Copywriting la case mari

Ziarele  naționale din România (care acum activează exclusiv sau aproape exclusiv online, presa tipărită fiind moartă) au departamente ce se ocupă cu postarea de advertoriale, adică de articole publicitare. Doar că nici articolele în care să țeși o poveste în jurul unui produs nu-s o sarcină chiar ușoară. Pentru că:

Ioana Marinescu Sima este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. Are un blog. În calitate de colaborator extern, ea a publicat în perioada iulie 2021 – iunie 2022 articole pe libertatea.ro, sub supervizarea departamentului tehnic SEO.

Redacția a primit indicii substanțiale despre faptul că e posibil ca articolele Ioanei Marinescu Sima să nu fie originale. În deplină transparență, comunicăm publicului situația.

Vă dați seama cum vine asta: să ai de publicat un articol care să promoveze un produs, un magazin sau un serviciu oarecare și să nu reușești să vii cu nimic original, așa încât să copiezi texte din reclamele pe care le-au făcut alții aceluiași magazin sau unui magazin similar? 😀 Eu zic că-i într-un mare fel. Pe de altă parte, ce poate fi original în publicitate? Nu toți vânzătorii spun exact același adevăr universal, respectiv că produsul lor este cel mai cel? 🙂

Am intrat de curiozitate pe blogul Ioanei Marinescu Sima. M-a întâmpinat următorul mesaj:

Bine ai venit pe Blogul meu!
Dacă ai ajuns aici pentru prima dată, eu sunt Ioana, o femeie ca și tine, aflată într-un proces continuu de vindecare și dezvoltare.
Iubesc să transpun în cuvinte emoțiile pe care le am, stările prin care trec, experiențele pe care le trăiesc și să le împărtășesc pe toate cu tine.

Și m-am simțit ușor derutat. Este adevărat, era prima dată când îi călcam pragul. Dar n-aș zice că Ioana este o femeie ca și mine. În primul rând pentru că eu sunt bărbat. În al doilea, pentru că nu mă aflu „într-un proces continuu de vindecare și dezvoltare”. Și, în al treilea, pentru că nu iubesc să împărtășesc toate emoțiile, stările și experiențele prin care trec cu Ioana. Dar apoi mi-am dat seama că nedumerirea mea este nefondată. Vedeți voi, eu plecasem de la premiza că citesc un articol de blog. Când în realitate citeam un text promoțional. Căci înainte de a fi blogăriță, Ioana este copywriter. Iar acest mic mesaj introductiv este tot o reclamă, o mini-reclamă la produsul „Ioana Marinescu Sima”. Iar eu nu mă regăsesc în publicul țintă al acestei reclame. Așa că textul pur și simplu nu-mi este adresat mie.

În sfârșit, poate că sunt prea mofturos cu privire la o meserie care, până la urmă, nu se cere croită pe așteptările mele naive și idealiste. În fond, ce-i aia publicitate originală? Și dacă reclamele ar avea ceva de-a face cu originalitatea, de ce omul însărcinat să le transpună în cuvinte pe o coală A4 s-ar mai numi copywriter? Căci termenul „copywriter”, în caz că n-ați observat, începe cu „copiere”.

9 Replies to “Copywriting la case mari”

  1. “În primul rând pentru că “eu” sunt bărbat.”
    @Aldus. ,,Orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori.” zice Ap. Pavel. într-una dintre scrisorile adresate Bisericii din Corint.
    La care “eu” faci aluzie ?… 🙂 ))

  2. Da, am văzut infuenserițe diafane care făceau reclamă la motostivuitoare, am văzut bloggeri sărăntoci care lăudau lenjerie de pat fină, din mătase naturală și explicau cât de bine au dormit în ea. Nu-i exclus să existe pe undeva un vegan încrâncenat care, pentru o anume sumă, să te invite la restaurantul Purceaua Leșinată, unde se mănâncă cele mai bune coaste de porc din univers.
    Am văzut actori de mare calibru și cu un purcoi de bani în cont făcând reclamă la nuș ce unsoare din bale de melc, care-ți iau durerea cu mâna.
    Dar asta e altă discuție sau una dintre explicațiile pentru care advertisingul nu poate fi original.
    Copywritteri se fac cei care cred că mânuiesc binișor cuvintele. Ceilalți care știu a scrie se fac scriitori, jurnaliști…
    Ca să fii original când faci o reclamă trebuie să fii original în tine, în modul tău de gândire și acțiune, trebuie să fi mâncat știința comunicării și a manipulării pe pâine și, nu în ultimul rând, să știi totul nu despre produsul pe care-l prezinți, ci despre produsele concurente.
    E o discuție foarte lungă aici, eu reușesc să-i expediez pe băieții și fetele care vin să te îmbrobodească cu suplimente noi pe piață, identice sau mai proaste ca cele existente, cu vreo două-trei întrebări. Nu știu să răspundă la ele? Pa Du-te la firmă și învață-ți lecția!

  3. @Iosif

    Dar pentru tine cine girează?

    @Renata

    „Ca să fii original când faci o reclamă trebuie să fii original în tine, în modul tău de gândire și acțiune” – bucata asta de frază e cheia. Chestia cu știința manipulării e superfluă: ajută să vinzi mai bine, dar poți fi original și fără ea.

    Deseori firma care face reclama nici măcar nu are habar de calitățile produsului promovat. Adu-ți aminte de celebra reclamă românească cu „Batman, Batman”. Ce transmitea ea cu privire la produsul promovat – o marcă de televizor? Un mare nimic. Dar s-a întipărit în conștiințele oamenilor. A fost originală? Da, a fost. Dar ăsta e singurul ei merit. Nici măcar nu a fost filmată meseriaș, zici că era făcută de niște amatori.

  4. Ei, nu! Cu Batman, Batman, greșești. 1.Clipul a fost special filmat oarecum stângaci, ca să știi sigur că e un trucaj cinematografic și că niciun popă n-a fost aruncat vreodată de la un balcon din Palatul Mogoșoaia. 2. N-a rulat niciodată pe canalele tv, în calupurile publicitare, pentru că l-ar fi interzis CNA-ul cu amendă inclusă. A fost transmis pe șest o singură zi, pe MTV, ca să poată participa la concursuri și să ia premii. Publicul îl știe de pe youtube, unde a devenit viral în câteva ore și reprezintă un banc filmat și-atât, fiindcă logo-ul de la final – dacă te-ai săturat să-ți povestească alții filmele, ia-ți televizor! – și poza cu televizorul Teletech lipsesc.
    Prin urmare, eu zic că filmul a fost livrat altfel, și-a schimbat obiectivul – reclamă – și de-aia tu îl percepi ca nereușit.

  5. Sigur n-a fost filmat așa din motiv de buget redus? Eu aș fi preferat să-l văd filmat cât mai realist. Și când mă uit la un film de cinematograf, prefer să văd o scenă de acțiune cât mai bine „contrafăcută”. N-am nevoie de filmări stângace ca să-mi dau seama că de fapt n-a murit niciunul dintre actori la scena aia. 🙂

    Eu n-am zis că filmul e nereușit. Mă rog, e slăbuț din punctul meu de vedere, dar nu asta era ideea. Ideea era că originalitatea n-are obligatoriu de-a face cu promovarea sau cunoașterea produsului. Căci iată, clipul cu Batman este original fără a vorbi mai nimic despre produsul promovat.

    Altfel spus, ca să faci o reclamă originală și care să prindă nu-i nevoie în mod obligatoriu să cunoști produsul despre care vorbești. Ci pur și simplu să spui ceva care să devină viral, care să rezoneze în conștiința maselor. Asta e suficient. Pe clipul respectiv vei lipi marca produsului promovat (chiar dacă produsul nici măcar nu apare în clip) iar oamenii vor face asocierea între clip și produs. Pentru că le place clipul, atât! 😉

  6. E nevoie de mai mult decât un comentariu sau un dialog ca să stabilim cum trebuie să arate o reclamă ca să fie și plăcută, și să vândă.
    Să scriu despre asta? Cum cred eu că aș face? 🙂

  7. Dacă vrei să scrii, vei scrie. Dar ține cont de următorul lucru: există multe drumuri care duc în vârful muntelui. Adică, nu-i obligatoriu ca metoda la care te gândești tu să fie unica metodă ce poate fi încununată cu succes.

  8. Sunt convinsă! Mai ales că n-am cunoștințe în domeniul advertisingului, dar o iau așa, în calitate de consumator de publicitate, fiindcă eu mă mai uit și la tv, uneori.

Leave a Reply