Să râdem de Rusia

Voi știți că la graniță cu noi încă se desfășoară un război? Sau, mă rog, o operațiune militară specială, dacă ar fi să le dăm crezare rușilor. Lumea încă trage, mor oameni etc. Nu mai vuiește presa pe tema asta ca acum un an sau doi, dar cele mai mari țări din Europa încă se bat între ele. Pentru că asta e dimensiunea reală a schimburilor de focuri din vecini: cea mai mare țară din Europa, respectiv Rusia, o atacă pe a doua țară ca mărime din Europa, respectiv Ucraina, care este susținută militar și mediatic de tot restul Europei și de SUA. Sau, mă rog, era susținută. Aparent, unii birocrați au descoperit în al douăsprezecelea ceas că mărimea contează.

De fapt, Rusia este atât de mare, încât este chiar cea mai mare țară din lume (geografic), întinzându-se pe două continente, unsprezece fuse orare și acoperind peste o optime din suprafața locuită a Pământului. Scriu asta pentru că mulți probabil nu realizează magnitudinea Federației Ruse. Apropo de care chestie, premierul albanez Edi Rama a spus la Forumul Strategic Bled din Slovenia, a cărui ultimă ediție a avut loc la finele lunii august din anul trecut, următorul banc:

Nu știu dacă știți, dar Rusia desfășoară negocieri pentru a-și unifica fusele orare, fiindcă ei au o diferență de nouă ore între o parte a țării și cealaltă. Iar prim-ministrul rus, Mihail Mișustin, a mers la Putin și i-a spus: „Domnule președinte, avem o problemă. Mi-am trimis familia în vacanță și i-am sunat să le urez noapte bună. Iar acolo era deja dimineață, ei erau pe plajă. L-am sunat pe Olaf Scholz pentru a-l felicita de ziua de naștere, iar el mi-a spus că a fost ieri. L-am sunat pe Xi Jinping de Anul Nou și el mi-a zis că încă e anul vechi”. La care Putin i-a răspuns: „Da, am pățit-o și eu. Am sunat familia lui Prigojin să le transmit condoleanțe, iar avionul încă nu decolase”.

Mai țineți minte cum, în primele luni de la începutul războiului, după ce s-a văzut că rușii n-au chiar ajuns în Kiev și băteau pasul pe loc, mass-media a început să-i arate cu degetul și să facă mișto de cât de praf e armata lor față de imaginea pe care o proiectau până atunci, de cât de veche le este tehnologia, de câte lipsuri îndură bravul soldat rus în slujba Patriei Mamă, de cum va fi Putin îndoit de restricțiile pe care i le impunem și pentru care merită să îndurăm toate suferințele, asta dacă va scăpa de cele n forme de cancer terminal de care suferă și va apuca să vadă efectele lor etc scl? Am râs de ruși încă de atunci și am prezis că or să fie bătuți măr. Nu eu, s-avem pardon. Noi, europenii, NATO, lumea civilizată. Ei bine, fast forward la 7 decembrie 2023, când Orlando Nicoară scrie pe Facebook, printre altele:

Coreea de Sud a devenit al doilea furnizor de munitie de 155 mm pentru Ucraina, dupa SUA. In doar 41 de zile, Coreea de Sud a livrat mai multa munitie de acest tip Ucrainei decat toata Europa la un loc in ultimii aproape doi ani.

Vestea buna e ca sud coreenii par capabili in productia de armament. Vestea proasta e ca europenii ori sunt praf ori nu mai vor.

Razboiul din Ucraina e blocat pentru ca toata industria de armament Occidentala nu face fata ritmului in care rusii reusesc sa produca bombe, munitie, drone, tancuri si avioane. Si e ireal. E un esec major al serviciilor de informatii care nu au anticipat acest lucru.

Nu prea ați văzut știri din astea prin presă, cu capacitatea industriei de armament a Rusiei pe timp de război, nu-i așa? Nu-i ca și cum al doilea război mondial ar fi avut loc pe vremea când ne luam noi doctoratele plagiind. Lucrurile se mai uită.

Astăzi suntem la sfârșitul lui ianuarie 2024. Între timp, americanii au oprit trimiterea de arme către Ucraina, căci 2024 e an electoral. Iar alaltăieri Business Insider publică un articol despre cum NATO vastly underestimated Russia’s ability to resupply its army with troops and ammo. Din care aflăm că, mnoa, predicțiile au cam dat chix, fiind infirmate de fapte, iar rușii pot produce într-un ritm de speriat și pot recruta sute de mii de soldați anual, având mai multe efective în Ucraina decât la începutul războiului, în ciuda pierderilor masive pe care le-au suferit.

Sau, cum zicea o vorbă de pe la noi din bătrâni, cine râde la urmă nu face propagandă.

4 Replies to “Să râdem de Rusia”

 1. Tot ce se intimpla este absolut firesc atunci cind pui un dobitoc corupt sa conduca lumea.

 2. Excelent bancul premierului albanez! Ca și articolul tău.
  O întrebare foarte îndrăzneață cu care îți invadez spațiul personal, dar nu e musai să-mi răspunzi: ești (din nou) student? 🙂

 3. @papa

  E drept că SUA a fost cea care a băgat bățul prin gardul Rusiei folosindu-se de Ucraina, dar asta începând cu mult înainte ca Biden să ajungă prima marionetă a lumii.

  @Renata Carageani

  Stai liniștită, poți să mă întrebi orice. Răspunsul e că nu, dar s-ar putea pe viitor.

 4. Stiu Aldusescule, doar scriu despre necesitatea organica a US de-a avea un dusman, inca de pe vremea Obamezului. “Axis of evil” este doar o motivatie a celeilalte “axis of evil” de-a stoarce trilioane din poporul american.

Leave a Reply