Planul lui Zelenski

N-am mai urmărit știrile despre război. Ca o paranteză, dacă și-a pierdut interesul pentru mine atunci probabil că și-a pierdut interesul și pentru alții și deci are nevoie de un catalizator care să-l readucă în prim-plan; dar să revenim. Am intrat cu o zi în urmă pe Facebook și am văzut niște referiri la Ucraina. Așa că am dat o căutare pe Google, nu mai rețin exact după ce dar probabil că după „război Rusia – Ucraina”, și iată ce prime rezultate mi-a oferit motorul de căutare american:

Zelenski - plan de pace

Ucraina bombardată de ruși, summitul G20 (la care a glăsuit și Zelenski), Zelenski consideră că acum e momentul, Zelenski are un plan, planul lui Zelenski pentru pace. Ce moment și ce plan? Am devenit curios. Zelenski a declarat că are un plan pentru a face pace cu Rusia, în zece puncte. Iată câteva dintre ele:

  • Ucraina să primească noi arme;
  • rușii să elibereze toți prizonierii și să se retragă de pe întreg teritoriul Ucrainei;
  • Rusia să fie condamnată de un tribunal internațional;
  • Ucraina să primească compensații pentru pierderile și distrugerile suferite;
  • Ucraina să primească garanții de securitate.

Desigur, ăsta nu-i niciun fel de plan. Este o luare de poziție, de atitudine, o declarație manifest, o ce vreți voi, dar nu un plan. Cine își închipuie că Putin se va retrage de bună voie inclusiv din Crimeea, va admite că a comis crime de război, va oferi garanții, îi va despăgubi material pe ucraineni etc? Ce plan visează presa sau Zelenski?

În mod normal, aici ar fi urmat să închei articolul concluzionând că eu unul nu știu mai nimic despre războiul real, pentru că n-am de unde, căci sunt vrând-nevrând victimă a războiului informațional, sau militant de partea Ucrainei. Și parcă n-aș prea vrea să fiu implicat într-un război, fie el și ideologic, preferând să-l urmăresc de pe margine, dar n-am cum, pentru că presa nu-mi livrează informații factuale, ci politică. Dar încă nu pot să trag o concluzie, deoarece între timp, printre atâta propagandă pro-Ucraina, a apărut și o știre de pe front. O știre reală, o știre importantă, o știre de ultimă oră, care ne privește într-o mare măsură și pe noi.

Recent, Rusia a lansat circa 100 de rachete asupra Ucrainei. Și se pare că azi (marți) două dintre ele au căzut în Polonia, la 6 km de granița cu Ucraina, omorând doi polonezi (Rusia dezminte că ar fi ale sale). Iar Polonia este membră NATO. Așa că mâine (miercuri) se reunesc de urgență ambasadorii NATO, la cererea Varșoviei. Acum, dacă ar fi să mă întrebați pe mine, e posibil ca presa de la noi să dea titluri alarmiste, dar din ce-am văzut atât polonezii cât și reprezentanții NATO zic că vor să analizeze toate faptele și să acționeze cu calm și cu prudență, de unde trag concluzia că nu pare un pretext pentru o conflagrație cu sufixul 3 ci mai degrabă un accident care o să fie ignorat sau dat uitării și deci nu-i cazul să vă impacientați.

Din primele reacții la cald pe care le-am citit aș zice că factorii decidenți nu vor un război mondial (nota bene: Ucraina nu este factor decident), și totuși de undeva cad rachete asupra unei țări NATO. Am frunzărit puțin paginile de pe Facebook și am dat peste un comentariu interesant, al lui Călin-Liviu Georgescu:

Americanii n-au găsit urme de rachete rusești în sătucul polonez de 413 de locuitori aflat la 6 km de granița cu Ucraina, ceea ce înseamnă că nu rușii, ci sătenii din Przewodow sunt cei au lansat o rachetă, și au lansat-o cu ocazia sărbătorii catolice a Sfinției Sale Albert cel Mare, fost filosof creștin, fost călugăr dominican, profesor al Sfântului Toma din Aquino și al Papei Ioan al XXI-lea (Pedro Hispano), iar racheta a zburat puțin apoi le-a căzut înapoi în cap, popind doi săteni, probabil chiar pe cei care-au construit și lansat racheta, ceea ce este filosofic, într-un fel, fiindcă deși au fost fericiți când au văzut că a decolat racheta, n-au mai fost așa de fericiți când a aterizat, confirmând vorbele Sfântului Toma din Aquino, care a zis că “fericirea imperfectă este pe măsura naturii umane”. Așa trebuie să fi fost, fiindcă nu este de crezut ca un om așa de bun și de pașnic ca Volodimir Zelenski să fi făcut el vreo șmecherie și să fi dat cu rachete în sătenii ăia ca să se inflameze NATO și să se ducă peste ruși. E imposibil. Însă exact-exact nu știm și cred că n-o să știm niciodată, iar asta poate fi bine, fiindcă tot Sfântul Toma din Aquino a zis că “E preferabil să ştim lucruri nesigure despre lucrurile importante decât să ştim lucruri sigure despre fleacuri.” Aferim!

Și m-am gândit că cine știe, faptul că îndes această știre despre Polonia în coada unui articol din ziua precedentă intitulat Planul lui Zelenski poate că nu-i o idee chiar atât de neinspirată. Chit că știrea asta pare mai degrabă un plan de escaladare a războiului. Sau de pace prin anihilarea totală a Rusiei. Voi ce ziceți?

Leave a Reply