Linkuri spre bloguri mici

De ceva vreme bună, sau poate să fie doar secunde? mestec o idee simplă: pe viitor, ori de câte ori scriu un articol în care fac referire la o știre sau la o informație externă ce se cere menționată prin link, să prefer drept surse bloguri sau saituri mici, personale, în locul marilor trusturi de știri. Cum vi se pare?

interconexiuni

Dacă aveți cel puțin o decadă de internet la activ, probabil vă aduceți aminte că mai hăt demult, sau poate doar de câțiva ani, blogosfera era plină de vervă și de linkuri de la un blog spre altul. Linkuri din articole simple, lepșe, jocuri etc. Era o comunitate virtuală plină de efervescență. Dacă ne gândim că blogul este o entitate iar linkul un sărut pe care i-l dă altcuiva, am putea spune că spațiul virtual găzduia o imensă și euforică orgie blogosferică. 🙂 Dar, ca în orice relație, lucrurile au început să se rutineze și au ajuns într-un unghi mort, de tipul lasă-mă să te las. Sigur, mai există pe ici pe colo jocuri și comunități, sau bisericuțe, dar per ansamblu lumea s-a cam mutat pe rețelele sociale (că-i mai simplu să pui poze cu pisici decât să scrii trei rânduri și, oricum, cu toții știm că o poză valorează cât o mie de cuvinte), iar cei care au rămas pe bloguri sunt cumva izolaționiști. Fiecare pentru el. Ideea de mai sus ar putea aduce un plus de dinamism într-o lume ternă și plafonată.

În afară de asta, parcă mai dispus aș fi să-l susțin pe Xulescu, care scrie de unul singur pe blogul sau saitul lui personal încercând să și-l crească, decât trustul de știri care-ți bagă tone de reclame și de trackere, care pornește automat clipurile video când intri la el pe pagină (iar de când Google a început să penalizeze clipurile cu sonor ce pornesc automat ți le pornește pe mut), care-ți cere să-ți dezactivezi ad-blocker-ul ca să-i poți accesa conținutul și care-ți livrează titluri de forma „Intră aici să vezi cât de șocat o să rămâi când o să afli o informație bombă despre chiloțeii cutăreascăi”. În loc de asta, aș putea susține un blogăr. Sau un prieten. Sau pe mine însumi, dacă am un astfel de sait mic. În orice caz, oameni de la care mă pot aștepta și eu (sau altul) să primesc link, că ziarele online nu pun linkuri nici măcar atunci când iau cu copy/paste declarațiile unor politicieni de pe paginile lor de Facebook sau de blog.

Evident că o astfel de abordare ar implica poate, ca măsură de siguranță, să fac și o copie de rezervă a paginii linkuite (arhivă, poză etc), în caz că se închide. Dar nu vă faceți probleme, că am linkuri moarte și spre ziare naționale, care între timp și-au schimbat platforma (CMS-ul) sau structura de linkuri.

Așa că gândiți-vă la asta. Și dacă vedeți un articol care vă place sau vă inspiră câtuși de puțin într-o postare proprie, puneți-i un link. Și dacă găsiți o știre simultan la un blogăr și la un jurnalist, chiar dacă primul a luat-o de la al doilea (iar al doilea din Google Translate), preferați-l pe primul. Ocazie cu care îi veți trimite niște vizitatori, îl veți ajuta să crească și, astfel, vă veți ajutați totodată indirect și pe voi. Chiar dacă rezultatele se vor lăsa așteptate vreme îndelungată. Sau poate mai puțin de o zi.

8 Replies to “Linkuri spre bloguri mici”

 1. Lepădaţi dar orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefăcătorie, de pizmă şi de clevetire şi, ca nişte prunci născuţi de curând, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentru ca prin el să creşteţi spre mântuire, DACA aţi gustat în ADEVAR că bun este DOMNUL.
  https://www.youtube.com/watch?v=8E5LpH1lDvs
  S’auzim numai de bine!

 2. Ei, dacă te-a binecuvântat Iosif, uite că merg și comentariile. 🙂

  Blogurile, cu excepția a vreo 10 bucăți, restul sunt bloguri mici. Bisericuțe, cum ziceai. Cine ține la bisericuța lui, nu cred că vrea să treacă la alt nivel. Dacă voia, alegea alte subiecte, ca să agațe altfel de cititori. De pildă, numitul Vasilescu folosește ca agațament întrebarea zilei: cartofi prăjiți sau piure? Pizza sau paste? Și lucrurile merg așa oricât de departe, 59 sau 159 de fani-Vasilescu se reped să scrie, fiindcă e important, nu-i așa, dacă le place iahnia de cartofi sau iahnia de fasole.
  Ce să mă mai lungesc: nu cred că linkurile spre bloguri mici le schimbă acelora situația.

 3. Da, îmi amintesc că mă bucurau băgările în seamă, pozitive și negative.

 4. Pai si cu ce-l ajuta pe ala/aia daca-i pui link spre blog? In afara cazului in care are nevoie de trafic ca sa-l agate careva sa scrie articole despre gerovital si anvelope de iarna.
  Dar, ma rog, nu asta ai intrebat. In ce ma priveste mi se falfaie daca linkezi spre CNN sau cocostarculargintiu @ wordpress, cum foarte probabil tot nu as apasa pe link. Ca sa apas pe linkurile unui articol de blog tb sa fie ceva al dracului de promitator la capatul linkului (si atunci, din nou, tot nu-mi pasa daca ajung la un blogger minuscul sau la bbc).

 5. Dacă nu vrei să scrii advertoriale despre ace, brice şi… ibrice, de ce trebuie să “creşti”? Ca să te bage în seamă comentatorii retardaţi şi de trolii?

 6. Mno, comentariile nu se mai pot corecta… Naşpa.

  A se citi, mai sus, “şi trolii” nu “şi de trolii”.

 7. @Renata

  > Cine ține la bisericuța lui, nu cred că vrea să treacă la alt nivel.

  Pe de altă partă, cine nu și-ar dori o bisericuță mai mare? 🙂

  @Cudi

  S-a produs un miracol, ai înviat! (Problema existenței dumnezeirii a fost rezolvată.)

  Apropo de pozitiv și negativ: înainte de 2020 era bine să evităm oamenii negativi. După 2020 ni s-a cerut să-i evităm pe cei negativi. Ulterior am primit recomandarea să evităm oamenii cu totul. Acum ni se spune să facem dușuri împreună.

  @Vladen

  Și ziarele publică reclame la Gerovital. 🙂

  @dama de ghindă

  Când ai multe fructe, unele fac și viermi.

  O să mă uit la chestia cu corectarea (mie-mi apare). Am mutat blogul în altă parte și n-am chiar avut vreme de el. Dacă mai apar ciudățenii, dați-mi de știre.

Leave a Reply