FileList se închide

Editare 18 octombrie 2023:

Aparent, nu se mai închide. În urma reacțiilor membrilor comunității FileList, s-a găsit rapid o soluție. De unde rezultă că pirateria e mai importantă decât politica sau decât orice alt subiect. Ca să fac o foarte scurtă sinteză a situației: duminică s-a postat anunțul cu închiderea, după care a urmat o explozie de mesaje din partea utilizatorilor; luni s-a postat un anunț cu explicații suplimentare, iar marți s-a găsit o soluție. Practic, în decurs de două zile, interesul enorm și numeroasele reacții ale utilizatorilor, mulți dintre ei dispuși să dea bani numai să țină saitul în picioare (ofertă refuzată de administratori), au determinat echipa de la cârma FileList să găsească o modalitate de a merge mai departe. Arătați-mi un alt domeniu în care: a) oamenii să fie atât de interesați și să se coaguleze atât de repede, și b) liderii să țină imediat cont de opinia lor. Când s-a rezolvat ceva atât de repede după ce v-ați plâns administratorului de bloc sau v-ați rugat de primar? Când v-a ascultat vreodată deputatul sau senatorul care chipurile vă reprezintă interesele?

Pont pentru politicieni, free of charge: lăsați-o mai moale cu supravegherea și fiți mai toleranți cu pirateria online și veți avea cel puțin un milion de votanți în plus. Dar cum partidele consacrate nu pot face așa ceva (pentru că există niște directive pe care trebuie să le urmeze chiar dacă asta le face să piardă voturi și bani), presupun că pontul de mai sus este pentru George Simion și Diana Șoșoacă.

Articolul inițial:

Ieri, duminică, 15 octombrie 2023, deținătorul saitului FileList, având pseudonimul EboLLa, a postat un mesaj pe sait în care anunță închiderea iminentă (în decurs de două-trei luni) a acestuia. Motivul principal invocat este lipsa de timp. De notat că în 2020 saitul a fost închis de către autoritățile române, domeniul filelist.ro fiind sechestrat de către Parchet, dar a revenit după trei zile pe alte domenii.

FileList a împlinit în toamna asta 16 anișori. Dacă o să citiți anunțurile din presă, o să vedeți că e prezentat drept cel mai mare tractor de torenți (tracker de torrente, dacă vă plac englezismele) din România. În realitate, FileList este unul dintre cele mai mari saituri de profil din lume. Închiderea lui este a doua veste proastă pe acest an, după ce în luna mai s-a închis saitul public Rarbg. Spre deosebire de Rarbg, FileList este privat: pentru a-l accesa ai nevoie de un cont, iar înscrierea se poate face doar pe baza unei invitații, care nu se obține neapărat ușor.

Desigur, o regulă nescrisă din domeniul pirateriei este că închiderea unui astfel de sait (adeseori forțată de autorități) duce la apariția altor două sau zece în locul lui. Din păcate, FileList era imens, având un conținut bogat, de o calitate excelentă, la care punea umărul inclusiv o echipă proprie de „encoderi”, era optimizat, dispunea de forum și chat, unde se postau diverse jocuri, concursuri cu premii și alte asemenea. Navigarea saitului era o plăcere iar descărcarea unui film unei imagini ISO cu Linux de 1 GB se putea face în câteva secunde. Dar, după cum se spune, viața merge înainte. Personal în ultimii ani nu am mai descărcat ceva via FileList decât sporadic, pentru că între timp am găsit niște alternative mai bune.

Anunțul original, semnat de EboLLa:

Dragilor,
Îmi pare rău că trebuie să vă adresez acest anunț, însă aici se încheie activitatea trackerului nostru. Este important să înțelegeți și să acceptați această decizie. Deși a fost una dificilă, a fost luată în urma unor evaluări atente și din motive bine întemeiate.

Din nefericire nu mai dispun de timpul necesar pentru a mă ocupa de site. Un asemenea site necesită o implicare destul de mare și prioritățile mele din viața de zi cu zi s-au schimbat în ultimii ani. Timpul este cea mai prețioasă resursă pentru noi toți iar eu am investit suficient timp aici.

Am vrut să las site-ul altcuiva, care să se ocupe de comunitate în continuare dar din păcate nu am cui să-l las. ToXiC, cel care urma să îmi ia locul nu mai este printre noi.

Responsabilitatea este mare, avem un număr imens de useri care au și date sensibile ce nu pot fi lăsate pe mâinile oricui. Se pot face abuzuri mari și cine are puterea absolută poate decide orice cu privire la tot ce ține de comunitate, deci evident este nevoie de un om de încredere, capabil dar care să aibă și cunoștințe tehnice foarte avansate pentru a asigura securitatea userilor și buna funcționare a site-ului.
Destul de greu de găsit un asemenea om care să fie integrat aici și să împărtășească aceleași valori și să aibă aceeași dedicare de care v-ați bucurat în ultimii 16 ani.

Am decis că cel mai OK este să închid site-ul decât să risc cu asa ceva.
Îmi pare sincer rău, am investit și eu foarte multă muncă aici și mereu am avut comunitatea în suflet.

În calitate de SysOp vă mulțumesc pentru implicarea voastră activă în comunitatea noastră. Am apreciat profund contribuțiile valoroase, pasiunea pe care ați adus-o și efortul depus. FileList nu ar fi ce este astăzi fără implicarea voastră, a tuturor!

Ce se întâmplă de acum înainte?
Din momentul acesta donațiile sunt închise iar suma pe care o deținem acoperă cheltuielile pentru încă 2-3 luni de zile.
În acest timp vă puteți încă bucura de site, puteți descărca ce aveți nevoie de aici și puteți să vă postați mesajul de rămas bun în topic.
După ~3 luni, undeva prin ianuarie 2024, site-ul se va închide definitiv.

Cu dragoste și prețuire,
EboLLa

Și o poză cu imaginea lui de profil: 🙂

EboLLa

Ca fapt divers, ca să vă dați seama de dimensiunea saitului, anunțul a fost făcut duminică seara, în jur de ora 5, iar la 12 ore după, adică luni dimineața în jur de ora 5, deja erau circa 100 de pagini de comentarii pe forumul saitului, sub acest anunț. Fiecare pagină având, evident, mai multe comentarii. Deci, în noaptea de duminică spre luni s-au strâns o sută și ceva de pagini cu comentarii.

4 Replies to “FileList se închide”

  1. Nu stiu cine e individul si nici ce legatura are cu splendorile bombate sau cu iataganul insingerat, dar alegerea ma-nfioara 😉

  2. N-am mai folosit filelist (sau torenti, etc) de foarte multi ani. In acelasi timp insa, mi se pare aberant sa ai o gramada de servicii de streaming, si sa nu gasesti ceea ce-ti doresti. Ba din cauza zonei geografice, ba din cauza de nush ce continut e disponibil doar in unele tari, etc. Daca nu-ti trebuie banii mei, nici o problema, ca apelez cu incredere la piraterie

Leave a Reply