Vă prezint mai jos ultima postare de pe pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis, președintele României:
Cu prilejul Sărbătorii Învierii Domnului, le transmit credincioșilor romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici din România cele mai calde urări de pace, sănătate și bucurie.
Sărbătoarea Învierii ne aduce împreună într-o comuniune a iertării și a renașterii. În mijlocul tuturor provocărilor și al încercărilor prin care trecem, Paștele ne oferă prilejul să fim împreună cu cei dragi și ne amintește că suntem însoțiți mereu de iubirea și puterea divină.
În acest spirit de solidaritate și compasiune, să ne îndreptăm gândurile și rugăciunile către cei în suferință, oferindu-le lumina speranței și mângâierea credinței. Nu trebuie să uităm niciun moment că puterea noastră cea mai mare rezidă în capacitatea extraordinară de a ne îngriji unii de alții și de a le fi alături celor aflați în nevoie.
Vă urez tuturor un Paște binecuvântat, în pace și armonie!
Foarte frumos. Calde urări, pace, sănătate, bucurie, iertare, renaștere, lumina speranței, mângâierea credinței, frumos. La 13 minute de la postare, aceasta primise deja 500 de aprecieri. Problema, după cum constata cineva, este că jumătate dintre ele erau hohote de râs. Între timp (la 9 ore de la publicare) procentul a mai scăzut: 629 de râsete din circa 3900 de reacții. Dar, oricum: s-a râs mult pe seama ei. Ceea ce, constata acel cineva, este foarte trist, oricât de ridicol ar fi personajul.
Cu alte cuvinte, este trist să iei în râs o asemenea postare, ilustrând un astfel de mesaj frumos, de bine, chiar dacă el este spus din gura unuia ca Klaus Werner Iohannis (cacofonia este inevitabilă).
Dar eu nu cred că este trist. Ci că probabil s-a ajuns la faza în care poporul, care prin definiție nu e diplomat, începe să strige: „Împăratul e gol pușcă!”. De data asta nu cu referire la haine, ci la cuvinte lipsite de acoperire. Pentru că de îmbrăcat, domnul Iohannis se îmbracă decent, nu prea ai ce-i reproșa.
De ce-ar fi trist să semnalezi impostura și ipocrizia atunci când le observi? Și de ce ar trebui să respecți cu solemnitate niște cuvinte frumoase, atunci când constați că ele sunt doar o spoială nesusținută de nimic? Așadar, în opinia unui mare număr de internauți, împăratul e gol. Și țineți cont că pe pagina lui Iohannis ne putem aștepta să intre preponderent fanii lui. Altfel spus, dacă am face un sondaj în rândul populației, estimez că procentul de hohote ar fi mult mai mare decât pe pagina domniei sale, care este urmărită în general de cei care-l simpatizează.
Pentru contrast, iată o postare a unui jurnalist dintr-o bucată, respectiv Mirel Curea:
Un Paști fericit, fraților catolici și celor protestanți! Dumnezeu să vă binecuvânteze!
În două ore aceasta a strâns 133 de reacții. Dintre care 109 like-uri, 21 de inimioare și 3 emoticoane simbolizând grijă și afecțiune. Niciun zâmbet, rânjet sau hohot de râs. Și comparați-o cu postarea de mai sus. Brusc, aceasta încetează să mai fie frumoasă și se revelează ca fiind „lucrată”, artificială, meșteșugită astfel încât să dea cât mai bine. Iată și un mic test de auto-evaluare: dacă prima dată vi s-a părut frumoasă, înseamnă că sunteți ușor de manipulat. Adică, dormiți în papuci.
Ce semnificație au câteva banale emoticoane la o postare de pe Facebook? mă veți întreba. Niciuna. Afară poate de faptul că la iminentele alegeri din anul acesta veți avea ocazia să constatați cum locul unor partide ca PNL este luat de alte partide, noi, care folosesc un limbaj frust și o adresare directă, mai asemănătoare cu cele din postarea secundă. Adică, în speță, de AUR.
Știți cine mai are un astfel de limbaj: direct, brut, neprelucrat și complet lipsit de diplomație? Donald Trump.
Populismul prosteste prostimea din preistorie pana-n prezent 🙂
Da, dar cred că și PSD-ul este populist. De altfel, probabil că fix asta i-a și asigurat o guvernare aproape continuă de după revoluție și până azi. 🙂
AUR în schimb vine cu ceva nou (un limbaj simplu, adresat omului de rând) și are avantajul că n-a mai fost niciodată la guvernare. Dintre unul care promite fără să știi cum e și dacă va livra și alți 4 care promit la fel dar care toți au mai fost și n-au făcut nimic în afară să strice și să fure, tu pe cine ai vota? 🙂
În plus, AUR e și eficient în modul cum își face campanie. Eu nici nu știam de partidul ăsta înainte să aflu că a intrat în Parlament cu 10%! Nici măcar nu auzisem de AUR. Și ca mine mulți. Iar de atunci și până acum, aproape toată lumea a auzit de ei.
Toată lumea a auzit de AUR? Care e doctrina AUR? Tu știi? Ăilalți, toată lumea, știe? Nu, toată lumea a auzit de AUR fiindcă a pornit cu două pațachine la vârf, Simion și Șoșoacă. Limbaj simplu, adresat omului de rând, da: cu morții mă-tii, muie și alte delicatese de-astea. Pe gustul prostimii.
@Renata
Departe de mine de a lua apararea AUR, dar la faza cu muie, suntem in conformitate cu presedintele insusi, care ne explica cum ca Muie PSD este o opinie anti… Chiar si Liiceanu se straduia la un moment dat sa valideze placuta suedeze.
Vorbim de doctrina in Romania?? Pe bune? Care e doctrina PSD? Sau USR? In afara de a ajunge la ciolan? Nu vorbesc aici de vreo legitimitate a partidului. Nu i-am urmarit si nici n-am de gand. Dar sa nu ne imbatam cu apa rece si sa-i aratam cu degetul, ca nu fac nimic din ce nu s-a mai facut in tara asta…
liviu, de acord cu tine. Întrebarea despre doctrină aștepta răspunsul „n-au nicio doctrină!, Cum nici celelalte partide nu au.”
[…] (că Aldus vorbește pe nas, exclusiv pe nas, mai mult cobește). De exemplu, când îi cășună scoate AUR pe nas, de la el dintr-o-poziție […]
Pai n-as vota pe nici unul, ii voteaza altii. As alege si ajuta pe ala care mi-ar servi interesele mai tare.
@Renata
Nu cred că i-am auzit înjurând (nici pe Simion, nici pe Șoșoacă). Oricum, Șoșoacă are acum partidul ei. Plus că s-a decredibilizat masiv de când cu scandalul în familie. 🙂
Despre doctrine:
1. AUR e un partid conservator, oarecum euro-sceptic, oarecum anti-sistem, naționalist. Chestie care e foarte bine receptată de public. În particular, de subsemnatul. Ce vrei mai mult, din punct de vedere al doctrinei?
2. Ce doctrină are PSD? Aceea de a oferi asistență socială săracilor pe care-i menține săraci pentru a avea un bazin electoral? Și eventual de a fura cât mai mult? Dar PNL? Aceea de a face alianță cu PSD? Dar USR și tot restul? Nu mai există doctrine azi, totul e o apă și-un pământ. Oportunism, tupeism și impostură. Arată-mi un singur partid cu doctrină pe bune. Liviu are perfectă dreptate aici.
3. Cine mai votează azi doctrine, Renata dragă? 🙂 Cred că nici măcar tu. Dar omul de rând?
@Vladen
Fix la fel și io. Doar că toți resul până acum și-au servit propriile interese, în detrimentul interesului meu.
Pai fiindca nu i-ai motivat 😀 Altfel ce interes ar avea sa serveasca interesului tau?
Păi motivația este că n-o să-i mai votez.
Pai de ce ar fi lipsa votului tau factor motivational pentru cineva? E lipsit oricum de orice valoare reala.
Ce altceva îi motivează pe politicieni în afară de dorința de a accede la putere? Acces condiționat, cel puțin teoretic sau parțial, de voturile alegătorilor. Adică, inclusiv de al meu. Sigur, eu personal nu contez. Dar cu cât eul meu este mai generic, mai universal, cu atât contează mai mult. Și, cum spuneam în titlul articolului, noi (adică o mulțime de „eu”) ne-am cam sictirit.
[…] Renata întreabă într-un comentariu ce doctrină are AUR. În afară de replicile primite tot ieri pe blog, astăzi, cu câteva ore în […]
Banii :).