Înțeleg că astăzi a avut loc, are loc sau urmează să aibă loc partida de fotbal dintre Iran și SUA din cadrul Campionatului Mondial de Fotbal FIFA din Qatar. În acest context, vă supun atenției o postare de Facebook de aseară:
Ținem cu SUA, că SUA ne-au dat civilizație, filme, muzică, mașini mișto, NATO, pe Dakota Johnson și ne-au salvat de URSS. Iranienii, în afară că ne-au dat algebra, bateriile, vinul, agricultura, irigațiile, alcoolul, arhitectura, tablele, băncile, tacâmurile, cărămizile, măștile de gaze, mănușile, drepturile omului (534 îen), medicina, pantalonii, parfumurile, poșta, olăritul, trandafirii, spanacul, industria textilă, creștinismul și probabil că roata (2000 îen), ce ne-au dat? Nu ne-au dat nimica.
N-am verificat afirmațiile de mai sus, dar grosso modo probabil că autorul are dreptate. Ce mă face să cred asta? Două elemente. În primul rând, Europa noastră modernă, care ni se pare a fi buricul civilizației, nu mai departe de câteva sute de ani se afla scufundată într-un Ev Mediu populat de superstiții, inchiziție și arderi pe rug. Pe de altă parte, cu câteva sute de ani înaintea lui Hristos, deci cu mult mai devreme de Evul Mediu, pe teritoriul Iranului de azi se afla puternicul Imperiu Persan – la vremea respectivă cel mai mare imperiu din lume. Nu prea sunt sigur ce aveam în Europa pe atunci. De fapt, Imperiul Persan cuprindea chiar și unele porțiuni din România de azi. Până aici este clar că nu iranienii au preluat de la strămoșii noștri, ci noi am preluat de la strămoșii iranienilor.
De altfel, conform Wikipedia (sublinierea îmi aparține):
Leagănul civilizației este oricare dintre zonele posibile pentru apariția civilizației. Se referă de obicei la Orientul Apropiat din calcolitic (perioada Ubaid, cultura Naqada), mai ales în Cornul Abundenței (Levantul, Mesopotamia și Egiptul Antic) și platoul persan, pe lângă alte culturi asiatice situate de-a lungul văilor râurilor mari, cum ar fi Indus și Râul Galben.
În al doilea rând, referitor la ce-am preluat de la americani chestiunea este mult mai simplă. Căci, după cum s-a scris deja în altă parte, la un articol Antena 3 cu titlul următor:
același autor de pe Facebook remarcă:
Aici, corespondentul Antena 3 CNN a creditat americanii cu existență în Evul Mediu de la el din burtă, din burta aia pe care n-a pus-o pe carte, că între secolul al cincilea și al cinșpelea pe-acolo n-a călcat picior de englez. De fapt, când spui că americanii se întorc în Evul Mediu dacă Republicanii au majoritatea în alegeri, spui că americanii își fac bagajele și se întorc în Anglia, pentru a petrece Evul Mediu acolo, că în America erau doar băștinașii Pima, O’odham și Hohokama. Deci, exagerat. Practic, o tâmpenie. Rămâne doar întrebarea, de ce ar face democrații propagandă democrată în România, o țară care, în afară c-ar fi curioasă să știe dacă se căciulește la democrați sau la republicani, n-are niciun cal în cursa asta? Disperați. Cred că îi previne pe neomarxiști să-și facă valizele, sau seppuku, sau ceva. Altfel, nu-mi explic.
Dacă terenul pe care îl ocupăm în prezent își are totuși rădăcini adânci, care se pierd în negura timpului, de unde și numele de bătrânul continent (european), americanii sunt o producție de import de dată recentă. Acum câteva sute de ani, pe continentul american nu exista picior de american, ci doar amerindieni, adică acele piei roșii descrise în romanele lui Karl May. Iar de la ei chiar că nu am învățat nimic.
Concluzia este că de la americani nu am preluat decât filmele, muzica, mass-media, politica, dolarul și apartenența la NATO. Adică, tot ceea ce înseamnă civilizația modernă occidentală, cu rele și cu mai puțin bune.
Ai omis sa mentionezi cel mai elegant, interesant, pasnic si inteligent joc, mostenit de la Sahinsahi iranieni, si nu în ultimul rând, Schéhérazade si cele 1001 de nopti. 🙂
P.S. Chiar si cei 3 “magi” au venit cu daruri din Rasarit, calauziti de “steaua” lui David.
„Şi tu, Betleeme Efrata, măcar că eşti prea mic între cetăţile de căpetenie ale lui Iuda, totuşi din tine Îmi va ieşi Cel ce va stăpâni peste Israel şi a cărui obârşie se suie până în vremuri străvechi, până în zilele veşniciei.” 🙂
Pe lângă ce-a completat Iosif, (da, da, da, cele 1001 de nopti ale Schéhérazadei sau arta povestitorului perfect), ar mai fi de zis că ești nițel cam exigent cu ziaristul respectiv – Evul Mediu e o locuțiune pentru regres, nu vizează istoria, cel puțin în limbaj colocvial. 🙂
@Iosif
Nu cred că cei trei magi erau arabi sau persani.
@Renata
Nopțile Șeherezadei s-ar putea să fie de inspirație indiană. În orice caz, sunt multe încrengături cu folclorul altor popoare. Sper să-mi fac timp să citesc și să abordez cândva subiectul pe blog, că pare foarte frumos.
Dacă îl critic pe respectivul ziarist pe motiv că folosește expresia „Ev Mediu” într-un mod care nu are acoperire în concret, nu exagerez cu nimic mai mult decât o face el atunci când spune că SUA sub republicani se vor întoarce într-o negură a regresului. De fapt, cred că va fi taman invers.
@Aldus
Indiferent de ce crezi tu, ce crede lumea sau chiar si ce cred eu, Adevarul absolut, atemporal si eliberator, se afla în Cuvântul întrupat în Fiul omului din Dumnezeu.
Și ce legătură are asta cu subiectul articolului de mai sus?
Totul este legat si conectat în univers, chiar daca tu nu poti cu ochii tai sa vezi.
Ce mai faci?
Ești bine? Sănătos? La mulți ani! Dă și tu un semn.
La Mulți Ani!
Voiam să verific numărul de vizitatori pe an. Se pare că am două cititoare. 🙂 Dar valorează cât sute de unici la un loc.
Suntem curioși ce mai zici, ce mai faci, ce mai gândești.