Un președinte cititor

Flashback: suntem la una de orele de geografie din generală. Vine profa’ și ne dă extemporal. În buna tradiție a orelor de geografie, copiem toată clasa. Ora următoare, profa’ ne aduce lucrările (corectate) și ne citește notele: 7, 10, 8… și când ajunge la lucrarea unei colege pe care o s-o numesc Nadia1În principiu pentru că chiar așa o și chema: Saicu Nadia., spune:
– Tu ai 4, că ai copiat.
– N-am copiat, doamna profesoară!
– Cum n-ai copiat? Ia auziți ce a scris Nadia în lucrare: „România are un relief variat, munții blablabla, câmpiile blablabla (vezi harta pagina 53).”

Fast-forward în prezent. Doamnelor și domnilor, președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Robinette „Joe” Biden Jr:

Biden a citit de pe teleprompter: „End of quote. Repeat the line.” Pentru că așa scria acolo, ce? Nu-i pus să citească ce scrie pe prompter?

E drept că aproape toți oamenii de stat citesc de pe prompter. După cum și noi am copiat aproape cu toții la ora de geografie. Dar unul singur la o generație redă inclusiv indicațiile de tipul „vezi harta pagina 35” sau „sfârșitul citatului, repetă linia”. Diferența e că în flashback-ul meu, Nadia n-a ajuns președintele clasei.

Nicio analogie nu-i perfectă.

8 Replies to “Un președinte cititor”

 1. Cel care a pregătit textul pentru prompter trebuie concediat.
  Putea foarte bine să scrie fraza de două ori fără a recurge la indicații. S-a băgat în seamă în mod intenționat. Ca să provoace reacții precum cea de mai sus. Nu servesc.

 2. @vax albina

  Deci cum, președintelui SUA ar trebui să i se dea mură în gură, pentru că altfel nu-i în stare să citească doar ce trebuie? Dar tu găsești normal ca ditamai SUA să aibă un astfel de președinte, care nu-i capabil să facă diferența între textul de citit și indicațiile ce i se adresează doar lui?

  Fă un schimb de roluri: Victor Ponta în locul lui. Ai mai zice tot așa, să-l concedieze pe cel care a redactat materialul? 🙂

 3. Există oameni care atunci când citesc cu voce tare, mai ales în public, nu-s capabili să conștientizeze sensul celor citite. Marius Tucă. Mihai Gâdea. Doar ăștia îmi vin în minte acum, dar sunt cu duiumul.
  Da, tipul care a scris conținutul prompterului trebuie concediat. Nu-i exclus s-o fi făcut intenționat. Ca să adauge o gafă la șirul neumăratelor gafe ale moșului.

  Am ajuns la trista concluzie că un președinte e suma unor calcule de culise, nu rezultatul alegerilor. La noi, la americani, pretutindeni… Când vor fi alegeri pe Marte, cred că tot așa o să fie și-acolo.

 4. Poate că tipul care a scris pe prompter a fost concediat. Şi poate că puţin îi pasă, fiindcă şi-a atins scopul. A arătat încă o dată (pentru cei care încă nu şi-au dat seama) de ce fosilă senilă e condus statul care are pretenţia să conducă lumea.

  Nu mă uit la TV decât la documentare şi comedii, aşa că habar n-am cum citesc Marius Tucă şi Mihai Gâdea. Dar nici ăştia doi, cei ceilalţi, fie ei cu duiumul, nu conduc SUA. De ei putem să râdem. Şi de moş Joe putem râde, fireşte, dar ar trebui să plângem, poate chiar să urlăm precum câinii la mort, fiindcă am ajuns să trăim într-o lume în care unul ca el e barosanu’ de la Casa Albă.

 5. Dar eu plec de la premiza că așa se scrie pe prompter. Că sunt și indicații (ex: repetă propoziția, subliniază cutare aspect, insistă pe chestia asta etc), pe care cei care citesc nu le fac publice. Că sunt pentru ei. Presupun că n-a fost nimic special pe acel prompter, ci doar că Biden de data asta a citit și ce nu trebuia.

  Marius Tucă îmi place. Pe Gâdea nu-l cunosc, dar nu-l bănuiesc de prostie.

Leave a Reply