Alte (două) inechități în jocul de șah

Într-un articol trecut vă descriam 8 probleme sociale care transpar în și din jocul de șah. Între timp, lista s-a îmbogățit cu alte două.

șahul și femeile

În primul rând, dacă definim prin piesă virgină o piesă care nu a făcut încă nicio mutare, atunci putem constata că regele, deși are regină, poate să facă rocada cu una dintre cele două ture, dacă ea este virgină. Desigur, este necesar ca și regele să fie la rândul lui virgin, dar cel puțin el are posibilitatea de a-și alege piesa cu care să facă schimb de poziții. Și nimeni nu o întreabă pe regină sau pe tură dacă îi convine sau nu, căci scopul principal e bunăstarea regelui și nu a restului de piese.

În al doilea rând, într-o notă mai serioasă, aveți aici o listă cu toate titlurile de mare maestru la șah acordate de către Federația Internațională de Șah (FIDE) de-a lungul timpului. Lista include chiar și jucători care au decedat. Puteți să o sortați după sexul jucătorilor, iar dacă veți face asta veți constata că numărul total de femei care au primit acest titlul este de 40. Și că lista conține 2013 poziții. Cum în listă nu există transgenderi, restul de 1973 de poziții sunt ocupate de bărbați.

Iar aici nu mai puteți invoca motivul oprimării femeilor, deoarece criteriile pentru obținerea titlului sunt aceleași pentru ambele sexe. Ba în ultimul timp, observându-se acest decalaj imens, femeile au început să fie tot mai încurajate să participe la competiții, plus că dacă mă întrebați pe mine aș zice că li se acordă condiții privilegiate și că sunt discriminate pozitiv. De exemplu, există competiții speciale pentru femei (dar nu știu să existe competiții similare doar pentru bărbați; faptul că jucătorii care participă la competițiile de vârf sunt bărbați se datorează pur și simplu performanțelor lor superioare) și există încă de prin 1976 titluri speciale pentru femei.

Un mare maestru este un mare maestru (Grandmaster sau GM): poate fi bărbat sau femeie, adică oricine poate obține acest titlu, indiferent de sex. Dar titlul de Woman Grandmaster sau WGM se acordă doar femeilor. Un fel de „mare maestră la femei”. Printre condiții, un mare maestru (indiferent de sex) trebuie să fi atins o rată ELO de cel puțin 2500. Dar o femeie poate ajunge WGM cu o rată ELO de 2300. În mod similar, există titlurile de Woman International Master, Woman FIDE Master și Woman Candidate Master, care sunt mai ușor de obținut decât corespondentele lor unisex. Nu există titluri analogice la bărbați.

Și totuși, performanțele se lasă așteptate, bărbații dominând categoric scena, atât numeric cât și calitativ. Din 2013 mari maeștri (indiferent de sex), doar 40 sunt femei. Nicio femeie nu a reușit vreodată să ajungă campion mondial la șah…

Acestea fiind zise, iată o partidă amicală de anul trecut, dintr-un parc spaniol, în care Judit Polgar, care s-a retras din șahul profesionist de câțiva ani buni, îl bate pe Magnus Carlsen, campionul mondial la șah și jucătorul cu cea mai mare rată ELO din toate timpurile, în numai 19 mutări:

După cum ziceam, inechități.

9 Replies to “Alte (două) inechități în jocul de șah”

 1. Si ce daca? Ti-e mila si vrei sa aperi piesele virgine sau femeile care nu prea-s in sah? 😀 Sa stim sa punem de o asociatie sau macar sa ne fie frica de tine ca contorizezi situatiile si ne putem trezi cu un “me too” ca am facut prea multe rocade in clubul de sah!

 2. N-am avut niciodată o slăbiciune pentru virgine. But then again, I’m not a king. 🙂

  Faza e că atunci când te apleci asupra anumitor niște, constanți că realitatea își cam râde de ideea „corect politică” cum că toți ne naștem perfect egali (fie bărbați, fie femei).

 3. Pai nu cred ca cineva chiar crede asta. E clar ca suntem biologici diferiti. Ce se vrea sunt oportunitati egale. Si asta e altceva.

 4. Nu îmi dau seama ce vrei să demonstrezi. Doar îmi amintesc vag de miniseria Gambitul damei. Care mi-a plăcut.

 5. Din cum prezinți tu problema, rezultă că femeile nu-s chiar atât de inteligente ca bărbații. 🙂 Posibil! La fel de bine e posibil ca doar capacitatea de concentrare să fie diferită. La femei e fluctuantă pe parcursul unei luni.

  Cică omul e cea mai inteligentă specie de pe planetă. Argument: el a descoperit focul. Contra-argument: la ce le-ar fi trebuit delfinilor foc?

 6. @Vladen

  Rămâne să definim ce-s alea oportunități. Când te naști într-o altă familie, dispui de un alt bagaj genetic, ai o altă educație, ești integrat într-un alt mediu, ai alte posibilități de finanțare și subzistență, mai poți spune că ai aceleași oportunități cu altcineva?

  @vax-albina

  Încă nu l-am văzut. Dar și filmul acela e propagandă. Pentru că, în realitate, nu a existat niciun campion mondial la șah care să fi fost femeie…

  @Renata

  Cred că inteligența e de mai multe feluri. Cert e că suntem diferiți. Și că femeile sunt mai puțin atrase de latura abstractă a universului (șah, matematică, filosofie etc).

Leave a Reply