CTP a fost concediat de Digi24

Cristian Tudor Popescu presta la Digi24 într-o emisiune numită sugestiv Cap Limpede1Al cărei titlu îmi amintește de un banc. Cică Eminescu i-ar fi scris lui Titu Maiorescu următoarea poezie nefinalizată: „Capul tău sub clar de lună semăna cu-n cap de…” După un timp, primește răspunsul: „Frumoasă poezia, dar ultimul cuvânt de ce mi l-ai mâncat?”. În urma ediției din 3 iunie, postul de televiziune a luat decizia să înceteze colaborarea cu jurnalistul. Reacția lui de pe Facebook:

Diagnosticul – mai dăunător decât boala
Emisiunea Cap Limpede de vineri, 03 iunie, nu a fost ultima din acest sezon, a fost ultima. Nu ne mai vedem la toamnă. Analizând conținutul acestei emisiuni, conducerea postului a decis să înceteze colaborarea cu subsemnatul. Este o hotărâre unilaterală, care aparține Digi 24. Diagnosticele puse în Cap Limpede final au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala.
Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24. Am mai rămas din respect față de telespectatorii emisiunii Cap Limpede și de partenerul meu de dialog, domnul Claudiu Pândaru. Acum, sunt dezlegat.
Nu există vreo televiziune de știri la care să iau în considerare a mă „transfera”. Poate că ne vom revedea pe youtube, mă voi gândi. Deocamdată, iau o pauză video. Dar, ne putem întâlni în continuare în scris, în Republica, pe facebook și, audio, joia dimineața, la Europa FM. Deși concediat, nu plec în concediu.

În cheia mea de lectură, prin postarea de mai sus domnul CTP a anunțat patru chestii. Prima, că postul Digi24 este profund bolnav. O să vă explic imediat de ce. A doua, că fiind la Digi24, a fost legat. Adică, înțelegem noi, nu s-a putut exprima cu adevărat liber, a fost pus în postura de a respecta o fișă editorială, n-a fost onest și transparent, n-a putut spune ce dorește. A treia, că s-a sacrificat și a rămas totuși în acest mariaj toxic cu un post bolnav din respect față de moderator și de public. Noroc că nu și pentru bani, domnul în cauză hrănindu-se probabil cu deontologie pe pâine. În sfârșit, a patra chestie, și-a anunțat disponibilitatea de a fi preluat de către un alt post de televiziune doritor și deci de a fi din nou legat.

Acum, de ce l-au scos pe tușă? În ultima emisiune, CTP a făcut, printre altele, două lucruri. Primul: a vorbit despre modificările legilor Siguranței Naționale și pericolul ca SRI să redevină fosta Securitate. Nu știu dacă sunteți la curent, dar după cum merg lucrurile, SRI urmează să capete tot mai multă putere:

Coaliția de guvernare PNL-PSD are în dezbatere mai multe proiecte de legi privind siguranța națională și activitatea serviciilor secrete. Legile au fost prezentate în spațiu public în exclusivitate de publicația G4 și cuprind mai multe prevederi controversate, care întăresc puterea serviciilor secrete.

Între prevederi se află obligația cetățenilor de a ajuta serviciile secrete, faptul că ofițerii de servicii secrete pot fi cercetați doar de procurori special desemnați, drept de inițiativă legislativă, iar fondurile operative ale serviciilor nu mai sunt supuse niciunui control extern.

Sigur că putem lansa o discuție separată pentru fiecare punct în parte. De exemplu, dreptul de inițiativă legislativă cam încalcă principiul separării puterilor în stat, n’est pas? Ca și prevederea cu fondurile – în cuvintele lui Cristian Pitulice:

Un proiect de lege spune că fondurile operative ale serviciilor secrete nu vor mai putea fi controlate nici de Parlament, nici de Curtea de Conturi. Cred că se apropie momentul în care o să zicem ”Mă, Securitatea aia parcă avea și o față umană”.

De altfel, ăsta e unul din motivele pentru care am scris articolul: să trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că suntem pe cale să devenim total aserviți serviciilor. E drept că nici până acum lucrurile n-au stat roz: Comisia de control parlamentar al SRI e o glumă proastă2Membrii ei sunt practic cu epoleți, controlul se făcea la modul că SRI era întrebat dacă în opinia lui a încălcat legea…, SRI teoretic n-are voie să facă afaceri dar practic are atât putere economică cât și mediatică3Vedeți cazul lui Sebastian Ghiță, care controla o televiziune și a fugit, se spune, cu banii serviciilor., după cum n-are voie nici să-și depășească atribuțiile și totuși avem celebrele protocoale, care, atunci când au fost declarate neconstituționale, i-au făcut pe unii generali să afirme că n-au dormit toată noaptea gândindu-se cum să rezolve problema și până la urmă au rezolvat-o spunând că ei nu se mai bagă la înregistrări dar serverele și instrumentele specifice rămân în curtea lor, și cei care au dreptul legal să le folosească să vină să le utilizeze de acolo. Dar gândiți-vă că acum serviciile vor căpăta puteri și mai mari, iar asta pe față, legal.

Și deci CTP a vorbit ceva despre asta. Al doilea lucru pe care l-a făcut este că l-a criticat dur pe Cosmin Prelipceanu pentru următoarea gafă:

Cosmin Prelipceanu și-a cerut scuze pentru că nu a mai verificat știrea, menționând că aceasta a fost preluată de la o sursă verificată până acum prin mai multe știri corecte. El a motivat greșeala și prin faptul că, de când a început războiul din Ucraina, este un volum mare de muncă.

Știrea inițială: Cosmin Prelipceanu a prezentat miercuri seară, în emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24, un clip video cu un ”recrut rus” care nu știe că va conduce un tanc T-62, fabricat între anii 1961 – 1975. În realitate, însă, în discuția dintre un reporter și tânăr se vorbește despre muzică și datează de cel puțin 14 ani.

Ori, cum să dai tu în Digi24, sau, mă rog, în imaginea lui Digi24, care este Prelipceanu, și să rămâi în continuare colaborator al Digi24? Deși, dacă mă întrebați pe mine, eu nu văd cum ar putea cineva să dea în Prelipceanu mai tare decât dă el însuși prin simpla sa apariție pe sticla televizorului, indiferent că-i cu tub catodic sau cristale lichide. Nu înțeleg neam de ce s-ar uita cineva la omul ăsta.

Orișicum, cred că CTP și-a cam luat-o în cap în ultima vreme: l-am auzit recent spunând că dacă George Simion este primit la Digi24, el pleacă de acolo. Așadar, se credea inamovibil, și-a ieșit din număr și a fost tras pe dreapta. Sigur că enunțul lui cu privire la diagnostic și boală este valid: cum altfel să interpretezi faptul că, atunci când ți se arată că ai o problemă, în loc să ți-o corectezi și să te auto-perfecționezi, preferi să îl dai afară pe cel care ți-a evidențiat acea problemă? Tiparul ăsta se numește cenzură și e specific dictaturilor. Prin analogie, e ca și cum cineva dintre voi m-ar critica într-un comentariu iar eu l-aș bana4Ce mai faci, Nostratella?.

Și mai e chestia cu serviciile sau securitatea. Spusă la o televiziune pe care unii jurnaliști o numesc, din motive inexplicabile, Unitatea Militară Digi24. Dar cine se mai uită azi în gura unor astfel de dinozauri bătrâni, ca Ion Cristoiu?

În sfârșit, să nu le plângem de milă niciunora. Pentru că atât CTP cât și Digi24 fac un purcoi de bani. Și îi fac fiind CTP și respectiv U.M. Digi24…

3 Replies to “CTP a fost concediat de Digi24”

  1. As fi fost curioasa cum CTP ar fi comentat despre respingerea legii Suveranitatii
    Nationale, sau postul la care era. Voi ramane cu aceasta curiozitate.
    Multumesc pentru muzica!

  2. Cine, CTP? 🙂 Și unde, la Digi24? 😀 Pare-mi-se că tocmai ai ratat articolul de mai sus. A comentat-o deja, evident, prin tăcere. Adică n-a spus nimic despre ea. Și dacă cumva s-ar fi făcut vâlvă în jurul ei și ar fi trebuit să spună ceva, probabil i-ar fi găsit diverse cusururi.

    Muzica nu-i întâmplătoare.

  3. … Sunt multe subiecte care ne privesc si pe care aceste personaje le comenteaza printr-o ‘tacere’ asurzitoare! Adica nu-si fac treaba! Sunt ocupati cu altceva!

Leave a Reply