Putin a fost reales în mod liber

Zilele trecute, Lorena Lupu a scris un articol critic pe tema alegerilor din Rusia, pe care ea le consideră o farsă. Și nu numai ea: aproape toată lumea acuză lipsa de opțiune a cetățeanului rus. Și atunci, de ce mai există aceste alegeri, dacă ele sunt de formă? Finalul și ideea centrală a textului Lorenei este:

Alegerile în altfel de țări au rolul de a reaminti cetățeanului, din patru în patru ani, că e un sclav umil, fără opțiuni reale, și că rolul lui e să facă ceea ce i se ordonă.

Această idee este o fină observație pe tema funcționării dictaturilor în general, care se face că în cazul Rusiei este aproape complet falsă.

Probabil n-aș fi scris rândurile de față dacă n-aș fi intrat și pe la Papagigli, care își începe un articol despre aceleași alegeri din Rusia cu cuvintele:

Că Putin a fost re-re-re-reales pe bune sau pe Târnave, n-am de unde să știu, că nu sunt vreun observator internațional.

Și atunci am avut o epifanie: dar rușii sunt de partea lui Putin!

Spre deosebire de alte regimuri autoritare, în Rusia avem cazul unei populații care în marea ei majoritate este de acord cu politica lui Putin. Care se declară pentru războiul împotrivaUcrainei. Care nu dorește să asimileze „valorile occidentale”. Care votează cu Putin chiar și din diaspora. Citisem nu demult, am uitat unde, experiența unui turist român care, făcându-și revelionul străinătate, a observat cum la un discurs al lui Putin apărut pe ecran cu ocazia anului nou gașca de ruși din local i-a cerut gazdei să dea mai tare. Rușii au ascultat discursul cu solemnitate, infuzați parcă de patriotism, după care la sfârșit au aplaudat. Iar cu ani în urmă am citit impresiile de călătorie la Moscova ale unei românce. Printre chestiile spuse de ea (în esență parcă intri într-o altă lume), rețin că a zis că rușilor le place de Putin.

Și atunci, mai putem vorbi de alegeri falsificate și de dictatură în Rusia, dacă rușii susțin acest sistem? Dacă sunt de acord cu el? Dacă îl adoră pe Putin? Dacă disprețuiesc Occidentul? În ’89, când Ceaușescu a căzut, odată cu el a murit și comunismul din România (în teorie). Dacă mâine Putin ar cădea, în Rusia nu s-ar schimba nimic, în locul ar veni altcineva la fel, pentru că ăsta e spiritul acolo. Bine, veți spune voi, dar cum rămâne cu cei care sunt împotriva sistemului și se trezesc sinuciși de la etaj? De acord, dar aceștia sunt o minoritate. Pentru marea majoritate a rușilor, regimul este bun. Este rău pentru minoritatea opozanților.

Știți cu ce seamănă situația asta interesantă din Rusia? Poate n-o să vă vină să credeți, dar cu cea din Occident. Care, tot așa, e bună pentru majoritate și proastă pentru minoritate. Cum adică? mă veți întreba voi. Nu avem libertate în Occident? Nu avem democrație? Nu avem opțiuni?1😆 😆 😆 Ba aveți. Atâta timp cât faceți parte din majoritate. Și cât nu deranjați pe nimeni. Atunci aveți. Dar ia încercați s-o faceți pe rebelii și o să vedeți imediat cât valorează această mult-clamată libertate, atunci când chiar puteți face o diferență2Că dacă sunteți un ilustru anonim deținător de blog cu 3 urmăritori, cum sunt eu, puteți să strigați oricât, că n-o să vă bage nimeni în seamă.. Și dacă nu mă credeți, n-aveți decât să vă documentați cu privire la viața unor eroi ca Julian Assange sau Edward Snowden, ca să dau numai două exemple. Ambii încasatori în plină figură a unor doze intense de libertate pură, americană și occidentală. Sau să-i comparați pe rușii din acel local, care aplaudau discursul lui Putin, cu voi, care aplaudați narativa mainstream. Și apoi să vă întrebați: dintre ruși, care cel puțin au ales conștient sitemul ăsta, și voi, cine-i mai naiv.

Ca o culme a ironiei (sau cireașă de pe tort), Snowden și-a găsit refugiul în Rusia, primind în cele din urmă cetățenia rusă de la Putin.

19 Replies to “Putin a fost reales în mod liber”

  1. Se pare că în seara asta a avut loc un atac terorist la Moscova, cu cel puțin 50 de morți (conform informațiilor de moment).

  2. Fiecare e liber sa creada ce vrea, Dar daca publica ceea ce crede, bine ar fi sa aduca si argumente. Lupoaica e o tipa desteapta, dar asta nu inseamna ca nu poate fi rusofoba.
    Ce ma uimeste, e faptul ca toti “analistii” acuza alegerile din Rusia, ignorind ceea ce se intimpla in America, unde partidul unic, democrato-republican, il haituieste pe opozantul lui Biden ca pe cel mai mare criminal in viata. De mentionat ca acest “criminal” nu a fost condamnat pentru nici una din multiplele acuze false care i se aduc. Si sa mai spun ca este cu mult peste actualul dement al Casei Albe in toate sondajele. Lupoaica nu scrie si de acest fault grosolan aplicat democratiei? Oare de ce? Adica pe Putin il vor 80% dintre rusi iar pe Biden 30% dintre americani, dar antidemocrat e Putin, c-asa vrea lupoaica.
    Dar de Zelenskii? Ala care a scos partidele de opozitie in afara legi si i-a incarcerat pe lideri, de ce nu se scriu articole peste articole? Nu da bine cu propaganda UE?
    Dar, ca tot am adus vorba, toate capeteniile UE si NATO? Au fost alesi prin vot popular, sau numiti de marile interese ale guvernului mondial? De astia n-a aflat lupoaica?
    Pai daca asculta numai CNN, de unde sa afle? E ca si cum pe timpul lui Ceasca ai fi citit si luat de buna numai ce vomita Scinteia.
    Toti il declara pe Putin, criminal. Si nu spun ca n-ar fi. Dar cine nu e? Toate capeteniile UE si NATO si-au dorit acest razboi si si-l doresc in continuare.
    In fine, ma opresc ca sa nu depasesc marimea postului 😆

  3. Ba a scris și de Trump. 😆 Unii oameni chiar și-au greșit vocația.

    Articolul meu a stat în draft vreo zi, că n-am vrut să public două ieri. Între timp, a apărut și asta (la secțiile de votare rusești din Estonia, oamenii îl aleg tot pe Putin):

  4. Propaganda vestului salbatic e atit de transparenta incit si orbii si-ar da seama. Nu spun si nu voi spune niciodata ca Putin e vreo usa de biserica, dar daca-l acuzi pe el pentru niscai despotisme, acuza-i pe toti cei care se fac vinovati. Altfel e doar o regurgitare a unei propagande care pe zi ce trece isi da cu stingu-n dreptu si se face de fecale.

  5. Si ca tot am vorbit de propaganda, aici ninge in draci. Asa ca incalzirea aia globala pot sa si-o infiga direct in rect. Si inca ceva. Poponarul Trudeau alearga ca disperatul sa convinga provinciile sa-i aprobe taxa de carbon, carboniza-l-ar dracu sa-l carbonizeze! Nu mai are bani de trimis Ucrainei ca sa-si cumpere aia vile la Monaco.

  6. Dacă n-ai apucat alegerile din vremea Ceaușescului… Tot așa era și la noi: venea reporterul, te întreba pe cine votezi, pe tovarășu, că el e singurul, unicul, minunatul…
    Dacă nu e dictatură și dresaj în Rusia, atunci ce e? Democrație?

  7. Aldusescule, numarul mortilor se ridica la vreo 140 si tot atit si al ranitilor. Daca se constata ca nu islamul, ci vreo Franta, Ucraina, Letonie, America sau mai stiu eu care e master mind-ul acestui atac criminal, va iesi razmelita mare. La doua ore dupa atentat, Blinken stia deja de ce nationalitate sunt criminalii. Interesant, nu? Sper, totusi, ca ISIS-ul sa fie, altfel ne putem astepta la ce-i mai rau.
    Pe RT au aratat imagini. Infiorator.

  8. Gigli, înseamnă că și românii erau naționaliști, pe vremea lui Nea Nicu – îl votau pe el, îl adorau pe el, se duceau cu bucurie pe stadion, de 23 August, să răsucească plăcuțe și să-i deseneze chipul și realizările, urau Europa Liberă (de-aia o ascultau sotto voce!), fugeau în vest, riscându-și viața și libertatea. Din naționalism. E clar!

  9. Renato ma-nspaiminti. Cum poti asocia situatia de atunci cu cea de acum? E o eroare grava. Daca intr-adevar vrei sa faci o paralela, cit de cit plauzibila, atunci ar trebui sa te referi la anii ’68, cind Ceasca era iubit de popor tocmai datorita patriotismului si pozitiei fata de invadarea Cehoslovaciei de catre URSS. Aia, da si ti-as da dreptate. exista o similitudine.

  10. Anii 68. Da, îmi amintesc. Toată lumea adultă stătea cu urechea ciulită pe discursul lui Ceaușescu, să vadă dacă se pune în genunchi în fața ocupației sau nu. Eu, așa cum eram, un copil de 8 ani, n-am auzit decât frică și disperare, care semănau a patriotism, în discursul lui Ceaușescu. Cred că nu eram în planul ocupației, atâta tot.

    De ce vrea Putin să refacă Uniunea Sovietică?

  11. @Renata

    Faptul că rușii în imensa lor majoritate îl susțin pe Putin (și mulți dintre ei votează cu el chiar și din diaspora) e o realitate. În articol nu am urmărit să demonstrez asta, mulțumindu-mă să dau câteva exemple, dar nici nu am făcut cherry picking; iar dacă nu mă crezi, poți să te interesezi singură și o să ajungi la concluzia că chiar așa este.

    Lăsăm la o parte faptul că ambele clipuri de mai sus (vezi linkul 3 din articol) sunt din țări în care nu-i urmărește nimeni pe votanții ruși (Anglia și Estonia). Și totuși ei votează cu Putin, din convingere. Așa că cum poți să-i compari cu votantul ceaușist din România?

    Noi îl detestam pe Ceaușescu, rușii îl iubesc pe Putin; asta e diferența. Pe față și noi declaram că e iubitul nostru conducător, dar noi îl doream căzut, în timp ce rușii și-l doresc mai departe la cârma țării. Și-l doresc la modul real, nu declarativ.

    @vax-albina

    Am citat din ea, dar nu mi se pare că am lăudat-o prea mult.

  12. Renata
    Frica si groaza, poate, dar n-a cazut in genunchi i-ar poporul l-a adulat pentru patriotismul de care, atunci, a dat dovada. Ca adulatia a dus mai tirziu la paranoie, e alta poveste pe care incerci tu s-o aduci pe tapet, dar atunci, in ’68, l-ar fi votat si bulgarii pe Ceasca, fara a fi constrinsi. Daca s-ar gindit la el, nu la tara, ar fi spus un simplu “Poftiti!” si n-ar mai fi tremurat de frica. Dar uite ca a preferat sa-si riste viata, ca asta era riscul pozitiei luate.
    In legatura cu dorinta lui Putin de-a reface URSS-ul e o chestiune pe care mie nu mi-a dezvaluit-o. Nici mie, nici lumii. Dar daca tu ai dovezi in sensul asta, da-le drumu, educa-ma! Numai nu-mi cita din presa aservita.
    Ce cred eu, e ca nu are aceasta intentie decit numai daca integritatea Rusiei va fi in pericol. Nu uite ca razboiul a fost dorit de americani care, prin NATO, le-a obligat si pe vest-europene sa si-l doreasca. Tu vorbesti de democratie ruseasca cind UE e la cheremul unui dement? Si cind tarile europene sunt la cheremul Ursulei van der Floci? Nu stiu cit e de reala intentia lui Putin de-a-si bate cuie-n talpa, alipind popoare, dar in mod sigur vestul a declarat ca-l vrea dus si Rusia dezmembrata si supusa. Iar astea sunt chestiuni pe care le poti afla din internet, dar nu de la cei vinduti NATO si UE.

  13. […] unde se manifestă un birlic sub-numit Aldus. Acesta are epifanii la Papagigli (care-i atesta Democratia din Rusia), si multe alte feluri de meagalo-fonii, precum oxifonia, microfonia, cacofonia si mai ales […]

Leave a Reply