Anotimpurile au devenit, și ele, rasiste

Într-un articol publicat săptămâna trecută în celebra revistă britanică Nature, două cercetătoare din Australia, Melissa Hart și Negin Nazarian, propun înlocuirea numelor anotimpurilor, care nu se încadrează în aceleași tipare pe tot globul și deci sunt rasiste, cu numele lunilor, care ar fi mult mai precise și mai inclusive.

Opriți-vă din a mai folosi „vara”, „iarna” și restul de anotimpuri când invitați cercetători la evenimente – e un pas mic, dar necesar și inclusiv.

Un pas mic pentru om, un pas mare pentru jurnalul Nature, care probabil știți că este o revistă științifică. Știința fiind, nu-i așa, acea disciplină a cunoașterii care n-are nici în clin nici în mânecă cu credințe, sentimente, stări de spirit și alte subiectivisme, ci, dimpotrivă, studiază realitatea obiectivă înconjurătoare, urmărind să-i descopere legile și tiparele de funcționare, pe care să le utilizeze în scopul lărgirii sferei de cunoaștere umane și a progresului tehnologic. Ei bine, se pare că impasul în care a ajuns știința este dat de faptul că oamenii nu se exprimă suficient de inclusiv, folosind în scriere și vorbire orori precum „vara” și „iarna”.

Salutări din emisfera sudică, unde zilele devin mai lungi iar temperaturile cresc. Totuși, în pofida semnelor clare ale primăverii de aici, ne trezim inundate cu invitații la evenimente în care se vorbește despre toamnă, sau buletine informative care anunță workshopuri ce se vor desfășura iarna care vine. Asta ne face să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat invitate în acest anotimp diferit de al nostru.

Așadar, pentru că limbajul folosit în acele invitații nu ține cont de clima din țara lor, autoarele se indignează. Chestie care-mi amintește de o profesoară din liceu, care atunci când am organizat banchetul de final ne-a spus că n-am invitat-o într-un mod formal (adică n-am respectat nu-știu-ce reguli și uzanțe s-ar fi presupus că trebuia să respectăm în modul cum îi adresăm invitația) și prin urmare ea se simte jignită și nu va participa. În continuare, cele două semnatare ale articolului se întreabă cum s-ar defini mai corect anotimpurile, într-un mod astronomic (ca perioade delimitate de solstiții și echinocții) sau pe baza condițiilor meteorologice, după care ne spun că nici măcar în Occident nu există o definiție unică și universală, pentru a concluziona că, având în vedere toate aceste inconsistențe, ar fi mai bine să renunțăm de tot la menționarea anotimpurilor, înlocuindu-le cu date precise, care elimină orice risc de confuzie. Și care, evident, sunt inclusive.

După cum putem constata, asta e o nouă încercare de anulare a unor modele care se potrivesc majorității doar pentru că există o minoritate care se simte ofensată de ele. Exemplu: pentru că există un mic procent de cupluri netradiționale, alcătuite din homosexuali și lesbiene, ni se cere să renunțăm la noțiunile de tată și de mamă, care nu sunt suficient de inclusive (pentru că nu le includ pe respectivele cupluri gay), și să le înlocuim cu părinte 1 și părinte 2 Sau: pentru că un mic procent din populația globului trăiește mai aproape de Ecuator sau de poli, ni se propune să renunțăm la cele patru anotimpuri binecunoscute și să ne rezumăm la luni și date calendaristice. Și, în general, pentru că există o minoritate care nu se regăsește în niște trăsături caracteristice majorității, acele tipare sau caracteristici ale majorității ar trebui dizolvate, astfel încât nimeni să nu se simtă niciodată exclus.

Ceea ce-i o mare tâmpenie, dintr-o serie de motive pe care nu o să le discut aici.

Din perspectiva mea, dacă respectivele cercetătoare sunt victimele unor confuzii cu privire la data anumitor evenimente la care se trezesc invitate, neputând face translația de la clima din țara lor la anotimpul din țara unde se desfășoară evenimentul, sau dacă se simt jignite și ofensate de o astfel de invitație, atunci poate că ar fi mai bine pentru toată lumea să facă așa cum a făcut profesoara mea din liceu: să nu participe. Dar credeți că vor proceda așa? Fac prinsoare că nu.

24 Replies to “Anotimpurile au devenit, și ele, rasiste”

  1. Inițial nu m-am uitat cu atenție la cine a scris articolul, crezând că e vorba de un bărbat, după cum era menționat aici: „scrie un cercetator din Australia în revista Nature”. Apoi am văzut că sunt doi autori, pe care i-am presupus bărbat și femeie. Pentru ca în final să le caut numele pe Bing și să descopăr că amândouă sunt femei. Așa că am modificat adresarea din text de două ori, de la „el” la „ei” și în final la „ele” (autor/autori/autoare etc). Sper că n-am omis nimic, dar dacă găsiți undeva vreun dezacord sau vreo adresare greșită, asta e cauza.

    Și da, nu l-am menționat pe Marius Tucă în articol, chiar dacă de la el am preluat știrea. Un sait care se mulțumește să traducă mecanic o știre fără ca măcar să numească corect autorul nu merită link.

  2. Ma întreb, retoric, cum ar reactiona masele, la ideea ca omul integru, desavârsit, absolut este femeia, iar barbatul doar o specie extraterestra, cameleonica, nestatornica, migratoare, relativ, intrusiv prin viata ei?

  3. Nu știu cum ar reacționa masele, dar Aldus se întreabă cum s-au înmulțit femeile generație după generație până la venirea speciei extraterestre numită bărbat.

  4. Adevărul e că… la cum arată acum anotimpurile, cu clima dată peste cap… confuzia e mare.
    Dar acest lucru n-ar fi un motiv.

  5. Nici anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Probabil din cauza incalzirii globale… 😀

  6. P.S. @Aldus
    “…Îngerul Domnului a chemat a doua oară din ceruri pe Avraam şi a zis: „‘Pe Mine Însumi jur’, zice Domnul, ‘pentru că ai făcut lucrul acesta şi n-ai cruţat pe fiul tău, pe singurul tău fiu,te voi binecuvânta foarte mult şi-ţi voi înmulţi foarte mult sămânţa, şi anume: ca stelele cerului şi ca nisipul de pe ţărmul mării, şi sămânţa ta va stăpâni cetăţile vrăjmaşilor ei.toate neamurile pământului vor fi binecuvântate în sămânţa ta, pentru că ai ascultat de porunca Mea!’”

    Avraam s-a întors la slugile sale şi s-au sculat şi au plecat împreună la Beer-Şeba, căci Avraam locuia la Beer-Şeba…”

  7. Lumea seamănă din ce în ce mai mult cu un cuib de cuci globalizat.

    Aldus, cine ştie, poate că înaintea apariţiei bărbatului extraterestru femeile s-or fi înmulţit prin clonare… Sau le fecunda vreun duh sfânt, sau presăra vreun zeu în culcuşurile lor vreun praf cosmic care penetra pielea, ajungându-le drept la ovulele în aşteptare… Şamd.

    Apropo de încălzirea globală, am dat de un articol care mi se pare demn de luat în considerare: https://wordpress.com/read/feeds/77490655/posts/5431057268

  8. @Oana

    Din ce-am văzut, cel puțin una dintre autoare coordonează ceva proiecte legate de climă, așa că confuzia trebuie să fie extremă.

    @Liviu

    Nici amorul nu mai e ce-a fost, că pensionarul nu mai poate ca la 20 de ani. Probabil pentru că-i bagă ceva bromură în pensie. Așa că hai să eliminăm toate expresiile de tipul „a face dragoste”, pe motiv că nu-s destul de inclusive. 🙂

    Clima se dă peste cap și-și revine de mii și milioane de ani. Nimic nou sub Soare. Totuși, prin România vara încă este mai cald decât iarna. 🙂

    @Iosif Greblea

    Avraam ăsta nu cumva era bărbat?

    @Mâța

    Ideea de femeie implică existența bărbatului. La fel cum ideea de minus implică existența plusului și ideea de noapte implică existența zilei, fără de care își pierde sensul. Chiar dacă plusul ar fi fost de natură transcendentă sau divină (zei, Duh Sfânt etc), bărbatul tot n-ar fi putut să fie un extraterestrul. Când ai zis femeie, ai zis automat și bărbat.

    La fel cum atunci când zici bărbat ai zis automat și femeie, de unde deducem că Adamul care exista înainte ca Dumnezeu să-i extragă o coastă și s-o facă din ea pe femeie nu era bărbat.

    Schimbările climatice sunt o constantă firească a planetei. Nimic nu-i fix sau bătut în cuie; până și polii magnetici se deplasează continuu. Articolul e interesant, deși un pic alarmist. E posibil ca la un moment dat să aibă loc o pană generalizată de curent care să ne arunce în haos, că prea ne-am învățat cu lumina și confortul.

  9. @Aldus
    Era om, dar nu mai este, decât în vechea poveste, iar Sarah a fost si ea, om din gena lui Eva. “Evrika”

  10. Aldus, am vrut să dau de înţeles că se pot încropi o grămadă de explicaţii fanteziste ale perpetuării speciei omeneşti fără bărbaţi. E un subiect SF interesant şi un autor talentat ar putea face o astfel de lume credibilă. (Domnul Iosif Greblea_ză fără talent pe teritoriul ficţiunilor speculative.)

    Articolul nu e alarmist, atrage doar atenţia asupra unui fapt foarte posibil, deşi puţin probabil.
    N-am rămâne doar fără curent, s-ar alege praful de toţi sateliţii de pe orbită, deci nema [tele]comunicaţii, pa şi pusi bani de pe carduri, prin oraşe n-am mai avea probabil nici apă curentă – şi fântâni nu mai sunt, iarna am rămâne în frig, ne-am bate pe mâncarea şi apa îmbuteliată din magazine şi o grămadă ar muri ca muştele. Suntem mult prea dependenţi de curentul electric şi de tehnologia modernă şi nu avem soluţii alternative de supravieţuire.

  11. Adică am fi ca pe vremea lui Ceaușescu! 🙂

    Am un prieten care se pregătește de ani de zile de blackout. De fapt, și Zoso. Deocamdată n-ar fi un capăt de lume, câtă vreme ai niște rezerve de hrană și lemne de foc. Am reînvăța să trăim ca străbunicii noștri. Banii n-ar fi o problemă, că sunt niște simple hârtii cu care oricum nu vei mai putea cumpăra nimic (n-ar mai funcționa niciun supermarket, nicio pompă de gaz și benzină, nicio pompă de apă etc iar lumea ar sparge magazinele alimentare, însă fără frigidere hrana perisabilă s-ar strica în câteva zile). Ar fi o reîntoarcere la un stil de viață mai natural. Cu atât mai dură cu cât societatea este mai dependentă de tehnologie.

    Ăsta-i un subiect bun de o leapșă.

  12. După ce am citit articolul original, nu mi s-a mai părut chiar așa de forțat să numești luna în care se petrece evenimentul internațional, și nu anotimpul.
    N-aș face un capăt de țară din această orientare. Nu e chiar așa de scabros ca și cum ai sculpta în „lipsa mare”. 🙂 E o sugestie, o opinie… Când vorbești la telefon cu un prieten din USA, te uiți la ceas, să vezi dacă nu cumva îl scoli din somn și, chiar dacă la tine e zi și la el e seară, din politețe, îl saluți conform momentului din zi pe care-l parcurge el. Fiindcă tu te-ai infiltrat în bioritmul lui cu apelul și nu invers. Sugestia celor două cercetătoare îmi pare mai mult o problemă de marketing decât de incluziune.

    În prezent, există o rezistență firească împotriva numitorului comun, fiindcă oamenii părăsesc greu cutumele și zona de confort.
    Dar în viitor, dacă am șterge granițele de comunicare, adică o limbă universală și dacă am estompa tradiționalismul radical, poate, cine știe, conflictele (inclusiv cele armate) s-ar înfiripa mai greu. Nu crezi?

  13. Aldus, tu gândeşti înainte de a scrie? Sau ai doar mania contrazicerii cu orice preţ?
    Lemne de foc? Câte apartamente de bloc au sobă pentru lemne şi loc de depozitat lemnele? Şi câţi oameni îşi construiesc acum în oraşe case încălzite cu lemne?
    Rezerve de hrană? Câtă lume şi le face pentru orice eventualitate, iarăşi presupunând că într-un apartament de bloc are unde să le depoziteze?

    Dar vina îmi aparţine, fiindcă-mi pierd timpul ca să stric pe aici orzul pe gâşte.
    Succes cu leapşa.

  14. @Renata

    Dacă sugestia celor două îți pare mai mult o problemă de marketing decât de incluziune, probabil n-ai observat subtitlul articolului, care spune că renunțarea la anotimpuri e un pas mic dar necesar și inclusiv, și nici explicația pozei de sub subtitlu, care precizează că a folosi numele unor anotimpuri specifice emisferei nordice s-ar putea să nu fie inclusiv pentru cei care locuiesc în emisfera sudică.

    Renata dragă, scuză-mă că te întreb asta, dar tu pe ce lume trăiești? Ești complet opacă cu privire la ideologiile moderne, la CP și la inclusivitatea care ni se bagă pe gât prin toate mijloacele, începând cu educația celor mici, continuând cu mass-media și terminând cu industria de divertisment? Scoți fragmentul ăsta din context și-l consideri perfect legitim și de bun simț, ratând cu brio tabloul general în care se încadrează, după care mă numești pe mine autist?

    Ai auzit de Fereastra Overton? E uimitor cum, atunci când discernământul doarme, nu mai trebuie să vă închidă nimeni cu forța, că vă puneți singuri lanțurile în jurul gâtului, fascinați de sclipiciul cu care au fost poleite, aplaudând fiecare nouă limitare a libertății pe motiv că o să vă confere mai multă siguranță. Sigur că atunci când ești închis într-o celulă, legat fedeleș și monitorizat non-stop nu mai poți înfiripa conflicte armate la fel ca atunci când erai liber, dar ce om sănătos la cap și-ar dori o astfel de „siguranță”?

    Ai ajuns să repeți, inconștientă, mantrele ideologiilor moderne. Dacă am șterge granițele de comunicare, zici tu? Dacă am avea o limbă universală? Adică, limba pe care o vorbeau pre-babilonieni? Asta cu siguranță va estompa tradiționalismul. Au existat niște unii care propuneau estomparea diferențelor și uniformizarea maselor. Se numeau comuniști. E surprinzător și semnificativ cât de multe corelații există între ideologiile moderne și ideologia comunistă.

    Nu poți avea o conștiință globală prin amestecarea sensurilor și a libertăților, ci doar prin întrețeserea lor, pornind din zona profundă a motivațiilor individuale. Părțile trupului tău conlucrează armonios și organismul funcționează în parametri optimi tocmai pentru că fiecare organ s-a specializat pe ceva. Dacă vei încerca să aduci la numitor comun ficatul cu rinichii, să faci ca inima și creierul să vorbească aceeași limbă sau ca mâinile și picioarele să realizeze aceleași acțiuni, vei muri. Atomul funcționează doar pentru că este compus din electroni și protoni. Dacă vei încerca să faci ca electronii și protonii să aibă aceeași sarcină electrică, atomul va dispărea. Omenirea nu poate exista și prospera decât ca un ansamblu de națiuni și popoare distincte, cu specific, limbă, cultură, tradiții, perspective și interese proprii, care colaborează și interacționează armonios. Dacă vei încerca o universalizare de tipul celei care se încearcă acum, plin aplatizarea nuanțelor și uniformizare, prin incluziune și eliminarea granițelor, prin distrugerea specificului local și absorbția lui într-un global confuz și superficial, tot ce vei reuși este să distrugi orice este autentic și viu.

    Ceea ce, de altfel, se și dorește.

    @Mâța

    Recitește cu atenție ce-am scris eu:

    Am un prieten care se pregătește de ani de zile de blackout. De fapt, și Zoso. Deocamdată n-ar fi un capăt de lume, câtă vreme ai niște rezerve de hrană și lemne de foc. Am reînvăța să trăim ca străbunicii noștri.

    Pentru o bună parte dintre români, respectiv pentru cei care locuiesc la țară, sau locuiesc la bloc și se încălzesc cu lemne (îți arăt poze cu lemne clădite în fața blocului, dacă vrei), sau au locuința izolată (caz în care pot trece o iarnă îmbrăcați mai gros), și au niște provizii de hrană neperisabilă (cartofi, orez, paste etc) și/sau teren arabil, n-ar fi un capăt de lume. Pentru restul, poate ar fi.

    N-am zis cât e procentul celor dintâi și cât e procentul celor din urmă. Am zis doar că pentru primii n-ar fi un capăt de lume. Oricum, estimez că noi stăm mai bine la capitolul ăsta decât țările civilizate. Și că în general n-ar muri oameni pe capete, ci doar ar reînvăța să trăiască într-un mod mai natural. Chiar și la oraș. Sigur, pentru ei ar fi o lecție mai dură, dar mno.

    Firește, ești liberă să oferi propria ta variantă de apocalipsă, în leapșa pe care o s-o propun imediat.

  15. Aldus, du-te tu prin oraşe mai mari şi vezi câte poze cu lemne clădite în faţa blocurilor o să poţi face pe-acolo. Iar prietenul tău şi Zoso sunt nişte excepţii, reprezintă un procent infim din populaţie.

    Şi ce crezi că vor face ăia rămaşi fără căldură, apă şi mâncare în blocurile lor din oraşele mari? Se vor culca în pat, cu braţele pe piept, aşteptându-şi moartea? Poate c-or face şi pe asta, unii mai bătrâni, mai nevolnici, mai slabi de înger, Alţii vor la buzna la ţară şi NU vor plăti chirie ca să stea în case cu sobă şi fântână. Mulţi nu se vor sfii să le ia gâtul proprietarilor. Iar după ce le vor termina proviziile, nu prea vor şti să se folosească de terenul arabil. O să fie o frumuseţe de foamete şi de haos, fără alte legi în afară de legea junglei.
    Fireşte, câţiva vor supravieţui, se vor adapta. Se va îndeplini visul celor care doresc împuţinarea dramatică a populaţiei.

    Mai multe variante de apocalipsă provocată de un nou “Eveniment Carrington” nu există. Scenariul nu poate fi decât unul singur, cu variaţiuni nesemnificative pentru omenire în general. Mulţumeşte-te cu articolul de pe blogul lui axel.

    A, desigur, un altul al putea scrie Sticri, cu extratereştrii buni care dau zor să ne salveze.

    Revenind la casele cu fântână, am o rudă care şi-a făcut în vara asta fântână în curte, la ţară. Dar scoate apă din ea numai cu hidroforul.

  16. @Mâţa

    Nu toată lumea trăiește în orașe mari. Pentru orașele mai mici, unde oamenii mai au sobe și teren în apropiere, n-ar fi sfârșitul lumii. Pentru că, atunci când ești strâns cu ușa, te adaptezi. Cum crezi că trăiau cei din epoca fierului? Sau cei din Evul Mediu, înainte de a se descoperi electricitatea? Nu cred că mureau pe capete, deși nu aveau telefoane și carduri bancare. Se culcau mai devreme, aveau diverse ocupații, făceau negoț, trăiau în sate sau orașe etc. Sigur că ar fi o lecție mai dură pentru omul modern, obișnuit cu confortul, dar n-ar fi o apocalipsă. Nici pe departe.

    N-am citit încă articolul lui Axel, dar din ce-mi dau seama omul are un stil așa mai radical. Sau zici că mă înșel?

    @Iosif

    Ți-am șters niște comentarii aiurea. Potolește-te și învață să comentezi la subiect, sau du-te și fă spam în altă parte.

  17. Aldus, dacă tu locuiești într-un bloc din ăla anacronic (sunt și prin mărginimile Bucureștiului) în care sunt plantate sobe în apartamente, mizeria respectivă face excepție de la regula bunului simț.
    Ce te faci cu ăia care nu-și permit o stivă de lemne pentru iarnă și hibernează, în 5 pulovere, așteptând vara? Sunt mai câștigați, nu-i așa, fiindcă au antrenament de supraviețuire la zero grade în interior.
    Banii nu vor ajunge niciodată „niște hârtii”, decât pentru tine, Dragoș, și alți d-ăștia.

  18. Nu știu, că încă nu m-am gândit. Dacă ai un scenariu în minte, bagă și scrie, că doar e leapșă. Nu săriți toți la gâtul celui care a propus-o. Scrieți fiecare cum credeți că se vor derula evenimentele. 😉

    Ce sunt banii pentru tine?

  19. “Banii nu vor ajunge niciodată „niște hârtii”, decât pentru tine, Dragoș, și alți d-ăștia.”

    “Niste octeti” suna mai bine? 😀
    In momentul in care povestea banilor nu mai devine aplicabila, se vor gasi alte metode de comert. In cartile Metro ale lui Gluhovski, moneda de schimb ajunsese glontul.
    Nici eu nu-s prea convins ca o apocalipsa electronica ar fi fatala. Ok, i-ar afecta pe multi dependenti de telefon, ne-ar obliga sa revenim la unele obiceiuri deja apuse. Si poate ne-ar impinge catre o mai buna conlucrare :))

Leave a Reply