Bunăstarea colectivă și bunăstarea individuală

Zice Hari Bucur-Marcu pe Facebook, într-o postare destul de lungă, pe care doresc s-o comentez puțin (din lipsă de ocupație):

Anul 2024 este unul în care vom constata și vom suferi consecințele inexistenței intenționate a educației și culturii civice, de tip occidental, în România.

Evident, 2024 este (va fi) un an electoral. Dar știți gluma cu „Domnișoară, suferiți cumva de vise erotice?” „Ba deloc, domnule doctor, chiar îmi fac plăcere!” Cred că e foarte posibil ca aceste „suferințe” să nu fie chiar o mare tragedie, pentru că din Occident am importat o gramadă de lucruri mai mult sau mai puțin toxice. Pe lângă puținele lucruri bune, de acord.

Zic asta deoarece este complet exclus ca un public național românesc care nu are habar nici măcar în linii mari și groase despre ce înseamnă pentru națiunea română apartenența la Uniunea Europeană și alianța în NATO, ba, din contră, are o idee preponderent eronată despre aceste două cluburi euro-atlantice de state democrate, să aleagă ca reprezentanți ai săi în Parlamentul european inși care să le servească și să le promoveze obiectivele și interesele naționale, reale și asumate.

Apartenența la UE știm ce înseamnă: milioane de doze de vaccinuri la suprapreț (că așa a zis Ursula, după cum motiva printre rânduri Câțu de când are dosar la DNA), implementarea politicilor Green Deal, digitalizare, buletin cu chip, renunțarea treptată la bani cash, descurajarea și apoi interzicerea mașinilor clasice șamd. Mi-a scăpat ceva? Celelalte fațete, dacă există, sunt prea mici și nu se văd. Apartenența la NATO înseamnă, probabil, miliarde de dolari plătiți în avans unor producători americani falimentari de armament, pentru rachete care ne vor sosi cine știe când, plus creșterea bugetului pentru apărare. Crede cineva la modul serios că armamentul pe care-l cumpărăm va face vreo diferență cândva sau undeva? E inutil pe timp de pace și total insuficient în cazul unui ipotetic (chiar dacă extrem de improbabil) conflict armat cu rușii, când ne fac ăia piftie cu sau fără rachetele noastre. Ce ne poate salva este alianța NATO însăși, iar pentru a rămâne sub umbrela ei, plătim o taxă de protecție, deghizată în cumpărare de tancuri, avioane, rachete, elicoptere etc. Cam asta înseamnă NATO, dacă nu mă înșel.

Paragrafele care urmează sunt pe linia și în continuarea celui de-al doilea, așa că sar peste ele și mă opresc la ultimul, urmând zicala care spune că șarpele e veninos la cap și la coadă. 🙂

Ca urmare, anul acesta 2024 este anul în care îi vom alege în consiliile locale, la primării și județe, în Parlamentul României și la Președintele României pe tot aceiași inși, care să nu se priceapă la servirea publicului suveran, nici să vrea să facă așa ceva, dar care insistă să rămânem în prostia noastră colectivă așa cum suntem azi, cu ideea greșită că un stat rău guvernat poate să ne aducă binele și bunăstarea colective și individuale, deopotrivă.

Chestia care m-a determinat să scriu aceste rânduri este afirmația cu privire la bunăstarea individuală. Bun, sunt de acord că aleșii noștri ar trebui să crească nivelul general de trai și deci bunăstarea colectivă, că asta e una din principalele lor meniri, dar dacă vă așteptați să vă crească și bunăstarea individuală, priviți lucrurile dintr-un unghi greșit. Bunăstarea individuală nu vine din afară și nu depinde de guvern, primar, prim-ministru sau senatorul din circumscripția voastră. Ea nu este și nu poate fi o consecință directă a taxelor și impozitelor (mai mari sau mai mici), a legilor date de factorul politic sau a prețului mediu al unor produse.

Bunăstarea individuală v-o faceți singuri. Indiferent de toate cele de mai sus și, dacă e cazul, chiar în pofida lor. La fel ca fericirea personală și, la modul general, direcția în care se îndreaptă viața voastră – toate acestea nu vă vin din afară ci sunt rodul propriei atitudini și propriilor acțiuni.  De fapt, dacă ne gândim mai adânc, politicul nu vă poate influența viața decât într-o foarte mică măsură, undeva la periferie. Singurul responsabil pentru viața pe care o aveți sunteți chiar dvs.

Oricine vă spune altceva vă păcălește.

5 Replies to “Bunăstarea colectivă și bunăstarea individuală”

  1. Nu stiu unde l-ai gasit pe nenea asta, dar de la primul citat era cam clar ca are creierii curati. Si aplatizati.
    In alta ordine de idei, as vrea sa-l dilesc definitiv pe Iosif. Ca iar am trei comentarii in trash. Spun Iosif pentru ca e leit poleit Iosif, dar cu fata data la intors. Plus ca am intrari din Franta ori de cite ori imi mai apare ceva in trash. Asa ca, ce trebuie sa fac ca sa nu ma mai banuiesti ca-l sorb din ochi? 😆

  2. Ioi. Cred că în afară de instrumentele clasice de băgare în spam/trash a anumitor nick-uri, IP-uri, adrese de mail sau cuvinte, nu prea ai ce face, mai ales pe varianta free. Pe varianta non-free poți să-ți instalezi pluginuri care îl șterg direct, astfel încât nu ajunge nici măcar în trash, adică nu-l mai vezi nicăieri. Dar poate reveni cu alt nick/IP/etc. Totuși, nu înțeleg cu ce te deranjează că îți lasă un mesaj pe pagină, fie el și spurcat. Îți pângărește pagina sau ceva? Comentariul fiecăruia este, în primul rând, propria lui oglindă, așa că n-are decât să scrie ce crede. Îi poți răspunde, în același ton sau serios, îl poți ignora… În fine, tu știi.

  3. Pai ca sa nu-mi mai scoti tu vorbe ca sunt lesinat sa-i citesc pe dobitoc, asa cum ai spus. Din partea mea poate sa stea in trash pina i s-or sterpezii dintii-n gura, Asta e Iosif, sigur. Se comporta exact ca dobitocul ala numai ca a renuntat la religie.

  4. Bunăstarea individuală e în pofida celei colective. Fiecare individ luptă egoist pentru bunăstarea lui – e instinctul de autoconservare și de supraviețuire.

  5. Nici măcar. E imună la bunăstarea celorlalți. Pentru că, chiar dacă totalul resurselor planetei, a masei monetare etc pare finit, o poți duce bine și între oameni care o duc rău, și între oameni care o duc bine, iar principalul factor care determină felul în care trăiești ești chiar tu. Tu îți construiești viața, și bunăstarea, și împlinirea, și fericirea, în ce direcții vrei, nu familia, guvernul sau ceilalți. Decât dacă îi lași să o facă, dar atunci ai o problemă.

Leave a Reply