Un banc paradoxal

Am citit un banc mișto, pe care vi-l redau în continuare.

Un țigan cumpără un teren lângă vila unui medic. Cheamă un inginer și un arhitect și le spune că vrea să construiască o casă identică cu a medicului.
Zis și făcut.
Când casa a fost gata, țiganul strigă de pe balcon la medic:
– Doctore!
– Ce este, țigane?
– Mă pot compara cu tine, că avem aceeași casă?
– Nu, răspunde medicul, deoarece nu avem și același mobilier.
Țiganul îi angajează pe cei care au decorat casa medicului și le dă ordin să îi facă mobilierul întocmai ca al medicului. Când totul e gata, țiganul iese din nou pe balcon și strigă:
– Doctore!
– Ce este, țigane?
– Dar acum, că avem același mobilier, mă pot compara cu tine?
– Nu, îi răspunde medicul, arătând spre Mercedesul lui de ultimă generație…
Țiganul face comandă de un Mercedes la fel ca al medicului. După care iese din nou pe balcon și strigă:
– Doctore!
– Ce este, măi țigane?
– Acum sunt mai bine situat ca tine!
– De ce?
– Pentru că acum am și vilă, și mobilă și mașină la fel ca ale tale.
– Păi dacă le ai la fel ca ale mele, de ce ești mai bine situat ca mine?
– Pentru că eu am un vecin medic, în timp ce tu ai un vecin țigan.

Bancul conține un paradox, pe care nu l-am observat de la început. Poate pentru că paradoxul se află în construcția concluziei. 🙂 Dacă țiganul e mai bine situat decât medicul, atunci situația se răstoarnă, adică devine mai avantajos să-l ai vecin pe țigan decât să-l ai vecin pe medic. Că doar el e cel mai bine situat dintre cei doi. Dar asta contrazice premiza conform căreia țiganul era mai bine situat decât medicul. Mă urmăriți, sau v-am pierdut? Hai s-o iau altfel: concluzia ne spune că țiganul e mai bine situat decât medicul. Dar atunci devine mai avantajos să-l ai vecin pe țigan decât pe medic. Dar dacă e mai avantajos să-l ai vecin pe țigan, atunci medicul devine mai bine situat decât țiganul (că-l are vecin pe țigan). Și tot așa.

Desigur, lăsând la o parte paradoxul de mai sus, bancul conține și o mică fentă sau păcăleală, deoarece ne orientează atenția înspre exterior. Un răspuns foarte simplu din partea medicului ar fi fost că nu se pot compara câtă vreme țiganul nu are știința medicului. Dar cine știe, cu modul în care se emit astăzi (pe bandă rulantă și în urma unor plagiaturi grosolane) diplome și titluri de doctor… poate țiganul își face rost de o diplomă la fel ca a medicului, știind la fel de multe ca medicul.

Leave a Reply