Premiile Nobel 2023

Una dintre lamentările de moment ale protipendadei mioritice este că Premiul Nobel de anul acesta pentru literatură i-a fost acordat autorului și dramaturgului norvegian Jon Fosse. Care, evident, nu este Mircea Cărtărescu. Dar nu despre literatură voiam să vă vorbesc azi. Ci despre medicină.

Katalin Karikó și Drew Weissman, Japan Prize, 2022

Medicina, dragilor, este acel domeniu care, în urma unor progrese științifice și tehnologice fulminante realizate în ultimele decenii, s-a asigurat că astăzi aproape nimeni nu mai este perfect sănătos. În consonanță cu definiția de mai sus, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină le-a fost acordat, zilele trecute, specialistei în biologie Katalin Karikó (parțial maghiară, parțial americană) și imunologului american Drew Weissman, „pentru descoperirile lor referitoare la modificările bazei nucleozide care au permis dezvoltarea de vaccinuri mARN eficiente împotriva COVID-19”. Mă întreb care sunt acele vaccinuri eficiente.

Îi aveți în imaginea de mai sus, care este din 13 aprilie anul trecut, unde celor doi li s-a decernat Premiul Japonez (Japan Prize) 2022. Semn că, la fel ca înțelepții, premiile și onorurile de prestigiu au o lume comună.

9 Replies to “Premiile Nobel 2023”

 1. Nu mă pricep la medicină. Nu mă bag.
  Dar la literatură ne pricepem toți cei care știm citi. Am găsit două piese ale lui Jon Fosse pe internet. Un fel de Eugen Ionescu fără semne de punctuație. Mare dezamăgire. Cărtărescu e infinit mai bun cu Levantul lui.

 2. Premiile Nobel, de multă vreme încoace, se acordă politicălicorect.
  Vaccinurile contra Covid19 au fost extrem de eficiente pentru producătorii lor. La buzunarul dumnealor. Faptul că, în secolul 21, un vaccin te ajută să faci o formă mai ușoară de boală, în vreme ce vaccinurile clasice au eradicat boli, e ca și cum ai zice că in picior de lemn de stejar e mai confortabil ca un picior din lemn de fag. Sau de brad. Sau de orice altă surcică.
  Fără să fiu 100% adepta teoriilor conspirației (deși încep să mă îndoiesc că omul a ajuns pe lună acum 50 și ceva de ani, fiindcă acum navele spațiale care ar continua programul sunt abătute din proiect de intemperii banale), cred că la rădăcina oricărui plan de propășire a umanității stă un interes pecuniar. Care trebuie consolidat, validat, fardat. Cu premii, eventual.

 3. @vax-albina

  Ce părere ai despre Eugen Ionescu? Poți spune mai pe larg?

  @Renata Carageani

  Da la toate. Glumeam și eu pe tema eficienței vaccinurilor pentru producători. 🙂 Cu aselenizarea habar n-am; sunt mai multe teorii în zona asta. Adică și subiectul e mai amplu. Pe de altă parte, o călătorie spațială costă enorm. Iar americanii sunt cam falimentari; în ultimii ani își cumpărau motoare pentru rachete de la ruși, care, de când cu sancțiunile, le-au zis că n-au decât să zboare pe cozi de mături de acum înainte! 😀

 4. Nici eu nu ma pricep la medicina, doar ca subiectele nestiute sunt tentant de studiat, mai ales ca ideea de a sti cum functionam si cum ne putem inbunatati functionarea, merita a fi hobiul preferat. Aceste premii amintite in articol, asa, privite de la distanta, par a fi fost acordate pentru a induce in mentalul planetar, cat de importanta, utila, eficienta si alte asemenea… este aceasta tehnologie.
  Si poate ca ar fi interesant de mers pe firul financiar al sponsorilor institului K…
  Doua noi nume tinta si multe altele pe langa ei.
  Ma intreb cum se distrug vaxxurile expirate si mi se pare ingrijorator ca nu stiu
  cum se face, sau daca, sau daca nu cumva…. insa de aici gandurile sunt sf si pentru mine.
  Si tot retoric, cum a aparut chiar ieri un nou focar de razboi?O mai fi si alceva inca neobservat? Este un crescendo cam dubios al evenimentelor…
  Seara buna!

 5. Toate premiile care contează sunt confiscate de mult timp de diverse cercuri de interese elitiste. Urmărind cine sunt premianții putem deduce și ce anume se urmărește în viitorul apropiat.

 6. No_belele nu se mai acorda pentru descoperiri epocale sau contributii stiintifice epocale. Acum premiantii sunt cei cu vrajeli epocale. Ca daca Al Gore l-a luat pe-a lui Nobel pentru vrajeli aberante in legatura cu schimbarile climaterice, cind el nu stie de ce bate vintul, cind Obama il ia p-al de Pace, avind miinile minjite de singe nevinovat, e cam clar incotro ne-ndreptam.
  Si stai sa vezi c-o sa urmeaze Schwab pentru lupta impotriva umanitatii, Trudeau pentru totalitarism democratic, Ursula van der Floci pentru dreptul de-a fi corupt si piticul Kievului pentru vestimentarie naturista. Minca-i-ar Pamintul cu premii cu tot!

 7. O să-i îngroape până la urmă, că tot ce are un început are și un sfârșit.

Leave a Reply