Moto: Un proverb ucrainean spune ca in viata trebuie sa te multumesti cu Putin.
În articolul precedent scriam că românii caută pe Google dacă Putin a murit. Speranța internauților români ca Putin să dea cât mai repede ortul popii se naște din două lucruri. Primul este frica, în diverse forme ale ei: de la nesiguranța celui care-și vede confortul amenințat și angoasa celui care contemplă bombardarea vecinilor până la panica declanșată de perspectiva unei conflagrații nucleare. Al doilea element îl constituie o afirmație pe care am auzit-o zilele trecute:
Împăratul e gol
La sfârșitul lui 2016 Forbes îl desemna pe Vladimir Putin, pentru al patrulea an consecutiv, drept cel mai puternic om de pe planetă. Podiumul era completat de Donald Trump și Angela Merkel. De pe caleaeuropeana.ro:
„Din Rusia până în Siria și la alegerile prezidențiale din SUA, liderul rus continuă să obțină ceea ce vrea”, scriu cei de la Forbes.
Pe locul al doilea se situează Donald Trump, care a dovedit „o imunitate la adresa scandalurilor, are ambele camere ale Congresului de partea sa și un câștig net personal de miliarde”. Președintele ales al SUA a fost desemnat recent de revista TIME drept personalitatea anului 2016.
„Al treilea cel mai puternic om din lume se întâmplă să fie și cea mai puternică femeie: Angela Merkel, cancelarul Germaniei și stâlpul Uniunii Europene”, mai notează revista americană.
Forbes e cumva o revistă rusească?
Și, dat fiind că tot veni vorba: v-ar plăcea ca bărbați să vă îndrăgostiți de cea mai puternică femeie din lume? Nu neapărat de Angela Merkel, poa’ s-o cheme și altfel. Mai precis: considerați că una din trăsăturile feminității este capacitatea de a da cu pumnul în masă? 🙂 Iată că bărbații au ajuns deja discriminați: până acum nu i-am văzut în niciun top feminin al gingășiei și sensibilității, pe când femeile ocupă bine-mersi topuri ale puterii. Nu-i corect și nu mă mai joc așa!
Revenind, imaginea de dur al planetei s-a făcut țăndări zilele astea, când, în urma rezultatelor jalnice obținute de trupele rusești în ofensiva din Ucraina, lumea a exclamat: „Împăratul e gol”! Dar cât de gol este, cu adevărat, Putin?
A trecut 10 zile de la declanșarea invaziei și Rusia încă n-a bifat niște obiective clare, concrete și majore. La faima pe care o avea armata roșie (sau la cât de mult o ridicau în slăvi televiziunea și ziarele rusești), unii ne așteptam la o lovitură fulger, care în două-trei zile să răstoarne regimul de la Kiev. N-a fost așa, iar ucrainenii sunt pe poziții, raportând chiar victorii și contraofensive de succes.
În plus, balanța morților le este favorabilă (dacă putem asocia cuvântul „moarte” cu „favorabil”): vreo 10000 de ruși și doar câteva sute de militari proprii, conform declarațiilor ucrainenilor, plus civili (desigur, rușii dau alte cifre). Presa titrează că Putin a pierdut azi avioane, drone și elicoptere unul după altul, Antony Blinken (secretar de stat al SUA) afirmă că Ucraina poate câștiga iar un diplomat din Kiev spune că orașul e impenetrabil. Dacă ar fi să ne luăm după informațiile de la televizor, azi-mâine Zelensky va afirma triumfător: „Am înfrânt!”
Evident, războiul se poartă pe mai multe fronturi, iar ambele părți dezinformează. Și nu-i greu de ghicit de ce, în confruntarea de fond dintre Vest și Est – în care războiul din Ucraina e doar o componentă, presa mainstream din „lumea liberă” ia partea Ucrainei. Toate clipurile, imaginile și informațiile despre militari ruși de 19 ani care spun că habar n-au ce caută acolo, tancuri rusești abandonate, convoaie distruse, civili care lansează cocktailuri Molotov și gospodine care distrug drone rusești aruncând borcane cu murături de pe geam fac parte din războiul informațional și sunt cel mult excepții menite să ridice moralul armatei și populației ucrainene și să ne poziționeze ideologic de partea democrației și împotriva dictaturii roșii.
Asta în timp ce rușii înaintează. Încet, distrugând mai întâi infrastuctura militară, atenți să nu lovească prea mulți locuitori, că suntem în 2022 și toate camerele de filmat sunt ațintite asupra lor (și de asta vedem secvențe cu civili care se așează în fața tancurilor și convoaielor rusești să le oprească sau bunicuțe care se iau la harță cu trupele ocupante, chestie inimaginabilă pe vremea naziștilor), dar înaintează. Și, la fel ca-n bancul acela vechi cu Japonia și Rusia, după ce vom fi anunțați că-n prima săptămână ucrainenii au mai respins un atac, că-n a doua au mai eliberat niște orașe din mâna inamicului și că-n a treia i-au împins pe ruși până aproape de graniță, în final ne vom trezi cu generalii ruși care transmit de la Kiev.
Nu mă credeți? Ignorând faptul că e mai ușor să te aperi decât să ataci (asta reflectându-se într-un număr mai mare de pierderi ale atacatorului) și luând de bună statistica de la Kiev, ce înseamnă 10000 de morți dintr-un total de 190000 sau câți ruși sunt acum pe teritoriul Ucrainei? Nu cunosc datele la zi, dar la diferența asta nici nu mai contează. Rusia este a doua putere militară din lume și una dintre țările care dețin și-și construiesc singure armamentul. Ucraina e pe locul 22. Iar acești 190000 de soldați ruși din Ucraina sunt doar o fracție din potențialul roșu. Analiștii care spun că 85% din trupele rusești se află pe teritoriul Ucrainei se referă la trupele alocate acestei invazii. Acele trupe care se încălzeau de câteva luni la graniță. Armata rusă are un milion de militari activi și două milioane de rezerviști.
Știți ce altceva își construiește singură Rusia? Componentele de rachetă. Într-un interviu de joi, directorul Roscosmos (agenția spațială rusească), Dmitry Rogozin, a declarat că rușii nu le vor mai livra americanilor motoare de rachete. Da, americanii folosesc din 1980 motoare rusești pentru rachete. Rogozin a spus că de acum înainte cei de la NASA n-au decât să zboare pe cozi de mături. Ceea ce nu-i prea departe de adevăr, dacă ne gândim că în ultimii ani americanii au început să se orienteze tot mai mult către soluții oferite de firmele lui Elon Musk și Jeff Bezos. 😆
Mi-e greu să mă gândesc la o variantă în care Kievul – așa impenetrabil și baricadat cum o fi – rămâne în picioare afară de cazul în care se realizează un armistițiu (puțin probabil), guvernanții abdică (și atunci orașul va fi preluat pașnic) sau Zelensky este asasinat. Altfel, o parte din Kiev se va transforma în ruine.
Putin e țar
Una din întrebările pe care mi le-am pus zilele acestea a fost dacă Putin este conducătorul de facto al Rusiei sau o simplă marionetă. În primul caz, conflictul din Ucraina este un război. În al doilea, un (tragic) joc de scenă.
A cui marionetă? Cam de pe vremea când puricele se potcovea cu 99 de potcoave iar Degețel îi spunea lui Cersei că cunoașterea este putere, serviciile au acaparat tot mai multă putere. Așa se face că azi, în mai toate țările occidentale, nu președinții controlează serviciile, ci serviciile pun președinții în funcție. Desigur, cu excepția Statelor Unite ale României, unde știm că Iohannis și Biden sunt boși. 🙂
Acum, nu-i niciun secret că Putin provine din rândurile fostului KGB, fiind pentru o scurtă perioadă și directorul FSB-ului (KGB-ul modern). Adică, fost securist. Pe de altă parte, iată o secvență din 21 februarie, de dinainte ca Rusia să recunoască republicile Donețk și Lugansk (recunoaștere ce a precedat invazia din Ucraina), în care Putin i se adresează șefului spionajului rusesc (echivalentul șefului SIE de la noi), întrerupându-l din discursul pacifist cu „să le mai dăm o șansă să respecte acordul de la Minsk înainte să-i invadăm”, iar acesta începe să se bâlbâie și să fie de acord inclusiv cu încorporarea ziselor republici în Federația Rusă:
Apoi, am râs noi și am făcut tot felul de caricaturi pe tema discuției dintre Putin și Macron așezați la capetele acelei mese foaaaaarte lungi, dar se pare că Putin nu are alergie doar la străini sau necunoscuți. Poate știe el ce știe:
Nimic mai sănătos pentru un dictator decât o mică paranoia! 🙂
În sfârșit, Vladimir Sorokin ne spune că Angela Merkel a recunoscut că în opinia ei Putin trăiește într-o lume a lui, fantezistă.
Comediantul e gol
Înainte de-a ne cristaliza o opinie, să vedem și cu cine se luptă Putin, pentru contrast. În clip îl veți recunoaște fără îndoială pe președintele de origine evreiască al Ucrainei, Vladimir Zelensky, pe vremea când încă nu primise rolul vieții lui.
Dacă îi pui pe cei doi în aceeași sală, Zelensky îl bate fără mâini pe Putin, cu toate că rusul a făcut judo.
Cum de a reușit Zelensky să acceadă la cârma unei țări mult mai mare decât a noastră, în timp ce Mircea Diaconu, susținut de Ponta și Tăriceanu, a obținut un biet 5% sau pe-acolo? O întrebare la care vă las să reflectați pe cont propriu.
Iar Zelensky nu-i singur în lupta lui eroică. Îl ajută până și femeile parlamentar. Cine spunea că Angela Merkel e unica femeie puternică?
În loc de concluzie
Înclin să cred din ce în ce mai mult că Putin nu este o simplă fațadă sau servitorul unor interese obscure, ci omul din vârful piramidei rusești sau conducătorul real al Federației Ruse. Iar acest model aristocratic de guvernare din Rusia, total opus celui ce prevalează azi în lume, ne dă un context mai larg cu privire la miza reală a confruntării dintre SUA și Rusia Ucraina și Rusia.
În privința rezultatului punctual al incursiunii militare din Ucraina, lucrurile sunt clare. Cum la fel de clar este că occidentul democratic și entitățile ce promovează „statul de drept” (SUA, NATO, UE) vor continua să pună presiune pe Federația Rusă și să-i întărâte pe ucraineni la a se revolta. Așadar, ocupația Ucrainei, odată realizată, va trebui menținută de către ruși, cu costuri cel puțin economice și de imagine. Așteptați-vă, deci, la o tensiune de durată în această zonă.
În sfârșit, dacă se va chiar reuși eliminarea lui Putin de la putere în urma deciziei de a ataca Ucraina, nu cred c-o să vedeți asta într-o săptămână, o lună și nici măcar un an, indiferent cât veți insista pe Google. Pentru că războiul la care asistăm acum este doar vârful unui aisberg. Iar dacă nu va fi eliminat, lumea va continua să fie împărțită între doi poli de putere: unul pe model vechi și altul de rit nou.
Singura mea întrebare este dacă după victoria rușilor din Ucraina Putin va mai fi numit de către Forbes cel mai puternic om din lume.
Toti ochii sunt concentrati pe evenimente ce se succed altora care ‘aparent’ se dilueaza. Dar pe alt palier unii se concentreaza cu mult sarg spre cu totul altceva:
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age_ro
Si anumite info sunt de la finalul lui ianuarie!
Totul pare cam complicat, din pacate…
Eh din ianuarie – asta cu digitalizarea e veche. De mult se dorește acest control pe care tehnologia îl face din ce în ce mai ușor de implementat. Control mai voalat, în țările „libere”, sau pe față, cum e deja în China. Deci nu-i nicio noutate.
La noi, Clujul e pionier în direcția asta.
În schimb, războiul din Ucraina e o criză acută și nu cred c-a apărut ca să acopere niște lucruri. Mai ales că majoritatea tinerilor sunt pentru digitalizare, așa că n-ar avea sens să se declanșeze un război ca s-o acopere.
Războiul ține de Est versus Vest, Rusia versul lumea nouă. Și nu-i nici el de noutate, că-i climaxul unei lungi perioade de tensiuni în crescendo.
Am adăugat o poză la articol și un paragraf final.
In Rusia exista o…vorba : TZARUL ESTE BUN , RAI NU-S DECAT CEI DIN JURUL SAU . Culmea este ca , rusii chiar cred , inca mai cred in intelepciunea acestei “vorbe ” . Lasa ca nici cu romanasii nostrii nu mi-a fost rusine vreodata . Pana si azi exista destui ce-l de plang pe Nici O Lae Ceausescu si camarila sa ! ” Cum de a reușit Zelensky să acceadă la cârma unei țări mult mai mare decât a noastră, în timp ce Mircea Diaconu, susținut de Ponta și Tăriceanu, a obținut un biet 5% sau pe-acolo? O întrebare la care vă las să reflectați pe cont propriu. ” Raspunsul este simplu sau , daca-ti place mai mult : simplist de simplu ! Toata treaba este sa-ti reamintesti rolurile din filmele in care-a performat Mircea Diaconu { caci o imagine face cat o mie d ecuvinte } si sa-ncerci sa le compari cu cele in care-a prestat Zelensky dar mai ales cu prioada . Mircea Diaconu a crezut ca acea shapca purtata in Decembrie 1989 al va acoperii precum acea mantie fermecata care te transforma in orice altceva in afara de ceea ce esti de fapt . A uitat faptul ca , romanii al vor tzine minte doar pentru rolurile avute in filme nu pentru cele de pe lemn , de pe scandura …de pe scena . S-a inselat insa , a avut totusi noroc cu simpatizantii ce doreau neaaparat s a fie perceputi drept niste iubitori ai artei si chiar ai culturii deoarece , fara acestia n-ar fi ajuns in veci nici macar euroarlamentar . Pe bune acum , in afara de ” Asteptand un tren ” mai poti spune si alt nume d e film serios de-al lui Diaconu ? Zelensky a inceput sa joace vodevil , a inceput cu glume si critici la adresa politicienilor { astea VINDEAU } si a facut asta intr-o tara cu o ” aristocratie ” politica infinit mai destupata la mintea din creierul capului decat era si este cea romaneasca…” aristocratia ” omule . Parerea mea , parerea omului de la mantinela : Putin va fi cel mai probabil eliminat insa , NU pentru macelul starnit in Ucraina sau pentru temerile aruncate asupra Europei ci…pentru orice altceva , eventual va “dispare “precum Stalin , in sensul ca , noroadele si NEROZII , vor afla la o luna distantza faptul ca s-a dus … dracului ! Daca FORBES este o publicatie respectabila care-si respecta firma SIGUR isi vor pastra parerea emisa fie acum , fie atunci . Cat despre Rusia , pentru cine cunoaste cat de cat cultura rusa stie ca , intotdeauna rusii vor gandii la fel ca pe vremea lui Ivan cel Groaznic : TZARUL ESTE INTOTDEAUNA BUN SI NU POATE GRESI , CEI DIN JURUL SÀU , AIA-S RAI ! Apropos de intrebarea dumitale { retorica fireste } despre Zelensky : am urmarit aseara in jur d e orele 22 pe TVR 1 un documentar despre ascensiunea sa la conducerea Ucrainei . Se numea : ” In slujba poporului ” si crede-ma , merita vazut ! Da unele raspunsuri sau in orice caz destule .
Deci dacă în locul lui Mircea Diaconu ar fi candidat Arșinel, ar fi devenit președinte?
Arsinel era mult prea preocupat sa tzina cu dintii de fotoliul de DIRECTOR al Teatrului Constantin Tanase si-n plus dupa figura cu …” revolutzionarul ” , cu indemnizatia d e ” revolutionar ” mai precis , cine ma-sa l-ar mai fi votat mai ales ca doar dracu l-a vazut pe 21 sau macar 22 in ” punctele fierbinti ” ale Bucurestiului vorba lui Sergiu Nicolaescu ?!? M-a mirat cã n-a facut-o Mircea Dinescu…Nu mai zic nimic deoarece a inceput Postul Pastilor si vreau s a devin un om mai bun asa incat , nu-l voi mai injura nici macar pe Johannis lua-l-ar dracu ! P.S. Ai vazut al dracului Arsinel ce scandal public a facut deoarece Nicusor Dan l-a scos din schema si l-a pensionat volens nolens la 83 de ani ? Ia inchipuieti ca asta ajungea presedinte : Putin ar fi fost mic copil comparativ cu moldoveanu’ asta !
Există vreun actor sau comic român care crezi tu că ar fi avut aceleași șanse ca Zelensky să iasă președinte la noi?
Arunci , sigur NU ! Astazi…APROAPE sigur , Mihai Bendeac ! Am si argumente in sprijinul afirmatiei mele insa…da-le dracului si p-alea caci nu stiu daca a sta canta la vreun instrument iar rasul ala chinuit…nu cred ca poate tzine locul unei urechi muzicale , oricat de mult ar fi fost el desemnat in juriul de la emisiunile alea de tot rahatul ale A1 . Zelinsky canta la pian , la vioara , la sax si la inca vreo cateva instrumente muzicale dupa zisa unor tipi din anturajul sau { nu-ti spusei c-am urmarit cateva documentare despre individ ? } adica-i la fel d e bun precum Prince iar mie ala…chiar mi-a placut . Deci , la actori Bendeac , iar la femei , probabil Dana Budeanu desii asta nu cred c-a depasit la instrumente muzicale …” fluierul ” . P.S. Nu uita ca Mihai Bendeac este actor insa , nu-i si comic oricat ar vrea el sa demonstreze contrariul . Florin Calinescu , n-a avut vreodata , nici macar o singura data 1% sanse sa ” iasa ” presedinte la noi . Altul chiar imi scapa numele caci , nu cred c-a existat . Victor Rebengiuc s-a agitat degeaba daca tot n-a candidat si-a fost mare pacat deoarece , lumea al tinea minte datorita acelui : ” Pai daca n-am…n-am ” din Morometii si unii , chiar credeau ca va desfiinta ANAF-ul … in oftica lui Jupuitu !
Inainte sa uit : Zelinsky era multimilionar in euro si dolari de pe vremea cand hrivna/grivna chiar insemna ceva vis a vis d e leu deci , avea destul la ciorap { spre deosebire de Diaconu sau chiar Bendeac , fara s a mai amintesc d e Calinescu } , pentru asi putea cumpara nu doar o villa in Toscana ci…vreo trei sau patru !
Și eu tot la Bendeac mă gâdnesc când vreau să-i caut un corespondent mioritic lui Zelensky. Dar nu cred c-ar fi ajuns președinte Bendeac.