Passion Play (2010)

Regizat și scris de Mitch Glazer și dedicat mamei lui, Zelda, accidentată mortal în 2006 pe o trecere de pietoni de către o șoferință care a ignorat semaforul, avându-i drept protagoniști pe Mickey Rourke, Megan Fox și Bill Murray – cei doi actori fiind prieteni cu regizorul -, Passion Play este povestea pasională și suprarealistă a unui cântăreț de jazz cu îngerul lui păzitor. Filmul a avut încasări foarte slabe și a fost desființat de critici, dar este îndrăgit de subsemnatul.

Passion Play (2010)

Și da: Megan Fox, vedeta din seria Transformers, care în viața reală bea ritualic sânge, joacă aici – și o face minunat, plină de expresivitate – rolul unei îngerițe, chiar dacă ea neagă asta în film și-și consideră aripile o malformație. E drept că nu poate zbura cu ele – până chiar la sfârșit, când… dar mai bine vă las pe voi să vedeți. „I’m not an angel, I’m a freak”, ne spune ea din spatele unei vitrine unde e expusă pentru ca cei curioși să plătească, și de unde va fi salvată de către Nate Poole.

Nu încercați să puneți prea multe întrebări pragmatice în acest moment, cum ar fi cea legată de existența unui înger într-o vitrină de circ, ci lăsați-vă duși de val. Căci Passion Play este un film de atmosferă, unde elementele reale se împletesc cu tușe onirice și cu o multitudine de simboluri, pe care însă probabil nu le veți identifica integral decât la a doua vizionare – sau, dacă îl urmăriți suficient de atenți, la sfârșitul filmului. Dar cum de am ajuns sfârșit fără să trecem prin început?

Nate este un cântăreț ale cărui zile de glorie au cam apus. Din cauza unei aventuri cu iubita mafiotului local, e prins și dus în deșert de cineva plătit să-i facă felul. Pus în genunchi, își ridică ochii spre cer, unde planează profetic un vultur gata să-i consume cadavrul, pistolul agresorului e ațintit asupra capului său, dar, chiar în ultima clipă, e salvat de către un grup de amerindieni grăbiți, ale căror chipuri nici măcar nu apucăm să le vedem. Și din acest moment încep să se producă o serie de evenimente dacă nu bizare, atunci cu siguranță improbabile. Ca întâlnirea unui înger sechestrat într-un carnaval aflat undeva nicăieri, în mijlocul pustiului.

Deși cu Mickey Rourke și Megan Fox în rolurile principale, Passion Play nu este un thriller de acțiune. Deși cu un personaj angelic, filmul nu este nici religios. Iar dacă vă așteptați la o comedie romantică în stilul producțiilor siropoase hollywoodiene, veți îngroșa poate numărul celor care i-au dat nota 4.5 pe IMDb. Cu toate acestea, vă recomand să apăsați pe butonul Play. Iar dacă l-ați început, orișicât de ciudat vi s-ar părea pe parcurs, să-l vizionați până la sfârșit.

Iar dacă îl vedeți, vom putea discuta, apoi, despre simbolurile din el. Spre exemplu, nu găsiți interesant că aripile frumoasei îngerițe nu seamănă cu cele din iconografia tradițională, ci mai degrabă cu aripile unui vultur?

Leave a Reply