Minutul și scorul, de Cristian Pitulice

28 mai 2022 (ziua 94):

 • Ucrainenii continuă se reziste în Severodonețk. Deși rușii au spus ieri ca au cucerit orașul, încă se mai dau lupte în oraș. Oricum, cucerirea orașului este o chestiune de timp, iar rușii, cu lecțiile învățate, nu se mai grăbesc.
 • Orașul Liman a fost cucerit de ruși, iar rușii vor încerca o nouă trecere a râului Siverski Doneţ, acolo unde acum două săptămâni ucrainenii i-au făcut pilaf.
 • În apropierea orașului Bakhmut (Artemivsk) rușii au avansat serios în ultimele 48 de ore, dar ucrainenii au făcut o figură frumoasă și cu un șut bine țintit le-au distrus un convoi de muniții și furnituri de război.
 • Din Wall Street Journal aflăm că Pentagonul a dat aviz pozitiv pentru înarmarea Ucrainei cu sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. MLRS-urile au rază de 300 de kilometri și vor face parte din următorul pachet de asistență militară acordat de americani. Stirea cred că e adevărată pentru că înainte să apară în WSJ, Kuleba, după dialogul cu Blinken, a dat un pic din coadă pe twitter destul de optimist.
 • Autoproclamatul președinte de la Belarus a dat ordin să se înființeze” Miliția Poporului”, un soi de Gărzi Patriotice. Mișcarea asta schimbă un pic situația în tară pentru că o parte dintre atribuțiile armatei vor fi delegate acestei miliții.
 • Scholz și Macron au vorbit azi cu Putin. Iar. A rămas ca data trecută.
 • Ministrul german al economiei, Robert Habeck: ”cred că insinuările cum că Germania face foarte puțin [pentru Ucraina] nu sunt adevărate pentru că nu este adevărat.” – Logică mortală.
 • Directorul Europol, Catherine de Bolle,, a ridicat o problemă care peste nu foarte mult timp s-ar putea să ne doară la propriu: ce se intâmplă cu armele super performate date de occident ucrainenilor având în vedere degringolada de acolo? Cât de mare este riscul ca aceste arme să ajungă la rețelele de crimă organizată și ca Ucraina să se transforme în cel mai mare contrabandist mondial de arme? Pam, pam!
 • 15.000 de lei este spaga cerută pentru un post la ISU.

29 mai 2022 (ziua 95):

 • In cursul serii trecute un avion rusesc a lovit cu rachete o scoală și o biserică dintr-un sat din regiunea Sumi. Tot în regiunea asta au fost trase focuri de mortiere de dincolo de graniță. Doar pagube materiale au fost înregistrate.
 • Regiunea orașului Krivoi Rog a fost bombardată astăzi de rusi cu rachete. Aceștia spun că au lovit cu succes o bază militare mare a ucrainenilor. Ucrainenii au zis doar că s-au dat niște rachete prin zonă.
 • Terminatul ăla de Kadirov a declarat că orașul Severodonețk este sub controlul integral al rușilor. Practic, asta este cea mai solidă dovadă că orașul NU a fost capturat de ruși. Bine și luptele de stradă intense de azi indică același lucru.
 • Orașul Bobrove, din regiunea Donețk a fost recucerit de ucraineni.
 • Polonia va trimite 18 tunuri autopropulsate AHS Krab cal. 155 mm Ucrainei. Au o rază de acțiune de 40 de km, trag șase proiectile pe minut și sunt noi nouțe. Tunurile astea au intrat în dotarea armatei poloneze în 2015. De când cu războiul ăsta constat un singur lucru: probabil avem cea mai prost echipată armată din NATO.
 • Armata Americană a cerut la Raytheon Technologies niste rachete Stinger în valoare de 625 de milioane de dolari. Deci câștigătorii ultimelor două etape la cupa mondială de globalizare sunt Pfitzer și Raytheon Technologies.
 • Zelenski s-a răzgândit. Nu mai vrea să apare Ucraina până la ultimul om. Logica lui este sănătoasă, dar un pic cam târzie.

separator

Mai sus aveți spicuiri din cronica de ieri și de azi a lui Cristian Pitulice pe tema războiului din Ucraina. Omul face zilnic o astfel de sinteză, conspectând o mulțime de surse, filtrând informațiile (pe care le prezintă echidistant) și uneori verificând sau dând peste nas presei autohtone. De altfel, a ajuns să și fie preluat de ea. Pe final are și câteva informații de la noi din țară (cum e cea cu șpaga de la ISU), în care include Republica Moldova, și informații date în media dar care nu se confirmă. La un moment dat contul i-a fost suspendat de Facebook, ulterior a revenit.

Asta dacă vreți ceva mai succint, mai consistent și mai suculent decât la tembelizor.

2 Replies to “Minutul și scorul, de Cristian Pitulice”

 1. Vezi ca , in privintza cuantumului shpagii cerute pentru-n post la ISU , esti in urma cu informatiile : de fapt este vorba despre doar 4000 de…Euro , asta incluzand gradul de minim plutonier , pentru sergent major scade in mod evident la 3000 fireste Euro . In cazul in care din diferite motive … ” nu tzine ” 🙂 , banii se retzin pentru pericolul asumat si cu inca ceva…se poate incearca din nou altadata caci relatiile se pastreaza . Crede-ma se merita insa , nu-i chiar o slujba de vis caci , nicaieri nu inghiti mai multe dejectii decat la ISU . In rest , am citit de trei ori pana acum textul dumitale sau al domnului Pitulice , fara sa reusesc sa ma prind daca-i pro unul sau pro celalalt . Intrebarile mele , adresate unor insi care chiar se pricep dupa cate vad , asa cum sunteti dumneata si dl. Pitulice sant : 1- mai devreme sau mai tarziu , intr-un fel sau altul , se va termina balciul si-atunci , cine va plati pentru nenorocirile facute ? Va reamintesc ca , dupa WWI Germania a platit daune de razboi de i-a usturat pe nemti in kur iar pentru acea durere de-atunci au platit alte natiuni douazeci de ani mai tarziu . Cine va plati acum , mai ales ca rusii nu faceau asta doar pentru ca asa a avut Putin… visul de-a reface URSS . Cine si cum va plati acum caci…nu cred ca se poate face o similitudine intre 1945 si 2022 chiar daca Vladimir Putin va urma exemplul lui Adolf Hitler . Nu uitatzi Germania a fost impartita in doua . Astazi , cine va impartii Rusia in…macar douazeci de bucati , eventual s-o mute mai pe langa americani ? 2- astia-s ORTODOCSI si rusii si ucrainienii si-ntreb , cum va putea privii in ochi patriarhul Kiril al Moscovei si-al Intregii Rusii turma ucrainiana in caz de vreo slujba facuta la biserica Sfanta Sofia din Kiev ? Nu va avea teama ca-l va trazni Dumnezeu …macar cu-n glonte de cal. 50 pornit din armele pe care occidentul le-arunca in Ucraina…fara numar fara numar ? Mai am o nelamurire ” Zelenski s-a răzgândit. Nu mai vrea să apare Ucraina până la ultimul om. Logica lui este sănătoasă, dar un pic cam târzie. ” Pai , daca-i echidistant asa cum al lauzi , trebuia ca , dl. Pitulice { pe bune , chiar Pitulice-i numele astuia ? }, sa se fi abtinut de la a da cu mucii in fasole : remarca din final , este de prisos . Dar asta-i parerea mea , parerea omului care a fost mintit vreme d e peste shaptezeci de ani privitor la natziile astea doua , de ajunsese sa-mi fie mila de ei pentru chinurile din WWII …in mortii mamii lor de banditi ! Iti doresc sa ai un inceput de saptamana cel putzin convenabil nevoilor dumitale !

 2. > In rest , am citit de trei ori pana acum textul dumitale sau al domnului Pitulice , fara sa reusesc sa ma prind daca-i pro unul sau pro celalalt.

  E textul lui Pitulice (care nu mă cunoaște și nu știe că am scris despre el), iar faptul că nu ți-ai dat seama dacă e pro-ruși sau pro-ucraineni e bine: înseamnă că e neutru, obiectiv. Mă rog, ușor pro-Ucraina, că ăsta-i trendul, dar destul de echilibrat. De exemplu, adeseori îl ia la mișto pe Zelensky sau pe consilierii lui.

  > Cine va plati acum , mai ales ca rusii nu faceau asta doar pentru ca asa a avut Putin…

  Să vedem CUM se va termina. Că de plătit, de obicei plătesc cei care pierd.

  > Astazi , cine va impartii Rusia in…macar douazeci de bucati

  Nu cred că o s-o împartă cineva.

Leave a Reply