De ce s-au eliminat brusc toate restricțiile?

Dacă ne uităm pe Worldometers sau la comunicatul de presă de ieri al MAI cu diverse statistici legate de COVID-19, constatăm că avem peste 5000 de infecții pe zi. Dat fiind că vara trecută la 200 de infecții zilnice eram obligați să purtăm mască, ne putem întreba, pe bună dreptate, de ce s-au eliminat restricțiile.

La această întrebare există, desigur, un răspuns.

rafila - subiectiv

Dar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu îl are. Semn că omul doar execută ordine, la fel cum au făcut și până acum toți guvernanții și membrii Grupului de Comunicare Strategică, pe toată durata pandemiei.

Să trecem acum la un cu totul alt subiect. La conferința de anul acesta din Munchen pe tema securității internaționale, desfășurată în perioada 18-20 februarie, a participat și Bill Gates. Iată o scurtă secvență cu el:

Încerc o traducere fără perdea. Din păcate, virusul (în particular varianta Omicrom1Nota mea: Care dă simptome mult mai puțin sevedere decât variantele precedente și care-i extrem de contagioasă, tipar ce arată că pandemia a ajuns în faza ei finală.) e un tip de vaccin. Din păcate, expunerea la virus și-n particular la Omicrom i-a imunizat pe oameni mai mult decât a făcut-o vaccinul, iar acum toată șarada s-a cam fâsâit. Din păcate, am rămas cu vaccinuri pe stoc. Dar data viitoare o să le scoatem mai repede pe piață. Cu accent pe „din păcate”.

În sfârșit, iată și o poză ce pare mai veche, cu o pagină îngălbenită din România Liberă de miercuri, 17 ianuarie 1996, găsită pe net:

Romania Liberă, 17 ian 1996

Partea relevantă fiind, evident, cea cu tractoarele 🙂 :

GRIPĂ: 4000 de bolnavi într-o zi

Într-o singură zi, 16 ianuarie, la Ministerul Sănătății au fost înregistrate 43.032 cazuri de viroze respiratorii și 3809 persoane cu gripă. În total, în primele două săptămâni ale anului 1996, raportările din rețea au evidențiat următoarea situație: 164.192 cazuri de viroze respiratorii (722,3 la suta de mii de locuitori) și 11375 cazuri de gripă (50 la suta de mii de locuitori). (Sorina Vlaicu)

Mai țineți minte cum anul trecut n-am avut nicio gripă? Ba chiar se lansase ipoteza că virusul de covid ar suprima sau inhiba cumva dezvoltarea celorlalți viruși gripali? Acum, că greul a trecut, uitați-vă în jurul vostru și trageți linie: cam cu cât s-a redus populația în zona în care locuiți, ca urmare a acestei nimicitoare pandemii pentru care a trebuit să ne distanțăm social, să ieșim din case doar cu permis de voie, să purtăm mască etc și la care n-am avut niciun tratament dar am avut nșpe vaccinuri? Cam cu 50%? Sau cu 25%? Au murit un sfert din cei pe care-i cunoșteați? Sau cazuri izolate, pe ici pe colo, aproape ca și-n anii precedenți?

Dacă Rafila nu știe de ce s-au ridicat restricțiile, îi spun eu: pentru că s-a fâsâit, dom’le! Și poate, pentru că urmează războiul. Care cine știe cât va dura și el până când se va fâsâi. Așa că jos masca și sus Ucraina! Sau, cum ar spune un observator atent din afară, dintr-o cauză nobilă în alta!

Între timp, euro a sărit de 5 lei la cumpărare.

13 Replies to “De ce s-au eliminat brusc toate restricțiile?”

 1. Daca astia ti-au inlocuit starea de alerta / starea de urgentza cu…STAREA DE CRIZA cum de-ai ajuns la concluzia c-ar fi fost eliminate brusc toate restrictiile ? In plus , vorba lui Ioan Sperling omul cu vrabiute : Nu poti pune masca de gaze peste cea de covid! Culmea este ca…stie ce spune . Intrebare : pretul prohibitiv la carburanti nu-i cumva tot o restrictie ?

 2. Când îti cunosti identitatea, apreciezi si chiar iubesti singuratatea, descoperind în tine dragostea eterna, libertatea, purtând în Suflet o întreaga lume, iubind-o, oferindu-i lucruri bune, o îngrijesti, o curatesti, si o înalti în fiecare zi cer …în rugaciune.

 3. Legat de gripă: „Conform statisticilor, au fost raportate 199 de decese la persoane diagnosticate cu gripă în sezonul 2018-2019 şi 187 decese în sezonul anterior (2017-2018)” – asta de pe site-ul ăla cu vaccinarea, dar datele sunt publice. Nu vreau să intru în alte detalii că oricum nu mă pricep, dar e evident că discutând pe cifre nu se pot compara epidemiile locale de gripă cu ce a fost în ultimii 2 ani. E cinic să spui cazuri izolate pe ici pe colo, înainte de 2009 în jurul meu n-au prea pățit-o rău oamenii de la viroze respiratorii.

  Restricțiile se doreau a fi ridicate mai devreme, dar politicul lucrează greu, pentru că: sunt vaccinuri, tratamente specifice, protocoale medicale, măsuri de precauție și o mare parte din populație a trecut prin boală. Dacă astea toate au funcționat, happy days!, iar dacă nu, mai bine să nu fie impuse degeaba. În România nu e în stare nimeni să comunice, deci liber la dat cu presupusul, dar un lucru e clar de la început: toți ăștia de pe la TV repetă ce zice WHO și EU. Ba chiar au fost mustrate autoritățile la un moment dat că n-avem destule restricții impuse POLITIC. Apropo de politic, restricțiile au lovit greu popularitatea conducătorilor, deci mai e și aia.

  Legat de fâsâit, în teren treaba s-a fâsâit cam de 1 an încoace la mine în sat, în afară de mall-uri unde paza e cât de cât, în rest mai rar se înghesuia lumea la certificate. Puteai să mergi și la cârciumă și la cumpărături, cu anumite excepții.

 4. @Marian

  Așa scrie pe situl Ministerului Afacerilor Interne, că din 9 martie se anulează TOATE restricțiile. Cu TOATE scris cu litere mari. Toate restricțiile care țin de pandemie. Am scris în articolul trecut.

  Nu prețul carburanților, ci mintea omului e cea mai mare restricție.

  @AdAmA4

  De ce folosești mai multe nick-uri? Deja ai vreo 3 până acum. Alege unul și rămâi la el.

  @dam167

  Lasă, că au trecut la morți de covid și pe cei care erau morți cu covid. Sau doar suspecți. Și nu numai la noi. Dacă vrei o perspectivă mai realistă, compară numărul total al deceselor anuale din să zicem ultima decadă. Câți români au murit în 2021, câți în 2020, câți în 2019 șamd. Indiferent de cauza morții. Altfel, eu am pus o întrebare de bun simț: s-a depopulat România? Câți oameni au murit din scara ta? Blocul tău? Strada ta? Dintre prieteni și familie? Din satul părinților sau bunicilor? Etc. Unul din doi? Unul din 10? Unul din 100? Că poate dacă știam, le spuneam să-și bage restricțiile undeva. Ne asumam riscurile. Dar ne-au prezentat-o ca și cum ar fi sfârșitul lumii. Bine, unii am spus de la început că e umflată artificial. În schimb, alții văd că nu s-au prins nici la sfârșit. 😀

  Gripa spaniolă a făcut 50-100 milioane de victime. Coronashow-ul 6 milioane scriptici. Dintre care faptici poate doar o treime. Adaugă la asta decesul bolnavilor cronici care n-au mai avut loc în spitale, plus distrugerea economiilor. Dar ce zici de îngrădirea drepturilor și libertăților cetățenești și transformarea democrației în dictatură? Cel mai puternic efect al pandemiei.

  Vaccinul nu-i o soluție, ci o parte a problemei.

 5. Atunci cand au inceput in alte tari sa se anunte ridicarea restrictiilor, ma gandeam ca este firesc cumva, pentru a nu se mai raporta nimic evident si a se dilua o realitate cruda. A efectelor. Si usor, usor a se dilua subiectul in ochii populatiei.
  Mi se pare o miscare de strategie cumva gandita. Pentru ca oricum se planifica etapa a doua in plina derulare si s-ar fi incurcat ideile.
  Stii ce mi se pare trist? Am vazut inca multe masti pe strada. Oamenii sunt peste fire de speriati si cred ca a gandi ceva, orice, pare sa nu mai faca parte din practica zilnica. Asta este si mai periculos.

  Seara buna!

 6. Ne mai amuzam si (999)Noi unA…uneori. 🙂

 7. ” Nu prețul carburanților, ci mintea omului e cea mai mare restricție. ” Ar fi interesanta aceasta concluzie daca n-ar fi falsa in intregime . Ai uitat ca toata existentza noastra este strans legata de ” pretul a ceva ” , in cazul acesta al carburantilor ? Cand s-o scumpii painea de exemplu cu doi lei sau carnea cu douazeci de lei ori , cartofii cu cincizeci de lei si ridicatul deseurilor menajere cu…o suta ai s a vezi ce rapid vei ajunge la concluzia ca PRETZUL CARBURANTILOR este restrictia , nu MINTEA OMULUI ! Fireste , daca te gandesti neaaparat la un anumit om…este simplu sa-i afli numele 😀 . Suzana cam are dreptate caci , intr-adevar , si eu am vazut inca destui oameni ce POARTA ai dracului oameni…masca d e protectie . Asta poate insemna sindromul Stockholm sau este vorab de ce au ei in minte , ei care au inghitit fel d e fel d e samavolnicii taman pentru ca nu vroiau s a poarte masca ?

 8. Intrebare : colonelul Gheorghita a fost oare instiintzat ca nu mai este coordonatorul campaniei de vaccinare ?

 9. Nu-mi spuneţi ce-s săracii, nu ştiu ce-i sărăcia,
  În mine stau grămadă comorile de bani.
  De vreau un pol de aur, când toamna e pe-aproape
  Mă-nalţ şi iau o mână de galbeni din castani.

  Nu vreau să văd săracii, eu sunt un prinţ bogat
  Pe care nebunia îl ţine lângă ea.
  Când vreau domnii de soare, când vreau domniţe albe,
  Trimit în gând o slugă din visuri să le ia.

  Am tot: palate, aur; am tot ce mintea cere,
  Tot ce gândesc poeţii, tot ce-au visat nebunii.
  În camera mea albă, pe patul meu de scânduri,
  Am tot ce-au strâns în suflet îndrăgostiţii lunii.

  Săraci sunt doar aceia ce nu pot să viseze,
  Acei ce în bordeie nu pot vedea castele,
  Săracii sunt aceia care clădesc palate
  Şi care totdeauna se spânzură de ele.

  Eu sunt bogat, nu-mi pasă că haina mi-este ruptă.
  Eu nu-s supus la nimeni, eu nu sunt sluga legii…
  Visând tot ce nu este, trăiesc deasupra lumii,
  Iubindu-mi nebunia, sunt mai bogat ca regii.

 10. @Aldus: La nivel național mortalitatea e pe la 2-3%, la mine în județ cred că e pe la 2, poate chiar mai jos. Dacă ar fi să mă uit la cunoștințe și familie extinsă e greu de spus, dar pentru tine grav înseamnă depopulare? vorbim de o viroză respiratorie, nu de te miri ce boală incurabilă, în secolul 21. Ca număr de oameni 2% e foarte mult dacă e la nivel global și să zici că asta nu e mare lucru înseamnă că trăiești într-o bulă unde ți se pare că nu te afectează pe tine prea tare și aia e. Așa orice poate părea exagerat dacă nu te afectează pe tine în mod direct.

  Sunt mulți care au ales aia cu băgatul restricțiilor undeva. În România puteai liniștit să mergi în vacanță dacă localitatea ta era în carantină. Singurul blocaj a fost pe perioada stării de urgență, în rest pandemia a fost pentru fiecare ce a ales să creadă.

  Pandemia trebuia să ne ajute să ne trezim și să vedem mai bine ce e în jurul nostru. Nu știu care democrație s-a transformat în dictatură, că dacă uneltele de a impune niște restricții (cum am văzut în vest) existau deja, democrația aia e cam de fațadă. Eu unul când citesc despre ideile oamenilor de 30-50 de ani de la noi nu prea văd nimic democratic, sunt foarte radicali, și tare mi-e că atunci când vor reprezenta majoritatea numai democrație nu vom mai avea.

 11. N-a fost 2% la nivel global. Aruncă un ochi pe Worldometers: 6.053.924 decese din 454.352.924 cazuri până-n acest moment. Asta înseamnă că rata de mortalitate e de 1.33%. Dar asta în condițiile în care peste tot în lume s-a umflat numărul morților (prin trecerea ca morți de covid a unora decedați din diverse alte cauze principale) și au existat foarte mulți asimptomatici care, fiind asimptomatici, nu au intrat în calcul, că nu s-au prezentat la spital pentru testare. La varianta Alfa, procentul asimptomaticilor era estimat de ceva instituție britanică la cam peste 80%, iar rata de mortalitate reală la sub 1%. Delta a fost mai severă, dar Omicrom e simultan foarte contagioasă și mult mai ușoară, fapt ce probabil coboară rata mortalității sub 0,5%. Și nu toți fac boala. Că mai e o chestie aici: gripa n-o face oricine. Covidul n-a fost o plagă locală, ci s-a extins pandemic în toată lumea. Iar la nivel mondial, dintr-o populație de 8 miliarde, 6 milioane decese înseamnă 0.075%.

  Iar cei decedați au fost în imensa lor majoritate bolnavi sau adulți cu comorbidități, adică oameni cu sistemul imunitar slăbit. Ceea ce face îngrădirea libertății tinerilor (și a celor cu sistem imunitar bun) o dictatură. Pe care sigur că pandemia ne-a făcut s-o vedem mai ușor, după cum bine zici. 😉

Leave a Reply