Posibil downtime

Firma care îmi găzduiește găzduia blogul de față (alături de alte servicii) a intrat în Nirvana, contopindu-se cu Universul. Adică, a fost preluată de o entitate mai mare. Dintr-o serie de motive cumulative pe care nu o să le aștern în acest articol, nu prea mă încântă perspectiva să rămân acolo.1Nu că n-ar fi ieftin sau ok, dar situația e mai complexă. Alternativa ar fi să mă mut rapid la un alt serviciu similar. Chestia e că zilele acestea nu am timp.

nori - cloud

De fapt, e posibil să nu prea am timp vreo două săptămâni cel puțin, dat fiind că sunt în urmă cu ceva mai important. După cum probabil știți, blogul ăsta e un simplu hobby. Neimportant, chiar dacă esențial. 🙂 Ca atare, mă aflu într-o situație oarecum de cumpănă, generată de bună seamă de proximitatea Nirvanei, care te face să te întrebi cine ești, de unde vii și ce se va petrece cu blogul tău după moarte. După moartea firmei de găzduire, nu a deținătorului de blog. 🙂

Pentru o secundă, mi-a trecut prin cap chiar ideea să urc în 5 minute conținutul blogului pe wordpress.com și să nu mă mai sinchisesc de domeniu, găzduire, setări, securitate și alte cele. De ce n-aș putea și eu să am un blog fără nicio bătaie de cap, cum are Renata sau Goe sau alții? Contrar a ce crede Alex, wordpress.com e un serviciu super-solid. E deținut de compania Automattic, care scrie și softul wordpress. Adică, probabil o să cadă atunci când o să dispară și wordpress-ul pe care-l folosim pe domeniile noastre – ăștia care avem domenii. Iar spațiul de 3 GB sau cât oferă ei pe lună în varianta gratuită mi-ar ajunge o viață.2Imaginea de mai sus ocupă 9 KB – abia de 3 ori și un pic mai mult decât mărimea textului de față salvat cu notepad, iar cu trecerea timpului spațiul se va dilata. 🙂

E drept că n-aș mai avea domeniu, dar la ce bun? Că blogul nu e definit de domeniul sub care scrii, ci de conținutul textual. Conținut pe care îl pot exporta oricând de pe wordpress.com și muta în altă parte. Domeniul e irelevant – afară de cazul în care vrei să faci bani cu blogul – iar eu nu fac. Însă wordpress.com îți impune o serie de restricții (iar aici Alex are dreptate). E solid, nu cade, n-o să dispară peste noapte, n-o să-ți facă probleme, dar nu știu dacă m-aș putea obișnui vreodată cu „infinite scroll” și cu editorul lor Gutenberg. Un nume atât de mișto pentru un editor atât de prost gândit. Și cine știe ce alte idei o să le vină pe parcurs.

Blogger (blogspot) e mult mai mișto din punctul ăsta de vedere. Dar acolo sistemul de comentarii e moartea pasiunii. În sfârșit, gândesc și eu cu voce tare, că încă nu m-am decis ce voi face. Acestea ar fi fost niște soluții simple și rapide, de câteva minute, dar cu dezavantaje. Sau să-mi fac un blog temporar pe wordpress.com?

În concluzie, dacă vedeți că nu mă mai vedeți, adică blogul e căzut, știu de chestiune, și, când o să-mi fac timp, posibil chiar să remediez. 🙂 Într-o formă sau alta.

Estimez că durata pauzei va fi de maxim o lună.

Leave a Reply