Gândacul de Colorado

În ultimii ani m-am întrebat din ce motiv mai toți cartofii pe care i-am avut în farfurie se dovedeau, încă de la curățarea cojii și tăiere, profund depresivi și chinuiți de intenții sinucigașe. Într-un final, am avut o epifanie: Gândacul de Colorado!

Gandac de Colorado - statuie de bronz din Ungaria
Gandac de Colorado – statuie de bronz din Ungaria

Astăzi mi-am cumpărat niște cartofi din magazin. Cu 2,40 lei kilogramul, galbeni, din România, pentru că eu sunt patriot. Pe dinafară arată foarte bine: sunt mari și aspectuoși, cu o suprafață fină, de zici că au fost selectați în prealabil (sau în lighean). Pe dinăuntru însă, prezintă același strat de culoare mai închisă, ca o peliculă cu ramificații, ce înconjoară sferic miezul cartofului și care face ca după fierbere sau prăjire porțiuni din acel cartof să arate mai negre. Și oricât de patriot ai fi, nu poți să nu te întrebi: de ce patriotismul meu se petrece acest lucru mârșav?

Uriașa revelația pe care am avut-o (abia mai devreme) s-a dovedit a fi în realitate de dimensiuni foarte mici. Cam de un centimetru lungime și cântărind probabil un gram, domnul Gândac de Colorado era o problemă inexistentă pe vremea (stră)bunicilor noștri, când nu existau domni, ci numai tovarăși. S-a răspândit în Europa după primul război mondial, iar dacă îi veți întreba pe părinții voștri, aceștia probabil își vor aminti cum, pe când erau elevi, au fost trimiși la vânat de astfel gândaci, cu mențiunea că vor fi premiați dacă vor găsi măcar unul. Eu îmi amintesc că în copilărie am fost cu cățel și cu purcel (bunici, unchi, verișori) pe câmp și i-am cules manual în niște găleți, unde ulterior li s-a dat foc. Dar acestea sunt alte vremuri. Incompatibile cu numărul mare de Gândaci de Colorado de azi și cu necesitățile societății de consum. Capitalismul înseamnă eficiență, iar eficiența nu se obține cu lucru manual.

Drama este că acești gândaci se adaptează foarte de repede la otrăvurile cu care sunt stropite frunzele de cartofi și astfel este nevoie de noi otrăvuri, tot mai potente. Și cred că ăsta e motivul din care cartofii de azi sunt atât de afectați pe dinăuntru, lucru care, desigur, nu poate să-i facă decât foarte sănătoși. Iată un posibil efect de fluture: o mică bătaie de aripi ale unui gândac produce efecte masive la nivelul sănătății oamenilor de pe planetă zeci de ani mai târziu. Doar că aripile respective s-ar putea să fie ceva mai mari. Cam ca de avion. De la Coana Wiki citire:

During the Cold War, some countries in the Warsaw Pact claimed that the beetles had been introduced by the CIA in an attempt to reduce food security by destroying the agriculture of the Soviet Union. A widespread campaign was launched against the beetles; posters were put up and school children were mobilized to gather the pests and kill them in benzene or spirit. […] In East Germany, they were known as Amikäfer (‘Yankee beetles’) following a governmental claim that the beetles were dropped by American planes.

Încă o dovadă că CIA vrea să ne omoare pe toți.

În concluzie, dacă vă veți întreba vreodată, la fel cum m-am întrebat eu, de ce nu mai găsiți cartofi „ca pe vremuri”, motivul constă, probabil, în ubicuitatea acestui gândăcel, pe care noi l-am botezat după locul de origine. Din fericire, la cum merg lucrurile actualmente în UE, preconizez că în viitorul apropiat îl vom putea mânca. Eventual cu o garnitură de cartofi pai, care să reunească astfel gândacul cu hrana sa preferată la noi în farfurie, în timp ce în pahar vom avea suc din larve presate. Totul ecologic și conform cu standardele de alimentație ale Uniunii.

Poftă bună!

16 Replies to “Gândacul de Colorado”

 1. Esti ironic? Altfel suna a teorie conspirationista ca gandacelul asta a intrat in Europa, in perioada Razboiului Rece! Unde mai pui ca afirmatia vine de la tarile din fostul bloc comunist! Deci e clar! In timpul Razboiului Rece se bateau in dezinformari si diversiuni si spionaj. Ca si azi, dealtfel. 😅 Bine ca azi se bat si de-adevaratelea, din pacate. Iar! 🙁
  Mai normala e explicatia ca gandacelul a venit la noi odata cu cartoful importat de la americani. Istoria chiar zice ca la 1700 si ceva, gandacelul a fost semnalat in Europa.
  Mananca si tu cozonac, Aldus, nu cartofi, ca saracii!

 2. Eu n-am observat ceva dubios la cartofi, ia sa ma uit. Nu prea inteleg exact dupa ce sa ma uit (pacat ca n-ai pus si o poza ilustrativa), dar am o tavita de cartofi uber pitici grena si intentionez sa stau pe langa doamna cand le face ceva.

 3. @Amurg

  Nu sunt ironic. Am citat de pe Wikipedia. Dacă și Wikipedia promovează teorii conspiraționiste…

  @Vladen

  La foarte mulți cartofi, dacă îi secționezi transversal, se observă un strat interior, cam la un centimetru de coajă, să zicem, care-i de culoare diferită, un galben mai închis, și care tinde să se înegrească mai repede – inclusiv când fierbi sau prăjești cartoful respectiv. Acum, sigur că eu nu știu ce depuneri or fi acolo, da’ bănuiesc că nu-i ceva mirific.

  Într-un alt raion, înțeleg că merele pe care le vedem mari și roșii pe raft sunt date cu un strat de ceară, ca să reziste mai bine. Eu am văzut odată o vânzătoare care le storpea cu un fel de Mister Proper.

 4. Păi trebuia să te uiți când i-a curățat, înainte să-i bage la fiert.

 5. Imi place cum va intelegeti, tu si Vladen, in legatura cu aspectul cartofilor! 😂
  Nu am zis ca Wikipiki lanseaza teorii conspirationiste, doar le prezinta (si bine face, ca e important!): “some countries in the Warsaw Pact CLAIMED..” Reiese ca lansatoarele teoriei conspirationiste (sigur e conspirationista!) au fost o parte din tarile ce incheiasera pactul de la Varsovia.

  Alta teorie conspirativa sau nu!? si tot legata de cartof, este despre boala cartofului irlandez (sigur cunosti). Un milion de irlandezi au murit pe la jumatatea lui 1800 de foame, mancarea lor de baza fiind cartoful ce nu mai putea fi mancat pentru ca era infectat cu ceva ciuperca. Irlandezii afirma si azi ca englezii au vrut sa-i extermine (asta din cauz conflictului lor istoric ce nu s-a stins nici azi!) prin a imbolnavi intentionat cartoful!

 6. Totusi de ce i-o fi ridicat ungurii statuie gandacelului??? Nu cumva au ceva crescatorii de gandacei de Colorado prin Ungaria si pe urma ii indruma (ca pe oi!)sa zboare spre culturile de cartofi din Romania? 😂
  Vezi ce teorie am reusit sa fabric? Daca o lansez la scara larga,o sa capat cativa adepti, mai ales printre ardelenii mei! 🤣🤣🤣

 7. Păi și de unde știi că nu e adevărată? Eu cred că-i foarte posibil ca americanii să fi împrăștiat gândacii de colorado, care se deplasează foarte lent de felul lor și au mari dificultăți când plantezi cartofii în altă parte (rotația culturilor) – vezi și restul informațiilor de pe Wikipedia.

  Altfel, am impresia că tu folosești sintagma „teorie conspirativă” într-un sens ușor peiorativ. Dacă da, atunci cred că ești victima manipulării practicate de presa mainstream. Care denigrează astfe de teorii. Eu, de exemplu, sunt convins că există o elită ocultă ce acționează din umbră pentru a controla întreaga planetă. Iar aici se găsește rădăcina tuturor celorlalte „teorii” conspiraționiste.

  Nu știam de chestia cu cartofii irlandezi.

 8. Permiteti sa raportez: m-am uitat si inainte si dupa si cartofii norvegieni (unii cu coaja rosiatica, de undeva din sud-est de langa oslo) sunt perfect omogeni in sectiune transversala :D. O sa verificam si altii!

 9. Folosesc “teorie conspirativa” nu putin, ci FOARTE peiorativ. Eu si cu expresia si ideea asta nu ne impacam deloc. Suntem ca nuca si peretele. Si nu-s victima manipularii.. De ce sa fiu? Poate tu esti!😂
  Eu nu cred in ass ceva. De ce nu cred? Pentru ca imediat cum zici teorie conspirativa, se instaleaza o atmosfera de neincredere. De ce? Pentru ca nu exista dovezi, date care confirma ca ce se afirma se intampla.
  Asaaa, dar sa zicem ca tine, Aldus, ca ar exista o oculta! Atunci cum actioneaza oculta la nivel mondial? Cum influenteaza politicul, economicul? Cu razboaie, cu boli?
  Repet, eu nu cred ca exista asa ceva, eu cred ca lucrurile se intampla exact cum s-au intamplat acum 300 de ani, 1000 de ani. Oculti suntem noi, toti, prin proasta intelegere a lucrurilor.

  Serios, daca poti sa-mi explici cum ar actiona oculta, pe ce cai, sa-mi dai dovezi, fapte chiar ascult. Nu o sa si cred, totusi.

  P. S. Nu cred si pentru ca a crede in ceva ce banuiesti ca ar exista induce o stare de dereglare psihica, de alienare.

 10. Folosesc “teorie conspirativa” nu putin, ci FOARTE peiorativ. Eu si cu expresia si ideea asta nu ne impacam deloc. Suntem ca nuca si peretele. Si nu-s victima manipularii.. De ce sa fiu? Poate tu esti!😂
  Eu nu cred in ass ceva. De ce nu cred? Pentru ca imediat cum zici teorie conspirativa, se instaleaza o atmosfera de neincredere. De ce? Pentru ca nu exista dovezi, date care confirma ca ce se afirma se intampla.
  Asaaa, dar sa zicem ca tine, Aldus, ca ar exista o oculta! Atunci cum actioneaza oculta la nivel mondial? Cum influenteaza politicul, economicul? Cu razboaie, cu boli?
  Repet, eu nu cred ca exista asa ceva, eu cred ca lucrurile se intampla exact cum s-au intamplat acum 300 de ani, 1000 de ani. Oculti suntem noi, toti, prin proasta intelegere a lucrurilor.

  Serios, daca poti sa-mi explici cum ar actiona oculta, pe ce cai, sa-mi dai dovezi, fapte chiar ascult. Nu o sa si cred, totusi.

  P. S. Nu cred si pentru ca a crede in ceva ce banuiesti ca ar exista induce o stare de dereglare psihica, de alienare.

 11. Si de ce sa fie americanii cei care au imprastiat gandaceii peste noi? De ce nu ar putea sa fie altii? Italienii, luxemburghezii sau altii ce se termina tot cu “…ezii”? Si chiar daca se misca lent, toti gandaceii se misca lent, au, totusi, aripi sa zboare. Sigur se descurca sa zboare din curte de la noi, in curte la vecin si asa mai departe.

  La modul serios acum, au comis americanii mizeriile lor dar nu e ok sa credem ca tot ce se intampla rau, e provocat de ei. Daca credem asta, adevaratii vinovati vor putea, bine mersi, sa-si faca de cap in liniste. Exact ca atunci cand arestezi pe cineva numai pentru ca are reputatie proasta desi nu el e adevaratul vinovat. Sa fim rezonabili.

 12. Puteai sa ma stergi. Zic de celalat nume. 😅

  Tot despre cartof. La urma urmelor, americanii ne-au dat cartofii si porumbul si rosiile si cate si mai cate, de ma si intreb, ce naiba mancam inainte sa descopere Columbus Americile?!

 13. @Vladen

  Norocosule!

  @Kira

  Păi dacă oricum nu vei crede, ce rost are să-mi ceri informații și dovezi? De florile mărului? Dar stai pe-aproape, că o să mai public despre una-alta.

  @Amurg

  Tu ai citit pagina aia de Wikipedia până la urmă? La americani a apărut prima dată. De aia-i și zice Gândacul de Colorado, că acolo se presupune că apărut. Deci cum să-l arunce italienii sau luxemburghezii, când la italieni și luxemburghezi nu exista, nefiind decât în America? În plus, odată ajuns în Europa, s-a răspândit și în restul țărilor, treptat. Adică, n-ar fi avut rost să-l împrăștie italienii pe la vecini, că se ducea el și singur. Mai greu i-ar fi fost să treacă peste ocean.

  De asemenea:

  Elsewhere in Europe, the beetle became established near USA military bases in Bordeaux during or immediately following World War I and had proceeded to spread by the beginning of World War II to Belgium, the Netherlands, and Spain.

  Noa.

  > Si chiar daca se misca lent, toti gandaceii se misca lent, au, totusi, aripi sa zboare.

  De pe Wikipedia:

  Crop rotation is, however, the most important cultural control of L. decemlineata. Rotation may delay the infestation of potatoes and can reduce the build-up of early-season beetle populations because the adults emerging from diapause can only disperse to new food sources by walking. […] Plastic-lined trenches have been used as pitfall traps to catch the beetles as they move toward a field of potatoes in the spring, exploiting their inability to fly immediately after emergence.

  Deci, nu zboară decât în faza adultă (și cu siguranță nu trec oceanul în zbor). Fază la care nu mai ajung dacă nu au ce mânca și mor de foame. Așa că se răspândesc din aproape în aproape, dar lent.

  Cât despre legătura cu cartofii ce par bolnavi:

  The large-scale use of insecticides in agricultural crops effectively controlled the pest until it became resistant to DDT in 1952 and dieldrin in 1958. Insecticides remain the main method of pest control on commercial farms. However, many chemicals are often unsuccessful when used against this pest because of the beetle’s ability to rapidly develop insecticide resistance. Different populations in different geographic regions have, between them, developed resistance to all major classes of insecticide, although not every population is resistant to every chemical. The species as a whole has evolved resistance to 56 different chemical insecticides. The mechanisms used include improved metabolism of the chemicals, reduced sensitivity of target sites, less penetration and greater excretion of the pesticides, and some changes in the behavior of the beetles.

  Și ca urmare cartofii sunt stropiți cu tot felul de alte soluții, care însă afectează și planta propriu-zisă. De exemplu:

  Feeding can be inhibited by applying antifeedants, such as fungicides or products derived from Neem (Azadirachta indica), but these may have negative effects on the plants, as well.

  Serios, acolo-s toate informațiile, numai să le citiți. Sigur că partea cu adusul lor din SUA de către CIA este speculativă, dar nu-i lipsită de fundament, că nici speculațiile astea nu se lansau chiar oricum, fără să aibă nimic la bază, că altfel n-ar fi fost credibile și n-ar apărea pe Wikipedia, sau ar fi demontate. E o posibilitate.

  Cât despre întrebarea cu statuia, dacă o să citești până la urmă pagina aia, o să afli că există și alte ecouri culturale ale acestui celebru gândac, inclusiv în Italia. Dar pentru asta va trebui să intri acolo, că nu mi-am propus să dau copy/paste chiar la toate pagina de Wiki. 🙂

 14. Uită-te cu atenție când îi cureți dacă nu au niciun strat dubios/bolnav/diferit colorat pe interior, dacă sunt curați și arată perfect. Dacă da, atunci probabil în zonă la tine folosesc ceva insecticide mai puțin agresive. Pe aici, tot ce văd în magazine e cu doză mare de risc. Uneori sunt okish, alteori aproape fiecare cartof e afectat. Și nu există o stabilitate de la magazin la magazin, pe care să te poți baza, că furnizorii se tot schimbă. Cum ai norocul.

  Bine, poate unii nici măcar nu se uită sau nu observă. Sau poate nu consideră că-i o problemă. Dar pe mine mă cam irită.

Leave a Reply