Ilinca Verbruggen Mihalache este o femeie isteață, frumoasă, cultivată, stăpână pe ea și cu picioarele pe pământ. În plus, cred că îi plac foarte mult copiii, deoarece…
Am șase cezariene. O spun cu durere și regret. Primele două au fost, cel mai probabil, complet inutile, făcute la presiunea unor medici grăbiți. Următoarele au fost obligat cezariană, din cauza primelor. De fapt, conform medicilor, următoarele nașteri nu trebuiau să se mai întâmple deloc. Înțelegeți ce înseamnă asta? Doi medici grăbiți, pe care i-a auzit soțul discutând pe hol despre cum vroiau să se termine mai repede să meargă la o cafea, au decis că ultimii mei patru copii nu aveau de ce să mai existe. Poate „patru copii” sună abstract, însă fiecare dintre acești copii are nume, o personalitate, un destin în viață și o valoare egală cu a fiecăruia dintre cei care citesc aceste rânduri. Sau cu a oricărui medic. Un om versus o cafea.
Nu i-am ascultat pe medici, am ajuns la șase copii. Și șase cezariene. Poate credeți că am trecut prin ultimele sarcini fluierând cu inconștiență. Nu. De fiecare dată, nu știam dacă mai scap. Nu am avut niciodată cancer, dar îmi închipui că așa e când aștepți să afli dacă scapi sau nu. Nu aș fi trecut prin acești ani de chin dacă nu… dacă nu vroiau niște medici să plece mai repede.
De la ce a pornit chinul ăsta? De la două cafele.
Aș fi vrut să vă povestesc astea mai târziu, după ce se mai tocește trauma, însă circumstanțele mă obligă. E o datorie de onoare.
Ajunși aici, vă propun o mică pauză din lectura textului, pentru a deconspira substratul acestui articol. În mai 2024, înainte să-și depună candidatura pentru alegerile din iarnă, niște alegeri pe care sistemul le-a considerat malformate, le-a extras prematur cu bisturiul CCR-ului și le-a aruncat într-un tomberon iar de atunci ține un capac apăsat peste el – doar-doar or înceta să dea din mâini și din picioare, candidatul care avea să iasă pe primul loc, Călin Georgescu, a spus într-o discuție cu Alexandru Pleșea că nașterea prin cezariană este o tragedie, deoarece astfel se rupe firul divin. Odată ce Călin Georgescu a câștigat primul tur și presa a început să-l mitralieze, afirmația de mai sus a intrat și ea în vizorul public, iar numeroși oameni care până atunci aveau un comportament normal și-au descoperit brusc valențe de critici, pamfletari și intelectuali rasați. Oameni printre care se numără și Renata, care mi-a readus subiectul în atenție, într-un comentariu de la articolul precedent.
Și acum, să continuăm cu relatarea Ilincăi:
Având în vedere că am oarece experiență, am să vă spun care-i treaba cu „firul” ăla. Nu-i nimic mistic. Dimpotrivă, e știință pură. N-ai cum să fii „cu știința” și să te hăhăi. Sau ai, dar atunci înseamnă că ești bou.
În timpul nașterii se eliberează un hormon numit oxitocină.
În timpul cezarienei nu, pentru că în timpul cezarienei nu există contracții.
Oxitocina este „hormonul dragostei”.
Imediat după cezariană organismul nu pricepe ce s-a întâmplat. Hormonii de sarcină s-au tăiat brusc, copilul a ieșit din „radar”, dar nu s-a trecut prin naștere. Pentru corp e ca și cum copilul ar fi murit. Îi trebuie câteva zile să „înțeleagă” că copilul încă trăiește.
De aceea după cezariană multor femei le vine greu să stabilească conexiunea cu copilul. Hai s-o zicem pe aia dreaptă. Se ratează primul pas. Nu contează că e restabilită după, uneori cu disperare si exagerări din nevoia de a recupera. Se rupe… ei bine… firul.
De aceea multe spitale, acum, după cezariană pun copilul pe pieptul mamei. Dar asta ajută doar parțial. Mai ales că imediat după operație nu te simți fresh, așa cum cred unii, „spre deosebire de nașterea naturală”. Nu, dragilor. La ultima cezariană mi-au dat imediat fetița. N-am putut s-o țin pentru că dârdâiam de la perfuzia cu adrenalină.
Am auzit mame din România care au stat cinci zile pironite la pat după cezariană, crezând că așa trebuie, personalul medical nu a avut nici măcar o fărâmă de omenie să le învețe cum să se dea jos din pat. Chiar și dacă știi să te dai jos din pat, ești legată de perfuzii și de sondă, proaspăt tăiată pe burtă, este foarte greu să te ocupi de copil exact în alea primele trei zile, care sunt cruciale.
Tot din cauza „tăierii firului”, după cezariană multor femei le vine laptele foarte greu sau deloc.
Mai sunt multe alte aspecte: flora intestinală care la copiii născuți prin cezariană e setată de la început prost, oasele craniului care nu sunt așezate în mod natural, mucozitățile din interior care nu se elimină (după ce că după cezariene nu am avut picătură de lapte trei zile, copiii mei nici nu au putut să mănânce din cauza mucozităților), riscul crescut de depresie postnatală. Sunt multe aspecte. Dar cred că „firul” se referă mai ales la oxitocină, care, repet, e chimie pură. Cine neagă asta e paralel cu știința, trăiește într-o lume imaginară.
Din punct de vedere feminist, mie cezariana nejustificată medical mi se pare o formă de exploatare a femeilor vulnerabile de către personalul medical.
Asta nu înseamnă că nu sunt și cazuri când cezariana e absolut necesară și salvează vieți. De aceste cazuri nu zice nimeni nimic, Doamne ferește. Dar a justifica cezarienele inutile prin faptul ca există și cezariene care salvează vieți e ca și cum ne-am pune toți stenturi la inimă pentru că, nu-i așa, toți suntem de acord că în unele cazuri stenturile salvează vieți.
Când îl faceți pe unul nebun, aveți grijă ca nu cumva nebunii să fiți chiar voi.
În lumina textului de mai sus, comentariile răuvoitoare la adresa afirmației lui Călin Georgescu cu privire la ruperea firului divin în cazul nașterilor prin cezariană se întorc, ca niște bumeranguri, împotriva celor care le-au formulat. Dar dacă pe aceștia îi putem înțelege până la un punct, rămâne de domeniul inexplicabilului atitudinea critică a unei persoane care la rândul ei s-a născut prematur și la zeci de ani distanță păstrează încă vie experiența traumatizantă a primului contact cu lumea de din afară, experiență pe care o descrie cu o reală sensibilitate.
În același interviu menționat anterior, Călin Georgescu spune că atunci când se naște un copil, se nasc de fapt două ființe: copilul și mama. Ce frumos!
Deosebit! Mulțumesc pentru evidențierea textului!
Din nefericire pentru femeile care nu au vrut să aibă copii sau au avut, după infecția cu idei aberante ale feminismului, și nu au vrut să se vindece de infecție, textul rămâne o taină!
Iar o să te acuze Renata că ești o clonă de-a mea! 😀
Oricum, n-a zis nimeni nimic de cei/cele care nu vor să aibă copii. Este alegerea fiecăruia. Dar este la mintea cocoșului că dacă vrem să aducem pe lume unul, atunci o naștere naturală este de o mie de ori preferabilă uneia artificiale.
De fapt, asta decurge dintr-o problemă pe care o are tehnologia și despre care intenționez să scriu în viitorul apropiat. Tehnologie care își arogă meritul augmentării naturii, dar care nu o poate nici măcar suplini decât într-un mod foarte grobian și pervers. Iar asta-i valabil în aproape toate domeniile.
Nu era necesar s-o citezi pe mama eroină, că știm și noi care sunt avantajele și dezavantajele nașterii prin cezariană. Toate discuțiile astea din bulele femeilor fan-Cristelnița și fan-Olivia Știr sunt fermecătoare, dar n-au nicio legătură cu „firul divin” despre care vorbea Cucuiatul. Dar să zicem că ai bifat treaba cu firul!
Mai rămâne aia cu nanocipii din fanta și aia cu limba română, mama lu’ limba latină.
Bine, dacă ești în formă, n-ar strica să explici prostimii și care-i treaba cu industria calului, și cum vezi tu patria noastră prosperând din potcovit cai verzi pe pereți, cum se va face reconversia profesională a informaticienilor în șelari și-a medicilor umani (că oricum, ce poa’ să știe un doctor mai bine ca tine despre boală) în jochei, fiindcă, cel puțin așa sper, fostul viitor președinte se referea la transformarea României într-o pepinieră de cai de curse, nu într-o fabrică de salam de Sibiu! 🙂
N.B.: Vezi că iar folosești cuvinte cărora nu le cunoști sensul! Adjectivul „grobian” se folosește exclusiv cînd vorbim despre oameni și înseamnă mârlan, mitocan, bădăran plus sinonimele lor.
@Mihail: apropo de taine:
„Sunt taine care îi ucid pe cei ce le descoperă” – A. Dumas.
@Aldus: nu ne mai fă sânge rău, ne tot arăți câte lucruri faine pierdem doar pentru că l-au scos pe Georgescu.
Legat de nanocipuri, eu nu beau Fanta, dar presupun că mi-au pus în bere, nemernicii! Lăsând gluma la o parte, aud de la conspiraționști că sunt mai rele ledurile, așa că lasați facturile la curent și puneți și voi becuri de-alea vechi și bune, nu vă lăsați perturbați de frecvențele diabolice ale diodelor!
@Renata
Dacă textul de mai sus „n-are nicio legătură” cu firul divin, degeaba mă întrebi de restul. Legătura asta e chiar filonul central al textului. Despre asta-i vorba.
Cred că elevii încep să ia contact cu sensurile figurate încă din clasele I-IV. Dacă ai o problemă cu religia, te sfătuiesc să dai la o parte haina mistică în care își îmbracă Georgescu cuvintele și de asemenea să treci peste elementele particulare care țin de stilul său personal și de maniera în care vrea să scoată ceva în evidență și să te duci la esență. De exemplu, în clipul de față a mai spus că peste 90% din nașterile din România se fac prin cezariană, ceea ce probabil că e o eroare grosolană. Dar: are dreptate, pe fond, în ceea ce spune? Dacă nu-ți place ideea de „fir divin”, înlocuiește-o cu „firul naturii”, poftim.
N-ar strica nici să îi citești/asculți cuvintele holistic, nu doar pe bucăți – formându-ți opinia pe baza unor frânturi extrase de mass-media de ici și colo și care ție ți se par ridicole. Asta ca să-i poți recepta mai bine mesajul de ansamblu. Dar să ții cont în lectura/audiția ta și de elementele de mai sus, făcând translațiile care se impun. Poate atunci o să înțelegi de ce am zis că e cu două clase peste voi.
După cum și „mama eroină”, de altfel.
@dam167
Probabil că cele mai sănătoase sunt becurile clasice. Eu am leduri. Cele mai rele sunt becurile economice în spirală, care au precedat ledurile. Alea conțineau mercur.
Lovi-v-ar ecologia, bre
@dam167
Nici o legătură cu tainele care pot pricinui uciderea celui ce le descoperă! Tainele acelea sunt din domeniul serviciilor secrete!
@Aldus
A alege să nu ai copii, mai ales pe motive aberante, din arsenalul feminist sau ecologic, nu este deloc indiferent, ca și consecințe! Eu atrăgeam atenția că motivele aberante vor închide capacitatea de a pricepe aspecte fundamentale, cum este și nașterea firească cu toate consecințele ei! Inclusiv aportul de dragoste pe care copilul îl primește la nivel biochimic!
Totuși, este destul de trist să privești omul ca pe o simplă o piesă în angrenajul social. Când vine vorba de preferința pentru copii, nu există motive aberante: gusturile nu se discută. Pur și simplu, dacă ți-i dorești îi ai, iar dacă nu nu. Asta ține de propriile tale preferințe. Nu îi ești dator societății cu un număr de copii, sau cu o anumită meserie, sau cu un anumit randament. Viața înseamnă mult mai mult decât o chestiune de productivitate și ești liber să ți-o trăiești cum dorești pentru a fi fericit.
Dacă ai o altă poziție, te rog argumentează. Pentru că am impresia că pleci de la premiza (chiar dacă neexprimată) că ai un fel de datorie de a face copii. Datorie față de cine?
Notează te rog că mie îmi plac copii și doresc să am pe viitor. Dar nu susțin obligativitatea nașterilor, ca pe vremea lui Ceaușescu. Asta ține de ce-și dorește fiecare.
Ca sa fiu cit pot eu sa fiu de sincer, n-am nascut niciodata prin cezariana. Si poate din acest motiv firul divin sau cum ii mai spun vracii, cordonul ombilical ma cam lasa rece. Ca daca e sa-l consider divin, ar trebui sa consider si actul sexual la fel de divin. Si pe cale de consecinta, ar trebui sa ma consider si pe mine un divin, ceea ce mi-e peste poate.
Lasind gargara, cred ca acel cordon e un tub prin care ne hranim pina sa dam cu nasul de frigul de “afara”. Atita tot.
@Aldus: ce înseamnă probabil? de ce sunt mai sănătoase? Postarea din link-ul tău e cam veche și vorbește despre halogen, nici n-a ajuns la led. Halogen am și eu acasă, nu sunt neapărat rele, dar consumă mult.
Probabil că Dumnezeul creștinilor e Elohim, o specie extraterestră care a creat genetic omul modern – nu e clar dacă pe Pământ, sau într-un laborator și adus ulterior pe Pământ. Probabil că e adevărată povestea femelei reptilian Lacerta când descrie istoria omenirii.
@papagigli
Interesant că Biblia chiar afirmă că și tu ești dumnezeu.
@dam167
Probabil, adică nu știu sigur. Bănuiesc. Pentru că emit cea mai naturală lumină și nu cred că au componente toxice.
La data postării respective nu apăruseră încă ledurile. Iar postarea nu se referă la becuri cu halogen, ci la becuri economice sau fluocompacte, cum vezi aici și aici. Care conțin mercur, printre altele.
Putem discuta teza cu Dumnezeu și civilizațiile extraterestre când i-o veni vremea, la rubrica ei (intenționez să reiau comentariile la Biblie). Până atunci, să nu divagăm.
Aldusescule, daca as face un efort de imaginatie, poate c-as reusi sa ma vad si divin, in unele situatii 😆 , dar pe un Nicusor, pe un Ponta sau pe un Terhes, oricit mi-ar fi imaginatia de vasta, nu i-as putea asocia divinului. 😉
Papilici nu are nici un rost să faci vreun efort. Nu te forța că te dor șalele dacă te pui taman tu cu divinul. Așa că stai blând locului nu asocia pe nimeni cu divinul că nu-i cazul iar tu doar roagă-te la Doamne-Doamne să spele păcatele păcătoșilor și cam atât….
@Aldus
Nu privesc omul ca o rotiță a angrenajului social! Singura “datorie”, ca să folosesc același termen, vine pe temei religios creștin, ca împlinire a binecuvântării originare, date omului de Dumnezeu, “creșteți și vă înmulțiți”! Desigur, această “datorie”, este o asumare a binecuvântării amintite! Deasemenea, binecuvântarea poate fi respinsă de om, pe motive diverse!
Păi da, dar cred că acela este un îndemn generic, nu pe persoană fizică. Oamenii au crescut și s-au înmulțit, dar asta nu înseamnă că trebuie ca fiecare să aibă minim unul sau doi copii. Unii preoți sau călugări nici măcar nu au voie să-și întemeieze familii. Enunțul respectiv cred că ține de sau ilustrează o tendință generală a speciei, care desigur că este prezentă. Problema e să nu fie înăbușită – tot la nivel de specie, cum se încearcă acum prin ideologiile progresiste care spun că avem prea multă populație.
Tendință care de altfel apare la orice ființă vie, care dorește instinctiv să se reproducă, așa că probabil acolo avem criptat și acest adevăr sau această „genă” a naturii noastre de ființe vii. Doar că la noi apare și chestia cu stăpânirea pământului, spre deosebire de restul viețuitoarelor.
„Și în roiuri luminoase, izvorând din infinit, Sunt atrase în viață de un dor nemărginit”. Dumnezeu a codat acest „dor” de viață și de perpetuarea ei în orice ființă vie și cred că la asta se referă mai cu seamă acel citat. Nu la un angajament ca fiecare să facă copii.