Eu nu sunt Ucraina

Da, ai citit bine. Eu nu sunt Ucraina. Ești liber să te simți indignat. Sau să mă consideri un cinic. Ești liber să mă treci pe lista cu putiniști – am văzut recent una pe Facebook. Sau îmi poți arăta poze cu femei și copii ucraineni răpuși e gloanțe. Războiul cu Rusia mă lasă și pe mine la fel de rece. Și de-a fi să mor în câmp de mohor…

Dar știi ceva? Nici tu nu ești Ucraina. Din motive atât de evidente, încât nici n-ar trebui iterate – și totuși, aproape niciun român nu se gândește azi la ele, în iureșul răzbelului televizat. Și nu dintr-o identificare cu vecinii bombardați te simți solidar cu ei. Ci din frică. Frica că-ți sunt aproape, iar rușii vor veni și peste tine. Dacă ai fi cu adevărat solidar, ți-ar păsa și de sutele de mii de morți din Siria. Acolo, războiul durează din 2011. Sau de victimele conflictelor palestiniene. Sau de…

Sunt prea departe.

Fă un exercițiu de onestitate și recunoaște că ți-e frică. Iar frica nu duce la compasiune, ci la nebunie.

Cețin ține un fel de jurnal de front, cu clipuri și imagini aproape în timp real, astfel încât putem trăi organic și milimetric războiul, ca și cum am fi în mijlocul lui. Și iată ce efecte produce războiul asupra conștiinței umane, înainte ca vreun glonț să fie tras asupra ta (click pe imagini pentru a le vedea mai mari):

cetin - comentariu 1

cetin - comentariu 2

cetin - comentariu 3

cetin - comentariu 4

cetin - comentariu 5

Surse: 1, 2, 3.

Frica e totodată servitorul dictaturii. Universitatea Bicocca din Milano a anulat un curs despre Dostoevsky: să nu generăm controverse. Dirijorul rus Valery Gergiev a fost concediat de Filarmonica din Munchen pentru că n-a vrut să-l condamne public pe Putin. Adică, să declare că este Ucraina. Sunt doar două exemple.

Marți seară, Cristian Tudor Popescu (CTP) a trâmbițat la Digi24, stropșindu-se la românii care nu vor să se implice în conflict:

Ucraina e România! Nu mai încap alte cuvinte aici. Rusia a declarat război Europei. A declarat război NATO. A declarat război Statelor Unite. A declarat război lumii întregi (cu excepția Chinei). În aceste condiții, România trebuie să procedeze ca și cum ar fi în aceeași situație cu Ucraina. România este în război cu Rusia!

În caz că nu știți, CTP este un foarte bun reper moral, o bornă de care ne putem folosi atunci când vrem să luăm decizii corecte sau să risipim niște semne de întrebare. Dacă, în vâltoarea propagandei mediatice care ne asaltează continuu din toate părțile, devenim confuzi, ne pierdem busola și nu mai înțelegem lumea în care trăim, o soluție este să ne uităm la ce propune CTP. Și apoi să facem fix invers.

Propun o chetă pentru a-i cumpăra domnului CTP un kalashnikov, că pare tânăr și neliniștit. Dar am o rugăminte: să meargă pe persoană fizică. Sau, hai, maxim, cu legitimația de jurnalist. Pentru că, și asta e mai tare decât ce-a zis el: Digi24 este Ucraina! Și să ne lase pe noi cu nevoile și neamul nostru.

Eu sunt un cioban.

Dar eu nu sunt proprietar pe piciorul meu de plai, nu-i așa? Căci România deja și-a încălcat neutralitatea promisă inițial de Iohannis și a început să trimită ajutoare și armament Ucrainei. De ce? Pentru că ăsta-i jocul. Cu un lucru a avut totuși dreptate CTP: conflictul dintre Rusia și Ucraina este de fapt între Rusia și SUA. Iar noi, ca vasali ai SUA, suntem obligați să ne băgăm în ceva ce nu ne privește. Dar n-a putut s-o spună la modul ăsta, așa că a dat-o pe corazon: Je suis Charlie.

Cu atâtea bombe explodând la câțiva kilometri de granița noastră și cu avioane de tot soiul brăzdând cerul, acum că le mai și oferim ucrainenilor ajutor, devine tot mai probabil ca o scânteie rătăcită să atingă o zonă sensibilă și să declanșeze o reacție în lanț, căreia să-i punem în final sufixul 3. Dar, cel puțin, ca membri NATO și deținători de baze militare americane, suntem protejați. Right?

Left. Mâine urma să aibă loc un exercițiu militar la baza „Mihail Kogălniceanu”, cu aeronave românești, germane și italiene. Doar că în seara asta un avion MiG-21 LanceR ce patrula deasupra Dobrogei a pierdut legătura cu turnul de control și a ieșit de pe radar, între Cogelac și Gura Dobrogei. Pe urmele lui a fost trimis un elicopter IAR-330 Puma, care… a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar. Ulterior, MAPN a anunțat că atât pilotul avionului, căpitanul Costinel Iosif Niţă, cât și cei 5 militari din elicopterul trimis să-l caute și să-l salveze, au decedat. Bănuiesc că mâine nu vom mai avea nicio demonstrație.

Au venit trupele NATO, suntem salvați!

Pe final am totuși o veste bună. În pofida iureușului tot mai mare în care par să se arunce și să ne bage odată cu ei toți factorii decidenți din jur, și chiar în pofida susținerii fățișe a Ucrainei în fața țării cu cele mai multe focoase nucleare din lume, sunt sigur că România nu va împărtăși soarta Ucrainei. Pentru că eu nu sunt Ucraina. Și, indiferent de ce vorbește media prin gura ta, nici tu nu ești.

Dar dacă vrei să fii, urmărește războiul la televizor!

19 Replies to “Eu nu sunt Ucraina”

 1. In momentul in care am ajuns cu cititul la CTP exact asta mi-a venit în minte: “Dacă, în vâltoarea propagandei mediatice care ne asaltează continuu din toate părțile, devenim confuzi, ne pierdem busola și nu mai înțelegem lumea în care trăim, o soluție este să ne uităm la ce propune CTP. Și apoi să facem fix invers.”
  desigur nu cuvant cu cuvant dar ca idee!
  In rest nu sunt nici Ucraina nici altceva decat Ioan Sperling și am destule probleme de rezvovat fara sa ma mai incarc cu a altora! Pana razboiul ne va ajunge din urma ( pentru ca sunt sigur ca o va face) sunt de acord doar cu ajutorul umanitar și nimic altceva! Dar cine mă întreabă pe mine?

 2. Nu mă simt indignată. Nu te consider cinic şi nu te trec pe lista cu putinişti (că nici măcar n-am aşa ceva).
  Te consider doar unul dintre puţinii care nu numai că judecă limpede, dar au şi curajul să-şi spună clar părerea.

  Eu una nu văd de ce-ar trebui să ne fie frică de ruşi. Ruşii n-au (cel puţin acum) nimic cu noi, atâta vreme cât nu-i calcă pe coadă NATO, în care am ţinut morţiş să intrăm,

  Nici eu nu sunt Ucraina, aşa cum n-am fost nici Vietnam, nici Iugoslavia, nici Irak, nici Siria…

 3. Ce patisi ? Ai fost la biserica si ti-au dat aia Sf. Impartasanie iar cu ocazia asta ai iesit la drumul mare sa-mparti la palme celor ce te viziteaza pentru ca acestia sa se trezeasca din somnul cel de moarte ? EXCEPTIONALA POSTARE ! Niste institutii de cultura incearca anulare a culturii ruse , niste hooligani englezi huiduie o opera a lui Ceaicovsky iar un influencer CTP declara…ceea ce declara . Eu personal nu pot fi Ucraina deoarece nu pot suferii nici ucrainienii si nici tara respectiva . Chestia asta-i o parafrazare dintr-un roman al lui Iuri Dold Mihailiuk iar acolo era vorba despre…germani . Spui dumneata : ” Eu sunt un cioban.

  Dar eu nu sunt proprietar pe piciorul meu de plai, nu-i așa? ” Dar oile …macar alea iti apartin ? Nu-ti apartin asa incat , si dumneata esti Ucraina ! Am mai afirmat asta si cate ” d-alea ” in gura mi-oi fi luat ,voi povestii si mortilor : daca Vladimir Vladimirovici Putin n-ar fi existat atunci , trebuia inventat caci , datorita domniei sale de cateva zile am uitat de Càtu , Ciuca , Ciucu , Ciolacu , Johannis , Gabriela Firea , Rares Bogdan si etc. , cresterea sau nu a punctului d e pensie , eventual d e cand si cu cat , daca vom mai purta sau nu masca si de cand , daca va dispare COVID si OMICRON si…ar mai fi multe chestii de pomenit pe care…pur si simplu televiziunile le-au uitat DEOCAMDATA , lasandu-ne in schimb razboiul . Nu-s ” putinist ” si , vorba lui Lenin : mi s e rupe p…la in paispçe daca chiar crede cineva asta insa , ce dracu sa fac daca-mi place Sostakovici sau Bulgakov , Cehov , Dovstoievsky sau Tolstoi ?!? Voi sta cu frica ca , va venii fie CTP inarmat cu acel kalasnicov despre care faceai dumneata vorbire sau careva dintre adeptii ideilor domniei sale sa-mi sparga geamurile ? Pai n-am spus ca-s adeptul acelei ” ziceri ” a lui V.I.Lenin ? Nu stiu care-i treaba cu acel IAR Puma Socat si nici cu acel MIG 24 LanceR insa , fara s a vreau mi-amintesc ca , in urma cu ceva ani spunea un fost pilot , un general d e aviatie ca , MIG 24 Lancer sau nu , constituie o gluma proasta insasi ideea ca mai sunt INCA folosite la zbor iar piloti in functie le declarau sicrie zburatoare . Tot asa in urma cu multi ani se facea mare tamtam pe faptul ca o firma israeliana monteaza noile piese de IT la MIG-urile din dotarea Armatei Romaniei si se vorbea despre parandaràtul platit d e catre israelieni…fara sa se sufle o vorba despre faptul ca , aia au fost singurii care au acceptat s a faca asa ceva : un fel de-a monta niste mànere noi la un costiug vechi . In plus , a dracului memorie , mi-amintesc ca se plangeau aia din aviatie d e faptul c a n-au benzina nici pentru zborurile d e antrenament astfel incat paza aeriana a Romaniei , POLITIA AERIANA era facuta d e catre…altii . Da omule , ai dreptate insa te-asi corecta putzin : vedeti razboiul la televizor insa …doar filmele cu razboi nu razboiul real .

 4. @ioansperling Nea Ioane , CTP a fost influencerul care-a facut multi romani { fireste nu chiar pe toti aceeia ce au votat } sa-l voteze pe Klaus Werner Johannis spunand : Klaus Werner Johannis va vorbi cu frau Merkel in limba germana facandu-ma mandru ca am un astfel de Presedinte . Noroc ca n-am pus botu’ la inteleptele cuvinte ale lui CTP , nepunand astfel nici acel X despre care vorbeam mai zilele trecute !

 5. @VERO Stimata doamna , mergem la pariu ca , pe rusi ai doare-n kur de faptul ca , Romania este in NATO , mergem la pariu ca pe militarii rusi ai doare-n kur de efectele unui eventual razboi atomic deoarece , si ei ca si militaristii americani traiesc cu ideea ca , pana si de-acolo cel antrenat pentru asta , va supravietuii ? Ba da , de rusi , mai bine zis de militaristii rusi sa-ti fie frica ! Respiri inca , doar pentru faptul ca inca nu-i interesezi .

 6. Ai bulibashit articolul ceva de speriat. Ai sarit precum cangurul si zapacesti omul se cap. Nu imi place abordarea. Eu cred ca esti speriat si esti intr-un atac de panica. Calm Aldus, calm tata!

 7. Stimate domnule Marian, exact asta am zis şi eu, că pe ruşi ACUM nu îi interesăm. Şi, atâta vreme cât nici nu-i interesăm, nici nu-i aţâţăm, ne lasă în pace.
  Dar de faptul că România e în NATO îi cam doare-n cur (e o durere naşpa), fiindcă asta a eliminat o zonă tampon dintre ei şi NATO. Dar, dacă NATO nu intervine pe faţă în Ucraina, avem şanse să scăpăm cu bine.

 8. Doamna VERO cu tot respectul , va reamintesc faptul ca Rusia a fost invitata sa dere la OTAN inca de pe vremea lui Gorbaciov dar…au declinat oferta arestandu-l pe tip . In locul lui a venit Boris Eltzen secondat d e Vladimir Vladimirovici Putin . Da , aveti dreptate : ” dacă NATO nu intervine pe faţă în Ucraina, avem şanse să scăpăm cu bine. ” insa , nici rusii nu-s fraieri . In ciuda tuturor evidentelor si-a ce se spune despre acest popor , rusii , in majoritatea lor sant oameni educati deci , orice doar prosti NIET !

 9. Alduse , ai si dumneata grije si corecteaza daca se poate caci , in loc de MIG 21 am scris MIG 24 ori , daca Fortele Aeriene Romane ar avea asa ceva…

 10. Răspunsul meu îl poți afla de la mama ta. Sau de la orice mamă. Pace.

 11. @ioansperling

  Eu sper să nu ne ajungă deloc. Războiul.

  @Vero

  Acum mi-a trecut prin minte că „putiniști” ar putea însemna și „cei care spală putina”. 😀

  Mersi.

  E o mare diferență între noi și Ucraina. De limbă, de istorie, de fibră națională, de coeziune etnică. Iar în raport cu Rusia, diferența dintre noi și Ucraina e enormă. Războaiele nu se poartă chiar așa, aleator sau pe simple considerente geografice. Chiar dacă pe hartă suntem lângă Ucraina, între capitala noastră și rachetele Rusiei e o distanță infinit mai mare decât între aceleași rachete și Kiev.

  Sigur, apartenența cu NATO complică puțin lucrurile, și aici trebuie să fim atenți.

  @Marian

  Anecdotă: Putin va primi premiul nobel pentru medicină, deoarece a vindecat întreaga lume de COVID! 🙂

  Și da, multe din ce vedem la televizor despre război sunt în realitate filme.

  > @VERO Stimata doamna , mergem la pariu ca , pe rusi ai doare-n kur…

  😀 😀 😀

  @Olga Rajala

  Auzi, ce nume-i ăsta, Olga? Nu cumva rusesc? Sau ucrainean?

  PS: Așa sunt eu câteodată, sar din una-n alta. Până găsesc una care-mi place și rămân. 😛 Dar de speriat, nu sunt speriat.

  @Vero

  Eu zic că șanse (bune) avem și dacă NATO intervine. Nu poți cuceri așa de ușor o țară, chiar vecină și mult sub nivelul tău. Rușii și-au pregătit câteva luni armata la granița Ucrainei. Iar scenariul cu butonul roșu (nuclear) e cam extrem. Ultima „soluție”. Dacă chiar s-ar deschide drumul ăla, mai întâi s-ar lansa o mostră, undeva aiurea, la mare distanță de patria mamă și de membrii NATO. În scop demonstrativ și descurajator. După care nu știu.

  @Marian

  Lasă că s-a înțelege. Data viitoare recitește-ți comentariul după ce l-ai publicat, că este sub el buton de corectare, activ timp de 5-10 minute.

  @vax albina

  Atunci eu sunt pacea. Dar Ucraina este în război…

  @Liviu Ursulescu

  Eu am zis și atunci că nu sunt Charlie.

 12. @Aldus, poate n-am fi cuceriţi cât ai bate din palme, dar cum ne-am descurca în cazul unor bombardamente? Nici măcar adăposturi n-avem. Ne-am duce în subsolul blocului, să stăm până la genunchi în apă, sperând că n-o să cadă blocul peste noi? (În fine, poate s-ar simţi şi ruşii să bombardeze doar Bucureştiul, că acolo e metroul, ai unde să te piteşti.)
  Cât despre butonul roşu, şi eu cred că prima dată s-ar trimite o bombiţă mai departe de patria mamă decât de aflăm noi. Însă rămâne acel “după care nu ştiu”.

 13. Păi faptul că „n-am fi cuceriţi cât ai bate din palme” e un obstacol major în calea efectuării primului pas. Nu te-apuci dacă-i complicat, dificil și disproporționat (că în România nu sunt ruși, ca în Ucraina). Rușii vor trebui să mențină mai întâi Ucraina, dacă/după ce-o cuceresc. S-o stabilizeze, ori aia-i chestie de niște ani. Nu-și pot permite să-și trimită trupele la distanță, mai ales dacă războiul ia amploare. Hai să nu ne gândim până acolo, că deocamdată nici măcar NATO nu se bagă pe față. Iar faptul că pe la spate e băgat până-n gât (și până-n coasta Rusiei) nu-i nicio noutate, ăsta fiind și motivul pentru care Putin s-a enervat.

  Estimarea mea: va fi război în Ucraina și presiune în jur. Probabil de durată.

  PS: Bombița nu s-ar trimite direct pe o țară NATO, ci undeva mai izolat, așa, pe principiul că să-i descurajăm, nu să le luăm orice alternativă. De exemplu, pe o insulă a unei țări NATO, sau ceva similar.

 14. Ce te-ntereseaza, Uratule, de unde vine numele meu. Ete la el. Da, eu sunt rusoaica ucraineanca. Care-i baiul? Te pomeni ca ti se facura frica de mine. Stai bland ca nu iti fac nici un rau.

 15. Pai, rascoala românilor din ’89, a lasat în urma ei peste o mie de morti si mii de raniti, iar azi, dupa mai bine de trei decenii, sunt peste 5 milioane de refugiati, vânati si exilati din propria tara, pentru a sustine Europa Occidentala, iar oligarhii sa îsi bata joc de propria noastra tara.

 16. Perfect punctate ideile! Am auzit ‘lista’ deja celebra. Daca este sa fie un punct comun intre acesti oameni este ca ei gandesc coerent si o fac pe romaneste.
  Din pacate metodologia cinica de inducere a fricii a ajuns la cote inimaginabile.
  Si recunosc ca imaginatia mea este depasita de cati o fac, presupun contra cost.
  Pentru ca nu poti rosti aberatii decat daca esti controlat prin buton.
  Si asta nu doar aici. Este un simultan planetar aproape perfect. Si chiar daca se devoaleaza niste procedee, premeditarea pe cateva decenii probabil, este aberant de ilogica.
  Apartine unor oameni oricum bogati, oricum puternici, oricum…nu stiu ce sa mai adaug dar pot fi destule, insa la toti pare sa le lipseasca sufletul. Nu ca metafora!
  Romania noastra este unica si speciala, iar ‘conducatorii’ nostri vremelnici uita ca sunt temporari. Ma intreb din care categorie fac parte, dar cred ca din amandoua… 🙁
  Multumesc pentru articol. Numai bine in valtorile astea.
  Sper sa ajungem la limanul firescului cu totii!

 17. @Olga Rajala

  „Ți se făcu frică” e corect în limba română. Iar „urâtule” sunt frumos din gura ta. 🙂

  PS: Rusoaică sau ucraineancă? Alege.

  @Suzana

  E un simultan planetar dirijat de mass-media, într-o lume în care majoritatea oamenilor au adormit sau și-au pierdut reperele. Și sunt ușor de manipulat.

  Într-un sens mai larg, sunt servitorii supuși și orbi ai unor ideologii toxice.

Leave a Reply