Probleme axiale

Aflăm, de pe un sait de forță, că:

Oamenii au extras atât de multă apă din subteran încât Terra s-a dezechilibrat, iar axa de rotație s-a deplasat cu 80 de centimetri, în mai puțin de 20 de ani.

Io am o fântână la țară, de unde scot apă din când în când, pe care o mai amestec cu țuică. Și într-o zi, după ce am scos mai mulți litri de apă, în mai puțin de două ore am observat că axa orizontală a solului tinde să se încline în direcția opusă fântânii. Deci, confirm.

O estimare a autorilor studiului arată că, între 1990 și 2010, au fost extrase 2.150 de gigatone de apă, echivalentul creșterii nivelului oceanelor planetare cu 6 milimetri, scrie  în revista Geophysical Research Letters.

Cum era cântecul ăla: câte-un pic, câte-un pic…

Pentru că mare parte din această cantitate a fost relocată, planeta s-a dezechilibrat, iar axa de rotație s-a înclinat spre est. Teoria a fost descoperită abia în 2016, când noile tehnici au făcut posibile simulări computerizate extrem de complexe.

Noroc cu noile simulări computerizate (care au descoperit teoria), altfel rămâneam ca proștii dezechilibrați fără să știm.

În cadrul acestora, înclinarea reală a axei nu corespunderea cu cea din simularea computerizată, care lua în calcul doar deplasarea și topirea ghețarilor polari. Abia când s-a adăugat cantitatea estimată a extragerilor de apă, rezultatele au început să semene.

Io zic că dacă au început să semene, e de bine. Să mă treziți când o să înceapă și să răsară.

Autorii studiului subliniază faptul că, în mod normal, axa de rotație oscilează anual cu câțiva metri, subliniază cercetătorii NASA.

Și subliniez și eu.

În concluzie, cu cei 80 de centimetri în plus, nu trebuie să ne facem griji că vor fi efecte majore, în special în ceea ce înseamnă modificarea anotimpurilor.

De unde rezultă fix ce ziceam mai sus: că rămâneam ca proștii dezechilibrați fără s-o știm, pentru că nu exista nimic care să ne dea de știre, totul rămânând în parametrii normali. Noroc cu preocupările unora pentru modificările climatice.

În schimb, avertizează aceștia, pot influența clima, odată cu creșterea nivelului mărilor și oceanelor.

Ca soluție, propun să se predea cursuri despre cum să facem pipi sub unghiul și în direcția corectă. Poate așa axa planetei își va reveni la normal.

Semnat: un cetățean ușor destabilizat.

One Reply to “Probleme axiale”

  1. Zice-o vorba din popor: “Nu e nici o bautura ca si apa de izvor, daca pui o picatura într-un kill de…vinisor!

Leave a Reply