La curent (de 220 volți) cu știrile

Acum o oră, Orlando Nicoară posta pe Facebook următoarele rânduri:

9 ani mai tarziu – siteul s-a lansat in septembrie 2015 – Profit.ro a fost, ieri, liderul presei de business din .ro.

Am pus spumantul la rece, il vom deschide cand vom fi lideri pentru mai multe zile la rand.

alături de imaginea de mai jos:

trafic profit.ro

Am intrat de curiozitate pe sait. Prima pagină conține titluri despre: Maratonul Economia Sustenabilă – ceva cu rata de rentabilitate a investițiilor din distribuție, un anunț făcut de Ciolacu despre analiza închiderii tuturor magazinelor sâmbătă și duminică după o anumită oră, SUA face presiuni pentru a bloca cumpărarea unei participații la Strabag de către Raiffeisen Bank, Discovery lansează MAX în România, prețul gazului și al carburanților va crește, doar 7 țări din lume respiră un aer sigur, din nou ceva cu Maratonul Economia Sustenabilă, investițiile guvernamentale în producția de film, statul american dă în judecată Apple, o echipă de IT-iști români „a creat roboții AI care pot lucra non-stop, nu obosesc și nu mint” (la Must Read), reclamă la ceva vin italian, BMW dă primele indicii despre un nou model de SUV, mama lui Cristi Borcea și Gigi Nețoiu construiesc apartamente, locuințe pentru un dolar într-un oraș din America, Otokar și licitația MApN, cotația aurului a atins un nou maxim istoric, unii vând acțiuni, Nvidia e interesată de cipuri Samsung, companiile investesc puțin în digitalizare… și lista poate continua.

Ieri, 180000 de cetățeni au intrat pe profit.ro să citească așa ceva. Admit că unele titluri sunt oarecum interesante, dar din perspectiva mea sunt prea multe și prea la grămadă, fără posibilitatea de a le sorta minuțios. Iar dacă ajungi să-ți petreci tot timpul liber asimilând ca buretele astfel de informații, nu știu, mă gândesc că undeva pe parcurs încetezi să mai fii om și devii un fel de panou cu indici de stocuri, grafice și cotații la bursă. Și acesta este probabil cel mai bun sait pe domeniul lui.

Singura variantă în care m-aș vedea abonat la un astfel de sait ar fi aceea în care:

 1. Saitul mi-ar oferi posibilitatea de a-mi configura filtre pentru ce vreau să văd, sau măcar de a ignora ce nu vreau să văd. De exemplu, nu mă interesează ce face mama lui Borcea (filtru: exclude știrile despre vedete și personalități) și nici cum va arăta noul model de SUV BMW (filtru: exclude non-știrile);
 2. Aș putea selecta numărul de știri pe care le doresc pe zi, ele urmând să fie alese în funcție de relevanță (de exemplu, dacă vreau 30 de știri pe zi, atunci să-mi fie afișate cele mai relevante 30 de știri care corespund filtrelor mele din toate câte au fost publicate în acea zi sau în ziua precedentă);
 3. Odată abonat (sau intrând pe sait după ce am făcut configurațiile necesare), mi s-ar trimite (sa afișa) o listă cu titlurile articolelor care corespund filtrelor mele. Doar titlurile, fără imagini, clipuri sau texte suplimentare, pentru că de multe ori la astfel de articole aproape toată informația utilă e condensată în titlu;
 4. Titlurile ar fi pertinente și ar exclude orice formă de clickbait (cel puțin Profit.ro pare curat din punctul ăsta de vedere).

În cazul ăsta, mi-aș putea aloca să zicem 20-30 de minute pe zi pentru a parcurge o listă cu să zicem 30 de titluri corespunzând celor mai relevante știri din domeniul business pe ziua de ieri și intrând doar pe acele articole unde doresc să aflu mai mult decât ce scrie în titlu, iar procedând în acest mod aș fi la curent cu ce se petrece în țară și în lume fără să pierd prea mult timp și fără să devin sclavul informației.

O alternativă interesantă care cred că se apropie de ce vreau eu (dar pentru care nu mi-am făcut încă timp) este Cronica.ro, păstorită de același Orlando Nicoară (cred că chiar el scrie pe ea). Iar o alta ar fi urmărirea unui grupaj de știri de la televizor, cum sunt știrile serii de pe ProTV, numai că acolo nu știi în baza căror criterii se face selecția acelor știri și nu ai niciun cuvânt de spus cu privire la acele criterii; practic, urmărind știrile televizate devii parte a unui grup de oi cetățeni care sunt informați după un anumit tipar. Iar eu nu mă mai uit la televizor de ani buni.

Și atunci, cum urmăresc noutățile? Păi nu le urmăresc. Nu mă uit la televizor, nu citesc presa (nici măcar online) și nu ascult radioul. Urmărsc câțiva oameni care mă interesează, dar neregulat, iar ei postează oricum mult mai rar decât frecvența articolelor dintr-un ziar. În rest, vin știrile la mine, pe Facebook, bloguri  sau Telegram, și astfel mai aflu și eu de una și de alta. Iar cele care nu-mi parvin pe aceste canale rămân în afara cunoștinței mele. Astfel că, din anumite puncte de vedere, s-ar putea spune că trăiesc într-o peșteră. Și știți ceva? Cred că asta-i perfect.

De exemplu, nu demult casierița dintr-un market mi-a dat la plecare un chițibuș colorat. Ce-i ăsta, am întrebat-o eu, vreo jucărie? Nu, face ea, colectați mai multe și participați la tombolă. Nu știți? (cu un aer foarte mirat) Nu știam. Și de ce-aș fi știut? Nu știu ce tombolă organizează care lanț de magazine, nu știu ce a declarat cutare vedetă și nici cu cât se va scumpi un anumit produs sau serviciu mâine. Și astfel pot trăi liniștit, fără să-mi pese de prețuri, vedete și tombole.

Voi cum vă (lăsați) informați?

4 Replies to “La curent (de 220 volți) cu știrile”

 1. Eu una mă informez la fel ca tine. 🙂 Şi cred că aflu, mai curând sau mai târziu, cam tot ce merită aflat (categorie din care nici pentru mine nu fac parte ştirile despre vedere, personalităţi, tombole, promoţii…)

 2. Pai nu-ti pierzi tot timpul liber, parcurgi lista in diagonala pe buda si intrii pe ce te intereseaza in momentul ala.
  Cum ma las informat depinde de subiect :).

 3. @Vero

  De tine știam. Dar sunt curios ce citește restul lumii. De exemplu, Cudi s-a exprimat la un moment dat la modul că se uită la știri ca să supraviețuiască. 🙂 Adică, a fi la curent cu noutățile e ceva de viață și de moarte pentru unii.

  @Vladen

  Și, concret? Ai niște saituri preferate pentru știri? Sau nici tu nu citești știri?

 4. Pai depinde despre ce sunt stirile. Nu citesc stiri din politica. Stirile despre “noul model bmw” imi vin in email de la “bmw”. Stiri legate de arhitectura si design aflu din revistele la care sunt abonat, gen Wallpaper. Stiri despre jocuri urmaresc pe siteuri gen Gamereactor. Pentru chestii random ma duc pe uncrate, mai rar hypebeast (prea multe toale si alea nu ma intereseaza deloc). Si tot asa. Majoritatea imi trimit notificari, daca ma intereseaza intru, daca nu, nu.

Leave a Reply