O scurtă incursiune în lumea știrilor: Aleph News, televiziunea lui Adrian Sârbu, a intrat în insolvenţă.
Haideți să vedem cine e Adrian Sârbu, pentru cei mai neștiutori dintre noi. De pe Wikipedia ro:
În anul 1989, Adrian Sârbu era regizor de filme la Studioul Sahia. În anul 1990 a deschis firma MediaPro iar în 1991 a pus bazele agenției de știri Mediafax. În 1993 a înființat grupul MediaPro, care are operațiuni de producție și distribuție de film și televiziune, radio, informație, internet și publishing în România și țările CEE. Divizia de publishing a MediaPro – Publimedia – este editorul cotidianului Gândul și al Ziarului Financiar.
În 1993 cooptează o parte din echipele posturilor TV SOTI și Amerom (Canal 38) și înființează postul de televiziune Canal 31, acum Pro TV, primul post de televiziune profesionist din România. În acționariatul postului erau prezenți Sârbu, afaceristul Ion Țiriac și trustul CME. Există o confuzie în ceea ce privește proprietatea postului TV, care nu face parte din trustul MediaPro, fiind o operațiune separată. Același lucru este valabil și pentru Acasă TV, MTV, ProCinema și Sport.ro.
În iulie 2009 vinde grupul MediaPro companiei CME, contra sumei de 10 milioane dolari și acțiuni.
Așadar, destul de bazat, atât din punct de vedere financiar cât ca experiență în audiovizual și mass-media.
Aleph Media este o întreprindere de dată mai recentă, dar tot cu oameni pe sprânceană:
Televiziunea lui Adrian Sârbu a primit licenţă de la CNA în vara lui 2019. La momentul respectiv, el bătuse palma cu Marius Tucă pentru a crea un grup media, din care să facă parte, Aleph News, reţeaua Smart Radio, dar şi alte posturi de televiziune, tot cu Aleph în denumire.
Un an mai târziu, în septembrie 2020, Aleph a început să emită, având în echipă oameni care au lăsat Pro TV sau Digi24 pentru a se alătura proiectului de televiziune, dar şi mai vechi colaboratori ai lui Sârbu.
Costi Mocanu, Felix Drăghici, Ion Cristoiu, Marius Tucă, Ioana Ţigănilă, Andrei Tomescu au fost doar câteva dintre numele care s-au alăturat televiziunii.
Altfel spus, n-a fost un proiect lansat într-un garaj de către niște studenți rupți în fund (că poate atunci ar fi reușit), ci de către niște oameni cu buget și experiență, care la rândul lor au angajat niște oameni cu notorietate și ani de televiziune în spate. Și totuși, a dat chix. Dați-mi voie să vă întreb: în anii ăștia doi-trei ani de la lansare, ați auzit careva de postul Aleph News? Ei bine, aparent era un post de televiziune în grila de programe, alături de alte televiziuni cunoscute.
Situația asta te face să te întrebi: dacă nu banii, dacă nu experiența, dacă nu relațiile, dacă nu numele sau prestigiul unor oameni (eu am tot respectul pentru Marius Tucă) și dacă nu calitatea instrumentelor tehnice, atunci ce anume determină succesul sau eșecul unui demers de acest tip? Care este ingredientul secret sau cheia misterioasă a reușitei – care azi îți surâde iar mâine îți scapă printre degete?
În mitologia grecilor antici, până și cei mai puternici zei se temeau de zeițele destinului și se cam fereau de ele, să nu cumva să le supere cu ceva.
🙂 Chiar am vazut niste emisiuni cu Tucă. Avea invitati diversi, unii interesanti.
Mi s-a parut curios, fara sa pot explica de ce(!), cine a cerut insolventa postului.
Si mai este si ideea vanzarii grupului CME.
Cred ca singura regula care primeaza sunt banii si anumite interese obscure. Adica ceva extrem de prozaic. Doar o parere!
Păi cine să ceară insolvența, chiar Adrian Sârbu a cerut-o, după cum scrie chiar în primul paragraf al articolului spre care am pus primul link:
Ce-mi dai tu nu-i valabil, că e din 2021. Or fi cerut-o și alții mai demult.
Și nu-i niciun interes obscur la mijloc, sau cel puțin nu pare să fie. A cerut-o pentru că avea datorii – inclusiv la Marius Tucă – și pentru că nu scotea profit.
Întrebarea e de ce nu scotea profit. Că dacă ar fi scos, ar fi lăsat postul deschis. Că de aia l-a deschis, ca să facă bani cu el. Dar n-a reușit. E simplu.
Eu am încercat să mă uit la Aleph, la știri. Un exercițiu incomod și obositor pentru ochi. Permanent două capete imense care stăteau de vorbă în prim-plan, minute în șir. Habar n-am ce spuneau: eram ocupată să descopăr imperfecțiunile epidermelor sub fondul de ten. Greu, dar nu imposibil. Pe urmă, îmi imaginam tehnica acelui machiaj perfect (aproape perfect!) și filosofam pe marginea ideii că perfecțiunea unui chip cu trăsături simetrice, echilibrate, te duce tot mai departe de noțiunea de viu. Capete de statui vorbitoare pe ecran. Cu cât ecranul e mai mare, cu atât senzația de povară vizuală e mai mare.
Presupun că de-aia…
Aleph News, a fost unul dintre canalele cele mai enervante si nesuferite de dupa ’89 iar “mistocareala” lui M. Tuca de atunci si chiar de azi, se pare ca a avut un aport substantial la scaderea ratingului.
Spectatorii si abonatii canalelor sunt înfometati si însetati dupa (AAAE), nu dupa productii actoricesti ieftine, cu invitati corupti, vampe si amatori de aparente pe sticla zic si eu!
“STIuITS”… 🙂
Ai omis câteva amănunte din cv-ul lui Sârbu:
http://arhivelesecuritatii.blogspot.com/2016/12/adrian-sarbu-de-la-valetul-lui-silviu.html?m=1
@Renata
Eu n-am urmărit, dar am plecat de la premisa că, fiind oameni de televiziune, au avut asigurată partea tehnică, de imagine și de aspect sau prezentare. Nu știu cu conținutul cum stăteau – chit că la conținut nimeni nu stă foarte bine, așa că nu prea aveau concurență.
@Iosif
E adevărat că 2020, anul lansării postului Aleph News, este situat „după ’89”, dar imediat după ’89 Marius Tucă presta la Antena 1. Și câștiga mai mult decât Andreea Esca, despre care se spunea că e cel mai bine plătit om din televiziune. Avea atâția bani, încât literalmente nu știa ce să facă cu ei.
Ce înseamnă AAAE?
Felicitări pentru un (prim) comentariu în care ți-ai ieșit din tipare.
@ florianflorian
Fraza cheie fiind, probabil, asta:
Primește postul de manager. De la cine? De la adevărații proprietari, care astfel trasează destinul politic și informațional al României. Și de care până și cei mai puternici zei aflați la vedere, miniștri, președinți și politicieni, se feresc. 🙂
AAAE, este o prescurtare a unui “gând”,
Nascut din dragostea-mi pentru Cuvânt,
Cuvânt ce S-a-ntrupat în 0mul Salvator,
Adevar, Absolut, Atemporal, Eliberator…
[…] Olga, Condei, Cronopedia, Daurel, Suzana, Florin, Fosile, Iamulia, Ideota69, Renata, Aldus, Neamtu Tiganu, Oana, Sperling, Veronica, Alex, Ana, […]