A (re)început campania de vaccinare

Cu o reclamă primită mai devreme pe Facebook. Și despre reclame știm ce se spune, că sunt sufletul comerțului.

reclamă la vaccinare

Desigur, nu m-am vaccinat împotriva coronavirușilor. Desigur, nu recomand nimănui să se vaccineze. Desigur, nu zădărnicesc niciun efort de combatere a vreunei pandemii (care nici nu mai există), ci îmi exprim o opinie subiectivă pe blogul personal, în virtutea libertății de conștiință și expresie, pentru cititorii care vor fi interesați s-o discute cu mine. În plus, nimeni nu mă poate obliga să recomand ceva în care nu cred, iar a nu recomanda ceva nu încalcă nicio lege. Încă.

Și pentru că Ministerul Sănătății mi-a băgat sub nas, pe banii mei (postare sponsorizată, da?), această superbă reclamă, după care tot din banii mei de contribuabil va cumpăra și va livra vaccinuri (deci iată că fac și eu ceva pentru sănătatea populației, chiar și neîntrebat!), asta deși a aruncat peste nouă milioane de doze de vaccin anti-covid care au expirat, după ce deja le fusese prelungit termenul de valabilitate, a donat și vândut peste cinci milioane și jumătate de doze și mai are în stoc trei milioane și ceva, pe care nu le va putea utiliza pentru că pandemia de COVID-19 s-a încheiat, iar acum vrea să facă o nouă campanie pentru o altă serie de vaccinare cu alte vaccinuri, să comentăm puțin reclama de mai sus, din punct de vedere literar, filosofic, ideatic și ce mai vreți voi.

În primul rând, „sănătatea ta și a familie tale este cea mai importantă”. Avem, încă din prima propoziție, declanșatorul emoțional și motivațional: sănătatea! În numele sănătății am fost ținuți doi-trei ani în case, în numele sănătății am renunțat la drepturile și libertățile noastre constituționale, în numele sănătății am făcut, oficial, pe noi. Desigur că sănătatea este cea mai importantă, ce altceva ar putea exista în ziua de azi? Până și religia a ajuns, îndrăznesc să spun, un fel de apendice al sănătății (cred că cei mai mulți oameni se roagă pentru sănătate).

Dimineață s-a auzit, la un moment dat, o bubuitură puternică dar dificil de localizat, ca de explozie scurtă sau ca de ciocnire violentă în trafic. Au ieșit unii vecini pe casa scării, oare ce-o fi fost. Un cauciuc, opinează cineva. Doamne, mie mi-e frică de butelie, să nu cumva să explodeze! Și mie mi-e frică, dar mi-am cumpărat detector de gaz, alții nu au. Aproape toți trăim, în epoca modernă a confortului și a vieții fericite, chinuiți de tot felul de angoase și frici. Iar cele mai profunde și organice dintre ele vizează viața și siguranța noastră sau a celor dragi. Frica de boală sau de moarte se numără printre ele, așa că promisiunea sănătății funcționează mai bine decât orice titlul clickbait. Dar dacă un vaccin ți-ar asigura sănătatea, de ce ai mai avea nevoie ulterior de doza a doua, de doza a treia (booster), de doza a patra și așa mai departe? O să mă convingeți cu vaccinurile când o să inventați vaccinul care se ia o singură dată și te protejează pe viață. Pentru că vreau să mă protejez (sau vindec), nu să devin abonat al companiilor de medicamente. Și nici atunci.

Credeți că doar la noi? Ei, aș! Cum să dăm noi tonul? Zilele trecute Joe Biden a declarat:

Am semnat o propunere pe care trebuie să o prezentăm Congresului, o cerere de finanțare suplimentară pentru un nou vaccin – care este necesar, care funcționează. (…) Și, în mod provizoriu, se recomandă ca toată lumea să îl facă, indiferent dacă nu se află la prima doză.

Iar România pare să fie parte din „toată lumea”.

Mai departe, reclama spune următoarele: „De aceea trebuie să știi, nu să speri.” Adică, vrea să spună că vaccinul ne oferă o certitudine. Dar inserează acolo un imperativ: trebuie! În general, regimurile democratice nu îți bagă pe gât binele cu forța, ci îți lasă libertatea alegerii. Știți în ce regimuri binele devine o obligație?

„Este datoria ta să ai grijă de cei dragi.” Ideea asta s-ar vrea să confere actului vaccinării un caracter nobil. Ai făcut ceva pentru alții. În plus, noi te ajutăm să-ți cultivi simțul datoriei. Dar am o problemă conceptuală cu ideea că vaccinându-te pe tine îi ajuți pe ceilalți. Pentru că, vedeți voi, îmi vine în minte gluma cu „mi-am luat șapcă pe cap iarna (sau umbrelă pe timp de ploaie) ca să nu se răcească alții.” Pentru că dacă n-aș fi avut șapcă (sau umbrelă), m-aș fi îmbolnăvit și după aceea i-aș fi infectat și pe ceilalți. Așadar, cum anume îi protejezi pe alții vaccinându-te pe tine? Logic, dacă te vaccinezi, nu mai vehiculezi virușii respectivi. Dar asta înseamnă că nici tu nu mai faci boala respectivă. Și deci principalul și întâiul beneficiar de pe urma vaccinului ești chiar tu, iar protejarea altor persoane (prin faptul că fiind sănătos nu le dai viruși sau bacterii) cade în plan secund.  Bine, și atunci de ce nu se spune asta: că vaccinându-te, te protejezi în primul rând pe tine? Pentru că dacă s-ar spune asta, nu s-ar mai putea băga placa cu „vaccinează-te ca să îi protejezi pe alții” – caz în care cuiva ar putea să-i pice fisa: „Păi dacă vor să se protejeze, să se vaccineze ei! În felul ăsta, se vor imuniza și vor fi protejați indiferent dacă eu mă vaccinez sau nu.” Iar un astfel de mod de gândire nu îți mai poate induce ideea că ești vinovat pentru sănătatea altora și că este datoria ta să-i menții pe ceilalți sănătoși.

După care ni se spune să ne informăm (semn că poate suntem luați de proști sau de neinformați) și că vaccinarea salvează anual milioane de vieți. Asta în timp ce un raport al Marii Britanii pe anul în curs certifică faptul că 95% dintre cei care au murit de COVID-19 erau complet vaccinați. Păi, iată, m-am informat!

Și pentru că Europa nu-i decât unul dintre polii de putere cărora le suntem arondați (părerea mea), haideți să aruncăm o privire și la prietenii de peste ocean, că tot l-am citat mai sus pe Joe Biden. Iată, de exemplu, niște statistici interesante de la Open Vaers, obținute pe baza datelor oficiale și publice, respectiv a raportărilor de efecte secundare pe care le-au avut diverși cetățeni SUA în urma vaccinurilor de tot felul. Statistic cam 1% dintre persoanele care au astfel de efecte le raportează, așadar pentru numărul real ar trebui să înmulțim cu 100, dar proporțiile se păstrează. Apropo, ca fapt divers, la o căutare pe Google după „open vaers myocarditis”, pagina din linkul de mai sus apare abia undeva la poziția 6! 🙂

grafic openvaers 1În graficul de mai sus, cu roșu avem numărul de miocardite și pericardite raportate ca reacție la vaccinurile covid (totalul pe ultimii ani, de când există aceste vaccinuri), pe grupe de vârstă (de la 1 la 49 de ani). În timp ce cu albastru avem, la aceeași scară de mărime, numărul de miocardite și pericardite raportate ca reacție la toate vaccinurile antigripale din toți anii de când se colectează astfel de date!

Iar în graficul de mai jos avem numărul total de miocardite și pericardite raportate ca efecte secundare post-vaccinare, indiferent de vaccin, din 2010 până în prezent. După cum se poate constata din avion, numărul a explodat efectiv după 2021, adică după introducerea vaccinurilor pentru covid.

grafic openvaers 2

Asta din date obiective și oficiale. De experiențe subiective nu vă mai povestesc, dar vă amintesc în treacăt, razant, că mama, care a fost cadru medical (pensionată recent), în urma vaccinării cu două doze de Pfizer a făcut o frumusețe de miocardită cu complicații (din fericire acum e complet vindecată, slavă Domnului!), că doctorița1Medicul, bune? Cum se numește o femeie medic? Să-i spunem, popular și pe înțelesul tututor, doctoriță. cu care lucra și care îi considera idioți pe antivacciniști începând cu anul trecut n-a mai avut curajul să-și vacă vaccinurile gripale de toamnă, care la ea erau o obișnuință, pentru că după Pfizer a început să-i fluctueze tensiunea, că o altă fostă colegă de-a mamei, tot cadru medical, a făcut o semi-pareză facială, că uneia dintre asistentele care i-a scris biletul de trimitere încă nu îi venise ciclul la patru luni după vaccinare (cu dureri de cap și tot tacâmul; din „fericire”, a zis ea, deja are doi copii), că cardiologul care s-a ocupat de mama i-a destăinuit că practic nu doar că au fost obligați să se vaccineze, dar li s-a interzis să spună că ar putea exista o corelație între multiplele cazuri de probleme la inimă apărute și vaccinuri și că farmacistele de unde își lua mama medicamentele au constatat o amplificare notabilă a cazurilor de probleme de sănătate în acești ultimi ani. Asta așa, după cum spuneam, în treacăt, pentru că nu-mi place să discut detalii personale de tipul ăsta pe blog.

În sfârșit, ca să revenim la sursele oficiale, aflăm din The Independent că profesorul (Sir) Jonathan Van-Tam, fostul coordonator medical adjunct al Angliei și una din vocile guvernamentale pe perioada pandemiei, respectiv membru al grupului de forță care s-a ocupat de vaccinare în Anglia, adică un fel de adjunct al lui Arafat de la noi, a fost angajat recent pe postul de consultant medical principal de către gigantul Moderna, unul dintre principalii furnizori de vaccinuri anti-covid.

Jonathan Van-Tam
Jonathan Van-Tam, vrând parcă să spună: „Și care-i problema?”

Și pentru ce să mă vaccinez? Dacă nu m-am vaccinat în perioada pandemiei, când „se murea pe capete”, să mă vaccinez acum, de frică să nu fac o răceală sau gripă? Dar dacă voi vreți să vă vaccinați, dacă credeți că asta este bine pentru voi și că vă ajută, vaccinați-vă. Eu însă nu pot să vă recomand așa ceva.

33 Replies to “A (re)început campania de vaccinare”

 1. Mie mi se pare OK reclama si nu prea vad de ce m-ar deranja aceasta reclama. Asa cum nu ma deranjeaza reclama la COCA-COLA sau la cine stie ce aliment tacsit cu E-uri care produc cancer, s-au reclamele de la fast food care imbie la consumul de porcarii iar copii sunt din ce in ce mai obezi de ce m-ar deranja o reclama care invita la informare. Nu vad pe undeva vreun termen de genul esti obligat sa te vaccinezi. Si acum fie vorba intre noi daca cei de la Ministerul sanatatii nu ar face campanii de informare toata lumea inclusiv tu Aldus ai spune ca nu se face nimic in tara asta, ca vezi doamne Ministrul doarme and so on. Pai, tu Aldus , daca ai lucra la Minister si ai avea ca atributie sa faci campanii de informare in legatura cu vaccinarea in social media ce ai scrie in reclama, Ai scrie tu Oameni buni, sanatatea voastra si a familiei voastre este importanta. NU VA VACCINATI CA MURITI IN CHINURI. Dar daca Aldus din cauza ca nu s-a vaccinat un om moare tu ce mai faci? Ce mai scrii tu pe blog. VACCINAREA SE VREA A FI PENTRU TOATA LUMEA O ALEGERE.PAI ASA AU FACUT SI CEI DE LA MINISTER AU FACUT O INFORMARE. PE MINE MESAJUL NU MA INDEAMNA DECAT SA INTR-UN PE UN LINK SI SA CITESC.

 2. Asa cum nu ma deranjeaza reclama la COCA-COLA sau la cine stie ce aliment tacsit cu E-uri care produc cancer, s-au reclamele de la fast food care imbie la consumul de porcarii iar copii sunt din ce in ce mai obezi

  Deci consideri că nu-i nicio problemă, nici măcar din punct de vedere etic sau moral, să se facă reclame la produse care conțin porcării sau provoacă cancer? Având în vedere că aceste reclame vor avea ca efect faptul că și mai multă lume va consuma acele produse și va face cancer? Totul e minunat din perspectiva ta? Eventual ai și lăuda pe blog reclamele respective, pentru cât de mișto sunt?

  Si acum fie vorba intre noi daca cei de la Ministerul sanatatii nu ar face campanii de informare toata lumea inclusiv tu Aldus ai spune ca nu se face nimic in tara asta

  Asta s-o crezi tu. De altfel, eu n-am zis niciodată că nu se face nimic în țara asta. Se fac multe, doar că unele se fac rău sau prost.

  Dar daca Aldus din cauza ca nu s-a vaccinat un om moare tu ce mai faci?

  De vreme ce nu cred în compoziția și eficiența vaccinurilor, nu cred nici că ele salvează vieți.

 3. @Stil unic, ai vreo garanţie că informaţiile de pe site-ul respectiv sunt corecte? Că nu e vorba oarece manipulare?
  Dacă băieţii de la butoane ţin atât de mult să fim informaţi, de ce nu ne-au spus nimic despre posibilele efecte secundare supernaşpa ale vaccinului anticovid?
  Dacă tu încă mai ai încredere în informările vârâte sub nasurile noastre de oficialităţi… hmm…

 4. Eu zic ca daca le acceptam pe alea de ce nu le-am accepta si pe alealalte. Unde este problema? Exista undeva pe lumea asta vreo reglementare in privinta reclamelor, eu din cate stiu nu exista nici macar sau vreo catalogare de gen reclama buna sau reclama rea.Reclama e reclama. Este libertate Aldus, libertate la orice. Foarte bine daca tu Aldus nu crezi ca vaccinurile salveaza vieti poate ca o alta persoana are mare incredere in vaccinuri si in specialisti. Trebuie sa ii intelegem si pe unii si pe altii si sa le acceptam orientarile. Eu personal m-am debarasat de toate persoanele ca au fost PRO VEHEMENTI VACCINARE sau NU VEHEMENTI VACCINARE. LASA-I DOMNE PE SPECIALISTI SA VORBEASCA SI OMUL DOAR SA ALEAGA CE FACE CU VIATA LUI. CA ALTFEL NU SE MAI INTELEGE OM CU PERSOANA.

 5. @Vero. Din moment ce informatiile vin de la specialisti de ce as avea vreo indoiala. Poate ca nu au spus de toate efectele secundare fiindca la momentul respectiv nu le cunoastea dar efectele secundare grave erau trecute in prospect ca de exemplu VACCINUL DE LA PFIZER Printre efectele secundare rare se numără inflamația
  mușchiului cardiac (miocardita) și inflamația sacului fibro-seros care învelește inima (pericardita).
  Acestea pot să apară de obicei după doza 2 și cel mai adesea la adolescenți și adulți tineri.
  Efectele secundare rare, cum ar fi reacțiile alergice severe și inflamația inimii, pot fi tratate dacă
  apar. Nu putem exclude efectele secundare rare, necunoscute până acum, sau efectele
  secundare care apar doar mult timp după vaccinare.

 6. @Stil unic, desigur, de obicei nu e cazul să ne îndoim de cunoştinţele specialiştilor, de cele legate de tot mai îngustele lor domenii de specialitate. Dar zău că avem tot dreptul (după ce întâmplate în pandemie) să ne îndoim de sinceritatea lor. Sunt două chestii care nu vin la pachet, crede ce-ţi spune o babă, dacă tu încă nu te-ai prins.

  Cât despre efectele secundare, rare sau nu, cum se potrivesc cu sloganul oficial “vaccinul e eficient şi sigur”? 😛

  Trecând la “libertate la orice”, cum rămâne cu actualele “standarde” ale reţelelor de socializare – cu sancţionarea sau excluderea celor care “fluieră în biserică”? Cu site-urile pe care nu mai sunt accesibile, cu videoclipurile şi postările şterse fiindcă îndrăznesc să contrazică, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin, versiunile oficiale despre indiferent ce?

  Hai, pa. Azi m-ai dezamăgit pentru a doua oară.

 7. Pe fb nu ma uit, asa ca nu vazusem reclama, insa am mai vazut ceva tot cu mesaje dedicate, amestecandu-se boli clasice si boli noi, gripale, pulmonare, etc. Este sinistru cum se insista pe acest subiect.Si pe masura ce apar dovezi despre efectele sinistre, parca sunt si mai hotarati sa continue. Bezna total.
  Ca ne iau de fraieri este evident. Am avut curiozitatea sa citesc celebra strategie pana in anul 2030, in perioada de cica transparenta. Parea un minunat curs de marketing, avand ca subiect convingerea oamenilor sa se intepe. Tinta era 95% din populatie. Si mai apareau si cuvinte de netradus. Eu ce pot sa inteleg, decat ca materialul le-a fost transmis prin curier?
  Eu nu stiu cat se citeste despre subiectele astea. M-am intrebat oare cum se distrug cele expirate? Sau daca? Si mai sunt multe intrebari fara raspunsuri. Insa merita cautate.
  Azi am gasit ceva, in sensul unui posibil tratament. Bineinteles pareri impartite la comentarii, totusi las linkul.
  Articolul originar.
  Seara buna!

 8. Aldus, ai dreptate 100% în legătură cu vaccinul anticovid. Pe care l-am făcut degeaba, fiindcă anul ăsta am făcut covid, combinat cu gripă banală. O formă grea, din punctul meu subiectiv de vedere dar ușoară pentru cei care au întocmit scala gravității infecției cu coronavirusul respectiv. Adică, deși eu simțeam că dau colțul și 2 zile nu m-am putut mișca de dureri și febră, n-am necesitat spitalizare și intubare, n-am inoportunat sistemul medical românesc, cu excepția doctoriței de familie, care mi-a zis ce n-avea voie – repede antibiotic și vitamina C cu cisterna și să mă țineți la curent cu evoluția.
  În timpul bolii am avut timp suficient să mă gândesc (deși covidul încețoșează gândirea, fenomen care persistă mult, luni de zile, după ce infecția a trecut) dacă și cum am fost manipulată să mă vaccinez.
  1. Toți amicii mei medici și farmaciști s-au vaccinat fără crâcnire, niciunul nu lucrează în sistemul statal, au făcut-o din convingere.
  2. În perioada respectivă a trebuit să intru în două instituții importante, pentru treburi care nu sufereau amânare și n-aș fi pututs-o fac nevaccinată.
  3. Am crezut sincer că vaccinul e util, conform propagandei.
  4. L-am asimilat, în mod eronat, vaccinului antirabic și antipolio, care chiar te scapă de la moarte sau de la invaliditate pe viață.

  Totuși în ultima vreme, am găsit trei persoane cunoscute, femei, sub 45 de ani, care au făcut AVC-uri, toate 3 vaccinate. Două si-au revenit perfect, una a murit.
  Fără antecedente, fără hipertensiune, fără joburi hiperstresante, fără probleme familiale, dimpotrivă.

  Așa motivez de ce îți dau dreptate în legătură cu nerecomandarea vaccinului pentru acest coronavirus. Cu alte vaccinuri rămân absolut de acord.

  O obiecție la textul tău: declanșatorul emoțional din prima propoziție nu e SĂNĂTATEA, ci FAMILIA TA.
  Același declanșator emoțional e folosit de vânzătorii de asigurări de viață. Și le merge bine.

 9. @Stil unic!

  LASA-I DOMNE PE SPECIALISTI SA VORBEASCA SI OMUL DOAR SA ALEAGA CE FACE CU VIATA LUI.

  Tu ai încredere în specialiști, așa-i? Să știi că nu ești singura și nu ești deloc unică în direcția asta. De fapt, faci parte dintr-o mare majoritate (care aleg să își lase viața în sama altora: a specialiștilor, a autorităților, a guvernanților, a băncilor etc). Să te lași pe mâna „experților” e cel mai ușor și comod lucru cu putință. Să-ți iei viața în propriile mâini e mult mai dificil.

  @Suzana

  La cât de mult insistă pe subiect, și eu sunt convins că au primit ordin din afară.

  @Renata

  Ai remarcat că niște medici și cercetători de la noi au spus (mai pe la începutul pandemiei) că lucrează și ei la un vaccin, că e cam gata, adică teoretic pot să-l producă, dar nu îi bagă nimeni în seamă? Gen statul.

  Nici eu n-am nimic împotriva conceptului sau teoriei de la baza vaccinurilor, care teoretic e frumoasă, dar întrebarea este în ce măsură noile vaccinuri, tot mai multe inclusiv la cei mici, se mai pliază pe această teorie. Că mno, fabricanții sunt motivați de profit. Concret, cu cât insistă ei mai tare pe un anumit vaccin, cu atât eu sunt mai reticent în privința lui.

  Legat de AVC-uri: ai remarcat fenomenul ăsta bizar al așa-ziselor morți subite, care este de dată recentă? Sau numărul de sportivi de performanță care fie nu mai reușesc să facă performanță, fie se prăbușesc pe gazon și fac infarct? Vorbim de oameni sănătoși, cu un sistem imunitar de fier și o alimentație echilibrată, dozată, supravegheată. Dacă o să am timp o să caut, dar a făcut cineva o statistică și numărul lor a crescut semnificativ în ultimii ani.

  3. Am crezut sincer că vaccinul e util, conform propagandei.

  Aici ai să zicem o scuză, sau circumstanțe atenuante, pentru că tu chiar lucrezi în domeniul sănătății (domeniul farmaceutic e strâns legat de sănătate, oricât ar abera Goe că nu-i), iar vaccinurile sunt ca să zicem așa o piesă de rezistență a teoriei care se învață la orice școală de medicină, de farmacie etc. Din păcate, din ce știu eu, de câțiva zeci de ani direcțiile de învățare din marile universități de medicină din lume (care apoi se propagă la cele mai mici) sunt tributare unor sponsori care, ghici ce, sunt tocmai marile trusturi farmaceutice. Despre asta merită discutat într-un articol separat, deși presupun că va fi greu de înghițit de către un medic că mai tot ce a învățat el la școală și a ajuns să repete cu convingere și ca un papagal reflectă în primul rând interesele anumitor fabricanți de medicamente și abia apoi, undeva în plan foarte secund, niște urme de cercetări și adevăr.

 10. Marile concerne farmaceutice sponsorizează guverne, cum n-ar sponsoriza universități?! E evident că intervenția lor nu poate fi dezinteresată. Din nefericire, studenții mediciniști și medicii tineri aprofundează tot mai puțin cunoștințele de bază despre corpul omenesc, abordarea lor e din ce în ce mai puțin holistică, studiază copacul, nu pădurea, nu mai sunt capabili să pună un diagnostic evident fără milioane de seturi de analize, rmn-uri, ct-uri etc… dar aici intrăm în alt subiect – sănătatea omului a devenit o marfă extrem de profitabilă pentru multe „clanuri” industriale, statale.

 11. Alduse, eu am incredere in specialisti la fel cum si tu, si altii care de nevoie au incredere in ei, ca altfel am da ortul popii din doua motive boala si lipsa sperantei ca te poti face bine cu medicamente. In sufletul meu ma simt in siguranta daca vorbesc cu un medic specialist cand ma simt foarte rau, asa de rau de imi vine sa plesnesc. Poate faptul ca am avut o sanatare precara de la 18 ani m-a facut sa fiu increzatoare in ei. Cam in cine as fi putut sa cred Alduse cand o perioada lunga de timp eu nu ma tineam pe picioare. Am avut incredere in Dumnezeu si medici specialisti. Am ajuns dupa lungi tratamente sa fiu oarecum functionala. Era sa mor si de Covid Alduse, am avut o forma grava si vreo opt luni de tratament. Am urmat tratamentele specialistilor ca doar nu ma puteam face bine cu zeama de ridiche neagra cu toate ca si ridichea e buna la ceva. Am un caz in familie care nu a crezut in nimic. Nici in virus, nici in nimic. A murit cu zile chiar daca a luat tratamentul lui Gigi banuiesc ca stii care Gigi.

 12. Stil unic, cred că tu și Aldus vorbiți despre două categorii diferite de specialiști: specialiști practicieni, care tratează bolnavi și specialiști teoreticieni, care fac studii, protocoale, documentații, statistici (coafate).
  Tratamentul lui Gigi, arbidolul, e pe muchie de cuțit, s-a apelat la el când nu mai aveai nimic de pierdut. Pentru că reacții adverse grave, cu carul. Se face sub strictă supraveghere, nu de capul tău. Cineva-ul din familie care nu a crezut în nimic s-a apucat să se trateze de covid când era aproape foarte târziu. Cel puțin, așa cred. N-am avut niciun pacient și nicio cunoștință care, urmând din prima zi de stare de rău tratamentul consacrat pentru o gripă nasoală (adică inclusiv antibiotic, deși noile protocoale îl înfierează, și nu doar pentru covid), să nu fi ieșit viu și cu bine din boală. Cu excepția obezilor, da.

 13. ,,Petiție să aducem covidul înapoi

  Cred că am greșit, ca societate. Am făcut cu covidul cum face femeia aia care citește pe net că merită respect de la bărbat și divorțează de el că vine beat acasă și n-aduce flori. Da’ are 40 de ani și doi copii, ce crede, că o așteaptă făt-frumos? Că poate mai bine?

  Chiar credeți că putem mai bine decât covidul? Sigur, are defectele lui, nu-i perfect, dar nici noi nu suntem. O pandemie nouă cu carantină ar prinde bine tuturor.

  Ar fi bine în primul rând pentru autorități. Nu s-ar mai produce atâtea tragedii. N-ar mai călca nici un drogat pietoni, că pietonii ar sta dracu’ în casă, cuminți. N-ar m-ai țipa nimeni că dom’le, a murit o gravidă că au ignorat-o doctorii 7 ore. Ar fi normal ca doctorii să ignore pacienții 7 ore pentru că na, protocoale covid.

  Nici Gheboasă n-ar mai cânta pe la festivalul cârnatului de la Frecăței pe bani publici ca să se enerveze contribuabilii, că n-ar mai fi chermeze sponsorizate de primării.

  Dacă era carantină, nu exploda nici cisterna aia de GPL de la Crevedia. Că e greu să fumezi cu mască. Nu se mai înecau turiști că erau plajele închise.

  Era frumos cu starea de urgență. Frică, panică, nu mai stătea nimeni să verifice ce face statul, să protesteze, să se smiorcăie, ca acuma. Chiar nu ajută pe nimeni o populație nervoasă. O populație speriată e mult mai docilă.

  Ar fi beton și pentru presă. Deja s-a săturat lumea de războiul din Ucraina. Nu mai citesc despre el decât fanii fideli. Trebuie ceva nou, să se facă clickuri. Eu lucrez în media și vă zic că sequelurile merg cel mai bine anii ăștia. Covid II ar rupe la public. Ai deja personajele și miza stabilite, nu mai trebuie să te chinui cu expozițiune. Covidul e ca Batman. Știm toți cine e Batman, nu e nevoie să ne mai explice cineva cum i-au murit părinții când era mic.

  Îi vezi pe ăștia din presă că o simt. Tot bagă articole despre cum poate urmează o carantină, poate se mai fac vaccinuri. Speră și ei ca și noi, cu nostalgie, că o să se întoarcă vremurile în care viața e grea dar ce să faci n-ai ce să faci. Hai să scriem despre și să oftăm în grup, ca exercițiu de minfulness.

  Cel mai bine ar fi pentru schizoprietenii care încă urlă de pandemie și de vaccin deși gluma s-a terminat de mai bine de doi ani. Momentan nu îi bagă nimeni în seamă. Râdem de ei că sunt paranoici. Dacă nu se întoarce pandemia, ar însemna că au urlat ca tâmpiții la pereți doi ani degeaba. Vă dați seama cum s-ar simți bieții oameni? Să ai atâta timp o fixație pe ceva peste care toți oamenii au trecut deja. Să rămâi blocat în 2019 etern. Păi dacă nu ne întoarcem în 2019, toată existența lor din ultimii ani ar fi degeaba. Pentru binele lor chiar e necesară o repandemie. Merită și ei, micuții, să poată să ne zică „v-am zis eu! uite că nu orăcăiam ca nebunul degeaba!”.

  Ăștia au nevoie de pandemie cel mai tare. Sigur, se declară mari dușmani ai restricțiilor, dar restricțiile alea sunt singurul lucru care le dă sens vieții. Dacă n-ar exista restricțiile, sau măcar amenințarea lor, ca să se definească în opoziție față de ele, n-ar avea nimic. Jokerul nu poate exista fără Batman, oricât s-ar preface că vrea să-l omoare.

  Ar fi bine și pentru oamenii corpomuncii. Ce bine era de ei când munceau de acasă, cu un pahar de vinuț în mână, cu un somnic de prânz. Le-au zis șefii că după pandemie o să mai rămână zile de work from home. I-au păcălit. N-a rămas nimic. S-au întors la birourile ălea ostile în care trebuie să porți pantaloni și ai un prost care ți se uită în ecran toată ziua că na, e șef și n-are nimic util de făcut. Trebuie să suporți povestioarele tuturor colegilor, să te înghesui în trafic spre casă și pentru ce? Doar pentru că niște middle management și-a dat seama că joburile lor nu mai au nici un rost într-un sistem de work from home și insistă retrograd la mizeria asta cu „birourile” ca să nu rămână șomeri?

  Masca aia era excelentă pentru urâți. De ce să nu le vedem urâților doar 30% din față? Oricum urâțenia stă mai mult pe zona nas-gură-mandibulă decât la ochi. Ochi frumoși avem aproape toți. Dinți în gură nu.

  Ar rezolva și traficul din București. Mai țineți minte ce mișto se conducea în pandemie? Era o plăcere. Nu prindeai nici un semafor de două ori.

  Haideți să nu ne mai păcălim singuri. Nu era perfect în pandemie, dar era bine. Am făcut o greșeală că am renunțat la ea. Poate dacă ne rugăm de ea ne primește înapoi.,,
  ………………

  … ce zice vreun spițer ori vreo traducătoare…

  vax albina!!!

  Te-ai trezit și tu lotusițo… că altceva ce să voroviți voi țațele…ne…ne neee……

 14. @Renata Cu siguranta ca sunt mai multe categorii de specialisti, doar ca dupa ce specialisti teoreticeni fac un produs fie ca este vaccin sau medicament, acesta este pus pe piata prin lanturile de farmacii si ajunge la omul care are nevoie doar printr-o reteta parafata de un medic specialist. Daca nici un medic nu ar prescrie medicamentul si acesta nu s-ar vinde ar iesi de pe piata. Idem cu vaccinul. Daca nimeni nu s-ar vaccina ar ajunge la gunoi. Iar daca medicii specialisti au acceptat vaccinul, medicamentul in spitale si policlinici si il folosesc inseamna ca sunt intrutotul de acord cu el, deci il accepta si il prescrie ca tratament omului nestiutor. Aceste vaccinuri, medicamente sosesc in institutii in baza unor comenzi. Deci exista cerere. Eu cred ca corb la corb nu-si scoate ochii. Poate ca din aceasta cauza prea putini dintre noi apuca 100 de ani.

 15. Stil unic, nu așa intră un medicament pe piață. Nu sare, ca puricele, din fabrică în lanțul de farmacii. Trece prin faze experimentale și prin filtrele câtorva instituții acreditate suprastatal. Treaba asta durează ani. Ce spui tu e valabil pentru suplimente alimentare și pentru medicamente generice (echivalente identice ale originalelor). Vaccinul anticovid a fost acceptat printr-o procedură de urgență de către OMS, sărind o mulțime de etape obligatorii pentru medicamentul inovativ. Cumpărătorul a fost Statul, nu niște lanțuri de farmacii, iar prescriptorul (medicul) n-a avut niciun amestec în consumul lui. Să pui semnul egal între vaccinul ăsta și medicamentele acreditate din piața farmaceutică e o copilărie.
  Dacă n-ar exista medicamente, prea puțini dintre noi ar apuca 50 de ani.

 16. @Stil unic!

  Constat cu surprindere că „știi” foarte multe despre mine și persoanele în care am încredere. Ca idee, eu nu iau medicamente nici când sunt răcit. Nu le văd rostul în cazul unei banale răceli, iar alte probleme, mai grave, n-am avut.

  @nostrastella

  Pandemie poate n-o să mai fie, dar vaccinuri se fac în continuare.

  PS: nostrastella.com? 🙂

  @Stil unic!

  Iar daca medicii specialisti au acceptat vaccinul, medicamentul in spitale si policlinici si il folosesc inseamna ca sunt intrutotul de acord cu el, deci il accepta si il prescrie ca tratament omului nestiutor.

  Ce frumoasă e lumea în care trăiești tu! 🙂 O lume minunată, în care vei găsi… numai specialiști.

  Aceste vaccinuri, medicamente sosesc in institutii in baza unor comenzi. Deci exista cerere.

  Da, există. De la politicieni care îl cumpără din banii noștri, ca să ni-l administreze „gratis”. Nu de la noi. Nu noi suntem cei care le cerem. Și nu noi ne îmbogățim de pe urma lor. Noi doar le plătim și apoi ni le injectăm. Faină afacere, să-ți injectezi chestii potențial foarte periculoase, pe care să le și plătești în prealabil!

  @Renata Carageani

  Era clar că Nostratella a citat, pentru că a scris fragmetul respectiv cu italice, da’ nu m-am obosit să caut sursa. Pe de altă parte, nu-mi e clar la ce se aștepta Radu de zice că n-am învățat nimic din pandemie. Poți să treci societatea prin 10 pandemii și tot la fel de nefuncțională va ieși din ele. Subiectul ușurinței cu care se transformă oamenii a fost tranșat acum vreo 2000 de ani într-o carte care se citește la biserică. Mai ușor treci o cămilă prin urechile acului, se zicea acolo.

  @Renata Carageani

  Renata, uite aici: The co-founder of BioNTech designed the coronavirus vaccine it made with Pfizer in just a few hours over a single day. E de pe Business Insider, nu de pe vreun sait conspiraționist.

  🙂

 17. Alduse, tu esti greu de iubit dar usor de disciplinat. Am scris si eu ca omul niste bazaconii si ai reactionat rapid, ai dat din tine tot. Punct lovit, punct ochit sau mai bine zis punct ochit, punct lovit. Pai, mai Alduse am inteles cum stau lucrurile cu matale. Ai disparut cu saptamanile de pe blog, ne-ai lasat cu ochii-n soare si ai reaparut doar sa ne spui ca tu nu bagi in gura vreun medicament si ca tine ia fie toata lumea si cu alte cuvinte Jos specialistii! Ura si la gara. Bine, ne-ai mai spus si de Dalai cu limba lui si cu budistii drogati. Astept cu interes sa vaz ce mai urmeaza. Oricum tu fii activ. Poti avea rezultate remarcabile. La anul viitor sunt alegeri poti incropi colosa un programel si poti participa ca independent. Ai face ordine Aldus, sunt sigura de asta. Alduse, esti suparat nenica esti prea suparat Aldus pentru secolul 20. Apropo, ce bagi tu in gura cand arde carnea pe tine? Raspuns Aldus – Nimic. Nici macar zeama de lamaie cu miere sau ceai verde? Asta e! Esti 100% verde, 100% bio. Bravos! Imi place de tine!

 18. @Renata Fac parte din acceasi industrie si anume Industria farma şi a sănătăţii . Nu sunt domenii diferite. Sunt la pachet, medicamente, vaccinuri, specialistii din birou, specialistii cu statistica, medicii, asistentii, etc Adica daca medicamentele sunt bune si fara ele nu am ajunge la 50 de ani de ce vaccinurile ar fi rele? Eu nu am de unde sa stiu cat de rau a fost vaccinul Covid pentru cei cu varste pe 65 de ani? Poate ca daca nu se vaccinau, poate ca mureau cu totii. Nu am de unde sa stiu? Sunt impartiala.Nu sunt specialist, imi dau si eu ca prostu cu parerea.

 19. Nu știu de unde ai dedus că aș fi supărat. Sau că aș vrea să fac ordine. Vreau să scriu pe blog. Mai departe, fiecare face ce crede cu informațiile citite. Și vezi că suntem deja în secolul XXI. 🙂

  Apropo, ce bagi tu in gura cand arde carnea pe tine?

  Păi de ce ar arde carnea pe mine?

 20. Reformulez. Aduse, ce faci tu când ești în călduri, arde carnea pe tine, tremuri că vargă și temperatura corpului este de 40 de grade?

 21. Păi nu rețin când am fost așa. De ce aș fi? Uneori mă simt într-o stare mai puțin optimă când de exemplu sunt răcit sau gripat, dar asta se petrece rar, iar atunci nu iau medicamente, nu fac nimic. Că medicamentele oricum se luptă cu simptomele, iar organismul se vindecă singur. Îmi trece de la sine în câteva zile. Dar, cum ziceam, asa e rar – și nu aș spune că tremur ca varga în acele momente.

  Nu-mi e clar de ce presupui că e obligatoriu ca toată lumea să meargă la farmacie sau să aibă episoade nasoale de sănătate.

 22. Aldus eu nu propun nimic nici măcar nu am pomenit de farmacie. Eu de exemplu când răcesc și mă doare foarte tare gatul îmi pun albastru de metil, dacă am nasul înfundat fac inhalație, dacă am febră îmi face soțul frecție cu spirt camforat și îmi pune șosete cu oțet deci fac ceva să îmi scadă febră și să mă simt mai bine. Beau ceai cu lămâie, mă hidratez, mănânc o supă de pui, fac ceva, nu stau. să treacă de la sine îmi ajut organismul într-un fel.

 23. Nu ai pomenit de farmacie – exceptând comentariile tale precedente, în care i-ai dat înainte cu specialiștii. 🙂

 24. Aldus am comentat și eu ca tot omul care vrea și el sa comenteze ca să nu rămână ne comentat. În rest Doamne ajută și multă sănătate tuturor.

 25. Dragă Dama de ghindă este posibil și credibil că banul e ochiul dracului indiferent de statut. Oameni suntem ce mama naibii.Toti suntem o apă și un pământ. Nimeni nu-i mai breaz.

 26. @dama de ghindă

  Poza aia voiam s-o caut și io, da’ m-am lăsat păgubaș.

  @Stil unic!

  am comentat și eu ca tot omul care vrea și el sa comenteze ca să nu rămână ne comentat

  Cine să nu rămână necomentat, articolul sau omul? 😀 😀 😀

  Toti suntem o apă și un pământ. Nimeni nu-i mai breaz.

  Ba da, unii suntem mai breji. Există diferențe. De exemplu, unii nu ne vaccinăm și nu luăm de bun tot ce vedem la televizor. 🙂

 27. Aldus mă refeream strict la articol. Am vrut și eu ca tot omul bun la suflet să văd mai multe comentarii decât like-uri la acest articol și atunci mi-am zis bagă Olgo bagă, hai pe O poziție și ridică nițel nivelul. Am reușit.😀Alduse hai mai scrie ceva eu exersez scrisul. Sunt pe treabă. Mai am greșeli dar sunt din ce in ce mai bine.Ura

Leave a Reply