Arta (in)corectă

În 2020, Academia ce conferă Premiile Oscar stabilește noi criterii de eligibilitate, în acord cu mesajele de egalitate, diversitate și incluziune atât de puternic trâmbițate pe toate canalele media astăzi. Concret, ca să te califici în cursa pentru aceste premii, musai să tratezi în filmul tău drama unui homosexual, sau a unui african defavorizat de europeanul heterosexual alb și rău, sau să ai niște actori din comunitatea LGBTQ+, în proporție de minim 30% sau într-un rol cât de cât principal, sau măcar niște regizori dezorientați sexual, sau altele asemenea, în orice combinație.

În decembrie 2021, o profesoară de română pe nume Maria Melente scrie pe Vice că ea l-ar scoate pe Creangă din programă din cel puțin două motive: primul, că textele lui se scaldă într-o mare de arhaisme și regionalisme pe care nu le înțelegi fără să citești cu dicționarul în mână, și al doilea, că-n lumea lui Creangă dascălul îi bătea pe elevi. Asupra lui Creangă intenționez să revin, dar până atunci, vă las cu următorul text al lui Ovidiu Eftimie: De ce este Creangă important pentru literatura română. Tot ea mai spunea că ar scoate și Baltagul lui Sadoveanu, roman în care faptul că bărbatul își altoiește nevasta constituie o normalitate.

În sfârșit, în martie 2022, mai precis acum câteva zeci de minute, dau peste următorul text privat1Adică l-a făcut vizibil doar prietenilor din lista ei, motiv din care n-o să-i dau nici numele. al unei cunoștințe virtuale:

Am o postare undeva, în trecut, legata de Anna Karenina. Este pentru mine unul dintre romanele clasice de suflet. Un nou-intrat în listă, a răsfoit probabil și, în contextul actual, m-a întrebat dacă îmi mai place Anna. Cică, dacă da, sa-i sug p@la. I-am zis clar: la câta literatură rusă am citit, îl las și fără măduva din oase și e păcat, ca e tânăr.

Observați un tipar? Tiparul artei care trebuie să fie corectă. În primul rând, să nu conțină lucruri care nu ne plac. Deoarece dacă lumea din cartea ta conține lucruri ce nu cadrează cu idealul trâmbițat de noi, înseamnă că ești un dușman care promovează acele lucruri (și că ne cheamă Bulai, dar asta-i secundar). Secundo, să lupte sau să militeze pentru ceva. La fel cum pe vremea lui Ceaușescu poezia trebuia să fie „patriotică”, arta modernă trebuie să militeze pentru feminism, drepturile diverselor minorități, incluziune și diversitate. Altfel, nu e artă. În sfârșit, arta mai trebuie să fie născută într-un context „corect”. Nu care cumva să aflăm că artistul avea opinii indezirabile, sau că era compatriot cu dictatorul Putin.

Am o veste rea și o veste bună. Vestea rea este că mulți dintre cei care gândesc ca mai sus fac parte chiar din categoria celor care se ocupă cu arta, făcând-o accesibilă și altora. Profesori, scriitori, oameni de cultură. Vestea bună este că ce n-a reușit să distrugă timpul nu va putea s-o facă nici prostia lor.

Arta, dragii mei, nu este publicitate.

16 Replies to “Arta (in)corectă”

  1. Omule , te-ntreb : ala te-ndemna sa-i sugi p…a sau era vorba despre o ” aia ” care te-ndemna sa-i faci oarece la….”aia ” ?Oricum ar fi , era vorba despre un imbecil precum sant cei ce zilele acestea au interzis un dirijor sa-si faca numarul cu orchestra pe care-o dirija doar pentru ca tipul este rus sau , a unor spectatori britanici care au huiduit la scena deschisa { sper ca pe stadion fireste } muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski . Te mira sau te revolta iesirea doamnei Maria Melente vis a vis de Ion Creanga ? Pai ea saraca , cam are dreptate : vin cateodata nepotii la mine si mantreaba despre unele expresii din povestirile lui Ion Creanga si-n special acelea din Povestea Pulii si , mi-este tare greu s a le dau explicatii asa incat ai trimet la scrierile coanei Wiki…pedia . Doamna Melente { asta-i tiganca 101% dupa nume cel putzin } l-a uitat pe Dl. Vucea si pe parintele sau spiritual Barbu Stefanescu Delavrancea uitand cu aceasta ocazie ca in fiecare c az era vorba despre alte timpuri , despre alti oameni si fapte insa , nu-i bai caci niste oameni , mai ” ieri alataieri ” prin USA si UK au pus la pamant niste statui de parca alea erau principalul motiv pentru care ei o duceau atat de rau dar , deoarece era in numele sloganului politically correct pana si Politia a tacut molcom . ” Am o veste rea și o veste bună. Vestea rea este că mulți dintre cei care gândesc ca mai sus fac parte chiar din categoria celor care se ocupă cu arta, făcând-o accesibilă și altora. Profesori, scriitori, oameni de cultură. Vestea bună este că ce n-a reușit să distrugă timpul nu va putea s-o facă nici prostia lor. ” Parerea mea proprie si personala : vestea rea este aceea ca , fix deoarece multi dintre cei ce se ocupa cu arta , acei scriitori , profesori , oameni de cultura gandesc fix precum aceeia prezentati de dumneata , iar vestea buna este ca , ce n-a facut INCA timpul mai devreme sau mai tarziu vor reusii ei datorita superficialitatii vremurilor pe care el traim sau ai uitat ca ala care-ti oferea o felatie era un tanar ? Lasa ca nici cu purisanii nu-mi este rusine in acest sens . Mie mi-au oferit unii muie doar pentru ca l-am pomenit pe Sostakovici intr-un comentariu ! ARTA ESTE PUBLICITATE ca-ti place sau nu …dragul meu 🙂 ! P.S. Imi pare rau sa te dezamagesc insa nici macar pe vremea lui Ceausescu poezia nu trebuia neaaparat s a fie doar patriotica ca nu toti poetii se numeau Lesnea sau Desliu iar arta moderna nu milita neaaparat pentru feminism ci , doar pentru ce ai parea corect unei singure femei .Cat despre ” drepturile diferitelor minoritati ” avea grije ” organili ” de ele , mai ales de aia cu…diversitatea . Zic si eu ca unul care-a ” urmarit ” cam de la inceputuri si-o fac inclusiv astazi , ” arta si chiar cultura romaneasca ” 🙂 Am avut zilele acestea , o rabdare ingereasca sa vizionez filmul …de arta produs , regizat de Ion Popescu Gopo in 1962 .Ti-l recomand caci doar asa vei intelege ca am dreptate : ARTA ESTE PUBLICITATE .

  2. > Omule , te-ntreb : ala te-ndemna sa-i sugi p…a

    Nu pe o mine, ci pe o cunoștință virtuală. Pe o fată. Citește cu atenție!

    > era vorba despre un imbecil precum sant cei ce zilele acestea au interzis un dirijor sa-si faca numarul cu orchestra pe care-o dirija doar pentru ca tipul este rus

    Exact.

    > vin cateodata nepotii la mine si mantreaba despre unele expresii din povestirile lui Ion Creanga si-n special acelea din Povestea Pulii

    😀 😀 😀 😀 😀

    Am o bănuială că respectiva poveste nu se studiază la școală. Dar, ce-i drept, se studiază autorul ei. 🙂

    > ce n-a facut INCA timpul mai devreme sau mai tarziu vor reusii ei datorita superficialitatii vremurilor pe care el traim

    Este posibil să aibă mici succese pe termen scurt. Dar timpul va cerne grâul de neghină, indiferent de capriciile unei epoci.

  3. Alduse fara suparare insa…ce ” fata “poate face afirmatiile pe cate le face asta …indiferent cata literatura rusa a citit la viata ei ? ” I-am zis clar: la câta literatură rusă am citit, îl las și fără măduva din oase și e păcat, ca e tânăr. ” Sa fim seriosi Liviu Ursulescu insa , n-am gasit nici o urma de geniu in raspunsul tipei . Raspuns d e golanca din groapa Straulesti poate , dar in nici un caz , raspunsul cuiva care-a citit literatura rusa intr-atat incat s-a ajunga la Luna si crede-ma , am cunoscut la viata mea cateva inse ce…chiar studiasera literatura rusa . Alduse omule , lamureste-ma : de ce , de cate ori doresc sa incadrez un text intre aceste semne grafice <> sau asa >> < < ori dupa ce dau send …textul dispare de parca nici nu l-asi fi scris ? Iti multumesc pentru faptul de-a ma ajuta in acest sens .

  4. Simbolurile mai mic (<) și mai mare (>) sunt folosite intern pentru codul HTML. Folosește în locul lor ghilimele de tipul “” sau „”.

  5. Adevaratii creatorii de opere de arta, originali, autentici, geniali, niciodata nu-si vor vinde capodoperele realizate, deoarece au pus din sufletul lor în ele, iar cine îsi vinde sufletul devine un “mort”, fara valoare.

  6. @MArian

    Raspunsul este fix pe masura cererii… Sau ce trebuia, sa-i raspunda cu un citat din Fratii Karamazov sau Razboi si pace? Ia intreaba-le pe insele tale erudite daca ar vrea sa-ti practice o felatie (daca ti se pare prea oripilant “madular”) si vezi ce reactie obtii de la ele… Sau si mai bine, intreaba in numele meu, si apoi poti sa-mi trimiti raspunsul

  7. Liviu URsulescu Ei…abia asta-i un raspuns GENIAL 😀 😀 😀 ! Ti-ar convenii stimabile sa fac eu treaba iar dumneata sa te-alegi cu…lucrarea ?! Mie sa-mi dea alea “aia ” la lins , iar dumneata sa te-alegi cu … instalatia curatzata . Iest umnài gospodin Medvedev . Fix ca politicienii care-si iau doctorate ! P.S. Sa sti ca nu m-am laudat aiurea-n tramvai : douazeci si cinci de ani pe vremea cand locuiam la bloc , am fost vecin de apartament cu doua profesoare { mama si fica } de Limba Rusa .

  8. Iosife iarta-ma insa , ca de obicei , esti pe-alaturi de drumul corect ! Un exemplu ” marunt ” . Ai vazut vreodata PIETÃ ? Chiar ai senzatia ca ala care-a facut-o , a facut-o pe d’a moaca sau ca omagiu adus credintei in Familia Medici , Papa Iulius al II-lea sau Clement al VII-lea ? A lucrat pe bani , Iosife nu pe mere sau corcodusi si cu toate c-a lucrat pe bani , nici statuia si nici spiritul ei n-au disparut ci dimpotriva omule iar amintirea omului care-a creeat-o va dainui cat va dainui si lumea . Cine-o vede macar odata isi plange pacatele facute in viata si plange sincer Iosife . Eu am vazut-o , dumneata ai vazut-o ? Pe bune acu’ , de unde ai pescuit aiureala asta : ” Adevaratii creatorii de opere de arta, originali, autentici, geniali, niciodata nu-si vor vinde capodoperele realizate, deoarece au pus din sufletul lor în ele, iar cine îsi vinde sufletul devine un “mort”, fara valoare. ” Ai uitat ca alora le mai trebuie si crapelnitza caci farà ea ei insasi devin ” un mort fara valoare ” ?

  9. Multumes Aldus pentru ajutor . AM dorit s a ma dau mai destept decat sant folosindu-ma de acele insemne si astfel , acolo unde am pomenit de un film al lui Ion Popescu Gopo numele filmului pe care l-am incadrat asa… a disparut . In orice caz era vorba despre ” S-a furat o bomba ” iar daca ai puterea sa urmaresti filmul pana la capat…meriti premiul pentru rabdare . Fireste nu voi mai folosii acele semne si , inca odata , iti multumesc omule !

  10. Dar Michelangelo a fost, de asemenea, cunoscut de a avea un temperament rău! El a fost descris ca o persoană mizerabilă, urâtă, care și-a ascuns banii în cusăturile hainelor sale. Artistul era cunoscut pentru furia și caracterul său morocănos. A știut să fie jignitor și neplăcut, dar talentul său îl scuză…

    “Ce a făcut Michelangelo cu biserica în noaptea în care a intrat în ea pentru a-și semna lucrarea?
    El a făcut-o pietà-terre lui.”

  11. Iosif , omu’ lu’ Dumnezeu , citesc ” Agonie si Extaz ” a lui Stone de peste patruzeci de ani , de pe vremea cand am cumparat cartea de la o librarie aflata aproape de ASE . Crede-ma ai cunosc si virgulele unde le are puse . Nu m-a interesat NICIODATA nici infatisarea si nici apucaturile lui Michelangelo { nu uita ca-i ” placeau ” baietzeii } insa m-au interesat INTOTDEAUNA operele sale . Pietà , David , Moise le-am vazut pana in 1997 doar cu ochii mintii insa si atunci cand le-am vazut crede-ma , am recunoscut fiecare urma a daltii lui Buonarotti si asta-i tot ceea ce conteaza pentru mine . Din pacate atunci in ’97 nu eram in Italia in scop turistic ci intr-unul ceva mai prozaic : cautam si eu s a castig o paine mai alba pentru familia mea ramasa in tara deci… Ce-a facut in acea noapte ? Pai scrie Stone : a semnat lucrarea dupa care a plecat razand pentru farsa pe care-o facea papei .

  12. @Marian

    Păi te cred, n-am zis că nu. Doar că la o cerere de așa natură, mi s-a părut un răspuns pe măsură. Și provocarea rămâne valabilă, în numele meu sau nu 😉

  13. @Iosif

    Și cum vor trăi respectivii artiști genial, dacă nu-și vând creațiile? Din ce-și vor plăti facturile? 🙂

Leave a Reply