Încâlcite sunt căile Facebook-ului! Cumva1O persoană pe care-o urmăream a lăsat un comentariu la postare., fără să cunosc autorul, am ajuns la următoarea postare semnată de Dorian Furtună:
Dacă e să presupunem că s-ar produce A Doua Venire şi Iisus ar veni acum pe Pământ exact aşa cum susţine Biblia că a mai venit, ce soartă credeţi că ar avea?
Biserica îl va eticheta drept escroc, nebun, antihrist şi sectant. Iar preoţii ar vedea în venirea lui principalul lor pericol existenţial.
Orice Mesia desființează Biserica pe care o găsește la venirea sa, pe motiv de corupție și ipocrizie. Și orice Biserică sau religie va lupta cu îndârjire împotriva oricui se va declara Mesia, închipuit sau autentic.
Sunt oarecum curios ce înțelege autorul prin „mesia autentic”, de vreme ce, în primul comentariu de la această postare, se declară ateu2Primul comentariu la postare îi aparține chiar lui.:
Îmi amintesc despre acea postare în care explicam falsul Focului Haric. A fost mulți ani în urmă și sunt uimit să aflu că n-a trecut fără un efect; nu m-am gândit că o să provoace o reconvertire religioasă… Știu că nu e ușor psihologic să renunțăm la credință. Dar e totuși sănătos pentru luciditatea noastră. De pe poziția de agnostic, înțeleg mai bine lumea și omul. Eu vă recomand „Măștile lui Hristos”, de Picknett și Prince. Cartea explică foarte bine cum au fost scrise Evangheliile și numeroasele contradicții dintre ele; cine a fost, de fapt, Apostolul Pavel și de ce a deturnat mesajul inițial al lui Iisus și cum Iisus este astăzi perceput foarte eronat, comparativ cu ce și cine a fost el în realitate, ca lider de sectă iudaică. Se dau lămuriri cum și de ce Pavel a transformat un cult provincial, iudaic, într-o religie regională (apoi globală) – creștinismul. Cartea e bine documentată, cu foarte multe surse pentru susținerea fiecărei teze.
Da, știu că el a scris „agnostic”, dar eu citesc acolo o formă de ateism. Cred că uneori agnosticismul poate fi o mască a ateismului. De altfel, sunt mai multe întrebări pe care le-aș pune vizavi de agnosticism, dar poate cu o altă ocazie. Pentru moment, să revenim la subiect. Cică la a doua sa venire pe pământ, Iisus i-a întrebat pe oameni: „Cine credeți voi că sunt?” Aceștia i-au răspuns: „Tu ești manifestarea escatologică a profunzimilor nebănuite ale ființei noastre, ești enigma ultimă în care găsim sensul relațiilor noastre interpersonale!” La care Iisus: „Ce??”
Să revenim însă și la lucruri serioase. Sunt perfect de acord cu ce zice Dorian Furtună în primul citat: dacă Iisus ar veni „exact așa cum susține Biblia că a mai venit”, Biserica ar fi prima care l-ar stigmatiza. După cum, de altfel, a făcut-o și cu 2000 de ani în urmă – că preoții l-au ucis pe Iisus, nu Pilat și nici norodul. Dar nu cred că Iisus va veni la fel ca prima dată. Rețin că în Biblie se vorbește de o revenire în glorie și lumină. Cumva, ni se dă de înțeles că va veni într-un mod ce îl va face ușor de recunoscut drept fiul lui Dumnezeu, după ce omenirea va fi deja profund transformată de niște cataclisme descrise sumar și metaforic în Apocalipsă.
Dar dacă ar veni chiar acum, astăzi, în glorie și lumină? Dacă ar fi indisputabil că este chiar Iisus? Dacă toate televiziunile l-ar filma cum merge pe apă și i-ar lua interviuri? Dacă ar anula pandemia de COVID-19, ar distruge industria Big Pharma și ar eradica toate bolile din lume? Ce credeți că s-ar petrece atunci?
Eu cred că omenirea ar fi cuprinsă de o undă de șoc, la fel cum, atunci când arunci cu o piatră mare într-un lac liniștit, se produce o unde puternică ce reverberează circular, din locul în care ai aruncat piatra spre malurile lacului. Oamenii care acum dorm (asemenea apei liniștite din lac) ar avea un moment de trezire, ca un declic, ca o mutație la nivelul conștiinței, și ar decide ferm să-și transforme radical viața în bine. Toate popoarele s-ar converti la creștinism, bisericile s-ar umple, barurile s-ar goli, și, per ansamblu, societatea ar începe să semene cu un mic paradis.
Dar dacă Iisus, în virtutea liberului nostru arbitru, nu s-ar implica în politică sau în orânduirea societății, și dacă nu ar realiza minuni pe bandă rulantă care să fie transmise în buclă de toate televiziunile, și dacă nu ar urmări să dea un nou impuls spiritual omenirii (așa cum tradițional fac toți profeții din toate religiile), mulțumindu-se să redacteze al treilea volum al Bibliei și să-și educe eventualii noi discipoli, atunci, treptat, lumea și-ar pierde interesul pentru El. La fel cum după o primă undă puternică produsă de aruncarea acelei pietre în lac vor urma unde din ce în ce mai slabe până când în final lacul se va liniști din nou, oamenii vor reveni, chiar în scurt timp, la vechile lor metehne și la vechiul lor mod de a fi, reținând cumva vag momentul celei de-a doua veniri, consemnat acum în cărțile de istorie. Iar după un număr oarecare de ani, majoritatea nici măcar nu-și vor mai aminti că undeva în lume, contemporan cu ei, se află Iisus Hristos în carne și oase.
Pentru că atât miracolul – fie religios, fie de orice altă factură – cât și remodelarea profundă și de durată în bine a propriei naturi sunt incompatibile cu starea de entropie ce-l caracterizează pe omul modern.
Să știi că și eu m-am gândit la asta: cum ar fi dacă Iisus ar fi printre noi. Eu m-am gândit că trebuie să arate ca un om al străzii, care dacă are noroc, ajunge ori în vreun azil pentru astfel de persoane, ori direct la ospiciu. Dacă omenirea l-ar vedea mergând pe apă, s-ar strădui să găsească o explicație științifică. Și ar găsi-o.
(999)Noua unA, ne plac enorm de mult articolele d-voastra, iar pro filele etalate în virtual, ne-au configurat o imagine aproape perfecta a identitatii originale, iar misiunea ce o aveti de îndeplinit,(acoperit) deasemenea o intuim. E mica lumea si neregulat pamântul, nicicând nu stii de unde bate vântul ! Atentie la …pAxsi ! Felicitari…A..x
@Adolescentrebel
Evident că ar găsi-o. Totul se explică astăzi prin intermediul științei, care ne-a devenit idol. Ne oferă atât cunoaștere cât și o serie largă de miracole, ca mersul pe apă, mersul prin apă și zborul pe deasupra apei, sau chiar în orbita terestră, augmentare genetică, vindecarea feluritelor boli, azi-mâine poate speranța nemuririi… Și nu ne cere nimic la schimb, nici măcar să credem, căci ne oferă dovezi palpabile în fiecare zi. (Dar atunci, oare cu ce plătim, totuși, favorurile pe care ni le face?) Așa că știința modernă ar găsi o explicație și pentru mersul pe apă al lui Iisus – în fond, o bagatelă.
Ca o paranteză aici, nu-ți cunosc preferințele în materie de film, dar mă risc să-ți recomand serialul American Gods, din care am văzut și recenzat prima serie („sezon”):
Revenind, există totuși o diferență importantă între situația propusă de tine și cea propusă de mine în articol. Eu am pornit de la premiza că ar veni și ar fi recunoscut ca atare, drept Dumnezeu. Am ști, fără dubii, că este El. Și ar rămâne printre noi. Și postulez că asta nu ne-ar schimba cu foarte mult modul de viață. Am avea un zvâc, un impuls pozitiv de moment, după care treptat ne-am reveni la vechiul nostru mod de a fi. Pentru că mai ușor bagi o cămilă prin urechile calului decât să-ți transformi radical modul de a fi.
@Iosif
Nu prea știu la ce te referi acolo.
Cu venirea lui Iisus aș spune că e groasă, pentru unii. Conform prevederilor se vor împărți oamenii intre oițe și capre. Oițele vor merge în împărăția cerului și caprele la păscut iarba iadului. Toate se vor întâmpla doar după judecata. Așa că e nasol. Unde mai pui că se mai zice că va fi și sfârșitul lumii iar lumea nouă va fi alta.
Tu te referi aici la venirea Lui așa cum este descrisă (direct sau aluziv) în Biblie. Eu mă întrebam, ca exercițiu de reflecție, cum ar fi dacă ar veni chiar astăzi. Suntem pregătiți pentru El?
Eu cred că după pandemia covid-oasă suntem mai pregătiți ca oricând pentru orice!!! Chiar venirea rușilor nu ar mai fi cine știe ce. Cred că realizați că dacă mâine El sau Ei ar veni, toți ar spune că pandemia a fost doar un semn…… Că după pandemie musai trebuie un răzbel. In rest ce să spun cred totuși că unii vor fugi mâncând pământul. De frică? De păcatele lor? De te miri ce? Cu siguranță fugiți vor fi.
Adică, ce vrei tu să zici este că pandemia are într-un anumit sens un caracter apocaliptic? Că trăim vremuri apocaliptice? Că dacă da, subscriu.
@Aldus
Fii pe pace ! Nu este necesar sa întelegi, mai cu seama ca nici eu nu ma înteleg adeseori, pe/cu mine însumi, daramite cineva mai “Al dus”, decât mine cu pluta, pe marea vietii înselatoare, ireale, iluzorii, virtuale.
De ce trebuie să vorbești în termeni esoterici la fiecare comentariu? Nu poți vorbi ca un om normal? Cu oamenii din viața de zi cu zi tot așa vorbești? Dacă te întreabă un vecin cât e ora, îi spui că timpul e o iluzie efemeră în lumea asta virtuală? Sau dacă te duci la bancă sau la medic și îți cere numele și buletinul, îi spui că te cheamă Iosif și că ești un simplu fir de praf într-un univers mirific, atemporal, înșelător, 3D?
Vorbește obișnuit, spune ce vrei să spui fără să apelezi la cuvinte bombastice și lasă astfel de formulări numai pentru situațiile în care e cazul. Învață să vorbești pe blog cum vorbești în viața de zi cu zi.
Ce este “normalitatea” si ce/cine o defineste ?
Ucenicii s-au apropiat de El şi I-au zis: „De ce le vorbeşti în pilde?”
Isus le-a răspuns: „Pentru că vouă v-a fost dat să cunoaşteţi tainele Împărăţiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat.
Căci celui ce are, i se va da şi va avea de prisos; iar de la cel ce n-are, se va lua chiar şi ce are.
Da, dar tu nu ești Iisus.
Este adevarat, dar avem Acelasi Tata, iar El fiind Întâiul nascut al Tatalui Nostru, Îi ascultam si urmam exemplul, pentru a fi cât mai placuti, Lui si Tatalui Nostru !
Eu cred că până și Iisus, în conversațiile lui intime cu apropiații săi, vorbea „normal”, fără 3D și virtual și alte asemenea. 🙂
Deci, i-ai și tu exemplul lui Iisus: când ții o cuvântare în fața unui grup numeros de discipoli vorbește în pilde, iar aici, pe blog, între noi, vorbește ca oamenii obișnuiți, sau ca Iisus în aceeași situație! 🙂
@Aldus…
Chiar daca Îl am ca model (AAAE) pe Isus Hristos, asta nu înseamna sa-L copiez, maimutaresc si plagiez prin aparente subiectiv-aparente, ci sa-mi (re)evaluez si (re)cunosc prin El originea, caracterul si descendenta din Tatal Creator al tuturor lucrurilor facute, din cer de pe pamânt si de sub pamânt, în cautarea realitatii reale, adevarate, absolute, atemporale, eliberatoare a propriului sine, si al sensului existentialitatii mele în aceasta dimensiune 3D.
PS. Nu mi-ai raspuns întrebarilor, evitând cu subtilitate esentialul. 🙂