale”! Știe toate caracteristicile unui om, mai ales pe cele rele! Știe cum își va manifesta omul caracteristicile în viitor, mai ales pe cele rele! De unde toate astea? Cumva de la spanacul-Trans?
Zefirela e o comentatoare mai zvăpăiată de-a lui Goe, care-și schimbă periodic pseudonimul, imaginea de profil și blogul. Adică avea un blog, dacă nu două, între timp dispărute. Altfel, fată bună, presupun.
@Aldus: și înainte de căderea (erm, lovitură de stat) lui Ceaușescu, țara tot de servicii era condusă. Ceaușescu pierduse de ceva timp frâiele, iar țara era de și mai mult timp în cădere liberă. Ce guverne puteau să vină după așa ceva? asta a fost școala din est, opresiune și influență, și era normal să dureze asta ceva timp. Așa că românii au căutat spre Vest, fix ca să combată ce fusese înainte – înțeleg că nu e bine nici așa.
Cauți prea mult în politică. Dacă justiția e cumpărată și politicienii înrădăcinați, ce aștepți să se întâmple, să fie votat vreun sfânt care să anuleze de unul singur totul? Țara nu are autostrăzi pentru că nu a vrut poporul să le facă, nu din cauza politicienilor. Dacă politicienii au făcut atâta rău înseamnă că trebuie ca lucrurile să le facă poporul, nu ei. În mod ironic, ce îți spun eu legat de fondurile europene driblează politicul și se întâmplă indiferent de ce face Ciolacu. Dar nu, problema e că se face ceva cu niște bani, când noi ar trebui să facem politică – am râs. Amar, dar am râs.
E foarte comod să dăm vina pe politicieni, așa cum dăm vina și pe șefi. Noi am face, dar nu suntem conduși, zicem, deși am putea face indiferent. O să vezi că vor veni vremuri în care vom avea oameni foarte slabi în toate domeniile, indiferent de clasa politică. Atât de slabi încât vom aduce până și ingineri din occident, că ai noștri abia vor ști să scrie. Asta e de fapt greaua moștenire, nu că au tocat politicienii banii.
Păi nu a zis nimeni că doar de la politicieni vine soluția. Politică nu putem face toți, însă putem contribui fiecare, în felul lui, la o societate mai bună și mai sănătoasă. Dar pentru asta, cea mai bună atitudine e să gândești că poți și să-ți setezi idealuri cât mai înalte. Dacă ești convins că singur n-ai resursele necesare și că ești dependent de banii UE, e ca și cum ai porni la luptă gândindu-te că nu poți reuși decât dacă te ajută un aliat mai puternic. În cazul ăsta, deja ești pe jumătate înfrânt. Unde-i atitudinea de învingător cu care trebuie să pornești? Că Georgescu o are și voi o ratați. Adică, hai să ne lamentăm că greaua moștenire ceaușistă și nu putem pe cont propriu. Iar când cineva vine cu o perspectivă diferită, eroică, îl criticăm.
O să public o recenzie făcută de un profesor de franceză la una din cărțile lui, care poate are legătură cu ce spun aici.