Vrem o țară ca afară

Presupun că dacă veți face un sondaj în rândul tinerilor, mai ales al celor școliți, veți constata că mulți dintre ei abia așteaptă să-și termenile studiile pentru a pleca în străinătate (iar unii pleacă încă din timpul facultății, cu bursă). Și mai mulți vor spune că vor o țară ca afară. Poate chiar majoritatea.

Și aici ajungem la un mic paradox. Pentru că România nu e construită de Ștefan cel Mare sau de Burebista, ci de noi, cei care o locuim în prezent. Adică, tocmai de acea mjoritate răsărită, școlită, luminoasă, cu vederi largi, ruptă de „superstițiile” trecutului și ancorată în prezentul luminos și occidental, care declară că vrea o țară ca afară. Păi dacă o vrea, de ce nu o face? Că în mâinile ei stă țara.

Dumunică va fi zi de vot. O direcție pe care se poate urmări modelarea țării întru mai bine este să votăm. Iar pentru cei care vor să boicoteze sistemul de votare, probabil cea mai bună soluție implică tot prezența la urne, plus ștampilarea simultană a 3-4 opțiuni de pe același buletin, fapt care va face ca buletinul să fie descalificat de la numărătoare (anulat). În caz contrar, adică dacă nu mergeți, ștampila voastră se va putea regăsi pusă pe un partid sau pe altul, fără voia și cunoștința voastră, evident în mod ilegal, contribuind astfel la susținerea sistemului.

Din perspectiva mea, a vota cu un partid care se va dovedi nefast pentru România reprezintă o atitudine mai sănătoasă (per ansamblu și pe termen lung) decât a nu vota cu nimeni pe motiv că n-ai de unde alege. Pentru că manipularea se bazează nu doar pe prostia maselor, ci mai ales pe letargia și indiferența lor.

11 Replies to “Vrem o țară ca afară”

 1. Cred că am ajuns in spam, deci repet. Voi vota doar independenți. Poate învață partidele să nu mai pună șefii în fruntea listelor.

 2. Voi vota oameni care au stiut sa iasa in evidenta ca au facut ceva. Uite Domne omul a facut un parc, un pasaj rutier, o scoala, o piata, a schimbat conductele, a renovat un spital, Domne vad cu ochii mei ca cineva a facut ceva. Nu votez mutulicii. Votez oameni care s-au evidentiat in Parlamentul European, Domne macar un discurs o initiativa ceva.

 3. Nici nu ma gandesc sa nu merg la vot. Merg la vot cu tot neamul. Asa suntem noi, o familie de votanti.

 4. Din ce înțeleg, voturile către cei care nu treg pragul se redistribuie.

  In other news, Cărturești oferă câte o carte gratis celor care votează pe 9 iunie. Din câte înțeleg, e ca la alegeri: poți alege dintre opțiunile pe care ți le pun ei la dispoziție (retururi). Dar chiar și așa.

 5. Cum ar fi sa-ti ofere cartea X, daca votezi cu PSD, cartea Y daca votezi USR, etc… :))

 6. Hai ca esti amuzant…. Atunci campania electorala ce mai e? Poate ai vrut sa spui ca e o incercare de violare a confidentialitatii votului.

 7. Și campania electorală e tot încercare de influențare a votului. Dar transparentă, asumată ca atare și desfășurată într-un cadru adecvat. Cred că o librărie s-ar discredita masiv dacă s-ar preta la așa ceva. Plus că oferta a fost valabilă doar în ziua votului, zi în care nu mai e voie să faci campanie, așa că nu știu nici cât de legală ar fi fost.

 8. Pai nu e, era o gluma.
  Dar, de dragul discutiei, era amuzant daca s-ar fi dat Dostoievski (sau Tolstoi) daca ai votat cu PSD 🙂

 9. Dacă am vrea o țară ca afară, am face-o, doar că nu știm încă ce vrem. Am vrea chestii pe care le au ăia, dar nu vrem de fapt să fim ca ei, iar dacă s-ar face niște studii serioase probabil că s-ar vedea asta.

  Am lăsat un comentariu pe un alt blog dar n-a apărut la postare, unde era vorba de faptul că totul e dat de politic – ceea ce fals. Nu clasa politică face autostrăzi sau spitale, iar politicienii și cei din administrațiile locale sunt niște oameni angajați pentru ceva. Indiferent din care partid ajung acolo, ei au aceeași fișă a postului, doar viziuni diferite – pentru asta sunt aleși. Nu e unul bun și altul rău, iar dacă e votat ăla rău nu se mai face nimic.

  Corupția și infracțiunile nu sunt treaba cetățeanului și e foarte dubios să spui că anulezi intenționat un vot ca alții să nu poată comite contravenții – adică alegi să nu respecți o legislație din convingerea că n-o vor respecta nici alții.

  Ca o părere personală, ne îndreptăm spre individualism, de asta nu ne interesează cum și de cine suntem conduși. Practic societatea începe să fie împotriva tuturor formelor de guvernare care, se pare, nu satisfac cerințele societății.

  În rest, percepția mea e că majoritatea nu înțelege realitatea din jurul lor. Se uită în jur și nu știu cine și ce ar trebui să facă, de asta prind manipulările ieftine – ba că au crescut taxele și partidul nu știu care e de vină, ba că primarul a furat (deși nu știe nimeni ce și cum). Încă o dăm cu studiile de fezabilitate, atâta pricepem noi.

 10. Clasa politică e 0,00005% din totalul polulației și provine tot din rândul societății românești, așa că da, avem țara pe care ne-o construim singuri.

  A te asigura că votul îți este anulat nu-i infracțiune și nici încălcare a legii. Algoritmul votului e următorul: pui ștampila pe un partid și se adună un vot la acel partid, pui ștampila aiurea și se anulează votul sau nu pui ștampila pe niciun partid pentru că nu te prezinți. Ultimele două cazuri au același efect asupra rezultatului votării, cu diferența că ultimul este vulnerabil la ilegalități din partea celor din comisie, care pot ștampila un buletin nou în numele tău, ca și cum ai fi fost tu la vot, pe când cazul al doilea nu mai permite așa ceva. Rezultatul unei ștampile puse neconform este anularea votului (nimic grav, imoral, greșit). Rezultatul unei ștampile puse de ei în numele tău este influențarea votului (cazul cel mai grav și imoral). Așa că nu poți spune că previi o ilegalitate comițând tu una; cele două (ștampila pusă de tine aiurea și ștampila pusă de ei corect în numele tău) sunt pe paliere net diferite. Una este o eroare procedurală (a ta), alta este o infracțiune gravă (a lor).

Leave a Reply