O altă definiție a bombardierului

În primul rând, definiția bombardierului nu există în DEX decât ca „avion de bombardament” sau „militar care face parte din echipajul unui astfel de avion”. Cu totul alta decât sensurile pe care i le atribuim astăzi acestui cuvânt. Eu unul recunosc că nu folosesc termenul (și nu-i cunosc semnificațiile), dar măcar îl găsesc mai digerabil decât „cocalar”, care-mi sună a cea mai de cacao cacofonie. Cu mențiunea că cacofonia, prin comparație cu cocalarul, este ca o muzică clasică.

Dar, pentru că am blog, și pentru că terenul (bombardierilor) este fertil (nefiind încă bombardat), m-am gândit să pun umărul la dezvoltarea limbii române de actualitate și de viitor. Scop în care vă propun, pentru cuvântul de față, bombardier, următoarea definiție, dată de Cora Munteanu:

În metrou. Aglomerație. Pe un rând de scaune ședeau: trei tefeliști cu ochii în telefoane, doi liceeni, unul rujat, și, la o margine, stingher, un bombardier. Intră un domn în vârstă. Era exact ca un gentleman din alt secol. Bombardierul zice, pe jumătate ridicat de pe scaun: “Domnu’, veniți aici!” Domnul nu aude, ăsta se ridică și întinde mâna spre el. Timp în care, un tânăr, prieten cu liceenii, dă să se pună pe scaun. Cu cealaltă mâna, bombardierul îl mătura pe ăla, de l-au ținut niște doamne să nu cadă pe ele, că pe jos nu era loc, și-l aduce pe domnul în vârstă pe scaun. Domnul îi mulțumește și își ridică puțin borul pălăriei. Să se scuze față de mucusul ăla sau să-i țină o lecție, bombardierul îi zice: E om deștept, merită respect”.

Păreri?

Ca notă umoristică de final, citez din pagina dexonline corespunzătoare cuvântului bombardier:

BOMBARDIÉR, bombardiere, s. n. Avion de bombardament. Înfruntînd submarinele, bombardierele și torpiloarele de care era atacat, [vasul de război sovietic] a reușit să se strecoare… și să-și ducă la bun sfîrșit importantele misiuni. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 108, 12/7. – Pronunțat: -di-er.

Partea care m-a amuzat este că le-a înfruntat (pe submarinele, bombardierele și torpilatoarele care îl atacau) strecurându-se printre ele. Curat înfruntare! 🙂

 

2 Replies to “O altă definiție a bombardierului”

  1. Am căutat pe urban 123 și am găsit că bombardier = cocalar. Dar ce e cocalarul, de fapt, dincolo de tricou mulat și Guță la maxim? Ne trebuie un antropolog și-un sociolog să dezbatem problema.

    Eu nu-mi mai permit să împart lumea. Fiindcă am de-a face frecvent cu bombardieri care se comportă ca niște domni și cu boieri care au apucături de cocalari.

  2. Printre altele, cred că bombardierul, cu toate defectele și calitățile lui, sau dincolo de ele, este undeva la antipodul tânărului frumos și liber, care votează USR, merge la mitinguri, se deplasează cu trotineta și ne înjură pentru că nu strigăm Slava Ukraina.

    Altfel spus, civilizația te mai și strică. Iar ăștia care nu sunt atât de civilizați pot fi uneori mai branșați la normalitate și mai vii decât noile generații din marile orașe.

Leave a Reply