Riscul la care ne supun cei care sunt sănătoși

Mă, voi sunteți normali? Nu vorbesc acum cu voi, dragi cititori. Cu voi n-am treabă. Am treabă cu politicienii. Și cu toată clica de parveniți care ne conduc și care par c-au călcat în străchini. I-auziți o știre de acum 3 zile – și scuzați-mi tonul abraziv, dar consider că în jurnalul meu1Blogul sau web-logul este un jurnal (log) personal, chiar dacă, grație internetului, îl putem împărtăși cu ceilalți. am dreptul să fiu expresiv, așa că luați tot ce scriu aici drept un articol de opinie, pur subiectiv, ceea ce de altfel chiar și este:

„Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a spus Cojan.

În felul acesta, CNAS încearcă să responsabilizeze populația, a motivat ea. „Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023”, a spus Cojan […] la Senat.

Așadar, începând cu 2023, românii care nu merg periodic la medicul de familie ar putea fi sancționați, spune șefa CNAS, Adela Cojan. Așa că dacă nu v-a fost clar în ultimii doi ani (de pandemie) încotro se îndreaptă lumea (și ați „pus botul” într-un mod naiv la spectacol), iată că de anul viitor am putea spune mai în glumă mai în serios că a fi sănătos începe să devină o infracțiune. Bine, am o vagă bănuială că informația asta, lansată în presă pentru a „testa piața”, se lovește pe ici pe colo, și anume în punctele ei esențiale, de unele paragrafe din Constituție. Noroc că vor s-o modifice și pe aia, rezolvând în acest fel și spinoasa problemă a incompatibității ei cu normele și deciziile (inclusiv judecătorești) de la Bruxelles.

Mă, da’ voi chiar sunteți duși cu pluta? Nu vorbesc cu voi, dragi și iubiți pacienți, bolnavi și suferinzi de diverse afecțiuni, care mergeți la farmacie și vă tratați, sacrificându-vă pensia nu doar pentru voi, ci și pentru binele obștesc al tuturor. Vorbesc cu inconștienții de oameni perfect sănătoși care se fâțâie de colo colo și nu merg periodic la medic, punându-ne pe toți în pericol. Criminalilor!

Pe de altă parte, am citit undeva că cu cât se apropie un regim de prăbușirea finală, cu atât mai nebunești îi sunt legile.

9 Replies to “Riscul la care ne supun cei care sunt sănătoși”

 1. Eu nu ma simt responsabilizata!!! Oricum, anumite idei legislative care apar in spatiul public cu ceva timp inainte de a intra in morisca, cu siguranta apar pentru a fi testate si de a se observa imcompatibilitati constitutionale, ca ei nu prea le au cu o cunoastere a legilor deja existente si cu atat mai putin a legii legilor … Stii care a fost primul gand? Ca au mai descoperit o cale de a ne lua banii…
  Eu as vrea sa aud cum va fi in final legea cu offshore-ul. Auzisem ca e saptamana asta pe agenda.
  Al doilea gand a fost ca incearca sa mai stranga latul, macar putin. Ce altceva pot face niste unii cu creierul lejer…

  Seara buna!

 2. Nu pentru a observa incompatibilități, că nu le pasă de legi, pe care le calcă în picioare. Ci pentru a testa reacția maselor și eventual a pregăti terenul, în sensul unei acceptări ulterioare în rândul populației. Că dacă lumea pleacă capul și nu zice nimic, cine se mai uită la Constituție? Dar Constituția trebuie modificată și din alte considerente.

 3. Șefa CNAS este politician, mai nou? Mă rog, ai adăugat „și restul”, dar se simte din prima cu cine ai de fapt problemele.

  Citind știrea originală (adică de pe Agerpres, de unde copiază toată lumea), mi se pare c-a aruncat o vorbă la finele unei conferințe care era de fapt pe o temă foarte îngustă. Cîtă valoare pot avea niște vorbe aruncate, lăsăm pe fiecare să decidă pentru el.

  Dincolo de detalii, să zicem c-o luăm în serios pe tanti. Eu aș propune mai degrabă că ce a spus este o tactică clasică de negociere: ceri mult, ca să ai de unde să scazi. Zici de „control periodic obligatoriu”, scrie la ziar și se simt vizați oamenii, se mai duc de bună voie, dup-aia „lași de la tine” și de fapt medicii de familie își vor invita pacienții din cînd în cînd să-i mai vadă la față etc. E o teorie.

  Ca paranteză, deși nu gust deloc obligația (și voi protesta orice inițiativă de genul) — sunt perfect de acord că tare bine ar fi dacă oamenii și-ar mai saluta medicul de familie din cînd în cînd, măcar. Vorba aia, mă învîrt între oameni de 30-35 de ani minim. Pot numi destule persoană cărora o vizită la medic le-ar prinde bine, dar refuză să meargă; eu personal regret că n-am fost mai devreme pentru o anumită problemă. Tu ne-ai numi „sănătoși”, în sensul că putem munci și ne supără unele lucruri din cînd în cînd. Doar că aceleași probleme, la cei care le mai ignoră încă 10 ani, se vor acutiza și eventual permanentiza. Iar costul de a trata tîrziu este de obicei mult mai mare decît cel pentru prevenție. Costurile sunt și la nivel individual și la nivel de societate — oamenii cu probleme ajunse cronice iau mai multe zile libere de la muncă, eventual sunt și niște acrituri (și la muncă și acasă), trec des pe la medici să fie ținuți sub supraveghere șamd.

  Doar că într-adevăr, este un drept fundamental să nu fii supus unor examinări medicale contra voinței tale. Pe de altă parte, ai acces la un sistem public de sănătate, și practic ceri să fii lăsat să te autodistrugi fix cît dorești, iar la final să fii salvat din bani publici (tratarea unui cancer poate costa mult mai mult decît plătești prin asigurările obligatorii). Este genul ăla de dilemă pecuniaro-morală unde nu-i ușor de stabilit cum să împaci și capra, și varza, și lupul.

 4. Alduse, Alduse, valeu maica ce facusi!
  Alduse, Alduse, tu ce vrei maica sa incurajezi omu sa sada acasa pana ajunge in faza terminala, ca de este stiut ca unele bube nu dau junghiuri. Depistezi problema intamplator, asa ca dintr-o intamplare te trezesti in stadiul 4 de cancer….
  E normal sa sanctionezi cu vorba ca nu va pune nimeni biciul pe nimeni.
  Au murit oameni in pandemie care au refuzat sa mearga chiar si grav bolnavi la spital. Ar trebui sa fie obligatoriu un control periodic la medicul de familie.
  Pa Alduse, pa,pa!

 5. @Alex

  A pus-o Ludovic Orban în 2019. Și chiar n-am treabă cu ea. Tu crezi că de la ea pornește? Asta-i ca și cum ai zice că Andreea Esca e cea care redactează știrile de la ora 19.

  Și da, a aruncat o vorbă la finele unei conferințe. Dar presa a preluat vorba aia, ca s-o bage „în piață”. Adică prima dată lansăm o informație timidă prin vocea cuiva, după care o punem pe prima pagină a ziarelor. Și vedem reacția boborului. Dacă se scandalizează, o retragem; ce-i așa mare lucru, era o vorbă spusă în vânt de o tanti, calmați-vă. Dacă în schimb nimeni nu zice nimic, poate că mergem mai departe cu ea și o băgăm.

  Chestia cu controlul periodic are potențialul de a descoperi mult mai mulți bolnavi decât există în realitate. De exemplu, din câte am auzit, de-a lungul timpului s-au tot scăzut pragurile de la care se consideră că ai anumite boli. Și astfel, oameni care înainte ar fi fost considerați sănătoși sau în limite normale ulterior au ajuns să fie catalogați drept suferinzi de câte ceva. Ghici cine are de câștigat de pe urma asta? Ești diabetic, ai prea mult colesterol, ai sărit deja de limita de sus a concentrației de cutare element în sânge, bun venit în rândurile abonaților noștri!

  Altfel, medicii de familie au deja datoria, din câte știu eu, să-și viziteze periodic pacienții. Nu să-i cheme la cabinet. În plus, tot din câte știu, angajatorul are obligația să asigure și verifice controlul periodic al angajaților la medicul de medicina muncii. Parcă de două ori pe an, sau cât era.

  În rest, nu discut tema în sine (legat de ce zici tu cu colegii de 35 ), pentru că eu cred că ăsta-i un anunț „politic”, care militează pentru ceva, și doar se folosește de pretextul binelui colectiv. Ce zici tu la final s-ar putea discuta eventual cu niște oameni care chiar ar fi interesați de o astfel de discuție filosofico-etico-socială, nu cu niște politicieni care au o anumită agendă și o mulțime de pretexte pentru implementarea ei. Așa că eu identific știrea asta drept o încercare de a ni se băga ceva pe gât (și nu o încercare reală de dialog pe tema asta, cum propui tu la sfârșit) și răspund ca atare. Auzi, cică „asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie”. Nici n-am auzit până azi de asociațiile de pacienți și nici nu știu cine le compun, dar sunt absolut sigur că vecinul meu, care poate face parte din cutare sindicat sau asociație, e îngrijorat de faptul că eu mă duc rar spre deloc pe la medic și vrea să mă sancționeze!

  @O.R.

  > Ar trebui sa fie obligatoriu un control periodic la medicul de familie.

  Ba chiar și la medicul psihiatru, nu doar la cel de familie. Dacă tot propunem o treabă, s-o ducem până la capăt.

  Pa și ție.

 6. Dacă suferi de sindromul halatului alb cred că ar fi cazul unui control periodic la psihicuț???

 7. Cică medicul o întreabă pe tânăra domnișoară venită la consult:
  – Suferiți de vise erotice?
  – Nu sufăr, chiar îmi fac plăcere!

 8. ” Altfel, medicii de familie au deja datoria, din câte știu eu, să-și viziteze periodic pacienții. Nu să-i cheme la cabinet. ” Unde scrie asta si spune-mi daca-i lege sau doar ceva act normativ caci doresc s-o iau si sa-i dau in cap medicului meu de ” familie ” . Si inca o intrebare caci te vad informat : daca-i zice medic de familie , ala nu trebuie sa aiva grije d e TOATA familia ? Nu el trebuie sa se intereseze de situatia in care familiei i se adauga prin nastere un nou membru sau dispare prin moarte naturala careva ? Zi-mi unde sa caut chestiile astea ! Iti voi fi multumitor si acum si dupa ce ma voi documenta in urma ajutorului dumitale .P.S. P.S. Dumitale si altora mai informati nu va parut ciudata adoptarea acelei norme prin care era reglementata aparitia in spatiul mioritic a acestui termen nou numit medicul de familie ? Imi spunea cineva, Renata Caragiani , ca din randul lor al medicilor d e familie fac parte , cei mai slabi meseriasi in domeniul medicinei …De altfel am avut ocazii sa verific chestia asta pe pielea mea proprie si personala .

 9. Mariane, mai caută și tu pe net, că toți putem face asta. Din câte știu eu, așa ar trebui, ca medicul de familie să te viziteze acasă. Dacă aflu mai multe, îți spun.

Leave a Reply