Agale, vaca global încălzea

Vaca, acest animal sacru al Indiei, a ajuns din nou în atenția europenilor, după ce alaltăieri un raport citat de Bloomerang ne-a informat că dacă nu subțiem cirezile de vite cu aproximativ 30% în următorii 7-8 ani, ne va fi greu să ne atingem obiectivele de emisii de gaz metan. Care-i șpilul? Se pare că vacile, la fel ca noi, emit gaze. Gaze cunoscute popular sub denumirea de bășini. Iar acestea, prin acumulare, creează un efect de seră și contribuie la încălzirea globală a planetei.

Ați văzut vreodată o vacă bășindu-se? Sau, mai corect spus, ați mirosit? Eu nu. Dar am văzut bălegar de vacă, și nu-mi părea un atentat la temperatura de pe ulița satului respectiv. Totuși, let’s talk science ține să ne informeze că flatulența și balega sunt cele două surse principale prin care sărmana văcuță contribuie la încălzirea globală de pe Terra.1So… there is some shit involved, after all. Și nu doar ea, ci toate ierbivorele. Citind aceste rânduri, parcă îmi vine și mie să mă prind de nas și realizez, într-al doisprezecelea ceas, cât de prost inspirată e mascota văcuței Milka ce respiră aerul curat al Alpilor.

După secole de progres, am ajuns într-un impas generat de pârțurile vacilor. Și, chiar dacă unora nu vă vine să credeți, ele nu sunt deloc puține. De fapt, în Europa există milioane de boi și vaci care consumă resurse, se bășesc și cred pe nerumegate tot ce se publică în diverse rapoarte. Un singur lucru nu înțeleg: de ce, dacă vaca este atât de global încălzitoare, nu poate fi soluția perfectă la actuala criză de gaze naturale? O întrebare la care însă Comisia Europeană n-a mai răspuns.

6 Replies to “Agale, vaca global încălzea”

 1. De mirosit nu prea ai cum, că metanul nu are miros. Acum ăsta e trendul – schimbările climatice -, ce să facem, să ne concentrăm pe bunăstarea oamenilor? nu merge chiar așa.

  Asta cu vacile și metanul e veche și vine din SUA. Și-au făcut ăia la un moment dat foarte multe ferme de vaci (că cică nu mâncau oamenii destulă carne); mult prea multe, de mâncau la un moment dat numai carne. Până la încălzirea globală și-au cam făcut ăia praf sănătatea, dar probabil că e mai importantă încălzirea decât bolile ălora de inimă, că pentru astea din urmă există industria farmaceutică. Ideea e că dacă a fost în SUA, ar fi frumos să fie și la noi, pe „bătrânul continent”.

  Poate că n-ar strica să ne mai schimbăm alimentația, dar se pare că trebuie să o facem pe motive politice și mă aștept să fie luate la țintă și alte animale, nu doar vacile. Legat de ultima ta întrebare, arderea gazului nu prea e eco, așa că nu e o soluție.

  Postarea ta e utilă pentru că ar trebui să ne pregătim pentru bășinile ce vor urma, că ăsta e doar începutul.

 2. Nu-s de meserie dar eu cred ca internetul si 4-5G sunt de vina
  Ca aveam prin anii 80 mai multa industrie poluanta si traiam mai bine.
  Dar acum avem net rapid si viteza de conexiune mare. Plus mult cloud.

  Astea se traduc in ferme de date( parcuri intregi) care consuma enorm de multa energie.
  Si ca sa ai energie trebuie sa o produci (mai ales din combustibili fosili)

  O alta problema e transportul aerian=turismul.
  Inainte se mergea mai mult cu trenul, acum tot omul vrea sa ajunga instantaneu la destinatie.

  Ar mai fi si imensul parc auto.
  Deci se aduna.
  Eu nu cred ca-s vacile de vina

 3. Din toata bioSfera creatiei Divina,
  doar “Sarpele cel vechi” acum este de vina.
  Modificând genetic structura dintr-un 0u,
  azi în laboratoare din taur scoti un… bou.

 4. @dam167

  Înțeleg că mor pe capete vitele din SUA. Și că fermierii sunt subvenționați să-și distrugă terenurile arabile.

  Eu sunt ovo-lacto-vegetarian de ceva anișori buni. Nici nu-mi mai place carnea, mi-e greață de ea. Dar lactate consum, iar cu bășinile UE nu-s de acord.

  Nu-i necesară nici o prelucrare a gazului bovinelor. Simplul fapt că, dacă ar fi să dăm crezare strategilor UE, produc un efect de seră și deci ridică temperatura cu câteva grade e suficient ca să ardem mai puțin gaz rusesc, hmm?

  @Mad

  Eu nu văd nicio cauză nicăieri, din simplul motiv că nu văd nicio problemă: chestia cu încălziea globală (pe care acum au rebotezat-o în schimbări climatice) e o marotă. Nu cred că are fundament real.

  Cât despre vacă, ea nu-i di vină (pe moldovenește) ci divină. 🙂 Știi bancul?

  @Iosif

  La faza cu laboratoarele ai mare dreptate.

 5. Nu stiu bancul 🙂

  Referitor la incalzire: nu mai avem ierni cu zapada ca acum 20-30 de ani.
  Nu mai avem aceeasi cantitate de ploaie(anual). Temperaturile zilnice sunt mari indiferent de anotmip
  Dar nu sunt de vina animalele ci oameniii.

 6. Cică Ion și Maria făceau dragoste. La un moment dat, Ion, plin de transfigurare, îi spune iubitei sale:
  – Mărie, ești divină!
  La care Maria, pragmatică:
  – Di vină suntem amândoi, Ioane!

  Adevărul e că nu-i nimeni de vină. Clima se modifică de la sine, sunt niște ritmuri, acum câțiva zeci de ani ziarele americane titrau că vine răcirea globală. E o falsă problemă asta. Și pentru că nici măcar datele nu o mai susțin, i-au modificat numele din „încălzire globală” în „schimbări climatice”.

Leave a Reply