Problemele mașinilor inteligente

Dacă se pare că de spectrul mașinilor electrice am cam scăpat1În ultima perioadă tot mai mulți producători renunță la ele, din cauza cererii slabe., „mașinile inteligente” sunt în plin avânt. Iar în spatele afișului strălucitor ce ne promite o mulțime de avantaje la bordul unei astfel de mașini, pândesc niște mici-mari drăcușori, pe care unii abia încep să îi descopere.

Spre exemplu, în decembrie, posesorul unui Cadillac XT6 din 2021, pe nume Romeo Chicco, a încercat să-și reînnoiască asigurarea pentru mașină, dar a fost refuzat de șapte firme de asigurări. Când a reușit în sfârșit să obțină o asigurare, a fost nevoit să plătească aproape dublu față de cât plătise anterior. Motivul? Firma producătoare a acestei mașini inteligente colectase date cu privire la călătoriile făcute de Romeo, date ce includeau distanțele parcurse, timpii de plecare și sosire, stilul de șofat, modul de frânare și accelerare… date pe care apoi le-a împărtășit cu toate firmele de asigurări.

O să spuneți că așa-i trebuie dacă conducea imprudent – dar vă întreb: vouă v-ar conveni să fiți monitorizați cu privire la unde mergeți, cât stați etc, iar orice instanță care dorește să poată accesa toate aceste date? Nu era de ajuns că ne spionau prin intermediul telefoanelor, de acum o să fim urmăriți și cu ajutorul mașinilor? De altfel, mașinile moderne au fost poreclite „telefoane inteligente cu roți”, deoarece sunt conectate la internet și dispun de numeroși senzori și camere de filmare. Pe care iată că nu le controlați voi, cei care cumpărați acele mașini.

Iar de aici putem continua. Dacă mașina ta are un pilot automat – oh, ce frumos că poate să parcheze singură! -, acel pilot prezită și riscul de a comite o eroare sau de a omorî un om. Cum au fost deja câteva cazuri la Tesla. Și dacă mașina ta este condusă de un computer, atunci, teoretic, acel computer poate fi spart. Iar practic, orice serviciu secret al oricărui stat care te consideră indezirabil îți va putea înscena un accident rutier, preluând controlul asupra mașinii și băgându-te într-un parapet. Sau ne putem gândi la faptul că statul sau firma producătoare poate stabili o normă de CO2 sau o limită maximă de viteză, pe care computerul de bord nu te va mai lăsa să o depășești. Sau la faptul că deja există modele de mașini pe care le cuperi și la care plătești apoi o taxă lunară (abonament!) pentru extraopțiuni. Sau…

Era o vreme, și nu cu mult timp în urmă, când cumpărându-ți o mașină, deveneai proprietarul ei unic, real și discreționar. Vremea aia a apus odată cu apariția inteligenței artificiale mobile, pe patru roți.

26 Replies to “Problemele mașinilor inteligente”

  1. Pilotul ala are mici sanse sa omoare un om decat are un sofer uman. Sau vrei sa spui ca masinile conduse de umani nu omoara oameni? 🙂 Acum nah, poti fii oricat de retrograd, ai voie. Departe de mine sa fac prozelitism.
    Altfel, eu am masina elctrica din 2017, n-as mai lua vreodata pe carburant (decat in locatii ffff speciale). Si nu, n-am fost manat de printzipuri ecologice in decizia trecutului la electrica (si da, am avut pe carburant inainte, prima mea masina am avut-o in ’97).

  2. @Aldus
    Foarte multe greseli in text. Nu-ti sta in fire! (poate-ti era foame? :D). In teorie, masina “inteligenta” ar trebui sa reduca foarte mult “eroarea umana”. In practica insa, fiind tot o parte umana – cea de programare – mai e mult pana departe. Cel mai sigur loc pentru masinile inteligente/autonome cred ca e, in momentul de fata, pe rute bine stabilite, si cu cat mai putine posibile interferente. Gen o autostrada, sau un anumit tronson. Si poate doar pentru marfuri, in prima faza…
    Partea cu urmarirea, nu e ceva nou. Si nu e ceva specific masinii inteligente. Pana la urma GDPR-ul (si toate mecanismele similare) exact asta ar trebui sa previna. Toate serviciile de pe o masina “inteligenta” sunt, de fapt, noi metode de a mai stoarce niste bani de pe client. Ironia maxima mi se pare sa fii detinatorul unui beneficiu (serviciu) – gen scaune/oglinzi incalzite – dar sa mai platesti si abonament/subscriptie ca sa si beneficiezi de acel serviciu. Na, moda Everything as a service…
    Iar pe final, inca mi se pare ca “inteligenta” de pe masinile mobile sau pe 4 roti e doar forta bruta putin mai rafinata. Adica niste algoritmi de cautare foarte buni. Nicidecum inteligenta in adevaratul sens al cuvantului.

    @Vladen
    Are sanse mici, dar daca o va face, cine va fi tras la raspundere? Plus ca nu trebuie sa se ajunga la victime, e suficient sa-i vina sa parcheze peste alte masini 🙂 Mi se pare ca mai e mult pana departe, din punctul asta de vedere. La fel si la partea electrica. Stiai ca la inceputul secolului 20 erau peste 30k de masini electrice in SUA? In afara de propaganda, nu vad niciun real progres nici in directia asta

  3. @Vladen

    La piolot automat – depinde și de cât de bine conduce șoferul. Dacă îl compari cu un șofer mediocru, poate. Dar tehnologia e la început și oarecum cu erori.

    Bravo ție cu electrica, s-o conduci sănătos. Dar ăștia voiau parcă să le impună prin obligativitate până în 2030.

    @Liviu

    Partea cu urmărirea e specifică unei mașini care poate fi urmărită, adică „inteligentă”. Că mai greu să urmărești o Dacia 1310. Cum o urmărești?

    Chestia cu GDPR-ul e o glumă. Dacă abuzurile sunt posibile, atunci se vor face. Ai citit articolul din link? Șoferul nu avea habar și nu-și dăduse acordul pentru a fi spionat și pentru ca datele să-i fie partajate cu terți. Dar ăștia au făcut-o oricum. Singura posibilitate de a preveni abuzurile e să le faci imposibile structural, adică să nu existe tehnologia care să permită abuzuri. Restul sunt povești de adormit copii.

    Bun, și care sunt acele (multe) greșeli pe care le-am făcut în text? Că n-ai menționat niciuna.

  4. @Aldus: prima întrebare pe care ar trebui să ne-o punem e dacă vrem progres sau nu. Dacă da, momentan asta știm să facem: calculatoare și sisteme electronice. Toate astea sunt gândite de niște ingineri care vor să ne facă viața mai bună, că sunt exploatate în mod greșit e o altă discuție. Așa e și cu un telefon pe care ai informații bancare, și ăla poate fi spart și poți fi lăsat fără bani. Se pare că suntem dispuși să reducem treptat riscurile și să folosim acel sistem.

    Legat de pilot automat și șofer, nu compară nimeni indivizi, ci statistici. Acolo contează, în statistică, care e predispus la erori mai mari.

    În rest, aceeași ideologie distopică. Norma de poluare o stabilește legislația unui stat, nu producătorul. Poți să n-ai nici un electronic în mașină, dacă statul interzice ceva, nu mai ieși cu mașina din curte. Dar da, ești liber. Limitare de viteză există deja în transporturi, atât marfă cât și persoane. Sunt mașini unde apeși degeaba pedala de accelerație că nu depășește o anumită viteză, altele urmărite prin GPS – depășești viteza, ești penalizat de angajator.

    Înțeleg ideea cu taxa lunară, nu place nimănui asta, dar multe obiecte sau servicii funcționează de zeci de ani așa, chiar dacă aparent plătești o singură dată. O mașină e un obiect care necesită plăți recurente pe care nu le controlezi tu. Ok, nu plăteai până acum abonament la încălzirea în scaune, dar dacă de mâine trebuie să plătești taxă pentru a traversa un oraș ghici ce, o să o plătești.

    Da, așa e, când te vrea un serviciu secret sinucis trebuie să-ți spargă computerul de bord de la BMW, că metodele clasice nu funcționează. Omul e ticălos, tot timpul vor fi unii care vor exploata ceva, asta nu înseamnă că nu ții un om în viață doar pentru că i se poate hăcui pacemaker-ul.

    @Liviu: momentan șoferul e tras la răspundere, pentru că asta e legislația. Ești obligat să ai mâinile pe volan, de exemplu, și asta scrie și în manualul mașinii (Tesla, din nou, ca exemplu). Așa e acum, poate peste 10 ani va fi altfel.
    Ce vezi acum pe străzi e tehnologia de azi a mașinilor electrice. Mâine vor fi alea pe hidrogen, poimâine nu știu, o să aibă un mini reactor nuclear în portbagaj.

  5. @Liviu Progresul e foarte vizibil. E mult mai probabil sa vezi o masina electrica pe drum in Norvegia, decat una pe carburant. In fapt ne miram cand mai vedem pe carburant si primul nostru gand e: “bosorog”. Ca-n estul europei n-au prea intrat e de inteles. Sunt scumpe si ele si infrastructura. De exemplu daca stai la bloc e chiar nasol sa o incarci, mai ales daca nu prea sunt statii rapide suficient de multe. Mie rezistenta la masini electrice mi se pare rezistenta tipica la nou pe care o au in general umanii. Peste vreo 10-15 ani plozii de acum or sa se mire de astea pe carburant. Acum m-a lovit ca mei n-au mers in viata lor in masina pe carburant (pana si autobuzele sunt electrice). Deci cam greu de spus ca nu e progres in domeniu.

  6. Ca am uitat:
    @Liviu imi inchipui ca cine e tras la raspundere e dat de legislatia specifica fiecarei tari. Probabil din ce in ce mai multe vor trece de pe sofer pe producator (daca poate fi demonstrat ca e eroarea lor). Eu n-am probleme nici sa ramana pe sofer, cu siguranta ca se vor adapta asigurarile sa acopere si genul asta de raspundere civila.
    @Aldus din cate stiu inca mai vor, dar ma astept sa o faca treptat in functie de tara, exact pe ideea nevoii existentei unei infrastructuri capabila sa inghita asa multe electrice (vezi mai sus). Mie personal mi se pare nerealist termenul de 2030 pentru unele tari.
    Inca o data, nu-s vreun cauzas cu treaba asta, consider ca e dreptul fiecaruia sa aleaga ce masina prefera sa conduca, am zis doar ca pe mine m-au convins fara dubiu. Adica da si eu sunt impotriva impunerii exclusive a electricelor. Eu-s early adopter de felul meu si n-am sa ma codesc sa incerc personal orice noua tehnologie (sa citesc ce cred altii care le-au avut in teste nu maa satisface defel). Dar pot intelege perfect ca unii nu au genul asta de satisfactii.

  7. @ Aldus
    “acel pilot prezită” – probabil “prezinta”
    “Era o vreme, și nu cu mult timp în urmă, când cumpărându-ți o mașină, deveneai proprietarul ei unic, real și discreționar.” – virgula inainte de si (si-ul oricum e de prisos aici); cand ,(virgula)….;
    Vrei sa mai continui? 😛

    O masina care are niste sisteme electronice ce pot fi monitorizate, nu e neaparat inteligenta… E doar mai sofisticata. Si Dacia 1310 poate fi urmarita, de data asta cu un program ce putem admite ca duce spre inteligenta, prin satelit, de exemplu. Nu intrinsec, prin Dacia in sine, clar. Dar asta e alta discutie.

    N-am citit articolul ca ma pune sa platesc. Dar fiind vorba de un Cadillac, ma gandesc ca actiunea se petrece in SUA. Iar acolo e un vest salbatic cu privire la orice fel de reglementare, mai ales la cele legate de date private.

    GDPR-ul a fost un prim pas, nu zic ca nu se poate imbunatati. Cu siguranta se vor face abuzuri (si se fac). Nu stiu ce sa zic, eu momentan inclis sa-mi vand o parte din date pentru beneficiile ce le primesc 🙂

    @dam
    Stiu ca soferul e tras la raspundere, dar atunci sa nu ne imbatam cu apa rece ca avem masini care se conduc singure. Suntem inca departe de acel moment. Insa, in goana dupa senzatie si profit, orice rahat de software devine Sfantul Graal daca ii spui ca are si AI.

    Nu sunt de acord deloc cu taxa lunara pe servicii, mai ales cand am cumparat deja produsul respectiv, cu tot cu acel feature. E ca si cum mi-as cumpara un apartament, dar mai trebuie sa dau si ceva bani ca sa utilizez usa de la intrare. (o sa-mi zici ca oricum fac asta, ca am rate la banca 😀 ) SI ce obiecte si servicii functioneaza asa de zeci de ani? Nu vorbim de licente de software sau abonamente la ziare. Zi-mi in ce context tu cumperi un produs (o imprimanta de exemplu, cu tot cu toner-ul color, dar mai trebuie sa platesti extra ca sa ti se activeze acel toner) si mai apoi mai platesti inca o data sa ai acces la acel produs (sau feature). Toate aceste rahaturi sunt noi sau relativ noi (cam 3-4 ani)

    N-am o problema cu tehnologia, am o problema cu propaganda (care poate sa fie si tehnologica). Si cu impunerea unei directive (tehnologice) care e inca la inceput din multe puncte de vedere.

    @Vladen Vorbim peste 10 ani, daca mai suntem colegi de blog :))
    @Aldus Sper sa nu-ti moara blogul pana atunci 😀
    @Vladen again – In teorie, masina electrica e super. Dar, ca intotdeauna, practica ne omoara. Inca nu s-a rezolvat problema legata de casarea acumulatorilor (care btw, stim cu totii cat sunt de poluanti), infrastructura e cel putin slabuta – nu inteleg de ce nu s-a pornit de aici initial (ca sa nu mai vorbim de felul in care e produs curentul). Te-as intreba service-ul pentru masina ta unde-l faci? Din cate stiu eu, cel mai apropiat service Tesla de Romania e abia la Viena (dar e posibil sa ma insel).
    In fine, n-am nici o problema cu masinile electrice. Sa le inlocuiasca pe le pe combustibili fosili, din partea mea. Dar sa o faca natural, nu propaganda si hei-rup nerealist

  8. @Aldus

    De ce nu mai ai plug-in ul ce-ti permite sa editezi textul dupa postare? Sau sa bagi niste text formating?

  9. @Liviu, stai ca sunt niste confuzii aici (vina mea). Eu nu-s roman (doamna mea e) si nu-s in Romania, n-am mai fost din 2002 (si atunci am fost doar cativa ani ca avea maica-mea un amant care locuia in Romania pentru o vreme sa ii invete nu stiu ce pe unii la un spital din Bucuresti). Momentan sunt in Norvegia (in fapt fac ping-pong intre Bergen si Geneva). Masinile noastre electrice sunt un BMWi3 si un Taycan, nu Tesla (nu-mi place Tesla, e mult mai putin fiabila decat electricele altor firme gen Audi, BMW, etc, in No a ajuns subiect de banc desi sunt multi cu Tesla sau poate de aia). Service-urile autorizate a celor doua sunt practic unul langa altul, in locul unde ma duc la sport (in Bergen, ca eu locuiesc pe o insula, deci cam la 25 km de mine, ca e o insula in larg). Daca ai locui in Bergen ai fi cam la max 7-10 km de ele. Tesla are service si la mine pe insula.
    In Geneva asisderea ai in/langa oras, dar infrastructura e mult mai putin dezvoltata (in Norvegia poti incarca practic pe oriunde, in Elvetia nu chiar). Taica-miu se plange des de asta (tot Taycan), pe mine nu m-a deranjat, dar eu nu merg prin munti cu masina asa des ca el.
    Altfel, sper ca-n 10 ani sa discutam alte sisteme, ar fi trist sa ramana discutia tot la electrice, mai ales ca e deja oricum veche :).

  10. @Vladen

    Vezi aici.

    @dam167

    Tu aperi chiar și chestiile care zici că-s discutabile. Cum ar fi taxa lunară. Înțelegi că lumea strâmbă din nas, „dar multe obiecte sau servicii funcționează de zeci de ani așa”. Și atunci, hai să băgăm și mai multe taxe lunare? De ce, pentru că oricum deja sunt? Doh.

    La fel cu „metodele clasice” de sinucidere. Care oricum sunt mai dificile și mai costisitoare. Apropo de care chestie, ce părere ai de asta?

    @Liviu

    A, greșeli de scriere? Păi menționează-le, să le pot corecta. Și mersi. Am crezut că greșeli de logică, ceea ce era de-a dreptul imposibil! 😀

    Dar virgula înainte de „și”-ul ăla nu cred că e greșită.

    O masina care are niste sisteme electronice ce pot fi monitorizate, nu e neaparat inteligenta… E doar mai sofisticata.

    Bine, atunci citește „mașină sofisticată” în loc de „mașină inteligentă”.

    Si Dacia 1310 poate fi urmarita, de data asta cu un program ce putem admite ca duce spre inteligenta, prin satelit, de exemplu. Nu intrinsec, prin Dacia in sine, clar. Dar asta e alta discutie.

    Nu e deloc altă discuție, e chiar discuția asta. Că fix asta am scris în articol: mașina inteligentă (sau sofisticată) poate fi urmărită (se subînțelege că prin ea însăși, adică prin electronicele de la bord). Tu te uiți la cum formulez cuvintele și îți scapă ideea. Extrage ideea și formuleaz-o apoi cu cuvintele tale, dacă vrei, că nu asta e relevant. Relevant e dacă ideea e corectă sau nu. Iar ideea, în cazul ăsta, este că o mașină computerizată (indiferent că o numești inteligentă sau sofisticată) te expune unor riscuri cu mult mai mari de a fi urmărit și monitorizat – și chiar într-un mod mult mai simplu – comparativ cu mașinile „clasice”. Acum: e corectă ideea asta, sau nu? Sau iar o să te legi de faptul că am folosit un anumit cuvânt care nu-ți place?

    N-am citit articolul ca ma pune sa platesc.

    Dezactivează JavaScript pe saitul respectiv.

    Nu stiu ce sa zic, eu momentan inclis sa-mi vand o parte din date pentru beneficiile ce le primesc 🙂

    Parafrazându-l pe Benjamin Franklin („Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.”), cel care este dispus să renunțe la o parte din viața lui privată în schimbul unor beneficii nu merită nici viață privată, nici beneficii. Tu nu știai citatul ăsta, dar cei care îți vând respectivele beneficii în schimbul datelor personale îl cunosc. 😉

    De ce nu mai ai plug-in ul ce-ti permite sa editezi textul dupa postare? Sau sa bagi niste text formating?

    Pentru că s-a bușit ceva la el și nu mi-ai făcut timp să-l repar. Și pentru că de ce să nu mai greșiți și voi? 😀 (Eu evident îmi pot edita comentariile din panou.)

  11. @Aldus Am vazut, e unul care da cu curu’ de pamant off-topic fata de subiect, ca nu am discutat aici cat de ecologice sunt si ce zic ei sau altii la reclame ca ar fi :). In fapt, personal, nu ma intereseaza aspectul ecologic al problemei, nu de aia am trecut la electrica.
    Acum mi-e clar ca nu-ti plac si e dreptul tau sa nu-ti placa. Doar ca ponegrindu-le nu scapi de ele. Imi pare sincer rau de tipii ca tine ta ca vi le baga UE pe gat. Sper sa nu o faca, macar pe motiv de criza economica. Mi se pare o chestie de confort bazic sa alegi ce gen de masina sa conduci si o interferenta un pic prea mare a alora.

  12. @Aldus Eu pot sa-mi editez comentariile pentru ceva de genul 9 min si ceva. Acum pe ala de sus il pot edita pentru “9 minutes and 1 second”. Am si facut-o mai devreme azi, doar ca atunci cand apesi pe Save pare sa fie blocat in save mode. Daca dai cancel insa si refresh pagina apar corectate/editate. Deci merge.

  13. @Aldus
    Greselile de logica le combatem aici 😛

    Cand am zis ca e alta discutie, ma refeream la modul de a urmari o Dacie, adica prin satelit, camere din oras etc, nu prin masina in sine. Evident ca masina “sofisticata” e mai usor de urmarit, monitorizat etc. Nu cred ca am contestat asta.

    Daca e corecta monitorizarea? Monitorizarea in sine, cu siguranta. Ai nevoie sa stii ce poti sa imbunatatesti, ce functioneaza si ce nu. Problema e cum te folosesti de monitorizare. Si aici sunt o gramada de probleme si abuzuri. Care, evident ca nu mi se par corecte.
    Daca ai avea un dispozitiv care sa-ti monitorizeze sanatatea, sau parametrii interni ai corpului, ti-ai dori ca el sa-ti spuna din timp ca ai vreo problema (poate chiar vreo tumora). In acelasi timp, altcineva care are acces la el (un serviciu medical?) poate sa interpreteze datele alea in fel si chip.

    Citatul ala se aplica intr-o lume ideala. Din pacate, in lumea in care traim, o buna parte din beneficii vin cu aceste costuri – de a renunta la anumite intimitati. Daca vreau sa fiu conectat la net, deja sunt expus. Nici nu mai trebuie sa-mi deschid laptopul sau telefonul, pot sa fiu urmarit prin router fara probleme. Iar sa ma intorc la epoca de aur, nu mersi! Stiu ca in numele confortului, oamenii ( uneori si eu) sunt dispusi sa-si vanda tot mai multe libertati. Iar noile idei propuse de UE in directia asta sunt de-a dreptul aberante (gen aia cu digital UE currency). Dar, zi-mi tu o alternativa? Plauzibila si care sa nu ma intoarca la porumbel calator, preferabil 🙂

    @Vladen Bun, in Norvegia lucrurile sunt deja avansate fata de alte parti ale globului – si chiar ale Europei. Cred si eu ca iti permiti alte perspective 😉
    Sper ca peste 10 ani sa mai discutam punct. Ca sigur vor mai fi subiecte 😀

  14. @Liviu: e bun exemplul tău cu imprimantele și da, fără să aprofundezi puțin e o practică malefică (HP au fost numiți Evil), în realitate însă nu stau lucrurile chiar așa. Știu, cine îți vinde acum o imprimantă ar vrea să ia un abonament de pe tine, dar: producătorii îți vând imprimanta ieftin, apoi speră să cumperi cerneală de la ei. Cartușele lor sunt scumpe (și în general mai bune), dar lumea cumpără porcării ieftine. În felul ăsta nu câștigă nimeni, avem produse proaste și experiență proastă de utilizare.

    Cum era până acum. Într-adevăr, nu-ți cerea nimeni abonament, dar imprimantele puteau fi folosite într-un flux de lucru de birou (nu mă refer la o praștie A4 pe care o ții acasă) câțiva ani – apoi nu mai aveai piese sau software. Sau piesele erau așa scumpe că nu merita să le schimbi – Canon, Sharp și Epson în cazul meu, imprimante considerate profesionale. Cu ce m-a ajutat faptul că le-am cumpărat (deși cu consumabilele depindeam oricum de producător) și nu mi-a mai cerut nimeni nici un ban, dar după 4-5 ani nu le-am mai putut folosi? Până la urmă eu am nevoie de documente și fotografii, nu de un obiect despre care să zic că e al meu și nu mi-l ia nimeni.

    Ideea e că până acum n-ai avut costuri recurente, dar obiectul pe care îl cumpărai avea un termen de expirare. Prin abonament fix asta se încearcă, să poți folosi un obiect sau serviciu mai mult timp. Dezavantajul e că, în lipsa maturității și a educației, riscăm să ne îngropăm în abonamente, soluția fiind să căscăm bine ochii la ce avem nevoie cu adevărat.

  15. @dam
    Ai dreptate pana la un punct. Daca vrei extra features, mi se pare ok sa platesti. Daca vrei scaune incalzite, platesti extra cand comanzi masina. Daca vrei cartuse color, iti iei o imprimanta color, care oricum costa mai mult decat una alb-negru. Pe mine ma irita ca eu trebuie sa cumpar si feature-ul, dupa care mai platesc si dreptul de utilizare. E ca si cum mi-ar da voie sa utilizez ceea ce am cumparat.

  16. @Vladen

    Nu că nu-mi plac (electricele), dar merită să ai în vedere că articolul și reacția mea se nasc într-un context. Iar contextul este că mașinile electrice sunt promovate ca și cum ar fi o culme a ecologiei. Chiar ieri am trecut pe lângă una care afișa pe margine o chestie cu Soare și verde natură și ecologie și era 100% electrică. Așa că reacția mea e la modul ăsta de promovare. Tu îmi bagi pe gât (vrei să mă obligi să cumpăr) un anumit tip de mașină pentru niște motive cel puțin discutabile, așa că ți-o trimit înapoi (adică, de exemplu, scriu articolul ăsta). Poate dacă le-ar prezenta într-o manieră mai corectă și nu ar încerca să le impună cu forța, n-aș avea nimic împotriva lor. Dar, de obicei, într-o societate coruptă politic, când cineva încearcă să-ți bage ceva cu forța, probabil cea mai sănătoasă reacție e să te întrebi de ce și să faci câțiva pași în spate. Acuma, vorba ta, fiecare conduce ce vrea. Articolul meu nu îi vizează pe cei ca tine. Ție, dacă îți place, foarte bine, e alegerea ta și ți-ai asumat-o. Poate și mie mi-ar plăcea, dar în condițiile de față nici măcar nu-mi doresc să încerc.

    Am actualizat pluginul și l-am testat, dar tot așa merge, cum zici tu. Dar merge.

    @Liviu

    Prin monitorizare mă refer ca tu să fii monitorizat de alții, nu tu să monitorizezi mașina. 😀

    Partea cu dispozitivul e utilă, dar, în lipsa pacientului, medicul nu poate interpreta mai mult decât aparatul. Adică, orice concluzie ar putea să tragă medicul din datele furnizate de aparatul tău ar putea fi înscrisă în aparat. Așa încât aparatul să nu trimită nicio dată în afară, dar, când se depășesc anumiți parametri, să îți dea un semnal de avertizare (și tu să te poți duce la medic, dacă vrei). Așa ar fi mai corect.

    Ești expus la net, dar netul este totuși un mediu fluid. Până și cei care sunt indezirabili pot avea o voce pe net, ceea ce înseamnă că netul îți oferă și libertate. În schimb, atunci când de exemplu serviciile secrete și guvernul îți cer să renunți la intimitate (privacy) și să le permiți să te monitorizeze spunând că în acest fel vor depista din fașă teroriștii și vei fi mai în siguranță, să știi că acolo se aplică perfect citatul de mai sus.

    Alternativele sunt simple. De exemplu, păstrarea banilor cash (și de pe card), care sunt suficient de abstracți și de comozi cât să nu te plângi că rămâi în Epoca de Aur, în loc ca aceștia să fie înlocuiți cu bani digitali, care sunt doar cu foarte puțin mai comozi dar implică un potențial de abuz uriaș. Asta-i o alternativă. (Am scris despre bani digitali aici.) Să ai discernământ și să refuzi ceea ce se cuvine să fie refuzat. La fel, o altă alternativă e să refuzi să ți se bage pe gât un singur tip de mașină, dacă vine cu atâtea dezavantaje la pachet. Pentru că chestia e că dacă nu faci scandal, le impun. În timp ce dacă faci scandal, o să vezi cum pot să vină cu niște mașini care nu mai sunt atât de abuzive, care nu mai au abonamente lunare, care etc… Dar dacă te resemnezi și accepți, fix aia o să primești.

    Apropo, tu când te mai bagi la scris vreun articol pe blog? 😀

  17. Pai da, fix cum mi-am asumat si cand am cumparat canapeaua, berea, laptopul, bormasina sau poltivitaminele femeii :). Faci prea mare caz de problema. Masina e un obiect, o scula. Una misto ce-i drept, dar e doar un obiect. In vremurile noastre obiectele benficiaza de reclama (ca veni vorba sunt mai putine reclame la masini decat la alte cacaturi). Sa te lasi exclusiv influentat de reclama ca sa alegi ce sa NU cumperi nu e cu nimic mai inteligent decat sa alegi ce sa cumperi. Decizia ar trebui bazata pe necesitiati personale si teste. In conditiile in care ma aflu eu o masina electrica e net superioara uneia pe carburant. Poate n-as lua aceeasi decizie in alt context, dar in nici un caz n-as face alegerea visceral pe motivul ma enerveaza/ imi place reclama si propaganda din jurul lor :). Discutia pe subiect mie imi aduce cu alea PC vs Mac si zic ca n-are mai multe sanse de evolutie decat avea aia :).

    Pai lasa-l asa, de mers merge chiar daca nu face frumos. Lumea n-o sa-si dea seama ca a editat, dar de editat se editeaza.

  18. @Aldus: constrângerile (ce spui tu că ești obligat să) ne fac să evoluăm ca societate pentru că rezolvăm problemele pe parcurs. Tehnologia mașinilor electrice evoluează de la un an la altul, chiar dacă orice lucru impus are și dezavantaje. E ok să te întrebi de ce se impune, dar în același timp e bine să vezi avantajele și să încerci să rezolvi problemele. Pentru mine unul dintre avantaje e că, pe bicicletă fiind, respir mai bine în orașe; dezavantajul e că trebuie să reducem poluarea datorată fabricării lor.

    Așa e cu dispozitivele medicale: stochează local datele, dar: datele alea trebuie să aibă un backup, de obicei pe un server, că poate pierzi dispozitivul. Serverul ăla are și el o întreținere și trebuie să fie niște oameni care au acces la el. În același timp trebuie să fie și ieftin, că nu ne permitem toți cea mai scumpă securitate pentru măsuratul pulsului, deci sigur se găsesc breșe de securitate la un moment dat. Un doctor știe să pună parametri în context, ceea ce algoritmii încă nu fac, deci e important să se uite din când în când la măsurători.

    Banii sunt o convenție. Într-un scenariu apocaliptic, când crezi că ai bani în buzunar și nu depinzi de bancă, s-ar putea ca un magazin să nu ți-i accepte sau să nu-i poată procesa. Iar legat de card, banii sunt în bancă, nu pe card. Cardul are doar un cont pe care-l verifică acel POS. Fără acel card ar trebui să mă duc cu p plasă de bani să cumpăr un TV. Iar dacă toți am merge cu câte o plasă de bani pe stradă am avea transporturi mai multe pentru bani, am avea mult mai multe hârtii pe care le-am plimba între noi, în timp ce o sută de lei poate avea o valoare diferită de la o zi la alta. Principala problemă pe care ar vrea să o rezolve monedele digitale e fix securitatea datelor.

    Nu e vorba de un tip de mașină, iar abonamentele, ca și creditele, au niște condiții. Trebuie să le pui pe hârtie, să vezi ce ți se potrivește și ce primești în schimbul unei sume de bani. Doar că toate astea necesită educație pentru a le înțelege, iar noi în est n-am prea avut-o. E mai ușor să urli că cineva te fură și te constrânge decât să încerci să înțelegi de unde vine acea constrângere.

  19. @Aldus, dam
    De regula, am protestat cat si cum am putut la chestiile impuse de autoritati/guverne cu privire la limitarea drepturilor si libertatilor. La celelalte, vezi furturi de date sau utilizari frauduloase ale loe, cum s-a putut, sau cum mi-a convenit, de ce sa nu admit. Mai rarut cu FB, sau platforme social media, mai un VPN, mai un incognito etc…
    Bani cash folosesc si eu cat de des pot, desi recunosc ca mi-e mult mai comod cu cardul. In strainatate, cel putin, folosesc cash cu regularitate.
    La partea cu dispozitivul, ma refeream la faptul ca se pot inregistra si data pe care tu nu vrei sa le stie toata lumea: mai fumezi ceva, mai faci o betie etc. N-ai vrea sa fii limitat la vreun serviciu pe motiv ca acum 5 luni aparatul a depistat ca ai fumat un cui, de exemplu. Sau ca te vede baut, dar esti si intr-o masina, si brusc deduce – de inteligent ce e – ca esti la volan. Sunt suficienti parametri pe care-i poti interpreta si singur, fara ajutor specializat sau vreo conexiune la net.
    “Apropo, tu când te mai bagi la scris vreun articol pe blog? 😀” – cand imi vine inspiratia 😀

  20. @Vladen

    Nu fac caz de mașină, fac caz de dictatura care se instalează treptat în „lumea civilizată” sub masca acestei mașini. Dacă în 2030 toate mașinile din UE ar fi electrice, și tu ai fi într-o situație mai proastă, chiar dacă acum zici că îți place. Toți am fi într-o situație mai proastă. Lasă-l pe om să aleagă și n-o să mai fac caz de electrice. Eventual o să fac glume pe seama lor, cum am făcut la Boeing. 🙂

    Păi îl las (până l-oi repara cumva).

    @dam167

    Și mie îmi place bicicleta, dar nu sunt de acord cu progresul făcut cu forța. În realitate, forța este apanajul dictaturii. Când toată viața ta o să fie „inteligentă”, o simplă apăsare pe buton o să te șteargă din lume. În momentul ăla vei avea dictatura perfectă. Și spre asta se merge, sub pretextul ecologiei, al progresului șamd. Toate direcțiile pe care se pedalează acum, incluzând electricele, taxa pe carbon, orașul de 15 minute, energia sustenabilă, alimentele nu-știu-de-care, banii digitali, renunțarea la proprietate privată spre asta duc. Dacă le analizezi cu atenție, toate îți scad autonomia și te fac mai dependent de sistem. Ăsta nu e progres, asta e sinucidere.

    La dispozitivele medicale: de ce „trebuie” să aibă backup? Las-o ca opțiune. Și fă-o particularizabilă. Altfel, de mâine ne vom trezi cu calculatoare care se vând doar cu backup obligatoriu într-un cloud pe care nu-l controlezi, pentru „siguranța datelor tale”. Atenție: eu nu mă refer aici la faptul că multe dispozitive din IOT sunt varză la securitate și pot fi sparte ușor. Asta într-adevăr e o problemă care ne putem aștepta să fie rezolvată la generațiile următoare. Eu mă refer la situațiile în care ți se impune cu forța soluția numitorului comun. De exemplu, backup obligatoriu pe un server de-al lor, chiar dacă poate tu te pricepi să-ți faci singur sau vrei să îți asumi riscul pierderii datelor.

    Păi acum trebuie să mergi cu plasa de bani pe stradă? N-am nimic cu cardurile bancare, dar lasă-le așa. Sistemul e destul de securizat. Iar banii digitali sunt horror.

    Îți spun eu de unde vine acea constrângere: din dorința de profit. 🙂 Vezi și emisiunea lui John Oliver din ultimul meu articol.

    @Liviu

    Cică inspirația vine după expirație, iar pofta vine mâncând. 🙂

  21. De ce sa fiu intr-o situatie mai proasta? Eu deja traiesc situatia, mai sunt foarte putine masini pe carburant aici pe la tatai si mamai. Sunt insa perfect de acord si ca nu trebuie impusa si ca omul are dreptul sa fie oricat de retrograd fara sa fie impins cu un sur in cur in progres. Eu-s pro-choice mai ales cand vine vorba de cacaturi gen masina :). Chestia cu dictatura e nitel melodramatica :)). Sa nu fim dramatici totusi :).

  22. Pentru că ai fi sclav. Acum nu ești sclav, acum e alegerea ta. Atunci n-ai mai putea să alegi altceva.

  23. Ete fleosc. Iar dramatizezi. Sa fii sclav e o chestie mult mai sinistra, n-o bagateliza. Nimeni n-o sa planga pe termen lung in batista ca n-are de ales decat masini electrice de la fix aceleasi companii de unde si le cumparau pe alea pe carburant. Macar ca plozii de azi cand or creste nici n-or sa inteleaga unde sade problema.

  24. Nu are importanță că „nimeni n-o să plângă”. Nici leul născut în cușca de circ nu plânge, că nu știe că-i sclav. Iar dacă cuvântul nu-ți place, atunci, ai fi lipsit de opțiuni. Nu ai mai avea libertate. Dacă tu zici că asta e ok sau că nu-ți plasă pentru că ție chiar îți place chestia care a fost impusă cu forța… așteaptă până când o să-ți impună ceva ce nu-ți place. Și după aceea o să fie prea târziu.

  25. @Aldus: Acea „forță” vine de la modul în care e construită societatea noastră acum – ai niște oameni care te tratează de boli, alții care îți proiectează mașini și alții care analizează schimbările climatice. Când oricare dintre ei o ia pe arătură trebuie să vină altul mai capabil în loc, dar ideea e că educăm oamenii pentru anumite poziții în societate. Deduc că ai vrea să avem o ierarhie socială bazată pe anarhie, dar până să ajungem acolo extrapolezi degeaba cel mai negru scenariu pentru orice.

    Sunt multe lucruri practice uzuale pe care le privești distopic, prin prisma unei minorități. Majoritatea covârșitoare a oamenilor folosește o mașină pentru a se deplasa și nu simte nevoia de a despica firul în patru. Pe ei nu-i interesează ce impune sistemul, oricare ar fi el, atâta timp cât mașina face ce au ei nevoie. La fel și cu dispozitivele medicale, ai opțiunea acum să nu faci backup, dar din nou, pentru o majoritate covârșitoare e mai important să nu piardă datele și cadrele medicale să aibă acces la datele lor. Pentru producători e mai greu (și mai scump) să aibă tot timpul n variante pentru cei care vor să aibă controlul doar pentru a se simți liberi.

    Iar cu orașul de 15 minute, e fix ce ne-am dorit (…majoritatea), un oraș cu acces ușor la orice. Să pot merge pe jos sau pe bicicletă, să nu mai stau o oră în trafic. Nu te va opri nimeni să te urci în mașină și să mergi 100 km până în orașul vecin, dacă asta vrei. Ba mai mult vei avea un trafic mai liber. Acum vreo doi ani discutam că nu mai mergem nicunde fără vaccin (oricare ar fi fost el), uite că nu e chiar așa.

    Pe de o parte încep să fiu de acord cu detașarea de bunuri și obsesia pentru proprietate pentru că încep să fie mai importante decât umanul. A ajuns să fie lipsă de libertate modul care funcționează un telefon mobil, că cică suntem îngrădiți. E lipsă de libertate că ai o singură aplicație tip portofel cu care plătești, e important să poți alege o alta care face fix același lucru, în loc să-ți vezi de viață. Ironia e că fix ăia care luptă împotriva monopolului vor să facă bani mai mulți.

  26. Nu extrapolez la cel mai negru scenariu din orice, ci identific acest scenariu. Pe care alții nici măcar nu-l văd și au impresia că extrapolez. 😉

    Pe ei nu-i interesează ce impune sistemul, oricare ar fi el, atâta timp cât mașina face ce au ei nevoie.

    Tocmai de asta încep să ni se impună tot mai multe, pentru că acceptăm. Pentru că suntem oi. Și atunci când oamenii sunt, conform propriei tale definiții, oi (că asta spui tu în acele cuvinte, chiar dacă acum n-o să recunoști), mai devreme sau mai târziu o să apară și lupii. Și faza e că au cam apărut demult.

    Nu te va opri nimeni să te urci în mașină și să mergi 100 km până în orașul vecin, dacă asta vrei.

    Nu la început, dar vezi Fereastra Overton.

    Acum vreo doi ani discutam că nu mai mergem nicunde fără vaccin (oricare ar fi fost el), uite că nu e chiar așa.

    Pentru că, după cum s-a exprimat Bill Gates, a existat o minoritate semnificativă care s-a opus și a făcut gălăgie. Că altfel, ar fi mers mai departe cu vaccinarea obligatorie, așa cum au dorit. Uneori am impresia că trăiți cu niște ochelari negri trași peste ochi.

    Pe de o parte încep să fiu de acord cu detașarea de bunuri și obsesia pentru proprietate pentru că încep să fie mai importante decât umanul.

    Nu de aia, ci pentru că ești sugestionabil. Ai ajuns cumva să fii de acord de când li s-a năzărit elitelor să spună că în viitor omul nu va mai deține nimic și va fi fericit? Sau de când spuneau asta marii înțelepți ai tuturor religiilor, respectiv cu mii de ani în urmă? Ești, fără să-ți dai seama, o victimă a propagandei mainstream.

Leave a Reply