Sensul pozei cu tânărul dintre cele două fete cu cap de coronavirus și maimuță

La precedentul articol două comentatoare și-au exprimat opinia cum că poza de mai jos este horror, teribilă, dizgrațioasă:

după COVID-19, variola maimuței

Ei bine, poza este o frescă a societății contemporane, care sigur că-i lipsită de grație. Dar poza în sine este o metaforă, o modalitate de a transmite un anumit mesaj într-un mod figurat. Iată cum o interpretez eu:

Tipul dintre cele două femei reprezintă societatea, masele de oameni. Până acum, masele au fost „combinate” cu Corona, care le-a sucit mințile. Iar acum, că „iubirea” cu COVID-19 a început să se ofilească (cine nu se plictisește de nevastă după un timp?), poporului i se pregătește o nouă „concubină”, în persoana tipei cu variola maimuței. Cum se explică naivitatea acestui tânăr, cum este el vrăjit de o astfel de urâciune? Păi fix la fel cum a fost manipulat să „se căsătorească” și cu prima: prin intermediul mass-mediei. Aceeași mass-medie care a făcut din COVID-19 o pandemie, „cuplând-o” astfel cu noi. Hai că nu-i așa greu.

Ca temă de casă, comentați imaginea următoare (în comentarii):

phone

PS: Imaginile de mai sus, ca multe alte imagini din ultimele articole, sunt luate de pe Telegram, de pe WhatsApp, de pe Facebook etc. Dacă le cauți constați că apar pe o mulțime de saituri, așa că habar n-am cine este autorul.

14 Replies to “Sensul pozei cu tânărul dintre cele două fete cu cap de coronavirus și maimuță”

 1. La intrebarea “cine nu se plictisește de nevastă după un timp?” mă declar vinovat dar recunosc ca nu avem decat aproape 50 de ani impreună! Cine stie cum o sa fie peste inca 50?
  Cat despre ultima imagine e “corecta” in relatia parinte copil dar in realitate cred ca suntem fiecare intr-o camera a carei pereti sunt monitoare, ecrane, rareori mai există o fereastra!

 2. As numi imaginea: ‘Impreuna dar separati’!
  O vad ca pe o metafora a separarii de sinele nostru, a separarii de copilul interior.
  Mirarile bucuroase au disparut si ce frumusete inestimabila aveau!

 3. Copiii citesc, se inspira si învata lectii de viata doar din carti, parintii se închina la icoane si imagini moarte, virtuale, suspendate pe pereti.

 4. Eu cred ca​,​ in poza este un tip cu amanta care se uita totusi si dupa alte bunaciuni…..cred eu ca​ din greseala​.​ Se pare ca dupa o noapte furtunoasa​, un​ tip se trezeste cu stomacul gol, isi apuca amanta de mana si fuge la cel mai apropiat butic sa infulece ​un ​Kebab mare cu de toate​ si sa bea un ayran​.​ Tipul era in deplasare. O deplasare in interes de serviciu. El si cu secretara in Antalia​. In drum spre ​Kebaberie, la un moment dat, o tipa tare, imbracata cu o rochie​ rosie​ mini, incaltata cu sandale Armani, cu geanta Guess si miros​ diafan​ de Coco​-Coco​ trece razant pe langa el intr-un pas gratios, intr-un Pas de Bourree. Tipul fara sa vrea, doar din instinctul lui nevinovat intoarce capul si fluiera dupa ispita. Amanta intoarce si ea capul si cand vede bunaciunea si exaltarea barbatului, face o criza, o criza de nervi, se descalta de adidasi ​ei noi, adidasi ​Puma originali​ cumparati din diurna​ si incepe sa arunce cu vorbe in stanga si in dreapta. La un momentat dat cand tipul o intreaba ce s-a intamplat​ si incearca sa o linisteasca,​ tipa ii scapa un pumn in ochiul stang. Exista si poza numarul doi poza​ in​ ca​re tipul ajunge intr-un final acasa la nevasta-sa cu ochiul vanat. Este o poza cand tipul sta in pat iar sotia ii pune comprese pe ochiul vatamat. ​El cu o fata palida cu gandul la ispita se jeleste saracutul de mama focului.​

 5. Lol, ai ajuns sa faci analiza pe poza? “Ce a vrut sa spuna autorul?” gen? Foarte tare!!
  Sensul pozei este sensul pe care l-ai dat tu. Altcineva poate sa gaseasca cu totul alt sens…

 6. Mesajul primei poze nu e deloc greu de înţeles. Eu nu pricep cum e posibil să nu fie înţeles.
  Pe cea de a doua aş numi-o “dezumanizare”. Devenim un soi de roboţi din ce în ce mai dependenţi de un aparat; şi preferăm să ne petrecem timpul interacţionând virtual cu necunoscuţi fără chip şi fără glas, ceea ce implică neglijarea/denaturarea relaţiilor din lumea palpabilă, inclusiv a legăturii dintre mamă şi copil.
  (De exemplu, pe lângă tine aş putea trece pe stradă fără să am habar că eşti tu, dar comentez aici în timp ce, în camera alăturată, bărbatu-meu nu ştiu ce citeşte pe laptopul lui.)

 7. @Ioan Sperling

  Mulți înainte!

  @Suzana

  Îmrepună fizic, poate. Sau georgrafic. 🙂

  @Iosif

  Fetița cred că mai degrabă se joacă decât citește. Dar e drept că dac-ar vrea să învețe lecții de viață, poate numai din cărți, că de la părinți de unde?

  @O.R.

  Și care e legătura dintre ce zici tu și COVID sau variola maimuței? Iar dacă nu e nicio legătură, de ce capetele celor două fete sunt ilustrate în acest mod? Că dacă voiau să pună în imagini ce zici tu cu amanta, puteau s-o facă cu două fete care arată normal. De ce la-au desenat aceste capete?

  @Liviu Ursulescu

  Și tu ce sens îi dai?

  Dincolo de interpretarea subiectivă, trebuie să cădem de acord că există totuși un limbaj universal al simbolurilor. Altfel, un manelist ar putea spune că muzica lui e mai tare decât cea clasică iar un desenator fără talent ar putea spune că mâzgăleala lui e mai valoroasă decât un Picasso. Într-o lume în care totul ține de gusturi, nu ai mai putea avea un Conservator și nici competiții artistice cu juriu educat. Ce-i face pe toți cunoscătorii să spună că Brâncuși e un artist de geniu, dacă totul ține de interpretarea personală? Poate banana lipită de mine pe o hârtie și pusă într-o sală de muzeu e cea mai mare operă de artă din toate timpurile.

  @Vero

  Da. Mai pe scurt, telefonul ne transformă în autiști.

 8. Pai chiar asta e. Nu-i nici o legatura. El a pus doua abtibilduri pe moacele celor doua de frica ca il lasa nefasta cu turul in balta. Alduse! Nu cred ca are rost sa extrapolezi la nivel de societate, chipurile interpretarea unei banale imagini, ca parase ar avea o legatura cu cotidianul. Un clinci. Daca punea capul lui Putin in locul chipului individului iar intr-o parte corona si in cealalta parte un avion din care cadeau bombe sau chiar o nucleara cu ciuperca ei cu tot, era oarecum mai de actualitate. Dar asa, e slabut, chiar prea slabut…..pentru zilele noastre. E un fel de history ieftin dar nu neglijabil.

 9. “Nu se vând oare două *vrăbii* la un ban? Totuși niciuna din ele nu cade pe pământ fără voia Tatălui vostru.”

 10. @O.R.

  Putea să pună orice altceva pe fețele lor. De ce a ales covid și variola maimuței?

 11. Nu stiu daca-i dau vreun sens… Este o interpretare mondena a dilemei magarului lui Buridan, daca vrei :). Nu e prima data cand o vad (ma rog, in forma asta e prima data, dar cu replici schimbate si fetele normale e destul de celebra poza asta). In fine, e o metafora poza, cum ai zis si tu.

  Iar legat de interpretare, cu toata dragostea, mai ai pana sa devii Brancusi :P. Poate si pentru faptul ca Brancusi (sau altii ca el) nu cred ca trebuie sa le explice privitorilor ce trebuie sa vada in opera sa. Sau intr-o anumita expunere a lui.

  De faza cu banana nu am ce sa comentez, pentru ca e o aiureala si o hipstereala specifica vremurilor noastre. Aia n-a fost opera de arta, ci un moft – parerea mea. Dar, daca o sa ai si tu o lucrare de genul, si o sa faci o gramada de bani pe ea, am sa ma laud lumii intregi ca am impartit acelasi spatiu virtual cu cel mai mare artist din vremurile noastre 😀

Leave a Reply