Campioni la inteligență

Mâine se va decide campionul mondial la șah. Actualul campion, norvegianul Magnus Carlsen, care deține titlul de 10 ani și este cel mai bun jucător din lume, a anunțat pe 20 iulie 2022 că nu își va mai apăra titlul anul ăsta. Nu se retrage din șah, continuă să joace online și să participe la diverse alte turnee și competiții (pe care adeseori le câștigă), dar a obținut tot ce-a vrut iar un meci de campionat e solicitant. Așa că titlul de campion mondial la șah clasic e disputat de numărul 2 din lume, rusul Ian Nepomniachtchi, și numărul 3 din lume, chinezul Ding Liren. Dar nu pentru că sunt numărul 2 și 3, ci pentru că ei s-au clasat primii la Turneul Candidaților. Dintre cei doi, unul va câștiga 1,2 milioane de dolari iar celălalt 800000. Așadar, Magnus a renunțat de bună voie la cel puțin 0,8 milioane de dolari, care-i erau asigurați.

Ian e mai versatil și are un pic de burtă, Ding e deschis, timid și mai copilăros. Recent a învățat să vorbească și engleza, așa că iată-l răspunzând la întrebarea cum s-ar vedea în postura de campion:

Campionatul dintre cei doi a început de peste două săptămâni și până azi inclusiv s-au desfășurat toate cele 14 partide în format clasic (2 ore pentru primele 40 de mutări plus o oră pentru următoarele 20 etc), încheiate cu scor egal. Așa că mâine vor trece la 4 partide în sistem rapid, cu mai puțin timp de gândire, iar dacă nici ele nu vor fi decisive vor trece la partide blitz, cu timp ultra-scurt.

Ding a anunțat că mâna lui dreaptă (secundul său, omul care îl ajută cel mai mult cu pregătirea la partea de șah) este Richárd Rapport. Richard este un mare maestru maghiar, dar care din toamna anului precedent reprezintă România la diversele competiții de șah, în urma unui acord cu Superbet România. Mă rog, ungur, român, tot acolo, nu? Și cu asta ajungem la ce voiam să vă zic în titlu: în lumea complicată în care trăim, titlul de campion mondial la sportul minții se poartă între China (cu ajutor din partea României) și Rusia. Asta probabil ar trebui să vă spună ceva cu privire la distribuția materiei cenușii pe harta globului. 😀

Iar dacă nu mă credeți, aflați că anul acesta România s-a clasat pe locul 6 din lume și 3 din Europa la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2023. În total au participat 55 de țări, dintre care 38 europene. Da, știu, îi zice Olimpiada Europeană, dar e internațională. Știți cine s-a clasat pe locul întâi? China. Și știți cine a avut cam același punctaj cu China dar a participat în alte condiții și nu apare în clasament, din motive de corectitudine politică? Exact, Rusia. Practic, rușii au avut voie să trimită doar 4 fete, dar trimis este mult spus pentru că ele au fost nevoite să participe de la distanță și pe cont propriu, adică în nume personal, fără să reprezinte o țară anume. Toate patru au obținut medalia de aur.

Apropo, în timpul partidelor de șah în dreptul lui Ding Liren figura steagul Chinei, în timp ce în dreptul lui Ian Nepomniachtchi figura un steag care cred că e al FIDE, probabil din același motiv – și anume că Ian este rus.

5 Replies to “Campioni la inteligență”

  1. “Munca l-a creat pe Om” – F. Engels –
    Lenea l-a dezumanizat. 😉

  2. Rusia (sau URSS) a fost mereu o pepinieră bogată în campioni mondiali la șah. Cred că pot să-ți enumăr peste peste 20 de foști campioni mondiali sau mari maeștri de la începutul secolului 20 încoace. Și în prezent, în top 2700+ Elo îs, cred, 4 ruși.

  3. Multumesc pentru toate detaliile. Am inteles ca a castigat Ding Liren. Am vazut ca este si un filmulet cu prima zi si dureaza vreo cinci ore. O sa ma uit si eu, macar putin. Este un joc deosebit. Si este bine ca mai sunt minti limpezi si pe la noi. Cat or mai fi…
    Seara frumoasa!

  4. @Liviu

    Avem o listă aici. Dacă ne luăm după țara în care s-au consacrat (sau prima lor țară; unii s-au repatriat ulterior), topul țărilor cu jucători care au atins peste 2699 ar arăta cam așa:

    Rusia – 45
    Ucraina – 11
    China – 8
    India – 7
    SUA – 7
    Anglia – 5
    Ungaria – 5
    Azerbaigian – 4
    Franța – 4
    Armenia – 2
    Bulgaria – 2
    Cehia – 2
    Cuba – 2
    Georgia – 2
    Iran – 2
    Norvegia – 2
    Olanda – 2
    Polonia – 2
    România – 2
    Spania – 2
    Uzbekistan – 2
    Austria – 1
    Belarus – 1
    Croația – 1
    Danemarca – 1
    Egipt – 1
    Filipine – 1
    Germania – 1
    Israel – 1
    Italia – 1
    Iugoslavia – 1
    Latvia – 1
    Kirghiztan – 1
    Vietnam – 1

    Iar unele țări din listă sunt foste membre ale USRS.

    @Suzana

    Sunt comentarii live (de câte 4-7 ore), recapitulări etc. O grămadă, pentru fiecare joc în parte, dacă te interesează. Ce nu este în ziua de azi pe internet? 🙂

Leave a Reply