Motto: „Acum nu poți fi decât Ucraina sau Putin.” (Domnul Goe)
Să începem cu o știre de pe HotNews, care în sfârșit a trecut la un design nou (pe cel vechi exista încă un buton de difuzare pe Yahoo Messenger!), design ce face ca saitul să arate mult mai bine, dar din păcate numai la exterior, conținutul fiind după cum o să vedeți imediat. Știrea se intitulează Vladimir Putin a ordonat Gazprom să încaseze plățile pentru gaze naturale în ruble de la „țările neprietenoase”, și citez:
„Atât SUA, cât și UE au încălcat practic obligațiile față de Rusia. Și acum toată lumea din lume știe că obligațiile în dolari și euro s-ar putea să nu fie îndeplinite. (…) Este destul de evident că, în acest sens, nu are sens să furnizăm bunurile noastre atât în UE, cât și în SUA, și să primim plata în dolari, euro și o serie de alte valute”, a spus Putin miercuri la o întâlnire cu guvernul său.
Primo, nu înțeleg cum, în anul de grație 2022, citim încă astfel de formulări în presa autohtonă. Și acum toată lumea din lume? E destul de evident că în acest sens nu are sens? Vă spun sincer, io aveam o părere mult mai bună despre Google Translate, pe care-l credeam capabil să traducă inclusiv poezie, și când colo, iată! Să te lauzi atâta cu Inteligența Artificială din spatele platformei și să dai astfel de rateuri, la niște fraze relativ simple… impardonabil. Ce faceți, domnilor de la Google? Limba română e ca o dulce melodie, ar trebui s-o traduceți mult mai bine.
Și da, secundo, Occidentul încă face afaceri cu Rusia. Sau ce, credeați că liderii Europei sunt la fel de radicali ca Domnul Goe citat mai sus? Sunt, când ies la televizor. Că sistemul are nevoie de susținere ideologică pentru a funcționa, adică de fraieri. Pe de-o parte, e drept că băncile rusești au fost excluse din SWIFT, după o inițială obiecție a Germaniei. Dar nu toate. Cele implicate în domeniul energetic au rămas, pentru că râdem, glumim, dar nu părăsim incinta. Pe de altă parte, iată de exemplu o postare din 18 martie a lui Orlando Nicoară, fost director la trustul Mediafax. Sublinierile, ca și diacriticele (mno, presa și media!), îmi aparțin:
Am intrat în a patra săptămână a invaziei ruse în Ucraina. De la începutul ei, Rusia a vândut Vestului petrol și gaze naturale de câteva miliarde de $. Transportate prin conducte care trec și prin Ucraina. Rușii își plătesc tranzitul, iar Ucraina încasează banii. Business as usual.
Data viitoare când mai vedeți pe cineva că cere “no fly zone” deasupra Ucrainei întrebați-l de ce nu cere “no more money for Russia oil and gas”. Și de ce preferă să moară din cauza războiului care se va extinde în toată Europa în loc să mai pună o haină în plus. Adică de ce să trecem DIRECT la război când mai avem încă o opțiune pe masă de a încerca blocarea lui Putin.
Pentru că “no fly zone” nu o poate implementa decât NATO, o aprobare a Consiliului de Securitate ONU fiind imposibil de obținut câtă vreme Rusia și China, membre permanente, au drept de veto.
“No fly zone” impusă de NATO deasupra Ucrainei înseamnă război NATO – Rusia, înseamnă război în Europa, înseamnă război în România. Cine vrea asta în afară de industria de armament? Cine câștigă din acest război în afară de Putin și cei care fabrică arme? Îi dăm lui Putin motive să atace cu toată armata și să-și susțină discursul cu “NATO vrea să distrugă Rusia”? Pentru că atunci fiecare rus chiar îl va susține.
Sigur, e o dramă ce se întâmplă în Ucraina. Și e de admirat felul în care românii și toată Europa au sărit în ajutorarea refugiaților. Este cea mai mare migrație înregistrată în Europa de după WW2. 3 milioane și vor mai urma. O simțim din plin pentru că este lângă noi, pentru că ne afectează emoțional, pentru că e peste tot în media. Și sper să continuăm să ajutăm la fel cum am făcut-o până acum. Pentru că asta putem face, iar costul e minor în comparație cu ce ar înseamna extinderea războiului în restul Europei.
În Yemen au murit sau au fost mutilați de război 10000 de copii. Iar alți aproape 100.000 au murit de foame. Pentru un război proxy purtat de Arabia Saudită cu Iran. Da, Yemen e departe, iar jumătate dintre noi avem probleme să-l găsim pe hartă.
În fiecare zi, în toată lumea, mor, în medie, între 14.000 si 15.000 de copii. E o dramă mult mai mare dar care nu ne afectează, pentru că nu o “vedem” și pentru că nu e aproape de noi.
Cam cu cât ar crește “bilanțul” în cazul în care războiul din Ucraina se extinde în toată Europa? Data viitoare când mai vedeți pe cineva că cere “no fly zone” deasupra Ucrainei întrebați-l de ce nu cere “No more money for Russia oil and gas”. Și de ce vrea război când mai sunt opțiuni pe masă.
Aluziile cu „no fly zone” sunt evident la cel al cărui nume nu poate fi pronunțat într-o frază altfel decât laudativ-superlativă, din cauză că asta ar atrage imediat asupra ta eticheta de putinist. Adică, la Zelensky, care se tot agită.
Țările ostile Rusiei vor avea la dispoziție o săptămână pentru a realiza tranziția de la plata gazului rusesc în ce-l plătesc acum la plata în ruble. Nu știu dacă și noi suntem vizați; inițial Rusia a emis o primă listă cu țări neprietenoase, în care eram prinși la pachet cu tot UE-ul, dar se aplică și aici? Ah, da: și noi importăm gaz rusesc. De când a făcut anunțul, rubla a crescut cu câteva procente, după ce în ultima perioadă cam intrase la apă. Orișicum, la cursul de azi, cu un leu puteți cumpăra aproape 22 de ruble, față de începutul anului, când puteați cumpăra doar 17.
Nu mă pricep la economie, dar am două temeri. Prima, oarecum vagă, că sancționarea Rusiei va avea un efect de bumerang asupra dolarului american, care s-ar putea chiar să intre în colaps. A doua, ceva mai clară și palpabilă, că indiferent de asta, ne paște o mamă a crizelor, în viitorul nu prea îndepărtat. Ca și când criza de după covid, la pachet cu cea cauzată de „politica verde” a Uniunii Europene, care abia din anul viitor vor începe să fie resimțite cu adevărat, n-ar fi fost de ajuns.
PS: Jos cu Putin, care vrea să scumpească rubla!
E drept că eu am făcut de mult armata, dar nu cred sa se fi schimbat felul de a duce un război f. mult, ci doar tehnologia folosita! Totusi, un razboi de cucerire se duce altfel decât fac rusii, tocmai ca sa nu aibe atatea pierderi ( cum se spune că au rușii)! Adică zile intregi artileria si aviația “toacă” mărunt zona si abia când se presupune că nu mai există mare rezistență, se intra cu infanteria si blindatele!
“Războiul” asta este altfel si încercând sa protejeze civilii rusii au pierderi enorme, probabil si o sa dureze multă vreme! Nu il apar pe Putin si nici nu sunt de partea lui, cum nu sunt nici a Ucrainei, care omora civili rusi din 2014 in propria țară! Ce vreau sa spun e ca intrând intr-un oras cu infanterie sau blindate si fiind primit cu foc dintr-un bloc, ripostezi! Ce ai putea face ca soldat rus? Deci vina pentru civilii morti o poarta atat rusii cat si ucrainienii! Putem discuta la nesfârșit ca daca Putin nu începea razboiul…Razboiul e inceput, o sa fie câstigat de ruși, oricine se amestecă in el il prelungeste si face sa fie mai multe victime sau poate face ca el să se extindă! Cine iubeste oamenii, viata si nu ideea de suveranitate este pentru pacea cat mai rapidă, chiar daca pentru asta Ucraina pierde teritorii si posibilitatea de a intra in NATO UE care intre noi fie vorba nu-i de folos nici unei tari mici sau din est! Să nu uitam că si ei au teritorii romanesti pe care le-au luat cu japca!
Fug de comunismul rusesc pentru cel vestic?
Au pierderi, dar nu pe cât spune Zelensky. De exemplu, într-o vreme când ucrainenii spuneau că au răpus între 8000 și 12000 de soldați ruși, americanii estimau numărul victimelor din rândul rușilor la 2000-4000. Deci de vreo 3 ori mai puțin decât zicea Zelensky, și SUA nu-s chiar fanii Rusiei. Între timp, sigur, au mai crescut.
De acord că Zelensky își înarmează populația (și e considerat erou pentru asta, deși eu îl consider iresponsabil). Și de acord că rușii vor câștiga. Dar care-i legătura cu subiectul acestui articol, respectiv faptul că rușii cer ca de acum înainte să fie plătiți în ruble?
Unii pot trece cu ochii închiși peste o știre ca asta. Eu cred că e de o importanță capitală, cel puțin la nivel potențial. Acum, că Rusia și China își creează un sistem independent de tranzacționare și le dau cu flit Occidentului, există premizele ca sistemul financiar mondial actual, guvernat în mare parte de petrodolar, care petrodolar nu-i bazat pe nimic altceva decât pe o matriță de tipărit bancnote și pe puterea militară a SUA (Saddam Hussein a încercat să se joace cu petrolul, și știm cu toții ce a pățit), să fie aruncat în aer.
Banii, ca și întreaga putere politică vestică, sunt bazați pe încrederea maselor. Că nu mai au de mult susținere în aur. De asta e nevoie de propagandă și de partea Occidentului, pentru că fără vetoul conștiinței maselor nu s-ar putea susține nimic, totul s-ar prăbuși. Ori propaganda merge când ai alegeri într-o țară în care presa mainstream ți-e aservită, sau când te poți duce cu NATO peste vreo țară bogată în petrol căreia îi vin idei, dar în situația de față, în care rușii nu marșează la șantaj și o țin tare pe a lor, s-ar putea să ricoșeze într-un mod spectaculos. Sancțiunile sunt o armă cu două tăișuri, iar încercând să-l elimine pe Putin și forțând nota cu măsurile economice, Vestul și-ar putea tăia totodată craca de sub picioare.
Legatura sunt victimele, copiii….
Nu ma pricep la bani dar nu stiu cat de “acoperite” sunt rublele fată de dolari? De ce n-ar tipări si rusii câteva ca razboiul costa? Povestile se îndreaptă spre inlocuirea dolarului cu moneda chinezească care la randul ei are acoperire doar teoretică in aur, ca si restul!
Mie mi-e frica ca urmatorul sistem monetar o să fie trocul mai ales in produse comestibile si mai putin in servicii sau altceva!
Iar sancțiunile sunt foc de paie care lasa sa se creada ca lumea face ceva impotriva lui Putin cand de fapt afacerile merg mai departe!
Raman la parerea mea ca acest razboi e un circ facut cu înțelegerea tuturor părților, un pas inainte spre falimentarea noastra a tuturor! Din pacate cu multi morti nevinovati cum a fost si o sa mai fie “vaccinarea”!
Interesant articol, in special “asterix-ul” legat de bancile din domeniul energetic. Daca nici asta nu e ipocrizie, atunci nu stiu ce mai e.
Am doar o nelamurire: Unde-s ardelenii in articol? 😀
Riga *Crypto* si Lapona Enigel
@Ioan Sperling
Asta e marea întrebare, dacă Putin este sau nu omul sistemului. Înclin să cred că nu-i (sau că nu mai e), și atunci războiul e o confruntare reală, nu un joc aranjat de scenă.
@Liviu
Ardelenii suntem noi, românii, care acum nu mai suntem ardeleni, că suntem ucraineni: Je suis Zelensky! 🙂 Mă rog, eu mi-s ardelean.
@Iosif
Foarte bine, ai intuit corect!
Cred ca acolo poate, dar nu trebuie, sa fie adevarul cand spui “nu mai este”!
“Vaccinarea” cu tot ce a implicat ea il arata clar ca a fost!
Dupa parerea mea faptul ca razboiul aduce foamea si schimbarea sistemului monetar probabil ma face sa cred ca încă mai este!
Pe de altă parte, rușii s-au vaccinat cu vaccinul lor.
Nici Trump nu s-a poziționat fățiș împotriva măsurilor anti-pandemie (chit că în sinea lui e antivaccinist și nu prea a purtat mască), și el în mod cert n-a fost și nu este omul sistemului.
Nu toate-s alb și negru.
Iar sistemul monetar se poate schimba și înspre bine. Mi-e greu să-mi imaginez ceva mai rău decât avem acum.