2025 în matematică

La Mulți Ani, la mulți bani și la multă fericire, totul la pătrat!

N-am mai scris din 2024 pe blog, dar iată că a venit momentul să-mi reiau nobila îndeletnicire. Și o s-o fac cu un articol neutru și obiectiv, pentru că dacă la opinii și adevăruri subiective nu ne înțelegem om cu persoană, măcar la matematică sper că nu veți avea nimic de comentat.

Anul în care tocmai am intrat are o serie de caracteristici matematice interesante, mai ales din perspectiva multiplicării unui număr cu el însuși.

În primul rând, 2025 este un pătrat perfect sau un număr pătratic. Adică, are drept radical (sau rădăcină pătrată) un număr întreg: 45. Sau, 2025 = 452 = 45 * 45. Vom reveni în scurt timp asupra numărului 45.

Știți care a fost ultimul an care a îndeplinit condiția de pătrat perfect fără să căutați pe net sau să folosiți programe de calculator? Dacă vă gândiți puțin, e foarte simplu: 1936. De ce? Pentru că 442 = 1936. Următorul pătrat perfect va fi în 462 = 2116, iar atunci vă voi aduce aminte de articolul ăsta, dacă între timp veți fi uitat.

Totodată, 2025 este produsul a două pătrate perfecte: 2025 = 52 * 92.

În același timp, este suma a trei pătrate perfecte: 2025 = 52 + 202 + 402.

Nu în ultimul rând, 2025 este suma cuburilor tuturor cifrelor (sau numerelor de la 0 la 9): 2025 = 03 + 13 + 23 + 33 + 43 + 53 + 63 + 73 + 83 + 93.

Să continuăm: 2025 este un număr Niven (sau harshad), adică un număr divizibil cu suma cifrelor sale. Cifrele lui 2025 sunt 2, 0, 2 și 5. Suma lor este 9. Iar 2025 se împarte exact la 9, rezultatul fiind 25.

Vă amintiți că v-am zis să rețineți numărul 45, care este rădăcina pătrată a lui 2025? Ei bine, 2025 este și suma primelor 45 de numere naturale impare (adică fără soț): 1 + 3 + 5 + … + 89 = 2025.

Totodată, 2025 îi verifică lui 45 condiția de număr Kaprekar (de la matematicianul indian cu același nume). Concret, radicalul lui 2025 este 45, iar 20 + 25 = 45.

N-am terminat cu conexiunea dintre 2025 și 45. Dacă îl transpunem în durată temporală, 2025 secunde înseamnă 33 de minute și 45 de secunde. Și tot 33 de minute este timpul aproximativ în care un om poate pronunța toate numerele de la 1 la 2025, conform unei estimări făcute aici.

Și, ca să încheiem cu ceva frumos, 2025 = (1 + 1)11 − 11 − 11 − 1.

Iar dacă lista de mai sus nu v-a plictisit, puteți găsi mai multe proprietăți matematice ale numărului 2025 pe pagina unui alt matematician indian, Srinivasa Raghava K.

Sau puteți adăuga altele noi, în comentarii.

6 Replies to “2025 în matematică”

  1. La mulți ani. Am primit și eu calculele pe WhatsApp. Sunt minunate.
    In plus, cifrele anului, adică 20+25=45. Care 45 …etc.
    Sper că va fi un an deosebit pentru fiecare. Mult noroc.

  2. În plus față de ce? Partea cu 20+25=45 am scris-o chiar cu fonturi colorate. 🙂

    La Mulți Ani!

  3. O, Renata! Vladen îmi spune la articolul precedent că nu înțelege de ce țin să te conving de ceva (în cazul respectiv era vorba de paralela dintre Putin și Ceaușescu, la care el mi-a dat dreptate), pentru ca apoi să mă trimită „ura și la gară”, fără să realizeze că Gara este totodată numele blogului tău. Adică, subconștientul lui îmi spune total altceva decât verbalizează el conștient. Iar tu aici îmi spui să mă țin de numerologie că mă prinde, fără să-ți dai seama că prin asta mă trimiți tocmai spre domeniile despre care declari și susții că n-au nicio substanță. Pentru că, dincolo de sensul figurat pe care l-ai folosit mai sus, numerologia este o „știință a numerelor, care, apelând la complicate legi ale matematicii astrale, servește astrologilor pentru definirea destinului uman”. Bine, așa să fie. O să-ți urmez sfatul. 🙂

    La Mulți Ani!

  4. Păi, „ura și la gară” e o expresie argotică, bulevardieră, golănească, similară cu
    „alivanti pour toujours și să mă pupați în cur!”; n-are legătură nici cu „Gara” mea, nici cu Gara de Nord, nici măcar cu aia din Năsăud 🙂

    Am fost ironică. Ce ai copiat tu pe blog de pe net, fără să citezi sursa, fără să pui măcar ghilimele, circulă pe net.

    Cum? Numerologia și astrologia definesc destinul uman?! Nu Dumnezeu? Tot ce ni se întâmplă în viață nu e „că așa a vrut Dumnezeu”? Vezi că amesteci chestii păgâne cu dumnezeiești și asta nu e bine! Îl superi pe Domnul…Iosif! 🙂

  5. De ce minți că n-aș fi pus link spre ceva ce aș fi copiat de pe net?

    În primul rând, sursa corelațiilor matematice din articol nu este un sait de pe net, ci un mesaj de pe Telegram. La fel cum vax-albina spune mai sus că a primit același mesaj pe WhatsApp. Deci, n-am cum să-ți pun link spre sursa mea, care-i o conversație de pe un grup de chat pe care tu nu ești și pe care nu-l poți accesa și care nu-i compatibil cu și nu poate fi descris printr-un link spre o pagină web.

    În al doilea rând, am căutat totuși informațiile din acel mesaj pe net și le-am găsit pe un sait care pare să fie sursa lor primară, deși evident că n-am cum să verific asta. De acolo am luat și alte corelații, care nu erau în mesajul văzut inițial de mine. Și am menționat acel sait. Și am pus link spre el – este vorba de ultimul link din articol:

    Iar dacă lista de mai sus nu v-a plictisit, puteți găsi mai multe proprietăți matematice ale numărului 2025 pe pagina unui alt matematician indian, Srinivasa Raghava K.

    Deci, încă o dată: de ce minți?

    Cât despre numerologie, văd că ții să-ți începi noul an prin a-ți etala lentoarea mentală și intelectuală, probabil cauzată de ingerarea sarmalelor-minune pe care spui că le adori. 🙂 Păi măi Renato, nu este Dumnezeu cauza și sursa primară a totului? Dacă plouă pentru că e înnorat, atunci nu Dumnezeu a creat norii? Dacă cazi la pământ din cauza gravitației, atunci nu Dumnezeu este arhitectul gravitației? Dacă ești influențat de astre, atunci nu Dumnezeu a creat astrele și a stabilit modul în care te influențează ele? Și deci, dacă astrologia te împinge într-o direcție sau alta, la fel precum curentul unui râu învolburat, atunci nu tot Dumnezeu e cauza ultimă a acestor înclinații și predispoziții astrologice, dat fiind că El e responsabil cu harta cerului? Planetele și influențele respective cum au apărut, cu de la sine putere? Nu tot Dumnezeu le-a creat și le-a trasat parametrii în care pot funcționa și modul în care pot influența comportamentul psihic al viețuitoarelor de pe Terra?

    Apoi, cât timp să fi trecut de la Crăciun, de l-ai dat complet uitării? Crăciun care celebrează momentul nașterii Domnului Isus Cristos, de unde-i și vine numele (în engleză etimologia e ceva mai transparentă: Christmas vine de la Christ, adică Cristos, și mass, adică masa ceremonială în care Isus împarte apostolilor pâinea și vinul sacru care reprezintă simbolic trupul și sângele Lui). Deci, Crăciun = nașterea Domnului. Și nu mai ții minte mica povestire biblică cu cei trei magi de la Răsărit care i-au adus în dar aur, smirnă și tămâie pruncului Isus din iesle? Și care l-au găsit… urmând o anumită stea? De la răsărit, adică orientali și deci păgâni. Magi, adică practicanți și cunoscători ai unor arte magice. Și urmând o stea, adică ghidându-se după niște repere astrologice.

    Iată ce găsim pe Wikipedia cu privire la posibilele personaje istorice descrise de acel fragment biblic:

    Cuvântul magi denotă faptul că personajele respective ar fi fost de origine persană. Perșii erau de religie Zoroastriană, iar acești magi erau căutători in stele și mari preoți.

    Căutători în stele, adică astrologi. Și, cu toate astea, povestirea apare în Noul Testament.

    Așadar, ideea că aș amesteca în mod eretic chestii păgâne cu chestii dumnezeiești este lipsită de fundament, de vreme ce chiar evangheliștii le „amestecă”. Și de vreme ce Isus n-avea nicio greață să intre în casele păgânilor și să-i trateze cu aceeași bunăvoință cu care îi trata pe evrei, spre totala stupefacție a cărturarilor și fariseilor de atunci, cărora asta li se părea o mare blasfemie.

    Dar Biblia ne mai spune ceva. În Evanghelia după Matei primii veniți să-l vadă pe Isus sunt chiar acești străini sosiți dinspre răsărit, în timp ce în Evanghelia după Luca primii veniți sunt păstorii de pe câmp, dar ei se aflau în imediata apropiere a ieslei. Iată deci că astrologia le-a permis unor străini din Orient să decodifice momentul nașterii lui Isus Cristos și chiar să-l găsească pe Acesta la sute sau mii de kilometri distanță, fiind primii care au ajuns la El!

    Prin urmare, contradicții între astrologie și Dumnezeu văd doar neștiutorii inculți sau proștii. Adică, cei care n-au auzit niciodată povestirea celor trei magi sau cei care, deși au auzit-o, nu s-au gândit niciodată la ea sau nu pot face niște minime corelații simple. De curiozitate, tu în care categorie te-ai plasa? 🙂

Leave a Reply