Pe scurt #7

Marțea trecută, o pană masivă de curent a cuprins mai multe orașe mari din Taiwan, afectând circa 5 milioane de oameni. Cred că a durat câteva ore. Poate n-aș fi scris despre un subiect vechi și atât de îndepărtat, dar mi s-a părut interesant că se corelează cu două lucruri: blackout-ul prezis de austrieci și zvonul conform căruia China, care privește cu atenție la Ucraina, jinduiește la Taiwan.

separator

Televiziunea continuă se semene panică în populație. Dintr-un comentariu semnat de Ambra de pe blogul lui Zoso:

La Antena 3 emisiune: cum îi afectează știrile panicarde pe adulți și pe copii. Ceva tembeli așa-ziși psihologi veniți să-și dea cu părerea. Cum să explicăm frumos copiilor că să nu intre în panică, să nu se sperie… Jos pe burtieră: Breaking news! Săriți! Vin rușii! A zis NATO că nu ne apără! Cozi la pașapoarte! Bombardamente, măcel! Dacă n-ar fi de plâns, s-ar muri de râs cu un pic de detașare.

separator

Știți clipul acela cu un voluntar care se oferise să ajute și chiar să asigure cazare unei ucrainence cu un copil și care se lamenta că lucrurile nu stau chiar așa cum cred cei care trimit mâncare și ajutoare, că de fapt majoritatea refugiaților care vin din Ucraina sunt bogați și că nu prea a avut pe cine să ajute? Pe om îl cheamă Dani Mocanu și a fost acuzat în trecut de spălare de bani și proxenetism. De altfel, Cetin a descoperit o firmă care racolează ucrainence pentru prostituție, iar din culise aud că vămile și gările sunt acum pline de astfel de voluntari dubioși.

separator

Dacă Occidentul îi penalizează pe ruși, Rusia a trecut la contraatac. După cum am scris deja în articolul despre Putin (da-i prea tare ca să nu repet), rușii nu le vor mai vinde americanilor motoare de rachetă. Dmitry Rogozin, directorul agenției spațiale rusești Roscosmos, a spus că din partea lui cei de la NASA n-au decât să zboare pe mături de acum înainte. 😀 Iar Putin ia în considerare naționalizarea companiilor externe care și-au suspendat activitatea pe teritoriul rusesc.

separator

Motorul de căutare DuckDuckGo va depuncta saiturile de propagandă rusească:

DuckDuckDown

Anunțul a generat numeroase critici pe Twitter, utilizatorii cerând să fie lăsați să discearnă singuri adevărul de minciună în loc să primească informațiile gata filtrate, că doar de asta migraseră de la alde Google. Păi nu?

separator

După ce în contextul alegerilor din SUA marile rețele sociale au banat milioane de susținători ai lui Trump invocând tot felul de motive și au ajuns chiar să-i suspende și închidă contul fostului președinte, platforme care ani de zile s-au arătat extrem de sensibile la „hate speach”, în contextul actualei situații din Ucraina Facebook a decis să facă o excepție și să permită postări care incită la violență împotriva invadatorilor ruși, inclusiv care cer explicit moartea lor, în timp ce Twitter a considerat că următoarea postare a senatorului american Lindsey Graham:

Lindsey Graham pe Twitter

care senator declarase anterior într-un interviu televizat că „cineva din Rusia trebuie să pună piciorul în prag și să scape de acest om” (cu referire la Putin), nu încalcă regulile și politicile sale, așa că nu l-a șters. Neutri și consecvenți.

separator

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a pregătit un proiect de Stare de Criză care să înlocuiască Starea de Alertă. După ce s-a scurs în presă și a declanșat un scandal imens, fiind criticat chiar și de către unii parlamentari (atât din PSD cât și din PNL) pe motiv că ar instaura un soi de dictatură militară ce transformă Parlamentul într-un obiect de decor, Dîncu a ieșit public încercând să minimizeze situația: e doar o ciornă mai veche, o adunătură de proiecte de legi diferite, nu mai e de actualitate, „când avem un proiect anunţăm noi opinia publică”. Pe de altă parte, Cîțu declară: „sperăm ca proiectul să fie adoptat săptămâna următoare”.

separator

Departamentul pentru Situații de Urgență, rămas fără obiectul muncii (pandemia), a pus de-o platformă informatică care să scaneze presa online, blogurile și rețelele sociale, identificând știrile false. Posibilitatea ca Raed Arafat să devină șeful Ministerului Adevărului a inflamat spiritele. Eu cred că platforma era de așteptat. În ultimele zile deja au fost cenzurate câteva saituri (în afara ziarelor rusești Sputnik și Russia Today) pe motiv de propagandă pro-Rusia. De exemplu, dacă intri pe citestesitu.com, vei fi întâmpinat de următorul mesaj:

acces neautorizat

Dar au fost blocate numai câteva saituri, care erau bine-cunoscute. Pentru o cenzură eficientă, cenzorii noștri au nevoie de un instrument rapid și performant de scanare. De aici, inițiativa cu această platformă informatică.

separator

Maghiarii și-au ales joi președintele: o cheamă Katalin Novak și, da, este din partidul lui Viktor Orban, dar cel puțin feministele și progresiștii care l-au acuzat atâta timp pe premierul vecin cu noi de mentalități medievale au un motiv să jubileze: e prima femeie de la cârma Ungariei! Sau poate numele ei se înrudește cu al sârbului Novak Djokovic, fiind la rândul ei o No-Vak, adică antivaccinistă? 😀

separator

Aflată în zbor spre București, Kamala Harris s-a trezit cu senatoarea Diana Șoșoacă la fereastră, care i-a spus: „Scoate mascaaa!” (sursa)

Kamala Harris - Diana Sosoaca

Legenda zice că și-a scos-o. Putin e Putin, dar cu Șoșoacă nu te pui.

separator

Subiectul zilei pentru români a fost vizita vicepremierului SUA, Kamala Harris, la București. Punctul critic era faptul că Polonia și SUA și-au pasat una alteia sarcina de-a livra Ucrainei cele 21 de avioane MIG-29 pe care Polonia ar fi dispusă să le cedeze dar nu și să le livreze personal pe teritoriul Ucrainei. Niciuna dintre părți nu a vrut să riște o confruntare directă cu Rusia, Germania refuzând și ea să facă pe curierul. După vizita în Polonia, Kamala Harris s-a îndreptat spre București, unde a vorbit cu Iohannis. Din fericire, în conferința de presă ce a urmat înțeleg că niciunul dintre cei doi nu a menționat vreun ajutor militar trimis de români Ucrainei.

separator

Pentru eficiența cu care acționează pe teritoriul Ucrainei distrugând trupe și tancuri rusești, dronele turcești Bayraktar au și un imn. Pentru a cărui vizionare posibil să trebuiască să vă logați pe YouTube, confirmând astfel că sunteți majori și că puteți juca Counter Strike ca niște profesioniști.

On the other hand…

10 Replies to “Pe scurt #7”

 1. ​SHALOM !🌿 🕊 Caut printre ei un OM care să înalţe un zid şi să stea în mijlocul spărturii înaintea Mea pentru ţară, ca să n-o nimicesc, dar nu găsesc niciunul !🌹🌾🌻

  Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. De aceea, luaţi toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul. Staţi gata dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii,

 2. > ” zvonul conform căruia China, care privește cu atenție la Ucraina, jinduiește la Taiwan. ” Cred ca gresesti : Taiwan-ul a fost si este PARTE INTEGRANTA A CHINEI , este pamant chinez si oricand acestia vor dorii…al vor lua inapoi LEGAL ! Ucraina n-a fost niciodata pamant rusesc , oricat ar incerca ” istoricii ” de circumstanta sa ne convinga de contrariu .> ” La Antena 3 emisiune: cum îi afectează știrile panicarde pe adulți și pe copii. Ceva tembeli așa-ziși psihologi veniți să-și dea cu părerea. ” A dat Dumnezeu si , si-a indreptat cineva privirea si spre televiziuni . Singura probleam este ca…nu doar A3 ci , TOATE si-n special Romania TV ! P’asta n-ai vazut-o sau te faci chinez pur si simplu ? > ” Știți clipul acela etc , etc . Dar , poate ca tipul s-a facut …om de treaba si-n plus , ai vazut ce misto-s ucrainiencele ! > ” Occidentul îi penalizează pe ruși,” Faptul ca nu mai cumpara Stalinkaya si cumpara doar Smirnoff nu de alta dar sa aiva la caviarul colectat doar de la…pastravi si nu de la sturioni chiar iti pare o ” penalizare ” serioasa ? Nu-ti pare ca seamana al dracului cu acelasi tip d e ” penalizari ” dar , aplicate in anii ’50 Cubei ? Oare Kennedy si altii ca el , n-au mai fumat trabucuri din cauza penalizarilor/embargoului ? Stalin nu dar Beria fuma TRABUCURI cubaneze . >” Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a pregătit un proiect de Stare de Criză care să înlocuiască Starea de Alertă. Pai ce , chiar creda cineva c a vom fi lasati liberi dupa doi ani d e restrictii ? In plus , nu era normal sa-si introduca si ideile privind o chemare la oaste obligatorie …pentru un caz de…ceva ? Oricum pe Dancu al cam manca in tender de ceva vreme ” ideea ” recrutarilor . Om politic , ce sa pretinzi de la el ? > “Maghiarii și-au ales joi președintele: o cheamă Katalin Novak . Pe bune , am scapat sa-i mai vad muianu lui Orban ? PRIMA VESTE BUNA PE ANUL ACESTA !!! > ” Aflată în zbor spre București, Kamala Harris s-a trezit cu senatoarea Diana Șoșoacă la fereastră, care i-a spus: „Scoate mascaaa!” Asta-i de mare exceptie FELICITARI ! > ” Subiectul zilei pentru români a fost vizita vicepremierului SUA, Kamala Harris, la București. Sincer s a fiu chiar si a zi al consider subiectul zilei caci…inca nu-mi vine a crede ca ” tipa” este d e fapt un tansgender !!! Bai si c e misto-mi parea pentru varsta ei ! Pe bune-i…d-aia cu vagin produs in Hong Kong ? > ” Pentru eficiența cu care acționează pe teritoriul Ucrainei distrugând trupe și tancuri rusești… Aia cazuta in apropiere de Zagreb era turceasca ? Bài , ai dau dracului cu dronele lor cu tot : daca cadea pe un autocar plin cu refugiati sau pe vreun bloc de locuinte eventual pe palatul prezidential din Zagreb ?

 3. Alduse , cine-i frate persoana aceasta AdAmAmA78901000112 0xyzw caci…parca tot nu-mi vine a crede c-ar Iosif ?

 4. Marian: nu cunosc istoria și geografia Taiwanului. La TV nu mă uit. De ucrainence am auzit numai de bine. Iar o dronă din Ucraina chiar a căzut parcă ieri în Zagreb. 🙂

 5. @Marian 11:29
  Cum bine ai scris, Novák Katalin a fost aleasă președinte/președintă.
  Nu prim-ministru!❗️ Deci nu ai scăpat… 😑

 6. Marian, deși nu e maghiar, voia să scape de Viktor Orban. 😀

 7. Alduse , fara sa am in sufletul meu nici o farama de ura impotriva ungurilor… pur si simplu nu-i pot suferi omule ! Am lucrat la viata mea destul cu maghiari incat , s a stiu ca-s buni lucratori si foarte seriosi insa , in acelasi timp si curve inascute in sensul ca , nu vor pierde nici un prilej pentr-a te sapa . AI uitat omule ca , astia l-au omorat pe Mihai Viteazu ??? 😀 😀 😀 . Si bine ca-mi adusei aminte la vreme : in acea armata obligatorie prin Constitutie m-a comandat un maior pe nume JANOS care , de cand ma intalnea si pana pleaca in mortii ma-sii acasa la el nu stia s a-mi spuna altfel decat : BORFAS DE BUCURESTI si sa-mi ordone sa-mi rad mustatza ! Pai cum dracu sa-i mai ” iubesti ” p’astia ? Chiar am crezut c-am scapat de javra aia de Orban Victor …

 8. @Aldus 14.03.2022 at 01:13

  Asta am scris și eu: Orbán Viktor este prim-ministru, nu președinte. Deci nu a fost înlocuit de d-na Novák. 🙂
  O seară frumoasă!

 9. @Marian

  Dar pe unguroaice le poți suferi? 🙂

  @papagigli

  Apa (și memoria) trece, carnavalul rămâne. 🙂

  @ebenjo22

  Păi n-a zis nimeni că a fost înlocuit. A înțeles greșit domnu’ Marian mai sus. 🙂

Leave a Reply