Statele Unite ale Europei

Opinia mea despre coronașoul care nu se mai termină o știți sau o puteți deduce din articolele pe care le-am scris în ultimii doi ani. Este limpede că virusul SARS-CoV-2 este real și produce efecte uneori dramatice, iar cei care susțin inexistența lui se află în eroare. Dar existența noului coronavirus deja învechit și totuși de actualitate nu exclude apariția lui pe căi mai puțin naturale. Și dacă cu privire la apariția lui nu am dovezi, consider că transformarea (s)criptică și mediatică a țânțarului în armăsar se poate observa cu ochiul liber de către orice observator lucid și atent. Având în vedere cele de mai sus, tratez cu o atenție sporită diversele zvonuri sau informații lansate în spațiul public, plecând de la premiza că într-o situație de criză oamenii pot fi convinși mult mai ușor să accepte lucruri pentru care în condiții normale (ca înainte de pandemie) te-ar fi trimis frumos la plimbare. Și una dintre propunerile (re)lansate recent în spațiul public este aceea a Statelor Unite ale Europei, o Europă federală având structura unui suprastat, cu Constituție, Parlament, Guvern și monedă unică, decizii centrale care să nu mai necesite unanimitate etc.

TVR 1 a găzduit recent o emisiune pe tema asta cu mai mulți invitați, în timp ce HotNews.ro ne invită să ne spunem părerea într-un sondaj. Sondajul este sub forma unui test grilă și deci nu permite niște răspunsuri mai detaliate, dar blogul pe care scriu îmi oferă luxul de a explica în cuvinte de ce am ales varianta NU. Cred că o Europă Unită este o idee foarte proastă în primul rând chiar pentru țările care o compun, țări din care și noi ar urma să facem parte. Proastă pentru că „unirea” s-ar face în spiritul „valorilor” progresiste care dau tonul la Bruxelles și care, în linii mari, promovează (dez)orientarea sexuală și de gen, ateismul, eliminarea proprietății, pierderea autonomiei individuale (începând chiar cu micii fermieri sau cu țăranii – de exemplu mai nou încep să fie obligați și la noi în țară să-și hrănească porcii doar cu alimente aprobate de UE) și subminarea autonomiei de stat (prin subordonarea legilor proprii în fața celor UE), uniformizarea și amestecul cultural, diluarea tradiției și a specificului unui popor etc scl. Și toate aceste lucruri ar veni de la niște oficiali străini pe care nu-i cunoști, pe care nu i-ai ales, cu care nu ai contact și pe care nu-i poți sancționa nici măcar politic, electoral. Practic, în opinia mea, organismul Statelor Unite ale Europei ar reprezenta un sistem opresiv-represiv și un pas major către Noua Ordine Mondială la care visează unii de atâta timp.

Ceea ce nu-l oprește să fie promovat în media, chiar și cu argumente puerile, emoționale sau lipsite de logică. Cum ar fi că înaintașii noștri au studiat în Europa și au stabilit că lumina ne vine din Occident, că o mare parte dintre români compun diaspora și trimit bani în țară, că mulți români au o mai mare încredere în instituțiile europene decât în politicienii autohtoni sau că am fost și suntem în Europa.

Din fericire, un astfel de proiect este actualmente imposibil, atât la nivelul Europei per ansamblu cât și la noi în țară în particular, din cel puțin două motive. Primul motiv este că în foarte multe țări europene fibra naționalistă sau patriotică, cum vreți să-i spuneți, este încă vie, și ca atare populația acestor țări nu ar accepta nici în ruptul capului să-și piardă libertatea. De fapt, s-ar putea spune că la ora actuală cel mai mare avânt în Europa îl are curentul eurosceptic. De exemplu, din 24645 de voturi acordate în sondajul de pe HotNews, 33% au votat DA, adică pentru Statele Unite ale Europei, 66% au votat NU și doar 1% s-au declarat indiferenți. Asta în condițiile în care pe HotNews.ro intră oameni cu vederi preponderent liberale sau progresiste. Dacă sondajul ar include și oameni din mediul rural, atunci procentul cu NU ar fi mult mai mare. Iar al doilea motiv pentru care Statele Unite ale Europei este un proiect utopic rezidă în Constituție, care – cel puțin la noi în țară – garantează suveranitatea poporului român în România, incompatibilă cu federalizarea.

Și pentru că înainte de a convinge populația de binefacerile Statelor Unite ale Europei din care vom face parte și în care va curge lapte și miere trebuie înlăturat blocajul constituțional – în prezența căruia orice vis de uniune europeană prin federalizare este imposibil de materializat și rămâne fix la nivel de vis, mă aștept ca în perioada următoare să aud tot mai multe propuneri de revizuire a Constituției, venite de la tot mai mulți politicieni, experți, sociologi și jurnaliști care încep brusc să constate că avem o Constituție veche, depășită și pe care ar fi cazul s-o aducem la zi, s-o modernizăm. Desigur, asta în cazul în care, ignorând orice sondaj realist, iluminații de la Bruxelles vor pedala în continuare pe ideea federalizării. Dacă nu, nu.

Leave a Reply