Raiffeisen Bank și Noua Ordine Monetară

Știți că era o vreme când schimburile se făceau direct în produse? Chestie pe care noi astăzi o numim troc. Ulterior au apărut banii. E mai convenabil să ai câteva bancnote în buzunar decât un sac de mălai în spate. Și dacă-ți cumperi ceva, dai la schimb bancnote, cu care interlocutorul își cumpără nu doar mălai, ci orice altceva dorește el. Prin apariția banilor, treptat au început să cam dispară sacii de mălai din gospodării, că oamenii nu-și mai țin averile în saci perisabili, ci pur și simplu în bani – care prin natura lor nu sunt bunuri efective, ci simboluri ale bunurilor.

bancnote

Evident, la început banii nu erau emiși oricum și de către oricine, pentru a preveni situația în care lui Gigel i-ar veni ideea să fabrice bani. Masa monetară emisă în circulație trebuia să aibă o acoperire în aur, ca un fel de reflexie (sau garanție) a faptului că chiar ai în curte sacii de mălai corespunzători hârtiilor din mână, ca să zicem așa. Chestie care astăzi nu prea se mai respectă în anumite state mai cu seamă unite, unde se tipărește fără număr. Dar să lăsăm asta și să trecem la card.

Cardul bancar e și mai convenabil, deoarece dacă-l pierzi se presupune că găsitorul nu-l va putea folosi fără să-i cunoască parola (spre deosebire de banii lichizi, care nu-s parolați). Și că-l poți folosi în orice țară, nu doar în țara ta. Știți ce e mai convenabil decât cardul bancar? O tranzacție online. Că nici măcar nu mai trebuie să mergi la magazin să cumperi sau să-ți plătești facturile. Apeși pe buton și tranzacția s-a înregistrat cu succes, iar produsele îți sunt livrate la ușă de către un curier.

Dar dacă odată cu apariția banilor lichizi au cam dispărut sacii de mălai din hambarele noastre (în sensul că oamenii au început să-și facă depozite de bani în locul stocurilor de bunuri), știți ce încep să dispară odată cu apariția cardurilor și respectiv a tranzacțiilor online? Dacă v-ați gândit la banii lichizi, probabil că trebuia să vă fi făcut bancheri. Iar eu v-aș sugera chiar o carieră la Raiffeisen Bank.

Printr-o notă electronică transmisă clienților săi, Raiffeisen Bank anunță că de la 1 februarie 2022 modifică aproape toate condițiile de lucru cu clienții. Astfel, banca anunță că vor fi sistate toate operațiunile cu numerar și casieriile total desființate. Banca a început deja această schimbare de mai bine de șase luni. Pentru dețineri mai mari de 500.000 de euro se percepe o taxă anuală de 0,25% (de dobândă nu se pomenește nimic). De asemenea, orice deținător de cont curent este obligat să aibă cel puțin o tranzacție online, comisionată ca atare. Clientul nu are voie să dețină mai mult de două conturi curente într-una dintre valute – lei, euro, dolari etc. Orice rambursare de credit, rată card credit – chiar și renunțarea la serviciile băncii – se vor face exclusiv online.

Toate bune și frumoase, doar că, pe măsură ce apar noi și noi niveluri de indirectare (banii ca simbol al bunurilor, apoi cardul ca simbol al banilor, apoi codul QR sau cipul subcutanat ca simbol al cardului), ne îndepărtăm tot mai mult de latura fizică, concretă și palpabilă de la care s-a pornit, ajungând să nu mai avem bunuri sau proprietăți1Apropo de care chestie: știați că Bill Gates este cel mai mare deținător privat de terenuri agricole din SUA?, ci simboluri ale lor, care nu mai sunt guvernate de niște reguli de bun simț (ca în Evul Mediu) și nici de niște algoritmi matematici imparțiali (ca în cazul bitcoinilor), ci de niște instituții bancare și statale moderne. Care, printre altele, văd exact unde mergem, ce cumpărăm și cât cheltuim – desigur, totul civilizat, cu semnătura noastră cum că suntem de acord cu condițiile lor contractuale.

Dacă există printre voi scriitori, scenariști sau blogări talentați care vreți să creionați o poveste științifico-fantastică de succes, în care se făcea că un individ care a deranjat sistemul s-a trezit brusc complet desființat printr-o simplă apăsare de buton, constatând că nu mai are nici nume, nici job, nici cod QR, nici cont bancar și deci (în lipsa banilor lichizi) nici cu ce să-și cumpere o pâine, v-aș sfătui să vă cam grăbiți, pentru că în câțiva ani o astfel de poveste nu va mai fi științifico-fantastică, iar voi s-ar putea să n-o mai puteți publica fără riscul de a vă metamorfoza în protagonistul ei. Sau poate exagerez, neîncrezător în priceperea dar mai ales nobilele intenții ale elitelor care ne guvernează la vedere dar mai ales din umbră.

Totuși: nu găsiți interesant că Raiffeisen Bank e o subsidiară a băncii austriece Raiffeisen Zentralbank? Austria, această minunată țară cu primul lockdown din lume pentru nevaccinați, obligativitatea vaccinării începând cu februarie 2022 și pregătirea psihologică a populației pentru o pană totală de curent electric. Desigur, absolut fără nicio legătură între ele, ca toate celelalte lucruri din lumea asta.

15 Replies to “Raiffeisen Bank și Noua Ordine Monetară”

  1. Peste câţiva ani o să scriem romane istorice, în care vom înfiera cu indignare globalistă acele “vremi de răstrişte şi jale” în care se umbla cu punga cu galbeni la brâu, ca şi pe cele în care portofele pline cu bancnote ne înghioldeau în buzunar sau ni se îndesau în geantă, înghesuindu-l pe sărmanul smartphone.

  2. Sediul Raiffeisen din zona mea nu are casierie de muuultă vreme. Are însă un fel de ATM („Automated Teller Machine) mult mai sofisticat și care face tot ce poate rezolva un casier normal. Necazul e atunci când apar probleme. Nu ai cum să-i ceri unui automat să gândească și să acționeze în caz de nevoie.
    Nu știu dacă e rău, nu știu dacă e bine. Voi/vom afla.

  3. @Vero

    Sper să n-ajungem acolo, totuși.

    @vax albina

    Opțional, n-ar fi rău. Dar obligatoriu cam devine câh. Chiar și binele devine rău când e făcut cu forța, nu?

  4. @Aldus
    Şi eu sper.
    Dar de obicei mă gândesc la tot ce poate fi mai rău, ca să mă pot bucura când constat că nu se întâmplă. Sau ca să nu mă ia prin surprindere dacă se întâmplă.

  5. Șezi blând, am văzut cu ceva ani în urmă un film despre furtul de identitate a unei femei, cu proprietăți, bani și job cu tot. Apoi încă unul. Cu un bărbat. Dar nu-mi amintesc titlurile. Nici actorii.

    Exact la asta m-am gândit, când a apărut povestea cu viitoarea pană de curent, că nu poate fi decât o coincidență, ca după pandemia cu virus naturel covid19 să vină și o grevă generală a electronilor. Fiindcă dacă nu e coincidență, apoi dracu ne-a luat!
    Nu prea contează din ce țară începe făcătura, contează că începe. Crezi că peste 50 de ani își va mai aminti cineva de Wuhan? De pandemie da. Dacă o mai avea cine, că în ritmul ăsta…

  6. Ce bine ca nu am banii la Raiffeisen. In virtutea comoditatii, oricum destula lume renunta la cash de buna voie. Si fara sa li se para periculos sau ingrijorator ca platesc cu multe date si informatii private pentru asta. Demersul asta s-ar putea sa treaca complet neobservat de multa lume…

  7. Mie tocmai mi-a fost golit cardul de salariu de pe o clonă a site-ului Netflix care-mi cerea actualizarea datelor cardului. Nu acum. Acum zece zile, când tocmai luasem salariul.

  8. @Ana-Veronica Mircea

    Am mai cunoscut pe cineva care făcea așa. De fapt, și eu am uneori tendința asta.

    @ioansperling

    Corect.

    @Renata

    Da, sunt câteva filme. În rest, trăim vremuri interesante.

    @Liviu Ursulescu

    Păi deja ești cartografiat, să zic așa, că ai telefon, cumperi cu cartela și-ți pui poze cu ce faci și unde ești pe Facebook, public și de bună voie. Plus că folosești gadgeturi conectate la internet, te uiți la televizoare inteligente…

    @Renata

    Îmi pare rău.

    Sună la bancă să vezi dacă pot întoarce sau anula tranzacția. De vreme ce erau bani de-un salariu, poate merită să faci și o reclamație la poliție, s-ar putea să fie interesați de phising online. Ai fost victima unei infracțiuni, fix ca și cum ți s-ar fi furat ceva din casă. Poți reclama, fie și pentru a da jos situl respectiv. Sigur, dacă vrei să te legi la cap.

    În general, un sit este deținut de cel care deține domeniu. Dacă eu am domeniul opozitie.eu, pe el pot să creez oricâte subdomenii doresc: blog.opozitie.eu, alabalaportocala.opozitie.eu, antena1.opozitie.eu, bcr.opozitie.eu. Toate sunt ale mele, chiar dacă ultimul e făcut să arate ca situl BCR. La fel cum gmail@opozitie.eu este adresa mea de mail (dacă vreau s-o creez) și nu o adresă de gmail, care ar avea forma ….@gmail.com.

    Mai nou (de câțiva ani buni) browserele îngroașă domeniul paginii curente. De exemplu, în bara de adrese de sus, la pagina curentă textul “opozitie.eu” trebuie să apară mai îngroșat decât ce urmează după el sau (eventual) înaintea lui. Așa îți dai seama că ești pe opozitie.eu și nu pe netflix sau în altă parte, chiar dacă adresa paginii mele ar fi netflix.opozitie.eu… sau opozitie.eu/netflix…

    Pe viitor să intri direct pe netflix.ro sau netflix.com, scriind adresa lui în bara de adrese, în loc să dai click pe tot felul de linkuri – mai ales atunci când ți se cer datele cardului. Și vezi la bancă dacă poți seta un plafon de cheltuieli maxime de pe card, astfel încât să nu existe posibilitatea să se cheltuiască într-o zi mai mult de suma setată de tine, iar dacă se încearcă, să primești o notificare.

  9. Coincidența face ca mesajul despre actualizarea datelor cardului să fi venit cu o zi înaintea datei în care plătim netflixul. Nu eu am făcut mișcarea greșită, ci tocmai coabitantul, care se consideră zeul precauțiilor și al verificărilor când e vorba de dat click pe net. 🙂
    Furtul s-a comis destul de inteligent (trei cumpărături în euro de la un magazin de țoale italienesc), lăsând pe card totuși o sumă cât pentru cheltuieli curente care m-a ținut 3 zile). Greșeala mea a fost că nu am citit sms-urile în care eram întrebată dacă autorizez plățile. Nu știu cine dracu stă noaptea să citească sms-uri! Sau poate că m-am culcat eu prea odată cu găinile.
    M-am dus la bancă în secunda doi după ce am observat furtul, dar trecuseră 3 zile. Departamentul de fraude mi-a răspuns politicos că, din moment ce am dat datele cardului cu bună știință și n-am sunat la numărul ăla pt. blocat plata în 10 minute după sms, banca nu are nicio responsabilitate.
    Site-ul cu pricina dispăruse când l-am mai căutat. Rămăsese denumirea doar pe mail, cum zici tu, netflix altă terminație.
    Asta e! Prostia se plătește! La poliție n-am ce să mai caut acum, e prea târziu, nu sunt ei în stare să descopere cine ți-a spart casa, necum cine ți-a spart contul.

  10. S-a scris dealungul istoriei în Cartea Vietii, despre toate evenimentele care s-au desfasurat si se deruleaza azi, chiar sub privirile voastre, pe toate paralelele si meridianele pamântului, sunt profetite si scrise în Cartea Vietii, iar cei ce citesc si înteleg cripto gram ele limbajului ceresc si îngeresc, cunosc viitorul si îl anticipeaza, pregatindu-se sa pre întâmpine toate scenariile (firului) filmului care se de ruleaza de milenii iar (999)Noi unA, suntem (mai mult sau mai putin constienti) figuranti, jucatori-actori care ne jucam, fiecare la modul personal, rolul accor dat de producatorul inteligent, siret, întunecat, invisible, necunoscut…mascat…
    “Şarpele era mai şiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu.El a zis femeii: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: ‘Să nu mâncaţi din toţi pomii din grădină’?”
    Femeia a răspuns şarpelui: „Putem să mâncăm din rodul tuturor pomilor din grădină.
    Dar, despre rodul pomului din mijlocul grădinii, Dumnezeu a zis: ‘Să nu mâncaţi din el şi nici să nu vă atingeţi de el, ca să nu muriţi.’”
    Atunci, şarpele a zis femeii: „Hotărât că nu veţi muri, dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.”

  11. @renata

    Dă-mi forward la mailul respectiv, dacă vrei. Din pură curiozitate, că n-am ce să-i fac altceva. 🙂

    O altă chestie de întrebat la bancă: dacă se poate face astfel încât, atunci când cineva îți trage bani de pe un card la care are acces, plata să nu se facă decât cu aprobarea ta explicită! Adică nu să fie necesar să suni la nu’șce număr ca să anulezi tranzacția, ci să fie necesar să răspunzi la sms ca să APROBI tranzacția. În cazul ăsta, dacă ești adormită sau nu ai telefonul lângă tine, tranzacția nu s-ar mai derula. E drept că nu știu dacă e posibil.

    PS: Deci de ce ți-e frică (coabitantul super-precaut), de aia nu scapi, right? 🙂 Nu ai pățit-o tu, ci el.

  12. Și pe mine m-a abordat Ana (robotul) de la Raiffeisen. Pe FB. M-am dus pe profil și era copiat site-ul băncii. I-am întrebat pe oficiali dacă e site-ul lor și nu era. Nu știu dacă s-a păcălit careva. Aveți grijă.

  13. Sunt cartografiat de mult, chiar daca n-am sau nu fac decat jumatate din ceea ce ai descris… Cand am trimis primul pachet de date pe net (sub orice forma), lucrurile sunt deja clare. Cum ziceam, in virtutea comoditatii, multa lume renunta la cat mai multe grade de intimitate. Cam cum se intampla in The Circle, daca ai vazut filmul

Leave a Reply