Știu de un tip cu o minte sclipitoare, unul dintre inventatorii acestei năzdrăvănii, care afirmă că se tunde o singură dată pe an. Eu încă n-am ajuns la nivelul lui, dar nu mai rețineam când mă tunsesem ultima dată și deja nu mai puteam sta cu claia de păr din cap, așa că azi am fost să mă tund.
La frizerie, o tipă care tundea, femeie de provincie cam la a doua tinerețe, și un băiat pe scaun. Cei doi se cunosc. Ea către el:
– Și ce faci, mergi din nou în străinătate?
– Păi ce să fac aici? Să tai frunze la câini?
A tăia frunze la câini înseamnă a pierde timpul; în context, băiatul vrea să zică că aici nu poți face bani. Apropo de asta, la noi în zonă se folosește forma „să tau” în loc de „să tai”. Care-i greșită conform dexului, dar poate fi privită ca un regionalism. Sau poate suntem noi mai tauiști/taoiști. 🙂
– Fata dvs. este tot în Germania? o întreabă el.
– Da, răspunde frizerița.
– În Frankfurt pe Main?
– Da.
– Știți că Frankfurt pe Main este pe o apă?
– Da.
– Main este o apă…
– Da, e foarte frumos acolo. De fiecare dată când vorbim mă sună pe video.
– Nu mergeți și dvs. să lucrați în Germania?
– Ce să fac eu acolo? Îmi găsesc ceva în domeniul meu?
– Acolo faci euroi.
– Faci și aici. Eu și Germania…
– Corect. Doar nu iei banii cu tine când te duci.
Butadă care vrea să spună că degeaba te spetești să faci bani, de vreme ce nu-i poți lua cu tine pe lumea cealaltă.
Voi de care parte a baricadei sunteți: a celor care cred că în România nu se poate trăi decent așa că musai să fugi văzând cu ochii, ori a celor care consideră că n-are rost să-ți consacri viața acumulării de palate de care să te spânzuri? Sau sunteți ca tipul de mai sus, dispus să treacă de la un stereotip la altul, pentru a se plia pe interlocutor?
Cât despre mine, deși mă tund de mai multe ori pe an, acum arăt cu cel puțin doi-trei ani mai tânăr.
Stai un pic: nu văd antiteza. a) în România nu se poate trăi decent vs. b) n-are rost să-ți consacri viața acumulării de palate. Traiului decent i se opune traiul mizer, nu acumularea de bogății. Ori, poate, la tine „decent” înseamnă la limita supraviețuirii?
Cine a ales să trăiască în altă țară a făcut-o pentru un nivel de decență mai ridicat, nu pentru îmbogățire spectaculoasă. Între noi fie vorba, aici te poți îmbogăți mai ușor decât acolo.
Picture or it didn’t happened 😀
Mă bucur că te-ai tuns la noi se spune Să-ți fie de bine! Eu sunt ca tipul care se pliază. Cum adică în România nu se fac bani? Ai auzit tu ca vreunul a murit de foame sau ca s-ar afla în agonie? Din toate sondajele a reieșit că omul e mulțumit cu viața pe care o duce. Vezi tu pe vreunul că a ieșit în stradă să spună că îi este rău. Nu. Toată lumea a înțeles ce înseamnă capitalismul și ca nu suntem egali se descurcă fiecare cum poate.
Habar n-am. Da’ n-am auzit, nu zic insa ca n-ar fi, de romani care au murit de foame ca au ramas in Romania. Oricum plecatul din Romania nu implica necesar un migraj economic, mai sunt si alea profesionale sau prin casatorie. In anumite meserii te misti (chestie numita frumos “mobilitate”) din tara in tara si daca n-o faci, nu faci cariera. Si e fix valabil si pentru cei nascuti in occident.
Altfel nu-s de acord cu tipul, nu le-oi lua in mormant, dar le lasi plozilor si ei la randul lor plozilor lor si tot asa. Daca urmam principiile lui nu aveam vreodata altceva decat saraci, nici macar acolo niste proaspat imbogatiti. Mie imi place fantastic ca familia mea n-a aderat la genul asta de printzipuri, ca as fi avut o viata mult mai grea, zau asa :).
Si sa-ti traiasca tunsul, eu rezist cu plete pana cand fie doamna, fie alta autoritate, ma vrea tuns. Cand ma supun si imi convine.
@Renata
A trecut de la „mă duc în străinătate pentru bani” (poziția lui) la „neah, e bine și aici, ce rost au banii” (poziția frizeriței). În ambele cazuri invocând niște clișee sau stereotipuri („în România nu poți face bani” versus „oricum nu iei banii cu tine când mori”). Eu l-am simțit ca fiind genul de om fără o poziție clară și fermă, care vrea să se muleze pe interlocutor și să dea bine în orice situație.
@liviutm
N-ai mai văzut oameni cu păr scurt, sau ce? 😀
@Stil unic!
Îți susții punctul ăsta de vedere și dacă eu spun că totuși în alte țări se câștigă considerabil mai mult decât în România? Că dacă da, atunci nu ești genul care se pliază pe interlocutor. Ci dimpotrivă, ai o părere clară, pe care ți-o menții indiferent de ce cred alții. 😉
@Vladen
Dar tipul nu era de principiu că oricum nu iei banii cu tine în mormânt. El voia să meargă în străinătate, să facă bani. A zis-o pe asta cu mormântul când a văzut că frizerița nu-i împărtășește dorința de a pleca dincolo. Adică, cumva, a lăsat după ea.
Fii atent nitel Aldus la miliardari, milionarii sunt mult mai multi nu am cum sa pun lista!
TOP 10 cei mai bogați romani în 2023 –
Locul 1 – Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman): Avere – 16 mld. leiLocul
Locul 2 – Ion Țiriac: Avere – 10 mld. lei
Locul 3 – Daniel Dines (UiPath): Avere – 8 mld. lei
Locul 4 și 5 – Ion Stoica și Matei Zaharia (DataBricks): Avere – 7,6 mld. lei
Locul 6 – Familia Talpeș (Bitdefender): Avere – 4,9 mld. lei
Locul 7 – Ștefan Vuza (Chimcomplex): Avere – 4,9 mld. lei
Locul 8 – Anastasia Soare (Anastasia Beverly Hills): Avere – 4 mld. lei
Locul 9 – Anca Vlad (Fildas-Catena): Avere – 3,3 mld. lei
Locul 10 – Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu (One United Properties): Avere – 2,6 mld. lei
La banii ăia ar putea să-și dedice viața unor scopuri nobile.
[…] am o memorie de elefant, îmbătrânesc și încep să uit chestii1Paradoxul lui Aldus. De exemplu, la articolul precedent voiam să mai spun că am remarcat că prețul tunsului, cel puțin la frizeria pe care o […]