Rețetă de burlac: ciuperci la tigaie

Probabil una dintre mâncărurile cele mai ușor de gătit care să fie și gustoasă o constituie ciupercile la tigaie. Eu am folosit ciuperci Pleurotus, dar puteți încerca cu aproape orice soi de bureți sau de ciuperci proaspete1De pe Wikipedia: „Ciupercile comestibile trebuiesc prelucrate în stare proaspătă, deoarece proteinele lor structurale se descompun rapid, generând produși nesănătoși sau chiar toxici. Prin urmare, consumul de ciuperci comestibile degradate provoacă otrăviri care sunt mult mai frecvente decât intoxicațiile cu acelea cu adevărat otrăvitoare.”.

ciuperci pleurotus la tigaie

Rețeta e simplă. Se spală ciupercile, se storc de apă și se taie bucățele mici, fâșii sau cum doriți. Se pune o tigaie (ceaun, oală etc) cu puțin ulei pe foc și se adaugă ciupercile. Se presară suficientă sare peste ele și apoi se pune capacul. Se lasă așa cam 20 de minute, amestecând uneori. Asta e tot. Ciupercile prăjite pot fi consumate ca garnitură în locul cărnii într-o mulțime de combinații, de exemplu cu pireu de cartofi, sau ca un fel de aperitiv, cu brânză telemea și verdețuri sau măsline etc.

Uleiul din tigaie nu trebuie să fie mult, deoarece ciupercile vor lăsa un suc propriu (de asemenea, vor scădea), dar puteți experimenta. La fel cum puteți utiliza ulei de floarea soarelui, de măsline sau de ce doriți. Dacă vreți să îmbogățiți rețeta, puteți adăuga pe lângă sare piper, condimente și verdețuri (cum ar fi mărarul), iar la sfârșit eventual câțiva căței de usturoi zdrobit. Dacă preferați o hrană mai sănătoasă, puteți coace ciupercile în cuptor, în loc să le prăjiți în tigaie. Și dacă vreți ceva mai sofisticat, înainte de a pune ciupercile în tigaie le puteți trece prin ou bătut (în care ați pus puțină sare), făină și pesmet, gătind astfel ciuperci pane. Dar chiar și numai ciupercile sărate, cum am făcut și pozat eu mai sus, vor fi delicioase.

Ușurința și simplitatea rețetei constă în faptul că, spre deosebire de alte preparate culinare – cum ar fi supă cu ciuperci sau tocăniță cu ciuperci sau ghiveci cu ciuperci sau zacuscă cu ciuperci, în care ciupercile constituie doar unul dintre ingrediente și calitatea produsului final necesită ceva mai multă experiență sau măiestrie din partea bucătarului -, aici singurul ingredient sunt ciupercile, iar prepararea nu implică decât punerea lor la foc. Practic, nu are ce să nu-ți iasă. Și, pentru că ciupercile sunt foarte hrănitoare, rețeta poate fi folosită atât de carnivori cât și de vegani, atât în zilele obișnuite cât și în perioadele de post.

Bon apetit!

Leave a Reply