În comentariile articolului precedent Renata m-a îndemnat să mă țin de numerologie, care, după cum știți – iar dacă nu aflați acum, studiază influența numerelor asupra destinului uman și are conexiuni strânse cu astrologia. Nu râdeți, profesorii fac deseori cursuri de numerologie, că îi ajută să obțină puncte în plus sau așa ceva.
Revenind, mărturisesc că nu știu nici numerologie și nici astrologie. Există o carte celebră scrisă de Dan Cipercă, „Astrologia în noua eră”, de care am reușit să fac rost, așa că poate cândva m-oi apuca s-o și citesc. Până atunci însă, vă las cu niște spicuiri de ici și de colo, dar mai ales de aici, cu privire la ce ne aduce nouă, românilor, sfârșitul lui 2024 și începutul lui 2025, informații obținute în urma proiecției configurației celeste actuale pe harta astrală sau astrograma României.
Dar pentru această scurtă incursiune în misterele cerului e necesar ca mai întâi să explic ce înseamnă termenul retrograd. În astronomie, se spune că un obiect (care poate fi o planetă, un satelit, un asteroid etc) este retrograd atunci când se rotește în jurul Soarelui în sens invers rotației majorității celorlalte planete și corpuri cerești. Și să vedeți chestie: toate planetele din Sistemul Solar se mișcă aproximativ în același plan și exact în același sens. Toate! Nu discutăm acum de ce, cum se face că toate se pot dispune pe o foaie de hârtie deși ele plutesc într-un spațiu tridimensional și în plus se învârt în același sens; e un subiect interesant, dar care depășește cadrul acestui articol. Cert e că toate sunt „pe aceeași minte” în direcția asta. Și astfel, nu există planete retrograde la propriu, ci doar alte corpuri cerești, mai mici.
Pe de altă parte, astrologia numește retrogradă o planetă ce pare să se deplaseze în sens invers sensului ei normal de mișcare, privită de pe Pământ. Datorită faptului că astrologia studiază influențele astrelor asupra Pământului, centrul sau punctul de referință în astrologie este planeta noastră, așa că toate mișcările corpurilor cerești sunt raportate la noi. Și, cu toate că astronomic vorbind nu există planete retrograde în Sistemul Solar, uneori anumite planete au aparența unei mișcări inverse relativ la Pământ, din cauza diferențelor de viteză și traiectorie dintre ele și planeta noastră. Iar pe durata de timp în care se manifestă acest fenomen respectivele planete se spune că sunt retrograde. Desigur, o planetă va fi retrogradă doar pentru o anumită perioadă de timp, după care își va relua mișcarea ei obișnuită.
Iar acum, interpretarea: cât timp are o mișcare retrogradă, planeta în cauză exercită o influență mai degrabă opusă influenței sale normale, armonioase, în domeniul pe care îl guvernează. Un fel de frână în calea progresului, sau de mers înapoi, sau de dispersie, sau de distrugere. De exemplu: Mercur guvernează planul mental, inteligența și comunicarea. Un Mercur retrograd predispune la zăpăceală, buimăceală, prostie, neînțelegeri, dificultăți de comunicare, incoerență logică, decizii greșite etc. Un alt exemplu: Marte este planeta focului, a războiului, a agresivității, a voinței, a masculinității etc. Un Marte retrograd poate însemna, la nivel indivitual, existența unor riscuri de accidente, predispoziția către iratabilitate sau mânie, o anumită dificultate în demararea unor proiecte sau inițiative personale, o frână în carieră etc, iar la nivel global izbucnirea unor războaie sau a unor violențe, instaurarea unui regim militar sau dictatorial șamd. Evident, toate aceste posibilități oarecum vagi și globale trebuie corelate cu celelalte aspecte astrale care apar în acel moment pe harta cerului și mai ales cu proiecția lor pe astrograma țării sau individului în cauză, pentru o interpretare corectă, precisă și mult mai nuanțată. Mișcările retrograde mai pot indica necesitatea unor analize, introspecții, reevaluări și ajustări, sau unele cerneri și frământări din care să dospească o altă ordine sau direcție.
Și cu asta am ajuns în sfârșit la subiectul de față. De ce v-am povestit atât de mult de semnificația termenului retrograd în astrologie? Pentru că pe astrograma României, sfârșitul lui 2024 și începutul lui 2025 este marcat de nu mai puțin de 5 planete retrograde: Marte, Mercur, Jupiter, Uranus și Neptun. Asta creează cadrul unui context foarte instabil, cu informații nesigure, contradictorii, neclare, promisiuni incerte, trădări și răstălmăciri. O perioadă în care orice construcție va fi șubredă și în care orice scenariu va fi posibil, dar lipsit de trăinicie. Nu putem vorbi nici de pierderi și nici de victorii, pentru că totul este tulbure și dinamic. Apar premisele unei răzmerițe populare, dar nu te tipul unei revoluții stradale clare, ci mai degrabă al unei rezistențe cârcotașe și subversive care încurcă planurile puterii. O perioadă guvernată de minciuni și de haos, pentru care ni se cere discernământ și maturitate. Pe de altă parte, provocările la care suntem supuși în această perioadă pot constitui tot atâtea ocazii de opoziție și mobilizare în direcția surmontării lor, ca și cum un anumit obstacol, în loc să ne facă să ne lăsăm păgubași, ne determină și ne ambiționează să-l depășim, trezindu-ne astfel din confortul sau letargia în care ne aflam inițial de mult timp și în care, fără apariția acelui obstacol, am fi rămas în continuare.
Ca să citez din postarea de Facebook menționată în primul link:
Perioada asta foarte tulbure și mobilă nu fixează în scaun pe nimeni, nu dă ca sigur nimic și toată lumea se agită fără să prindă coada zmeului.
Și totul pare ireal, ca o piesă de teatru ieftina, în care vezi prin decoruri străvezii mașiniștii care trag sforile. Nici comploturile nu mai sunt ce au fost, slavă Domnului.[…]
Pe harta României de la 1859, conjuncția Neptun-Saturn trece în aprilie-iulie peste Martele natal al țării, aflat în Berbec. Într-un punct de putere, menire, autoritate și verticalitate.
Este momentul nostru.
Și mereu m-am întrebat dacă vom avea șansa unui lider născut la început de Berbec care poate activa acest Marte al retrezirii și afirmării menirii noastre.
Lider care, în opinia mea, ar putea fi Călin Georgescu (născut la 26 martie 1962, deci în prima decadă a zodiei Berbec). Berbecul este un semn de foc care guvernează imboldul începutului și al inițiativelor și prima zodie din calendarul astrologic. Se suprapune peste începutul primăverii, care în mod simbolic desemnează începutul noului an.1În multe variante ale calendarului hindus noul an începe de asemenea primăvara. Rețineți perioada acestei influențe astrale la nivelul României: aprilie-iulie. Guvernul a fixat noile alegeri prezidențiale la 23 martie și 6 aprilie 2025. Date la care vom fi deja ieșiți de sub actualele influențe retrograde care predispun la instabilitate, răsturnări de situații, anulări de alegeri și pași înapoi.
Eu sper ca anul asta sa nu ne potcoveasca nici cu Georgescu si nici cu Ciolacu. App de handralaul asta, de Ciolacu, de individu’ asta soios si hirsut pe care l-am vazut in parlament cu o gasca cu unii ca el, adica parand ca fac parte din clanul Sopranos, cum poate asta candida la presedintie ca pare prost de bubuie si e zero la imagine publica ca nu are familie doar o amanta pe care o tine ascunsa de ochii lumii?! Ce garantie prezinta un individ ca asta? Nici una!
Mai sper ca Putin si Zelenski sa se ia de mana si sa se duca unde a dus mutu” iapa si surdu’ roata, sa nu mai auzim de ei in veci! Altfel ar fi bine sa-i matraseasca careva pe astia doi (americanii!) pana nu-si matrasesc de tot poporul. Si sper ca si pe Israel sa-i opreasca cineva (tot americanii!) ca ce fac ei se cheama crima!
Mai doresc sa revina capacul detasabil de la sticlele de bauturi ca m-am saturat sa-l rup si sa-i injur pe aia de la EU pentru porcaria asta.
Cele mai mari realizări ale UE din ultimii ani: dopul legat de sticlă și încărcătorul unic. 🙂
Incarcatorul unic nu e o idee rea. Deloc. In schimb o idee aiurea, sustinuta si impusa de EU, este progresismul. O chestie extrem de toxica.
Dar sa nu ne indepartam prea mult de astrologie! :))
Nici eu nu cred că e o idee rea, dar, pusă în context, astea sunt cele mai mari realizări ale UE?
De acord cu progresismul, e o prostie.
Are realizari EU, dreptul de a te stabili si de a munci in tarile uniunii, ajutorul economic si social pentru milioane de oameni din toata lumea sunt de apreciat.
Eu sunt clar pentru EU si americani dar nu servesc progresismul si globalismul decat pana la un punct. Ideologiile astea sunt impuse de minoritati etnice si sexuale ca sa simta si ele ca sunt in regula si ca apartin locului in care stau si ca locul in care stau le apartine. Ideologiile astea insa ne costa pe noi, locuitorii vechi ai Europei, ca vor sa ne prosteasca ca noi suntem anormali, ca nu avem nici identitatea sexuala pe care credem ca o avem si nici nationala. Noi, romanii, suntem batjocoriti si huliti in ultimul hal de toti toti cei pe care i-am primit sa stea cu noi.
Nu suntem singurii in situatia asta. Daca te uiti la Germania, milioanele de musulmani de acolo se considera superiori moral nemtilor.
E ciudat. Din ce scrii, ești suveranist. Dar declarativ, nu votezi cu suveraniștii. 🙂
Am ras de am sculat fata 😁. Sublim!
„Ce mai freamăt, ce mai zbucium…”, dragă Aldus, doar pentru ca, la final, să-ți modelezi iar limba în formă de supozitor și să i-l administrezi Călinului Nebun! 🙂
Păi, nu ziceai tu, mă, mămică, că psihologia nu e știință?! Deci psihologia nu e știință, dar numerologia și astrologia sunt! Bravos, națiune!
Ca să nu mai zic că te-ai molipsit de la guru georgescu și minți desăvârșit:
„Nu râdeți, profesorii fac deseori cursuri de numerologie, că îi ajută să obțină puncte în plus sau așa ceva.”
Păi, cum să nu râdem? Adevărul e că, în vremea pandemiei, când se făcea școala on-line sau, mai exact, nu se făcea școală, un inspector școlar din Galați, din prostie și plictiseală, a promovat un curs de numerologie pe Zoom, invitând profesorii să-l urmărească. Nici vorbă să primești credite („puncte” – cum le zici tu) pentru așa ceva. Dar vezi că tu, băiat cu decât liceul, habar n-ai ce sunt cursurile de perfecționare pentru oameni cu pregătire academică și ai prins si tu, din zbor, ideea cu „pe puncte”. Puncte primești numai pentru cursurile acreditate de ministerul de care ții, cu specialitatea ta.
Uite articolul din care te-ai inspirat și ai brodat aberația din introducere:
https://hotnews.ro/cursul-de-numerologie-urmarit-de-600-de-profesori-a-vorbit-despre-cipurile-din-vaccinuri-cmpeanu-nu-numai-ca-e-intolerabil-dar-e-si-periculos-sa-promovezi-astfel-de-idei-217009
Aldus, nu, nu, nu am cu nimic de-a face cu suveranistii nici declarativ si nici la propriu. Sunt niste anacronici ce-si doresc aliante cu estul european, acel est ce ne-a fost si este mereu dusman. Ideea lor despre reformele de care are Romania nevoie sunt hilare. “Apa, energie, hrana!” suna ca o deviza a unei grupari sectante si Georgescu chiar pare a fi un fel de lider sectant ce folosindu-se de un limbaj pompos si ambiguu si presarat cu teorii conspirative ii face pe oameni sa creada ca vor fi salvati si ca o sa li se intample lucruri extraordinare.
P. S. Eu sunt pentru deschiderea noastra spre Vestul Europei si spre restul lumii libere si democrate.
@Vladen
Ce zodie ești? 🙂
@Renata
Așa scârbos te exprimi și în viața non-virtuală?
Da, astrologia și numerologia sunt arte, în timp ce psihologia nu-i nici măcar știință.
https://zoso.ro/participat-600-profesori-curs-numerologie/
@MM
Suveranist este cel care-și dorește suveranitatea țării lui. Iar suveranitatea apare în primele două articole din Constituția României. Pentru o definiție mai amplă, vezi aici.
PS: Vestul nu e liber și democratic. Exemple: Assange, Snowden, anularea alegerilor din România.
Aldus, nici Zoso nu e vreo lumină. Confundă și el, ca și tine, cursurile acreditate de Min. Învățământului (în cazul medicilor și farmaciștilor – al Sănătății) cu tot felul de „învățături” on-line, de-astea cu terapii cu pipi, cu pietre etc. De altfel și Zoso ia în derâdere acțiunea respectivă.
Băi, Coana Wiki zice că sunt pseudoștiințe, dar dacă tu le-ai înălțat la rang de arte… Nu se pune Wikipedia cu Alduspedia!
Supozitorul e o formă farmaceutică pentru administrare intrarectală. Nu văd nimic scârbos în asta. Dimpotrivă! Absorbție optimă și latență scurtă – sunt două avantaje deloc de neglijat! 🙂
Doamna avocat da o definitie minunata a suveranismului si sunt de acord cu ea dar Georgescu nu poate fi regasit in aceasta definitie.
Referitor la Occident despre care spui ca nu este liber si democrat sigur ca nu este in totalitate pentru ca este imposibil sa realizezi un sistem politic perfect.
Assange este un personaj controversat, dezvaluirile lui pot fi considerate ca un act de tradare fata de statul american dar si ca un act de curaj. Personal nu pot sa-l aprob in tot ce a facut. Cam in aceeasi situatie e Snowden ce sta acum in Moscova si sustine regimul rus care este mult mai rau decat orice regim politic din SUA. Putea sa aleaga alta tara dar el a ales Rusia condusa de gasca de mafioti si cu un dictator ce comite genocid.
… iar anularea alegerilor din Romania este o actiune cat se poate de binevenita ca ne-a scapat de un hopa-mitica ca Georgescu si de nevasta lui ticnita. Necazul e ca nu ne scapa de amenintarea lui Ciolacu, ala care se declara solo in intimitate si in cazul asta da impresia ca se satisface singur. Numai unu’ care practica anomalii sexuale (trebuie sa scriu pe ocolite ca altfel te aud ca ma certi ca scriu obscenitati :)) ne mai lipseste ca presedinte si avem o galerie completa de ticalosi, de curvari si de mazete toti aspiranti la cea mai inalta functie din stat si numa’ buna de a fi pusa la zid si executata.
@Aldus sunt nascut pe 29 iunie si asta ar fi rac cica. In ala chinezesc, ca m-am uitat si acolo, sunt capra/oaie de pamant (cred, nu bag mana in foc ca am nimerit corect aici). De ce, ce zic numerele? 😁 Retrogradez planetar? Sunt anticristul?
@Renata
Ok, atunci posibil ca sursa mea (Zoso sau Cetin, că nu mai rețin sigur la cine am văzut inițial) să fie viciată cu privire la respectivele cursuri. Dar poate ar merita să întrebăm și un profesor, nu crezi? Sigur avem câțiva prin blogosferă.
La ultima frază din primul paragraf și eu am fost ironic. Nu se vede?
Wiki și lui Masaru Emoto îi pune prefixul pseudo. Dacă tu nu știi când să te iei după Wiki și când nu, înseamnă că ești subiectul perfect pentru presa mainstream. Crezi tot ce ți se spune, fiind ușor de manipulat. Trăim într-o lume în care tot ce înseamnă parapsihologie, ocultism, magie, religie etc este luat în derâdere și considerat fantezie, iar autorii principalelor manuale și surse de informare sunt atei sau materialiști. Asta nu înseamnă însă că ateii sau materialiștii au dreptate. Înseamnă doar că tot ce-ți iei tu drept informații sunt filtrate sau modulate prin prisma acestui materialistm științific modern. Dacă vrei să ajungi la imaginea originală, trebuie să poți elimina filtrul. Ca idee, și teoriile despre vizitele unor extratereștri sunt cadorisite cu prefixul „pseudo” pe Wiki.
Astrologia implică deținerea unor cunoștințe de algebră, geometrie, fizică, astronomie etc, utilizarea unor algoritmi foarte preciși și un nivel ridicat de inteligență. Cumulat cu faptul că predicțiile ei sunt excelente, toate acestea ar putea s-o catalogheze lejer drept știință, doar că este mai mult decât o știință, pentru că cere și un dram de intuiție. Eu am numit-o artă. ChatGPT n-o să poată face niciodată astrologie, nici peste o mie de ani. Psihologia nici măcar nu se apropie de partea cu știința de mai sus, fiind mai degrabă literatură. Dar, pentru că cere și ea o doză de intuiție, am putea-o numi și pe ea, în cazurile fericite, artă. Cât de multe sunt aceste cazuri fericite rămâne un subiect deschis. Aș zice că în psihologie, la fel ca în astrologie, vom găsi mulți ignoranți sau farsori și puțini talentați. Totuși, psihologia își arogă pretenția de știință. Se studiază în universități. Și scoate aiuriți pe bandă rulantă. Tocmai de aceea, psihologia nu este o știință. Nu se compară cu matematica, sau fizica, sau istoria, sau geografia și nici măcar cu muzica. Poate fi o artă, în cazuri fericite. Astrologia însă e modestă. Nu emite nicăieri pretenția că ar trebui pusă pe un piedestal și studiată în școli. Așa că pe ea n-o arătăm cu degetul, că n-avem de ce.
Dacă nu vezi nimic scârbos în felul în care te-ai exprimat mai sus, înseamnă că asta e. Așa ești și vorbești tu și asta e pentru tine normalitatea. Pentru mine e ceva scârbos, dar na. Chestie de gusturi.
@MM
Doamna avocat îl preferă pe George Simion. Dacă nici Simion nu se încadrează în ce scrie ea, înseamnă că posibil ca undeva să ai o problemă de percepție.
Despre cât de liber sau nu e Occidentul comparativ cu Rusia am scris aici – și poate ar merita să discutăm acolo, ontopic.
Nu poți să spui că susții democrația dar să admiți excepții când nu-ți convine rezultatul exercițiului democratic. Dacă o susții cu adevărat, atunci ar trebui s-o susții chiar și atunci când știi sigur că rezultatul ei va fi cel mai nașpa președinte posibil. Altfel, înseamnă că de fapt susții dictatura. Democrație înseamnă voința majorității, nu voința ta (sau voința majorității doar când se pliază pe perspectiva ta). Greșeli elementare, dragul meu.
@Vladen
Racul e familist și oarecum charismatic. De zodiacul chinezesc n-am nici cea mai vagă idee.
@Aldus De charisma habar n-am, dar nevasta imi place foarte-foarte-foarte tare :). Nu cred ca am gandit vreodata ca as putea sa nu ma casatoresc. Ce-i drept n-as fi ghicit vreodata ca nu va fi rusoaica (probabil ca plod as fi ras in fata oricarui venea cu asa ineptie 😀 ).