Investiții în viitor

Redau mai jos un Top Ten al celor mai mari companii din lume cotate după valoarea lor de piață, conform HowStuffWorks. Lista este din 15 august 2024.

1. Apple (3.41 trilioane dolari)

Firma care produce iPhone-uri, iPad-uri, calculatoare MAC și deține serviciile de streaming și achiziții online Apple TV+, Apple News+, Apple Music și iTunes.

2. Microsoft (3.11 trilioane dolari)

Producătoarea sistemului de operare de pe care probabil citiți acest articol. Apropo de asta, un scurt banc. Cică în noaptea nunții, Melinda îi spune lui Bill Gates: „Acum înțeleg de ce ți-ai numit compania Microsoft.”

3. Nvidia (2.88 trilioane dolari)

Plăci grafice pentru toate segmentele de public (calculatoare personale, servere, stații de lucru, cercetare, minare de bitcoini, inteligență artificială), chipseturi pentru calculatoare și telefoane mobile, supercalculatoare, robotică etc.

4. Alphabet (2.13 trilioane dolari)

Compania-mamă a Google.

5. Amazon (1.95 trilioane dolari)

Implicată în: comerț electronic, publicitate online, sisteme cloud, streaming digital (Amazon Prime Video, MGM), inteligență artificială etc. Celebrul sait de filme IMDb este deținut tot de ea.

6. Saudi Aramco (1.77 trilioane dolari)

Cea mai mare companie petrolieră din lume, cu influență în sectorul energetic și industria chimică. Ziarul nu uită să ne spună că pe fondul schimbărilor climatice compania și-a diversificat portofoliul pentru a-și reduce dependența de petrol, explorând surse alternative de energie și investind în tehnologii durabile. Oh, well.

7. Meta Platforms (1.20 trilioane dolari)

Compania care deține și operează Facebook, Instagram, WhatsApp, Threads. Se mai ocupă cu realitatea virtuală, comerțul electronic și nelipsita inteligență artificială.

8. Berkshire Hathaway (947.15 miliarde dolari)

Conglomeratul condus de Warren Buffet are un portofoliu diversificat, deținând acțiuni în companii precum Coca-Cola, Kraft Heinz și Apple.

9. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) (859.96 miliarde dolari)

Cel mai valoros producător de semiconductori din lume și cea mai mare companie din Taiwan. Semiconductorii ăștia formează circuitele de silicon (substratul hardware) de la baza telefoanelor, calculatoarelor și a altor aparate moderne.

10. Eli Lilly (764.38 miliarde dolari)

O companie farmaceutică.

Ce observați privind cu atenție la lista de mai sus? Marea majoritate a companiilor care apar în ea (7 din 10) sunt din domeniu IT-ului și al tehnologiei. O singură companie farmaceutică. O singură companie petrolieră. Și un deținător al unui portofoliu diversificat de acțiuni. În rest, doar companii de IT, tehnologie, telefoane mobile, servicii digitale, inteligență artificială. Nimic din zona industriei grele, a comerțului clasic, a construcțiilor de mașini, a energiei, a imobiliarelor (toată lumea doarme undeva), a industriei alimentare (toată lumea mănâncă), a modei sau îmbrăcămintei (toată lumea se îmbracă), a cosmeticelor, a tutunului și alcoolului, a sportului, a jocurilor de noroc șamd.

Ponderea acestor companii de IT și tehnologie în clasamentul mondial ne permite să spunem că s-a făcut trecerea de la Epoca Industrială, care a început odată cu Revoluția Industrială din anii 1700-1800 ce a marcat trecerea de la o economie orizontală și agricolă la una dominată de industrie și mașini, la o Epocă Digitală, sau Virtuală, sau IA, sau numiți-o cum vreți, în care volții, amperii și caii putere sunt înlocuiți tot mai mult de biți și emoticoane.

Extrapolând în viitor, ne putem aștepta ca următoarea epocă sau civilizație să fie guvernată de o tehnologie și mai avansată, având un grad de abstractizare și o finețe și mai ridicate, pe care nici măcar nu le putem încă bănui. Și totuși:

În 2018, Bill Gates, fostul șef și cofondatorul Microsoft, a cumpărat în sudul statului Washington 5800 hectare de teren arabil, care l-au costat 171 milioane de dolari. Conform Weiland Farms, Bill Gates deține actualmente circa 110000 de hectare de teren.

În 2014, Mark Zuckerberg, șeful Meta și cofondatorul Facebook, și-a cumpărat 144 hectare de teren în insula Kauai din arhipelagul Hawaii. Anul trecut acesta a anunțat că investește în agricultură, vrând să devină producătorul celei mai bune și sănătoase carne de vită din lume. Anunțul lui este destul de colorat.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a cumpărat de-a lungul timpului, cam începând cu anul 2000, circa 170000 de hectare de teren, în principal în statul Texas.

Ray Dalio, miliardar american și manager de fonduri speculative, deține cel puțin 224000 de hectare de teren în Australia.

Ted Turner, fondatorul CNN, are nu mai puțin de 800000 de hectare de teren în Nebraska, New Mexico, Kansas, Montana și Dakota de Sud.

Și acestea sunt doar câteva nume pe care le-am găsit la o căutare fugitivă (dar nu prin Google, care ascunde unele rezultate, pentru protecția datelor personale blabla).

Cum se face că toți acești miliardari, mulți provenind din domeniul tehnologiei, au cumpărat și continuă să cumpere suprafețe imense de teren arabil? S-au uitat la filme cu Vestul Sălbatic când erau mici și vor să-și facă ferme? Li se pare atractivă ideea de a se retrage undeva „la țară”, pe proprietatea lor, unde la pensie să poată mânca și ei o roșie și o ceapă, care să ajungă întregii familii? Sau se gândesc că pe viitor prețul terenului și al recoltelor lui se va duce la cer?

Numiți-o toană, moft sau extravaganță, dar realitatea este că cei mai mari miliardari ai lumii investesc în industria calului.

4 Replies to “Investiții în viitor”

  1. Au ajuns si astia la vorba lui Cosbuc. 😉
    Ce instructie a facut Arsenal cu Real Madrid! I-a cocosat. Rice a fost magistral.

  2. În copilărie am fost microbist, dar acum nu mă mai uit la meciuri. 🙂

    Care vorba a lui Coșbuc?

Leave a Reply