Cronica unui război ce nu mai vine

În toamnă, rușii au comasat trupe la granița cu Ucraina, dar pe teritoriul lor. Trupele sunt acolo și azi, dar fără intenția de a declanșa un război, potrivit rușilor. Americanii însă avertizează pe toată lumea că va urma cu siguranță un război. Alții i-au indicat și momentul precis al declanșării: ieri la 3 dimineața. N-am fost pe fază și l-am ratat, așa că vă las cu file de jurnal de front de la unii care au fost pe baricade.

Călin-Liviu Georgescu, pe Facebook:

Pe cifre și pe bani, Rusia a atacat și a câștigat azi în Ucraina. Prețul petrolului și al gazelor a crescut la cea mai mare valoare din ultimii șapte ani, bine pentru Rusia, care are 30% din piața europeană de gaze. Bursele au căzut (numai bursa din Londra a pierdut 42 de miliarde într-o zi), prilej pentru investitorii ruși să câștige masiv din speculații, pariind pe scădere. Nimeni nu știe cât a costat plimbarea trupelor rusești până la granița cu Ucraina, dar a fost o investiție bună pentru Rusia, care și-a scos banii pe burse de zeci sau sute de ori. De unde se vede că armata nu e bună doar pentru război, dar este și o foarte eficientă unealtă pentru a influența bursa în sensul dorit. Noi n-avem niciun cal în cursa asta, noi doar plătim de două ori factura, atât abonamentul la NATO, cât și prețurile mărite la energie și nu numai. Așa e când ești remorcat, nu remorcher.

Gabriel Purcăruș, pe Facebook:

O fi Putin un dictator cu apucături imperialiste, dar idiot nu este. Dacă e să căutăm idioți, trebuie să ne uităm în altă parte – de pildă la cei ce anunță de săptămâni încoace invazii la ore precise.

Criza ucraineană se va încheia cam așa:

  • Rusia va menține poziția anterioară, cum că nu e de acord ca Ucraina să intre în NATO;
  • NATO va reafirma că e gata să primească Ucraina, dar nu așa repede, ci numai dacă îndeplinește condițiile;
  • Ucraina va spune că va continua sa facă eforturi de integrare;
  • Nimeni însă nu va face nimic. Gazul rusesc va circula spre Germania și Ungaria la fel ca înainte, iar popoarelor – atât ucrainenilor, europenilor cât și rușilor de rând, li se va reaminti din când în când de pericolul unei confruntări, ca să nu stea prea liniștiți.

Până într-o zi – din viitorul îndepărtat – când Rusia, sătulă de exerciții militare va adera și ea la NATO, ca să apere împreună planeta de marțieni și de încălzirea globală.

Poate că războiul s-a încheiat deja, chiar dacă nu l-am văzut noi. Nu l-am văzut pentru că priveam înspre Ucraina, dar îi plătim cu toții costurile, în prețul crescut de la facturile de curent și de gaz. Creștere cauzată, dacă ne amintim, de „politica verde” de la Bruxelles. Iată ce frumos putem constata că Rusia, deși nu face parte din UE, se regăsește geografic în aceleași coordonate europene!

Biden despre vaccinare

One Reply to “Cronica unui război ce nu mai vine”

  1. “La început era Cuvântul…”
    „Fiţi înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii”

Leave a Reply